Connect with us

Vijesti

STVARI SE KOMPLICIRAJU SA SAUDI ARABIJOM Amerikanci pokušavaju smijeniti prijestolonasljednika

Published

on

26. veljače Bidenova administracija objavila je izvješće u kojem je javno i neposredno optužila prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammada bin Salmana za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u listopadu 2018. godine i uvela zabrane izdavanja viza za 76 Saudijaca povezanih s tim činom – kao dio novog takozvanog “dosjea Khashoggi”. 

O tome je govorio i državni tajnik Anthony Blinken, koji je, između ostalog, izjavio i slijedeće: „SAD nastavljaju ulagati u svoj odnos sa Saudijskom Arabijom. Ipak, predsjednik Biden jasno je rekao kako ovo partnerstvo mora odražavati američke vrijednosti.”

To, zajedno s ostalim nedavnim javnim najavama i zamrzavanjem prodaje naoružanja i vojne opreme Rijadu koju je odobrio Bidenov prethodnik Donald Trump, ukazuje na to da se Biden priprema odmaknuti od američko-saudijskih odnosa na način kako ih je Trump ustrojio.

Pritom bih bio skloniji reći kako Biden nije toliko nezadovoljan sadašnjom saudijskom vanjskom politikom (kako to sada tumače pojedini američki analitičari), jer Rijad, zapravo, više-manje čini sve ono što Washington od njega traži – koliko samom osobom prijestolonasljednoga princa Muhammeda bin-Salmana (znanog i kao MBS, kako je to sada moderno govoriti). On je, za razliku od njegovog oca i aktualnog kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdel Aziz Al-Sauda, sklon samoinicijativnim pa i radikalnim potezima u regiji u kojoj Rijad ima golem utjecaj, a što se Washingtonu pretjerano ne sviđa. Obuzdavajući čimbenik MBS-ovog „avanturizma“ sada je još uvijek njegov otac Salman, ali kraljeva moć neće trajati zauvijek s obzirom na njegovu visoku starosnu dob od 85 godina i glasine o ne baš dobrom zdravlju.

Osim toga tzv. ozbiljnija američka elita (za razliku od one Trumpove koja, valjda, sama po sebi ne može biti ozbiljna) želi vratiti svoje stare i unosne poslovne veze koje su ostvarivali s drugim visokopozicioniranim predstavnicima saudijske elite i također pretendentima na saudijsko prijestolje, uključno i iz drugih klanova a ne samo vladajućeg klana Salman. Upravo ta američka elita na taj način želi spriječiti da MBS postane novi monarh najsnažnije arapske države s kojom SAD i u budućnosti, da ne bi bilo nikakve zabune, želi održavati bliske veze višesmjernog karaktera.

MBS sa Saudijskom Arabijom ima vrlo ambiciozne planove, od kojih se neki otvoreno ne sviđaju Bidenovoj ekipi, poput mogućeg pokretanja saudijskog nuklearnog programa ali i ne samo njega. Osim toga Biden mu zamjera veze s terorističkim organizacijama sunitskog smjera (prije svega vehabistima), iako su te veze i sponzorstva ostvarivana još 90.-ih godina prošlog stoljeća i početkom 2000.-ih kada za Muhammeda bin-Salmana gotovo nitko nije niti čuo. Stvarni pokretači i sponzori tih suspektnih radikalnih organizacija bili su saudijski prinčevi Bandar i Mohammed bin Nayef (pretendenti na prijestolje koje je aktualni kralj Salman pomaknuo u stranu i za svoga nasljednika izabrao svog najmlađeg sina MBS-a) koje Bidenova administracije nastoji „izdići iz pepela“ i spriječiti inauguraciju MBS-a za kralja najveće zaljevske monarhije.

U tu svrhu Biden će koristiti sva raspoloživa sredstva: od prebacivanja središta američkog interesa sa Saudijske Arabije na susjedni Jemen i završetak tamošnjeg građanskog rata kroz direktne pregovore s hutima (što je za MBS-a svetogrđe s obzirom kako je upravo on bio glavni inicijator arapske koalicijske vojne kampanje u toj zemlji u ožujku 2015. g. na strani svrgnute vlade u Sani), preko poluga vezanih za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji ali i „starih repova“ i neraščišćenih računa oko sudjelovanja te zemlje u poznatim terorističkim napadima na SAD u rujnu 2001. godine s obzirom na usku povezanost tadašnjih bitnih saudijskih državnih institucija s terorističkom organizacijom Al-Qaida, koja je za te napade i preuzela odgovornost.

Nastavit ćemo pratiti daljnji razvoj američko-saudijskih odnosa, koji su jedni od najbitnijih na čitavom Bliskom istoku uopće. Ali već je i sada jasno kako uvedene sankcijske mjere viznoga karaktera s početka ovog teksta Rijadu sigurno neće dobro sjesti. Teško je vjerovati da će se mladi i ambiciozni kraljev sin Muhammed bin-Salman predati „bez ispaljenog metka“, iako je jasno kako mu je potpora Washingtona uvijek bila primarna. Saudijska Arabija, jednostavno, bez oslonca na SAD ne bi bila niti sjena onoga što je sada. Može li se MBS oslanjati na taktiku čekanja i dolaska u Bijelu kuću neke nove administracije, kao što su mnogi u svijetu to isto čekali (i dočekali) nakon dolaska one Trumpove teško je reći. On je mlad i četiri godine u životu mu ne znače ništa, ali sigurno znače njegovom ocu i saudijskom kralju Salmanu, o čijem će zdravlju i životu najviše i ovisiti njegova daljnja sudbina. Autor: Zoran Meter/Geopolitika.news

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved