Connect with us

Vijesti

ŠTO VLADA I HTZ ČEKAJU?! Dok oni ”spavaju”, u Nizozemskoj, sami pokrenuli peticiju da Hrvatskoj vrati žutu oznaku

Published

on

”Naši prijatelji u Nizozemskoj pokrenuli su peticiju kojom bi Hrvatska dobila žutu oznaku, umjesto sadašnje narančaste. Trebaju 40.000 potpisa koje će predati vlastima kako bi dopustili svojim građanima i građankama nesmetan dolazak u Lijepu našu. Pokažimo još jednom da jesmo sigurna zemlja za turiste”, napisali su administratori FB stranice Glas poduzetnika i pozvali građane da potpišu peticiju i tako spase onoliko radnih mjesta i prihoda koliko se spasiti da.

Prije toga su proveli anketu u kojoj su upitali građane kako ocjenjuju reakciju Ministarstva turizma, Vlade RH, HTZ-a i diplomacije u komuniciranju prema drugim državama i prenošenju poruke da je Hrvatska sigurna turistička destinacija. Velika većina anketiranih odgovorila je da je reakcija Vlade i svih navedenih bila ‘jako loša, kao da ne postoje!’ – prenosi Promise.hr.

Nakon što su javno prozvali Hrvatsku turističku zajednicuMinistarstvo turizma i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog ne-činjenja u situaciji kada bi sve trebali učiniti da pokušaju koliko toliko spasiti turističku sezonu, Udruga Glas poduzetnika, otišla je korak dalje te su inicirali pokretanje peticije u Nizozemskoj, kako bi tamošnja vlada promijenila svoj stav prema Hrvatskoj (dali su preporuke svojim državljanima da bi zbog korone valjalo izbjegavati Hrvatsku).

”Dragi članovi grupe, sad je vrijeme da se pokažemo! Naši prijatelji u Nizozemskoj inicirali pokretanje peticije –  kojom bi Hrvatska dobila žutu oznaku, umjesto sadašnje narančaste. Trebaju 40.000 potpisa koje će predati vlastima kako bi dopustili svojim građanima i građankama nesmetan dolazak u Lijepu našu. Link na peticiju je OVDJE.

Idemo pokazati što može UGP i podržimo ih potpisom. Pokažimo još jednom da jesmo sigurna zemlja za turiste. Tu nas je preko 60.000, idemo do kraja!”, napisali su administratori Facebook stranice Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0.

Prije toga su proveli anketu na istoj stranici u kojoj su upitali članove i posjetitelje kako ocjenjuju reakciju Ministarstva turizma, Vlade RH i Hrvatske turističke zajednice i hrvatske diplomacije u komuniciranju prema drugim državama i prenošenju poruke da je Hrvatska sigurna turistička destinacija.
Velika većina anketiranih odgovorila je da je reakcija Vlade, Ministarstva turizma, HTZ-a i hrvatske diplomacije bila ‘jako loša, kao da ne postoje‘.
Udruga Glas poduzetnika u srijedu je, podsjetimo, upozorila da nakon što je Nizozemska stavila Hrvatsku na narančastu listu, nizozemski turisti otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj. U toj udruzi vjeruju kako su oni samo prvi u nizu pa postavljaju pitanje HTZ-u i ministarstvima vanjskih poslova i turizma – što rade.

U svom priopćenju pod naslovom “Što se čeka?“, upozoravaju da se ovih dana, u špici sezone, događaju najgori scenariji u turizmu – otkazuju se rezervacije, autobusi puni gostiju na granici se okreću i vraćaju u matične zemlje, strane turističke agencije otkazuju aranžmane, države EU stavljaju Hrvatsku u narančaste boje i to bez najave i konkretnog razloga jer Hrvatska se trenutačno po broju zaraženih nikako ne ubraja u rizične zemlje za putovanja.

“Od jučer nas je Nizozemska obojala narančastim. Sve se odigralo preko noći. Bez objašnjenja smo uvršteni u rizičnu zonu. Masovno se otkazuju aranžmani svih vrsta, od hotelskih, onih malih iznajmljivača, prijevoza i transfera do rezervacije stolova u restoranima. I ne ostaje samo na Nizozemskoj, kreće lančana reakcija i ostalih zemalja. I to u samoj špici sezone!”, navode u svom priopćenju.

Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ), na čelu s direktorom Kristjanom Staničićem, pitaju što rade. “Reagiraju li promptno ili samo prate situaciju? Jesu li ranije znali za ovo ili ih je ova informacija i ovo stanje zadesilo kao i cijeli turistički sektor na Jadranu? Pregovaraju li, rade li na rješavanju problema zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova RH?”, navode dalje u svom priopćenju.

Ističu da su hrvatska turistička područja su i dalje sigurna, nema žarišta, lokalno se brzo reagira, izdane su upute za goste u slučaju zaraze. S ovakvim stanjem može se raditi kao i do sada, smatraju. “Što se, dakle, događa u samoj špici sezone da nam gosti otkazuju rezervacije?”, pitaju.

“Odbor za turizam i ugostiteljstvo UGP-a je već nekoliko puta upozoravao na ovakvu situaciju i izostanak hitne i konkretne akcije HTZ-a. Već smo ranije objavljivali članke u stranim medijima u kojima je stajalo kako je hrvatski turizam siguran, kako su zone na Jadranu sigurne, kako nema žarišta te da su hrvatski turistički radnici itekako svjesni situacije i rade sve na zaštiti svih gostiju.

To smo objavili mi, UGP, a ne oni čiji je to posao. Oni i dalje samo broje goste na granici, pričaju o postocima i broju noćenja te plaćaju skupe, promašene reklame“,  rekao je Vedran Jakominić iz Odbora za turizam i ugostiteljstvo UGP-a.

Od Stožera civilne zaštite Udruga traži da Hrvatsku podijeli u zone, jer su turističke destinacije su sigurne.

“Potrebno je razdvojiti jako zaražena područja od dijelova koji mogu živjeti normalno, naravno uz sve propisane mjere opreza. Slovenija je to već učinila umjesto nas. Što mi čekamo?”, navode u priopćenju.

Advertisement

Vijesti

SPLIT 1937.

Published

on

Pogledajte ovu vrevu života na rivi u Splitu, 1937. godine… krasan video… hvala autoru…

Split 1937. – Isječak “isječka” iz dokumentarnog filma “Mediterranean Story: #2” (1951.)

Continue Reading

Vijesti

“Znanstveni revizionizam umjesto političkog aktivizma”

Published

on

Koić i Banić navode u Narod.hr da treba (iz)gurati znanstveni revizionizam protiv političkog aktivizma

Znanstveno revidiranje prethodnih saznanja i zaključaka osnovni je pokretač znanstvenog napretka. Revizionizam je poželjan i potreban svugdje osim tamo gdje se uplete politika. Političari i politički aktivisti ne vole znanstveni revizionizam jer im ruši njihove konstrukcije i floskule kao kule od karata. Tako pod maskom borbe protiv „revizionizma“ zapravo počinje borba protiv neželjene stvarnosti.

Revizionizam se pokušava ozloglasiti i izjednačiti s negacionizmom. Za razliku od revizionizma negacionizam se ne obazire na činjenice baš kao ni ostrašćeni politički aktivisti. Za razliku od revizionista političkim aktivistima znanje o predmetnoj temi nije najbitnije pa mogu namjerno ili iz neznanja raditi ogromne pogreške i tako kreirati pseudoznanstveni medijski okoliš. Biti zlonamjeran ili samo nevjerojatno nesposoban je samo razlika između namjere ili vlastitih ograničenja, ali svakako nije opravdanje za vlastita djela odnosno nedjela, pišu Nikola Banić i Mladen Koić za Hrvatski tjednik.

Na mrežnoj stranici Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac na adresi nalazi se „Popis kratica/izvora u poimeničnom popisu žrtava KL Jasenovac 1941.-1945.“ Za kraticu JAD-V navodi se „Imenik žrtava holokausta izražen prema svjedočenjima datima Yad Vashemu“. To suštinski nije točno jer u digitalnom arhivu Yad Vashema osim kategorije svjedočanstava obitelji, prijatelja i židovskih organizacija postoji još nekoliko kategorija izvora, a među njima su i razni popisi.

Popisi nisu svjedočanstva, a još manje svjedočenja. U mrežnom popisu JUSP-a Jasenovac kratica JAD-V se navodi samo jednom. Za razliku od toga u popisu kratica nespomenuta oznaka YAD-V kojoj je izvor također digitalni arhiv Yad Vashema se navodi 173 puta. Zašto jedne ima na popisu kratica, a 173 drugih nema pitanje je za stručnjake iz javne ustanove na hrvatskom državnom proračunu.

Izbjegavanje

Ako izvoru pod oznakom JAD-V dodamo i 173 u popisu kratica nepostojeće kratice YAD-V, to je samo 1,3 posto od ukupno 13.152 upisa kod kojih se prema stanju na početku svibnja 2024. godine navodi „narodnost“ Židov. Usporedbe radi na ukupno 2.096 stranica mrežnog popisa JUSP-a Jasenovac Yad Vashem se kao izvor navodi 174 puta, a u knjizi Jasenovački popis – Lažne žrtve (Banić i Koić, 2023.) na ukupno 792 stranice se digitalni arhiv Yad Vashema kao izvor navodi 563 puta.

Prema svemu sudeći kreatori popisa iz JUSP-a Jasenovac izbjegavaju masovnije koristiti takvu bazu podataka o Židovima kakva je Yad Vashem. Razlog tom očitom izbjegavanju korištenja podataka iz Yad Vashema vjerojatno se skriva u činjenici da podatci svjedočanstava, odnosno židovskih izvora u ogromnom broju opovrgavaju podatke iz JUSP-a Jasenovac.

Nema Jasenovca

Od 173 podatka kojima je izvor YAD-V u napomenama mrežnog jasenovačkog popisa u 96 slučajeva, odnosno u preko 55 posto prema tom izvoru uopće se ne navode mjesta smrti Jasenovac ili Stara Gradiška. U 51 slučaju piše (mjesto smrti) „nepoznato“. U 12 slučajeva se navodi „Jugoslavija“ i to su samo oni slučajevi bez dodatka „nepoznato“.

U 33 slučaja se izrijekom navodi mjesto smrti različito od Jasenovca ili Stare Gradiške. Primjerice u 14 slučajeva Auschwitz, u 5 Treblinka, a u 2 Topovske šupe, jedan od nekoliko beogradskih logora smrti. U jednom slučaju navodi se stratište Bubanj u Nišu u južnoj Srbiji.

Usprkos jedinom izvoru

Od osam slučajeva u kojima je naveden samo jedan izvor podataka i to YAD-V u pet piše (mjesto smrti) „nepoznato“. U tim slučajevima jedini izvor podataka ne spominje logore Jasenovac ili Staru Gradišku, ali kreatorima popisa iz JUSP-a Jasenovac to nije prepreka da i takve slučajeve stave na popis jasenovačkih žrtava.

Dvaput isti izvor

Što je s ostatkom? Pa veliki dio ostalih podataka pod kraticom YAD-V koje su u JUSP-u Jasenovac koristili kao izvore za svoj popis predstavlja prikriveno citiranje „Spiska žrtava rata“ (List of murdered Jews from Yugoslavia), srbijanske inačice jugokomunističkog popisa žrtava Drugog svjetskog rata iz 1964. godine dio koji se odnosi na Židove („Jevreji“).

Tako se kružnom referencom potvrđuju podatci iz istog popisa koji se u JUSP-u Jasenovac nalazi pod kraticom SZSJ64. Dvaput isto, a glumi se različitost.

Pseudoznanost i propaganda

U Hrvatskom tjedniku od 1. veljače 2024. (br. 1010) pisali smo o literaturi koja se u JUSP-u Jasenovac koristi za kreiranje popisa jasenovačkih žrtava. Od 212 knjiga 91 posto je jugokomunistička i velikosrpska propaganda o stotinama tisuća žrtava u Jasenovcu, još 5 posto knjiga nekritički preuzima takvu propagandu.

Kad se koristi propaganda o 700.000 ubijenih, onda nije čudno da im je popis prepun lažnih žrtava. Ne može se nekritički koristiti „dokaze“ za 700.000 da bi se dokazivao neki drugi manji broj žrtava. To je pseudoznanost, odnosno propaganda kad se radi u političke svrhe.

Znanstveni revizionizam

U knjizi Jasenovački popis – Lažne žrtve uglavnom se citiraju jugokomunistički židovski i srpski izvori koji bi trebali ići u prilog jasenovačkoj mitomaniji o desetcima ili stotinama tisuća žrtava, ali čak i u takvim izvorima je gomila podataka koji do temelja ruše jasenovački mit.

Primjerice, ako izaberemo samo 10 izvora podataka koji se navode u gore spomenutoj knjizi među kojima su nekoliko autora koji pišu o Romima, židovski izvori ili autori židovskog podrijetla te izvori ili autori jugokomunističke orijentacije, oni su citirani 2.031 puta na 792 stranice. I svi ti izvori ruše mrežni popis JUSP-a Jasenovac. To spada u znanstveni revizionizam popisa prepunog lažnih jasenovačkih žrtava.

Krenuti od početka

Ako netko misli da su brojevi od 80 do 100 tisuća po najnovijim inačicama „procjena“ u medijima i 120 tisuća žrtava stvarni, neka počne otpočetka pisati popis na znanstvenim temeljima. Za početak neka se usporede matice rođenih i umrlih u Hrvatskoj s mrežnim popisom JUSP-a Jasenovac pa neka se vidi koliko su podudarne u podatcima.

Ako je to mitomanima preteško, neka se javno zalažu za konačan početak istražnih radova na lokacijama koje se najčešće navode kao stratišta radnog i sabirnog logora Jasenovac. (Narod.hr)

Continue Reading

Vijesti

“Umirite svoje srce utješnom mišlju o tome da je vaš život … već zadobio oproštenje od preblagoga Gospodina”

Published

on

Utješne riječi, jednog od najvećih svetaca 20. stoljeća svetog Padre Pia prenosimo s Kyrios I.K.

“No, usrdno vas molim da ne gubite vrijeme u razmišljanju o prošlosti. Ako smo to vrijeme dobro uporabili, dajmo slavu Bogu. Ako li, pak, loše, osjetimo odbojnost prema tome i pouzdajmo se u dobrotu Oca Nebeskoga. Štoviše, potičem vas da svoje srce umirite utješnom mišlju o tome da je vaš život u onome razdoblju koje nije bilo dobro utrošeno, već zadobio oproštenje od preblagoga Gospodina.

Svom se snagom klonite duševnih nemira i uznemiravanja srca. U protivnom, svaka će vaša duhovna vježba donijeti malo ploda.

Držimo sigurnim ovu činjenicu: ako je naš duh uznemiren, onda su napadi Đavla češći i izravniji, jer on običava iskoristiti tu našu prirođenu slabost kako bi uspio u svojim naumima.

Budimo vrlo oprezni kod ovoga, što nema malu važnost za nas – čim opazimo da padamo u obeshrabrenost, oživimo svoju vjeru i predajmo se u ruke Božanskoga Oca, koji je uvijek spreman primiti nas kada mu se iskreno obraćamo.”

sv. Padre Pio

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved