Connect with us

Vijesti

Tajna ljubičaste snimke na kojoj navodno Matej Periš pliva u hladnoj Savi…

Published

on

Od svih snimaka s nadzornih kamera na kojima se navodno nalazi Matej Periš, mladi Splićanin za kojim se traga još od petka, sigurno je najjeziviji onaj prepoznatljiv po karakterističnom ljubičastom odsjaju svjetla na površini Save. Na toj snimci se vidi neidentificirana osoba kako pliva Savom, za koju neki vjeruju da se radi o nestalom Perišu. – prenosi teleskop.hr
Jasno je zašto se od ove snimke ledi krv u žilama i kakve bi bile posljedice. Ako je na njemu zaista Periš, u što, pak, mnogi izražavaju sumnju ili čak otvoreno negiraju, poput Matejevog oca Nenada, šanse za pronalazak mladog Splićanina živog i zdravog bile bi svedene na apsolutni minimum, piše Blic.

U ovo doba godine kad upadnete u rijeku, to je sigurno veliki šok jer je i hladno, čovjek je vjerojatno bio topao, izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” Stipe Božić, poznati alpinist koji je sudjelovao u brojnim akcijama potrage i spašavanja nestalih.
Ali, je li na snimci uopće nestali Matej? I kada je snimka nastala i gdje? Je li ga zabilježila nadzorna kamera ili je, kako neki špekuliraju, snimljen ljudskom rukom? I tko je onda snimio? “Blic” odgovara na brojna pitanja koja su se pojavila poslije snimke koja je nastala u ponedjeljak predvečer.

Tko je plivač

Zbog loše kvalitete snimke teško je zakleti se da je na snimku uopće osoba koja pliva, a kamoli Matej Periš. Zbog igre svjetlosti i sjenki moglo bi se ispostaviti čak i da se ne radi o čovjeku, već o nečemu drugom što iz daljine i u mraku podsjeća na pokrete plivača.

Iako se u hrvatskim medijima najprije pojavila informacija da je Nenad Periš, otac nestalog mladića, potvrdio da je na svim snimcima prepoznao svog sina, on je kasnije to kategorički demantirao.

Nije na svim snimkama koje su se pojavili Matej. Uz snimke na kojima je on dovode se u vezu i neki koje nemaju nikakve veze s Matejem. Ja za snimku na kojem neko pliva u Savi nikada nisam rekao da je na njoj Matej – kazao je Nenad Periš u ponedjeljak navečer poslije objavljivanja snimaka.


Gdje je snimka nastala

Na ovom jezivom zapisu primjetan je karakterističan odsjaj ljubičaste svjetlosti na površini vode. Takav odsjaj se u Beogradu može vidjeti upravo na rijeci Savi u okolini Brankovog mosta, koji je osvijetljen u bojama srpske zastave.
Stapanje crvene i plave svjetlosti s mosta na površini Save daje prepoznatljivi ljubičasti odsjaj koji je primjetan sa Savske promenade – baš u okolini mjesta gdje je u kobnoj noći nestanka Mateja Periša nadzorna kamera snimila mladića sličnog njegovom opisu kako se spušta

Na ovom jezivom zapisu primjetan je karakterističan odsjaj ljubičaste svjetlosti na površini vode. Takav odsjaj se u Beogradu može vidjeti upravo na rijeci Savi u okolini Brankovog mosta, koji je osvijetljen u bojama srpske zastave.
Stapanje crvene i plave svjetlosti s mosta na površini Save daje prepoznatljivi ljubičasti odsjaj koji je primjetan sa Savske promenade – baš u okolini mjesta gdje je u kobnoj noći nestanka Mateja Periša nadzorna kamera snimila mladića sličnog njegovom opisu kako se spušta prema rijeci.

Na sljedećoj snimci s nadzornih kamera se vidi mladić nalik Mateju Perišu koji u kobnoj noći na Savskoj promenadi silazi ka Savi baš u okolini mjesta gdje rijeka ima prepoznatljiv ljubičasti odsjaj:


Kad je snimka nastala

Mnogi ovdje griješe, baš kao što griješe i u datiranju nestanka Mateja Periša poslije izlaska iz kluba “Gotik” u Beton hali.

Periš, naime, nije nestao u novogodišnjoj noći. On jest formalno-pravno nestao 31. prosinca, ali ne na dočeku Nove godine, već prilikom izlaska prethodne večeri, 30. prosinca. Te noći, 30. prosinca, Matej je s prijateljima otišao u provod u “Gotik”, da bi nestao poslije ponoći, oko 2.30 sati ujutro, 31. prosinca.

Tako da ako je na “ljubičastoj” snimci plivač zaista Periš, to svakako nije snimljeno tijekom proslave Nove godine između 31. prosinca i 1. siječnja, već noć ranije. Ako na snimci nije Periš, onda je svejedno kada je snimka nastala.

Nenad Periš je u ponedjeljak navečer, poslije objavljivanja ove snimke, za hrvatski portal “Index” rekao da uopće ne vjeruje da je to snimka od kobne noći.

Ja sam se interesirao jer me zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je 5 stupnjeva. Ja sam vaterpolist, cijeli život sam u vodi, i nema šanse da tako plivate na temperaturi od 5 stupnjeva ni u ronilačkom odjelu, a kamoli bez – kazao je Periš.

Da snimci plivača u Savi nije nastao u danima oko Nove godine smatra i Mladen Mijatović, reporter TV “Pink”. Mijatović je objelodanio da “raspolaže pouzdanim informacijama” prema kojima mladić koji pliva u Savi ne može biti Periš, pošto snimka, navodno, nije nastala u noći između 30. i 31. prosinca.
Tko je ovo snimio

Za razliku od svih ostalih snimki za koje se vjeruje da je na njima Matej Periš, a koje su očigledno načinile nadzorne kamere, “ljubičasta” snimka je mnogo sumnjivija i drugačija.

Prije svega, ne vidi se točno vrijeme kada je nastala, što se najčešće vidi na snimkama nadzornih kamera. Zatim, sve ostale snimke su očigledno statične, dok ovaj kao da je sniman iz ruke, jer se kadar pomjera i zumira plivača.

Najbezazlenije objašnjenje bi bilo da je netko mobilnim telefonom snimio emitiranje “ljubičastog” snimka plivača na ekranu računala, zbog čega kadar “šeta”. Ipak, ne može se isključiti ni teorija da je netko baš u tom kobnom trenutku bio na licu mjesta i svojom rukom snimao osobu u ledenoj Savi.

Ako je to točno, tko je onda “kamerman” koji je snimio plivača?! A ako na snimci uopće nije Periš, zašto je taj materijal podmetnut uz ostale, koji djeluju vjerodostojno?

Mnogo pitanja na koje bi odgovor mogli dati dani pred nama i policijska potraga koja je u tijeku.

Foto: Screenshot/Alo

Advertisement

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved