Connect with us

Vijesti

Sudac britanskog vrhovnog suda: “Ovo će se smatrati spomenikom kolektivnoj histeriji i ludilu”

Published

on

Mjere Covida smatrat će se “spomenikom kolektivnoj histeriji i ludilu”, kaže bivši sudac Vrhovnog suda Britanije.

Vlada je namjerno potaknula strah od koronavirusa, djelujući kao autoritarni režim i oslanjajući se na taktiku državne policije, rekao je bivši sudac Vrhovnog suda lord Jonathan Sumption.

U najoštrijoj kritici dosadašnje vladine reakcije na pandemiju, odvjetnik je javno osudio način na koji je “britanska država primijenila neovlaštenu prisilnu silu protiv svojih građana, u mjerilima koji nikada prije nisu pokušani”.

Između ostalog, Sumption je rekao: “Lakoća kojom su ljudi lišeni sloboda koje su ključne za naše postojanje, u ožujku 2020., za mene je bila šok.”

>> (VIDEO) Ovo je rat protiv čovječanstva, ali krenuo je kontranapad!

Međutim, on nije jedini bivši sudac koji je nedavno žalio zbog gubitka djelotvornog parlamentarnog nadzora nad izvanrednim ovlastima koje je Covid proizveo. Prošli mjesec, lady Hale, bivša predsjednica Vrhovnog suda, rekla je da su zastupnici predali svoju ulogu tijekom pandemije koronavirusa.

U svom obraćanju Sampshn je rekao da hitne mjere predstavljaju “najveće miješanje u osobne slobode u povijesti naše zemlje”.

Dodao je: “Ne sumnjam u ozbiljnost epidemije, ali vjerujem da će povijest na mjere poduzete za njezino zaustavljanje gledati kao na spomenik kolektivnoj histeriji i vladinom ludilu.”

Vlada je, primijetio je, već pokušala izbjeći parlamentarni nadzor tijekom Brexita odgađajući zasjedanja parlamenta, postupak koji je Vrhovni sud prošle godine proglasio nezakonitim.

“Vlade Britanije imaju vlast nad izabranim domom parlamenta”, tvrdio je Sampson. “Bez toga nismo demokracija. Trenutna vlada ima drugačiji pristup. Svoj legitimitet nastoji steći izravno od naroda, zaobilazeći njihove izabrane predstavnike. “

Sage, vladino vijeće stručnih znanstvenih savjetnika, rekao je, primijetio je ove godine: “Građane treba tretirati kao racionalne aktere, sposobne donositi vlastite odluke i upravljati osobnim rizikom.” To upozorenje, rekao je bivši sudac, ignorirano je.

Ovlasti prema Zakonu o javnom zdravstvu “nisu imale namjeru odobriti tako drastične mjere kao što su nametnute”, dodao je Sumption. Razlog iskorištavanja zakona, navodi, bio je taj što je “stupanj nadzora predviđen Zakonom o javnom zdravstvu ograničen”.

Kada je zakon uveden 1980-ih, rekao je, njegove su moći uglavnom bile usmjerene na kontrolu ponašanja zaraženih ljudi.

Najavljujući prvu karantenu, ministar zdravstva Matt Hancock prepustio se “blefiranju”, rekao je Sampson. “Čak i uz najširi pogled na zakone, vlada nije imala moć izdavati takve naredbe bez donošenja zakonskih propisa. Takvi propisi nisu postojali do 13 sati 26. ožujka, tri dana nakon objave karantene. “

Vladino ponašanje, rekao je bivši sudac svojoj publici, karakterizira “nepoštivanje ograničenja njihovih zakonskih ovlasti”.

Kombinacija “vladinih savjeta i pritiska državnih regulatora pod utjecajem vlade” korištena je za ograničavanje pristupa liječnicima. To je, rekao je, “ozbiljno utjecalo na dijagnozu i rano liječenje daleko smrtonosnijih bolesti od Covid-19, posebno raka”.

Sugerirao je da je policija nekoliko puta prekoračila svoja ovlaštenja. “Kad sam se usudio kritizirati ih u intervjuu za BBC zbog djelovanja izvan njihovih ovlasti, primio sam pismo od policijskog povjerenika iz Derbyshirea koji se usprotivio mojim primjedbama na terenu rekavši da su u krizi takve stvari nužne. Implikacija je bila da je policija u krizi imala pravo činiti sve što je smatrala potrebnim, ne poštujući svoje zakonske ovlasti. To je moja definicija policijske države. “

Koristeći “propagandu”, rekao je, vlada je “donekle uspjela stvoriti vlastito javno mnijenje – vlada je namjerno poticala strah”.

“Strah od javnosti učinkovito je ušutkao oporbu u Donjem domu. Službena oporba nije se usudila izazvati vladu, osim što je sugerirala da su trebali biti još oštriji i još brži. “, Dodao je Samption i zaključio:

“Britanska javnost još uvijek ne razumije ozbiljnost onoga što se događa s našom zemljom. Mnoge, možda većinu njih nije briga, a bit će im svejedno dok ne bude prekasno. Instinktivno osjećaju da cilj opravdava sredstvo, moto svake totalitarne vlade koja je ikad postala … Vlada je otkrila snagu javnog straha koji joj omogućuje da postigne svoje ciljeve. “

Izvor: Theguardian.com

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved