Connect with us

Vijesti

SVIJET: Sve žešći otpor covid putovnicama

Published

on

Foto: Teksaški guverner Greg Abbott/Texas Tribune

Drugdje u svijetu tzv. covid putovnice se naveliko spominju, u Izraelu su praktički već uvedene, ali u Sjedinjenim Državama ta ideja ima ljute protivnike. Američka savezna država Teksas, točnije teksaški guverner Greg Abbott iz republikanske stranke, upravo je izdao izvršnu uredbu kojom je svim državnim tijelima te savezne države zabranjeno da traže na uvid takav dokument.

“Nijedna organizacija koja se financira javnim novcem neće smjeti tražiti dokumentaciju o statusu cijepljenja ili bilo kakvu privatnu informaciju o zdravlju Teksašana kako bi im pružila uslugu ili dozvolila ulazak na neko mjesto odnosno nitko ne smije tražiti takav dokument u zamjenu za sudjelovanje u normalnom životu”, stoji u objavi guvernera. “Nastavljamo cijepiti Teksašane i štititi javno zdravlje, ali bez gaženja osobnih sloboda Teksašana”, poručio je Abbott. Nije jedini – piše Jutarnji list.

Isto je nešto ranije napravio i Rick DeSantis, guverner Floride, također republikanac, a nacrte sličnih zabrana već sastavlja više njihovih republikanskih kolega pa se pitanje Covid putovnica pretvara u političku temu baš kao što je to bio slučaj s obaveznim maskama. “Traženje tzv. covid putovnica kako bi se građanima dozvolilo da sudjeluju u svakodnevnom životu kao što su dolazak na sportsku utakmicu, u restoran ili u kino, stvorilo bi dvije klase građana”, poručio je u objašnjenju DeSantis uzimajući na zub u prvom redu ideju da se takve tzv. putovnice koriste kod kuće u svakodnevnom životu.

Ni Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije posve sigurna u to da bi trebalo pristupiti režimu covid putovnica. U ovom slučaju WHO je navela kako “ne bi željela vidjeti putovnice kao obavezne za ulazak ili izlazak iz zemlje”, naglašavajući da još “nismo posve sigurni da cijepljenje zaustavlja prijenos bolesti”. “Nemaju svi pristup cjepivu i postoje skupine u društvu koje su iz toga izuzete. Još čekamo na zalihe cjepiva koje će biti proslijeđene zemljama kojima trebaju”, izjavila je doktorica Margaret Harris, glasnogovornica WHO-a.

Rasprava o covid putovnicama zahuktala se i u Ujedinjenoj Kraljevini nakon što je objavljen plan o testiranju mogućnosti otvaranja života (kina, dvorane, zabava) za osobe koje imaju potvrdu o cijepljenju, negativnom PCR testu ili preboljenoj bolesti. Premijer Boris Johnson je u javnosti predlagao to rješenje, ali su ga dočekale žestoke kritike njegovih stranačkih kolega te laburističke opozicije. I sam ministar za cijepljenje Nadhim Zahawi izjavio je da je njihovo korištenje “kod kuće” kontroverzno, ali da je potrebno ispitati sve mogućnosti koje se nude. Grčka i Izrael već su prihvatile i uvele digitalne “covid putovnice” i postigle dogovor o ulasku turista. Među zagovornicama ideje je bila Austrija na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom dok su Njemačka i Francuska za početak bile malo opreznije, ali se trenutno radi na razvoju takvog dokumenta koji bi vrijedio za cijelu EU i bio dostupan do ljeta.

Advertisement

Vijesti

DIRLJIVO SVJEDOČANSTVO Od ateista do Marijinog ratnika

Published

on

U podcastu Oasis in tempore kod Petra Jurčevića, gostovao je Miljenko Jurić.

Dirljivo životno svjedočanstvo, zanimljiv i autentičan Jurić govorio je o svom životu, supruzi, obitelji, Marijinim ratnicima još iz vremena korone, volontiranju, te kako su ‘osobe s posebnim potrebama’ promijenile njegov život i konačno dovele do Isusa.

Continue Reading

Vijesti

Legenda o Ludbergi

Published

on

Ludberga je rođena 1. travnja 1141. godine, nedaleko od Varaždinskih Toplica kao kćerka upravitelja imanja grofa Bele II. Stasala je u prelijepu i obrazovanu djevojku kad ju je zaveo vitez Ulrik piše Selo.hr.

Pokajavši se, Ludbrega je požrtvovno brinući se o svom sinčiću Theobaldu živjela isposničkim životom, pomažući siromašnima i bolesnima. Pokajnički život prekinuo je ponovno nečastivi u liku eremita i zaveo je po drugi put. Bježeći pred njim, našla je utočište u jednoj od malenih vinogradarskih kućica pokrivenih slamom koje još od rimskih vremena ukrašavaju vinorodna brda iznad Iovie. Ludberga je počela obrađivati vinograd i postala je vješta i poznata vinogradarka.

Svoje je vino darivala crkvama, kapelicama i samostanima za sveti obred, a legenda kaže da je njeno vino jednom čak ubrzalo izbor pape u Viterbu, jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve skratio vrijeme konzistorijuma. I Theobald je postao vinogradar koji je svoje umijeće usavršio u dalekoj Burgundiji gdje je nastavio tradiciju pravljenja najboljih vina. U svojim zrelim godinama Ludberga je još uvijek bila izrazito lijepa i nečastivi je odlučio opet je staviti na kušnju.

Pojavio se u liku prebogatog grofa koji ju je htio zavesti i preoteti joj vinograd. Ali ovaj put se nije dala prevariti. Sav jed zbog bijede i nesreća proživljenih u mladosti kulminirao je u furioznom naletu bijesa. Nečastivog je pomoću drvenog križa takvom silinom zabila u zemlju da je na suprotnoj strani zemljine kugle eksplodirala Antipodravina i od nje je preostao samo vulkanski otočić Antipodes.

Na taj događaj ukazuje izvor slane vode koja se i danas može zapaliti jer dolazi iz samog središta Zemlje.

TZ Ludbreg

Continue Reading

Vijesti

Bivši gradonačelnik iz Zelenih o uspjehu AfD kod mladih: Svakodnevno doživljavaju što znači ilegalna migracija

Published

on

Masovne migracije kao jedan od razloga uspjeha desnice kod mladih. Popularni gradonačelnik njemačkog Tübingena Boris Palmer uspjeh stranke Alternativa za Njemačku (AfD) među mlađim glasačima propisao je posljedicama masovne migracije.

Zanimljivo je da je Palmer bio dugogodišnji član stranke Zelenih, no izbačen je kada je počeo upozoravati na masovne migracije – donosi Narod.hr.

“Svakodnevno doživljavaju što znači ilegalna migracija. Prije svega, mladići koji su došli sami mijenjaju životnu sredinu mladih. U parku, u klubu, na ulici, u autobusu, na kolodvoru, u školskom dvorištu”, napisao je Palmer na Facebooku u ponedjeljak.

Palmer je nekoć bio gradonačelnik iz redova Zelene stranke. No kako je postajao sve poznatiji po svom javnom izražavanju protiv masovne imigracije i drugih političkih tabua, stranka je radila na njegovom izbacivanju. Unatoč tome, ostao je toliko popularan među građanima svog grada da su ga izabrali kao neovisnog gradonačelnika, što znači da Tübingenom upravlja neovisno o bilo kojoj političkoj stranci, prenosi Remix.

Tvrdi da ljevica šteti zaštiti klime

Upozorio je da svatko tko je u kontaktu s mladim ljudima u Njemačkoj zna da oni opetovano primjećuju “njihov strah od sklonosti migranata prema nasilju”, ali da se to stajalište ne shvaća ozbiljno ili “diskreditira kao rasizam”.

Georg Pazderski (L), Chairman of Berlin section of German right-wing ‘Alternative for Germany’ (AfD) party, AfD co-leader Alexander Gauland (3-R), Beatrix von Storch of AfD (2-R) and AfD co-leader Joerg Meuthen (R) take part in a march of the ‘Alternative for Germany’ (AfD) party in Berlin, Germany, EPA/OMER MESSINGER

Palmerovu tvrdnju podupiru podaci o kriminalu u zemlji iz federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Oni pokazuju da je nasilni zločin dosegao rekordne razine 2023., pri čemu su stranci počinili šest od deset nasilnih zločina. Njegov stav o nasilju migranata u vlakovima također je potkrijepljen podacima. Što se tiče školskog sustava, štetan učinak migranata, uključujući i nasilje, otvorena je tema u njemačkim medijima.

Nadalje, Palmer ukazuje na “dogme budnosti i otvorenih granica” koje ne odgovaraju stvarnosti života mladih ljudi. Kao rezultat toga, “oni se preorijentiraju i glasaju za stranku koja barem ne odbacuje njihovu zabrinutost kao lošu i pogrešnu od samog početka.”

Palmer tvrdi da AfD neće “riješiti problem” i kaže da većina mladih nije “dovoljno glupa” da vjeruje da AfD to može učiniti. Međutim, ti mladi ljudi neće glasati za stranke koje ih pokušavaju označiti kao rasiste ili kao dio problema.

Rekao je da ljevica samo šteti zaštiti klime, jer borbu protiv klimatskih promjena povezuje s borbom protiv desnice.

AfD je nakon nedjeljnih izbora za EU postao druga najveća njemačka stranka u Europskom parlamentu osvojivši 16 posto glasova. AfD je obećao deportirati milijune migranata, boriti se protiv migrantskog kriminala i osigurati njemački školski sustav.

izvor: Narod.hr

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved