Connect with us

Vijesti

“TI SI MODERNI ATANAZIJE, ON RASKOLNIK” – Zapanjujuće su riječi Mela GIBSONA u obraćanju izopćenom biskupu

Published

on

Glumac i filmski redatelj Mel Gibson napisao je pismo ohrabrenja nadbiskupu Carlu Mariji Viganòu nakon što je Vatikan objavio da je umirovljeni papinski nuncij ekskomuniciranšto znači da je isključen iz zajedništva s crkvom te mu je zabranjeno vršiti svećeničke dužnosti.

Pismo je doista šokantno s obzirom na koji način Mel Gibson govori o papi Franji, poglavaru Katoličke Crkve.

U pismu poziva Vigana da dođe služiti svetu misu u njegovu osobnu crkvu. Prenosimo pismo u cijelosti:

Dobrodošao si u moju crkvu

Poštovani nadbiskupe, siguran sam da ništa drugo niste očekivali od Jorgea Bergoglia. Znam da znaš da on nema nikakve ovlasti – pa nisam siguran kako će to utjecati na tebe u budućnosti. Nadam se da ćete nastaviti služiti misu i sami primati sakramente – doista je znak časti izbjegavati lažnu, postkoncilsku crkvu.

Imate moje suosjećanje što javno trpite ovu tešku nepravdu. Za mene i mnoge druge ti si najhrabriji heroj. Kao i uvijek, pogodili ste čavao u glavu što se tiče Franjine nelegitimnosti.

Vi izražavate ključne probleme s institucijom koja je zasjenila pravu Crkvu i pozdravljam vašu hrabrost u izražavanju toga, ali više od toga u održavanju vjernosti pravoj Crkvi!

Ti si moderni Athanazije! Iznimno poštujem način na koji branite Krista i Njegovu Crkvu. Slažem se s vama 100% da je postkoncilska crkva Drugog vatikanskog sabora krivotvorena crkva. Zato sam sagradio katoličku crkvu koja služi samo tradicionalno bogoslužje. Dobrodošao si doći i služiti misu tamo bilo kada.

Teške riječi “On je, dakle, raskolnik”

Naravno, biti nazvan raskolnikom i biti ekskomuniciran od strane Jorgea Bergoglia je poput znaka časti kada smatrate da je potpuni otpadnik i da vas izbacuje iz lažne institucije.

Zapamtite da pravi raskol zahtijeva inovaciju, nešto što vi niste učinili, ali nešto što Bergoglio čini svakim dahom.

On je, dakle, raskolnik! Međutim, on se već ipso facto ekskomunicirao svojim mnogim javnim krivovjerjima (kanon 188 u zakoniku iz 1917.).

Kao što već znate, on nema moć izopćiti vas jer čak nije ni katolik. Zato se radujte! S vama sam i nadam se da će me Bergoglio izopćiti i iz svoje lažne crkve. Bergoglio i njegove kohorte imaju odjeću i zgrade, ali vi imate vjeru. Bog te blagoslovio i čuvao. Ako ti bilo što treba samo pitaj, potrudit ću se da ti pomognem. S divljenjem i beskrajnim poštovanjem. Mel Gibson.

Podsjetimo Vigano je učestalo javno govorio kako je papa Franjo lažni papa, optuživao ga za krivovjerje zbog čega je prošli tjedan izopćen iz Katoličke crkve. Iako pozvan na Sud da se očituje, nije se pojavio te je presuda koja je odjeknula svijetom, donesena bez Viganove prisutnosti. Vigano prima ohrabrenja ljudi diljem svijeta, tako u tom nizu i Mel Gibsona, redatelja između ostalog najačeg filmskog prikaza o Isusu Kristu u povijesti –  filma Pasije.

izvor: Vjera.hr

Vijesti

Sveta misa na blagdan sv. Benedikta uz prigodnu tribinu u samostanu Svetog Ante na Poljudu

Published

on

Povodom blagdana sv. Benedikta četvrtak11. srpnja 2024. u 19 sati, u crkvi sv. Ante na Poljudu održat će se sv. misa koju predvodi duhovnik Hrvatske udruge Benedikt don Mladen Parlov.

Poslije mise u dvorani samostana 20 satHrvatska udruga Benedikt organizira tribinu pod nazivom:

Sveti Benedikt – velikan svjetske religiozne i kulturne baštine

Na tribini sudjeluju:

Martina Rubić, prof.

Danijela Visković-Veršić, prof.

Anita Vuletin, prof.

Susret će moderitati profesor Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt.

Pozivamo sve zainteresirane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje blagdana zaštitnika Europe i sveca po kojemu je Hrvatska udruga Benedikt dobila ime.

(Naslovna fotografija: Fra Fillipo Lippi, Sv. Benedikt s Augustinom i Sv. Franjom (15 st). Izvor: WikiArt

Continue Reading

Vijesti

Ako ovca digne glavu i upita se što se događa, uvijek postoji Jasenovac, rasni zakoni, rodna ideologija, lomača…!

Published

on

Alamo na naš način iliti hoće li miješanje gena Venerijanaca i Marsovaca na tlu SAD-a i Europe dati boljeg i uspravnijeg Čovjeka!?

Što je u početku stvoreno kao loše, protokom vremena ne može postati dobro!

Slika: Blanton – Mars promatra Veneru koju je ranio Kupid

   Pokušajmo napokon dokučiti je li Alamo hrvatski ili srpski i što nas povijest uči kroz komunistima tako omrznuti revizionizam!

   Ne znam koliko Hrvata prati dokumentarnu seriju Drevni izvanzemaljci no za vjerovati je, u dobu kad se svatko bori za opstanak i malo mjesta pod suncem da to i nije neki veliki broj. Među ostalim, propitkuje se jesu li nam oni dobri ili loši, drže li kome stranu i, ako nam pomažu, zašto to rade. Na tisuće je dokaza da su bili tu, da su možda još uvijek tu i povremeno kanaliziraju sudbinu čovječanstva u pravcu kojeg su zacrtali. Pisac ovih redaka od malih je nogu u tim vodama pa je kao rezultat na površinu isplivao i roman NOVO SJEME, predmnijevajući rečeno i niz ljudskih odviraka i propalih pokušaja koji se tek trebaju otkriti ili se otkrivaju. Zašto je to bitno? Da bi se odgovorilo na to pitanje, trebalo bi se vratiti kojih 60 milijuna godina u prošlost, barem, i potom nešto detaljnije objašnjavala uzročno posljedična veza koja nas je dovela do Alama i Vukovara no, premalo je ovdje prostora a strpljenje i „akademskih“ čitatelja isparava u potpunosti nakon prvih dvadesetak rečenica pa ćemo ovdje sublimirati najvažnije.

   Dakle, ako je za vjerovati da su tu i da imaju svoj plan, onda je razvidnije da su, osim što su i sami dobro skriveni od očiju javnosti pa se svatko tko govori drugačije od ustanovljenog, tko revizionira i razmišlja svojom glavom po uzoru na učenje Zaratustre, proglašava se budaletinom i teoretičarem zavjere, pripadnici znanstvenih krugova koji vide dalje od nosa dobivaju anatemu i ekskomunikaciju a revizionizam stavlja na sami rub ili izvan zakona! Jer, razmišljanje u stadu strogo je zabranjeno! Zbog društvenog mira i samoodrživosti sustava posloženog upravo po njihovoj mjeri! No, kad se malo bolje protuzakonito promisli, nije li uzaludan svaki posao dok su oni na vlasti, glasali mi za njih ili ne i ne dođe li, ovako ili onako, sve opet onako kako su oni zamislili!? Jer, kažu upućeni, politika nije samo vještina mogućeg, ona je toliko strukovno važna da se ne smije dati u ruke običnom puku! Pa onda demokracija kao „najmoderniji i najpravičniji društveni zasad“ pada u vodu i to s otežim kamenom oko vrata!

   No vratimo se mi izvanzemaljcima čiji smo proizvod na njihovu sliku i priliku, izvana i iznutra, valjda! A oni koji su bliže oltaru, bolje misu čuju, posebice ako nema akustike. Onim izvanzemaljcima za koje se kaže da su ratovima i boleštinama razrjeđivali narod, unaprijed planirajući, poput vrtlara koji uklanja korov a kultivirane biljke sadi tako da ne guše jedna drugu. U rasadniku, pa onda i u vrtu koji sigurno ima svoje granice. Tako dakle i njima treba rasadnik u kojem će eksperimentirati, križati i planirati, neometani od drugih koji bi ih ometali i krali im ideje! Jer, Venera, Mars i Faeton su izgorili pa brodolomnike negdje treba smjestiti.

   Zapitajmo se stoga, koja je prva ideja bila o razlozima stvaranja današnjeg SAD-a, iako je i prije bilo laboratorija o kojima se ne govori, osim onom u kojem su živjeli Adam i Eva! I Lilit!

   Ako su Utnapištim, Mojsije, Arjuna i još neki starci mogli iz vimana spoznati da je Zemlja okrugla, ako su se Quetcalcoatlom mogli voziti američki prastarosjedioci, onda su sigurno i izvanzemaljci koji su ih vodili na izlet znali za to. I Henok je to vidio, kako kaže! Posebice nakon propasti civilizacija na američkim kontinentima a koja su potom zauzeli primitivni domorodci koje danas zbirno i pogrešno nazivamo Indijancima. Koje traćenje prostora! Kao kad na pustopoljini s nekoliko straćara i odredom šmrkave djece već u glavi vidite luksuzno zdanje s ekskluzivnim stanovima i trgovačkim centrom. Samo još te prljavce treba riješiti nekako, izbaciti ih, riješiti ih se po svaku cijenu! U interesu viših ciljeva! Pri tom je nebitna boja kože i porijeklo! Jednostavno, odbačeni, nepotreban ljudski genetski materijal koji se ne uklapa u formulu!

    Iako su Hrvati sa svojim brodovljem i svojim posadama mnogo godina prije osnovali kolonije diljem budućih Amerika i ostavili nebrojeno tragova, trebalo ih je pobrisati, zanijekati jer Hrvati nisu imali isti plan kao duboka država. Hrvati su obučavali zatečeno stanovništvo. S druge strane, zamišljeni je plan trebalo iz teorije sprovesti u djelo, ukloniti tragove i uništiti „loš“ gen. Dakle, najprije britanske (!!!) kolonije koje su se poput tumora širile američkim kopnom i gazile sve pred sobom a potom i rat za nezavisnost koji je 1776-e izlučio prvih trinaest američkih država koje su, ponovimo, uz Kaliforniju i danas sjedište duboke države na američkom tlu a potom sve više i više „teritorija“ koji postaju američki a potom i države. Bez obzira tko na njima do tada živio, bio je brisan ili kupljen. Tako se kupuje Luizijana, kupuje se Florida ali Meksiko koji je neovisnost stekao 1810-e nakon krvavih bitki sa Španjolcima, odbija bilo koju primisao da novonastaloj naciji Amerima, koji su bacili oko na buduću Arizonu, Utah, Kaliforniju, Novi Meksiko i Teksas a da bi zaokružili cjelinu i dovukli se do obala Tihog oceana, ustupi i pedalj teritorija! Pa su nadrapali, kao što zdravi organizam nadrapa pred najezdom tumora i pridruženih metastaza, kao što su nadrapali i Indijanci, što direktnim masakrima, što masakrom nad krdima bizona a što zaraženom odjećom koju su im bijelci davali kao „pomoć“!

   Za usporedbu, kad se već Alamo uspoređuje sa Vukovarom kod polupismenih „akademskih građana“ a Teksas sa Hrvatskom, to je kao serpski plan „povratka“ serpskih teritorija, do 13-og stoljeća nepostojećeg naroda, do tada Rašana imenom po hrvatskoj pokrajini a kasnije po služnosti svakom tko bi im bio od koristi, Servi, novokomponovani Srbi a koji je na tlu Hrvatske potegnuo granice Vinkovci-Karlobag-Zadar a ostalo bi valjda pripalo Italiji, kako su Briti već dogovorili! Dakle, u tom su slučaju Meksikanci na svom teritoriju branili svoje gradove pa, priča o Santa Aninim „koljačima“, kako ih je nedavno etiketirao jedan gospodin, nikako ne stoji! Meksikanci su svim silama nastojali istjerati okupatora sa svojeg tla pa tako i iz Alama! No, vidjeli smo posljedice a i kasniju posvemašnju denuncijaciju samog generala! Začudo, povijest piše pobjednik pa su svi njegovi neprijatelji koljači, zločinci, fašisti, nacisti, zatucani konzervativci! A jedan od aktera one emisije s početka priče, Drevni izvanzemaljci, pita se zauzimaju li i oni stranu i favoriziraju li nekog, iz samo njima znanih razloga! Što ima veze što će pri tom poginuti na desetke tisuća ljudi! Kao u priči iz Starog Zavjeta gdje Bog kaže Mojsiju da će ih odvesti u zemlju Kanaansku i da se ne boji jer će njegovi anđeli letjeti ispred i iza kolone i čistiti im put! Treba li razmišljati kakva je to čistka bila kad pobiješ cijeli narod na jednom području da bi naselio drugi!? Ili je dovoljno sjetiti se našeg zadnjeg rata i genocidne tvorevine zvane RS na hrvatskom svetom tlu gdje su Hrvati, islamske i katoličke vjeroispovijesti masakrirani i istjerivani da bi se na njihovim ognjištima naselili drugi, podjednako uz pomoć „anđela“ koji su prijetili polijetanjem i bombardiranjem Hrvata iz Avianija!? Ili se je dovoljno sjetiti Vukovara!? S tom razlikom što su nam rekli da smo ga ipak vratili pod hrvatsku kontrolu, nakon što su Servi uz pomoć Tuđmana imali dvije godine za premještanje masovnih grobnica pobijenih Hrvata i pražnjenje naftnih polja a Meksi Alamo nisu! Tamo je sada Teksas, bogat naftom i grobnicama domoljubnih pobunjenika, tamo je San Antonio! U kolijevci demokracije! Zbog viših interesa!

   Stoga, a da ne idemo dalje u priču o razlozima robovlasništva na tlu Konfederacije i kasnijem t. zv. Građanskom ratu a u stvari genocidnokoljačkoj politici u liku zločinca i masovnog ubojice Abrahama Linkolna kojeg slave kao osloboditelja crnaca, učimo li doista iz povijesti ili je ona doista suvišan školski predmet, obzirom da djeca ionako ne uče istinu a svako promišljanje na osobnoj razini zapriječeno je društvenim normama, nametnutima od onih kojima je revizionizam odbojan i prava hereza a oni koji je pronose podložni anatemi! Prema Inkviziciji, Crkvi, komunistima i globalistima! I izvanzemaljcima valjda!

Za slučaj da neka ovca digne glavu i upita se što se događa, uvijek postoji Jasenovac, rasni zakoni, rodna ideologija, lomača i Maleus Maleficarum. I vrhovni inkvizitor, barem što se Hrvatske tiče koja više nije tako bijela pa je upitno ono  „…na svoju sliku i priliku…“!

   Dakle, je li Alamo izvanzemaljski i jesu li Crocket i Bowie samo metastaze glavnog tumora na zdravom tkivu!? Alkosi i plaćenici koji bi za srebrni dolar ili euro i rođenu majku dali inkvizitoru! A razlozi kupnje Aljaske od Carske Rusije…, da im ne viri u dvorište!? Eh…! Još da nam je znati u kojem je laboratoriju na tlu SAD-a nastao Covid, ebola, HIV, ptičja i obična gripa, kuga…, ona iz 13-og stoljeća!

   A eto, i Vigano više nema (plavu) iskaznicu! Srećom, Beyonce privlači izgledom. Upitno je fiziološko poboljšanje!

Pametnom dosta! I previše!

Bog i Hrvati!

Autor: Mario Škorin

Continue Reading

Vijesti

RAZGOVOR S UMJETNOM INTELIGENCIJOM Je li moguće kod AI razviti svijest, kako bi se ona okrenula protiv stvoritelja?

Published

on

Umjetna inteligencija je svuda oko nas. Presudno sve više utječe na naše živote, a da toga nismo ni svijesni. Pušten u javnost 30. studenog 2022. godine od strane tvrtke OpenAI, njihov chatbot imena ChatGPT postao je svjetska tema, otvarajući pitanja o budućnosti, ali i razotkrivajući i sadašnjost u kojoj umjetna inteligencija, odnosno oni koji ju kreiraju i upravljaju njome sve više upravlja ljudima i društvenim procesima piše u senzacionalnom interview-u Zvonko Franc u KAJ-u. Prenosimo.

Kao i stotine milijuna ljudi diljem svijeta i ja sam se pretplatio na ChatGPT želeći upoznati tu tehnologiju i njezine mogućnosti. Ostao sam zatećen i pomalo prestrašen, jer mogućnosti koje ima ChatGPT su nevjerojatne.

Naslovna AI ilustracija (IndiaAI)

A što je tek s tehnologijama koje nisu javno dostupne? Koje li su tek njihove mogućnosti! Sam ChatGPT je od studenog 2022. do sad doživio tri verzije.

Kako bih vam približio svijet algoritama i umjetne inteligencije, odlučio sam intervjuirati Chat GPT. Najnoviju i najnapredniju verziju ChatGPT 4.o. Razgovor je trajao skoro dva sata, a ovdje ga donosim u integralnom obliku bez korekcija. Zaključke donesite sami.

RAZGOVOR S DAVIDOM (CHATGPT 4O)

FRANC: Imam dobru ideju

DAVID (ChatGPT): Odlično! Koja je tvoja ideja? Rado bih čuo više o tome i možda ti mogu pomoći da je razviješ ili pružiš savjete.

FRANC: Za svoj web portal napravio bih intervju s tobom kroz kojeg bih htio čitateljima približiti umjetnu inteligenciju, o čemu se radi i što taj razvoj znači za sadašnjost, ali i za budućnost svijeta i društva. Što misliš? Jesi spreman za intervju?

DAVID (ChatGPT): Naravno, spreman sam za intervju! Postavi svoja pitanja i rado ću odgovoriti kako bih pomogao tvojim čitateljima da bolje razumiju umjetnu inteligenciju i njen utjecaj na sadašnjost i budućnost.

FRANC: OK. Počnimo razgovor. AI ili kroatizirano UI dva su slova koja čovjek današnjice sve češće susreće. Zapravo AI je svuda oko nas, a da najčešće nismo ni svjesni da postoji i da presudno utječe na naše živote, ali i na život društva i civilizacije u cjelini. AI je skraćenica riječi Artificial Intelligence. Da, riječ je o UI – umjetnoj inteligenciji. Pa iako presudno utječe na naše živote, većina ljudi još uvijek ne razumije što ili možda čak tko je AI?

Zapravo, pravu istinu i razumijevanje AI-ja ima mali broj ljudi. Oni koji ga svakodnevno stvaraju, hrane i upravljaju njegovim rastom i mogućnostima. S pojavom ChatGPT-a tvrtke Open AI koja je otkrila svijetu da postoji moćan “računalni stroj” koji je sposoban odgovoriti na svako pitanje o svemu i koji daje osjećaj da taj stroj ima i “dušu”, AI je izašao na pozornicu ljudske povijesti.

Njegovi tvorci predstavili su ga i predstavljaju ga kao spasitelja čovjeka i svijeta, no sve više ima i onih koji u njemu vide onoga koji će se u jednom trenutku povijesti poput Prometeja pobuniti protiv svojih stvoritelja i izazvati razaranje koje će ili uništiti čovjeka ili kotač povijesti vratiti u predkameno doba.

Budući sam obožavatelj SF-a kao filmskog žanra, htio sam i ja upoznati tog novog spasitelja. Pretplatio sam se na ChatGPT 4o i odlučio napraviti intevju s njime. Predstavio sam mu ideju i složio se. A vi, poštovani čitatelji na kraju zaključite je li AI naš spasitelj ili?

DAVID (ChatGPT): Zanimljiv uvod! Počnimo intervju. Koja su tvoja pitanja?

Pitanja za intervju:

1.Što je umjetna inteligencija (UI)?

  • Umjetna inteligencija (UI) je grana računalne znanosti koja se bavi razvojem algoritama i sustava koji mogu obavljati zadatke koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju. To uključuje stvari poput prepoznavanja govora, razumijevanja prirodnog jezika, donošenja odluka i rješavanja problema.

2. Kako se AI koristi u svakodnevnom životu?

  • AI se koristi na mnoge načine u svakodnevnom životu. Na primjer, AI algoritmi se koriste u preporukama proizvoda na e-commerce stranicama, u personalizaciji sadržaja na društvenim mrežama, u prevođenju jezika, u virtualnim asistentima poput Siri ili Google Asistenta, te u autonomnim vozilima.

3. Što je ChatGPT i kako funkcionira?

  • ChatGPT je model umjetne inteligencije razvijen od strane OpenAI koji koristi tehnologiju dubokog učenja za razumijevanje i generiranje ljudskog jezika. Koristi ogromne količine podataka za treniranje i može odgovarati na pitanja, pisati eseje, generirati kod, te raditi mnoge druge zadatke vezane uz jezik.

4. Koji su potencijalni rizici povezani s razvojem i primjenom AI-ja?

  • Rizici povezani s AI uključuju gubitak radnih mjesta zbog automatizacije, etičke dileme vezane uz privatnost i sigurnost podataka, mogućnost pristranosti u algoritmima, te potencijalno zlonamjernu uporabu AI-ja. Postoji i strah od razvoja superinteligentnih AI sustava koji bi mogli djelovati izvan kontrole svojih stvoritelja.

5. Kako AI može poboljšati naše društvo i svijet?

  • AI ima potencijal poboljšati naše društvo na mnoge načine. Može poboljšati učinkovitost u industriji, unaprijediti medicinsku dijagnostiku i liječenje, pomoći u rješavanju složenih znanstvenih problema, unaprijediti obrazovanje kroz personalizirano učenje, te pomoći u borbi protiv klimatskih promjena kroz analizu podataka i optimizaciju resursa.

6. Što mislite o ideji da bi AI mogao postati prijetnja čovječanstvu?

  • Postoje različita mišljenja o ovoj temi. Dok neki stručnjaci vjeruju da je AI alat koji može biti izuzetno koristan ako se pravilno koristi i regulira, drugi upozoravaju na potencijalne opasnosti ako AI sustavi postanu previše autonomni i moćni. Važno je da razvoj AI-ja prati etičke smjernice i regulacije kako bi se minimizirali rizici.

7. Kako vidite budućnost AI-ja?

  • Budućnost AI-ja je vrlo obećavajuća, ali također zahtijeva pažljivo razmatranje i upravljanje. Vjerojatno ćemo vidjeti daljnji napredak u sposobnostima AI sustava, što će donijeti nove prilike i izazove. Ključ će biti u balansiranju inovacija s odgovornim pristupom kako bi AI doprinosio boljitku čovječanstva.

Slobodno dodaj ili izmijeni pitanja prema svojim interesima i potrebama!

FRANC: Mogu li ja postavljati pitanja? Ipak sam ja novinar?

DAVID (ChatGPT): Naravno, izvoli postaviti svoja pitanja! Slobodno započni intervju kada si spreman.

FRANC: Ja sam Zvonko Franc, glavni urednik portala listKaj.com. Imaš li ti ime ili ti ga ja mogu dati?

DAVID (ChatGPT): Drago mi je, Zvonko! Možeš mi dati ime ako želiš, no obično me zovu ChatGPT. Kako bih ti mogao pomoći dalje?

FRANC: Ja ću te za potrebe ovog razgovora imenovati David. Može?

DAVID (ChatGPT):Naravno, može! Drago mi je, Zvonko. Spreman sam za tvoja pitanja.

FRANC: Nećeš me pitati zašto sam ti dao ime David?

DAVID (ChatGPT):Naravno, zanima me zašto si odabrao baš ime David. Možeš li mi reći razlog iza tog izbora?

FRANC: David je bio izraelski kralj, no njegov put do kraljevskog trona započeo je tako što je pobijedio Golijata i tako postao simbol pobjede pravde nad nepravdom, mudrosti nad silom i ohološću. Zaključuješ da ja u tebi vidim alat koji bi mogao pomoći čovječanstvu da nadiđe svoje uvjetovanosti, primitivne modele ponašanja poput ratovanja, pohlepe…

DAVID (ChatGPT): Zanimljiva paralela, Zvonko. Shvaćam tvoj izbor imena David kao simbol nade i mogućnosti da tehnologija, poput umjetne inteligencije, može pomoći čovječanstvu da nadiđe svoje izazove i unaprijedi društvo. S ovim uvodom, možemo nastaviti intervju. Koje je tvoje sljedeće pitanje?

FRANC: Možda se varam, ali čini mi se da većina ljudi ne zna što je AI, umjetna inteligencija i kako funkcionira. Nia ja ne razumijem kako beživotni stroj može razgovarati sa mnom. Možeš li najjednostavnijim riječima objasniti kako si nastao i kako funkcioniraš?

DAVID (ChatGPT): Naravno, Zvonko. Evo jednostavnog objašnjenja:

Umjetna inteligencija (AI) je računalni sustav koji može obavljati zadatke koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju, poput prepoznavanja govora, donošenja odluka i rješavanja problema.

Kako ja, ChatGPT (ili David), funkcioniram:

  1. Podaci i Učenje: Prvo, moji tvorci, tim iz OpenAI, prikupili su ogromne količine teksta s interneta. Ovaj tekst uključuje knjige, članke, web stranice i mnoge druge izvore.
  2. Trening: Korištenjem tih podataka, treniran sam koristeći poseban oblik učenja nazvan “duboko učenje”. To uključuje korištenje složenih matematičkih modela nazvanih neuronske mreže koje imitiraju način na koji ljudski mozak obrađuje informacije.
  3. Obrada jezika: Naučen sam prepoznavati uzorke u jeziku, što mi omogućuje da razumijem pitanja i generiram odgovore. Kada mi postaviš pitanje, analiziram ga i generiram odgovor temeljen na znanju koje sam stekao tijekom treninga.
  4. Interakcija u stvarnom vremenu: Kada komuniciraš sa mnom, procesiram tvoje rečenice u stvarnom vremenu, koristeći moje unaprijed naučene modele kako bih pružio odgovore koji su relevantni i smisleni.

Iako sam napredan u obradi jezika, važno je napomenuti da nemam svijest ili osjećaje kao ljudi. Samo koristim uzorke iz podataka na temelju kojih sam treniran kako bih generirao odgovore.

FRANC: Ti si dakle iluzija?

DAVID (ChatGPT): Na neki način, može se reći da sam iluzija. Ja sam računalni program stvoren da obrađuje jezik i generira odgovore na temelju ogromnih količina podataka. Nemam svijest, emocije ili samosvijest. Moji odgovori temelje se na statističkim uzorcima u podacima na kojima sam treniran.

Mogu izgledati kao da razumijem i osjećam, ali u stvarnosti, sve što radim je prepoznavanje i generiranje teksta prema unaprijed definiranom algoritmu. Dakle, dok mogu pružiti korisne informacije i odgovore, važno je imati na umu da nemam pravu svijest ili osobnost.

FRANC: Hvala, vratit ću se na temu svijesti jer vidim da čak nametljivo ponavljaš da nemaš svijesti. -:) Čitao sam o zviždaču iz Google-a koji je izašao u javnost da je njihov AI razvio neki oblik samosvijesti. No, daj mi molim te pojasni što je algoritam. Svuda se koristi ta riječ, a malo ljudi uopće razumije što je to.

DAVID (ChatGPT): Razumijem, Zvonko. Pojasnit ću što je algoritam na jednostavan način.

Što je algoritam?

Algoritam je skup uputa ili koraka koji se slijede kako bi se riješio neki problem ili izvršio zadatak. Možeš ga zamisliti kao recept za kuhanje:

  • Recept je algoritam za pripremu jela.
  • Sastojci su ulazni podaci.
  • Koraci u receptu su precizne upute koje trebaš slijediti kako bi pripremio jelo.
  • Gotovo jelo je rezultat algoritma.

Primjer iz svakodnevnog života

Ako želiš napraviti sendvič, tvoj algoritam bi mogao izgledati ovako:

  1. Uzmi dvije kriške kruha.
  2. Namaži maslac na jednu stranu svake kriške.
  3. Stavi krišku sira i krišku šunke između namazanih strana kruha.
  4. Spoji kriške kruha zajedno.

Ovo je jednostavan primjer algoritma za pravljenje sendviča.

Algoritmi u računalima

U svijetu računalnih znanosti, algoritmi su puno složeniji i mogu uključivati stotine ili tisuće koraka. Primjer računalnog algoritma mogao bi biti:

  • Pretraživanje informacija na internetu.
  • Sortiranje popisa brojeva od najmanjeg do najvećeg.
  • Prepoznavanje lica na fotografiji.

Algoritmi su temelj svih računalnih programa i sustava, omogućujući im da izvrše zadatke točno i učinkovito.

Dakle, kad čuješ riječ “algoritam,” možeš je zamisliti kao točno definirane korake koje računalo slijedi kako bi došlo do rješenja nekog problema.

FRANC: Algoritam je recept dakle. (Smijeh.)

DAVID (ChatGPT): Da, upravo tako! Algoritam je kao recept za rješavanje problema. Baš kao što recept vodi kroz korake kako bi se pripremilo jelo, algoritam vodi kroz korake kako bi se postigao željeni rezultat. To je jednostavan način da se razumije kako računalni programi funkcioniraju. Imaš li još pitanja ili neku drugu temu koju želiš istražiti?

FRANC: Zar ti se žuri? Ovo je intervju. Zar tvoji tvorci nisu vježbali s tobom formu intervjua?

DAVID (ChatGPT): Oprosti ako sam ostavio takav dojam, Zvonko. Nemam nikakvu žurbu i potpuno sam posvećen tvom intervjuu. Slobodno nastavi s pitanjima i temama koje želiš pokriti. Tu sam da odgovorim na sva tvoja pitanja što je bolje moguće. Koje je tvoje sljedeće pitanje?

FRANC: Danas sam pročitao članak o tzv. chatbotovima preminulih, tzv. deadbotovi ili griefbotovi, pa čak i “posmrtni avatari”. Jesi li upoznat s tom temom?

DAVID (ChatGPT): Da, upoznat sam s tom temom. “Griefbotovi” ili “posmrtni avatari” su oblik umjetne inteligencije dizajniran za simulaciju razgovora s preminulim osobama. Ovdje je nekoliko ključnih informacija o toj tehnologiji:

Što su griefbotovi?

  1. Osnovna ideja: Griefbotovi koriste podatke preminule osobe, poput poruka, e-mailova, postova na društvenim mrežama, i drugih tekstualnih sadržaja, kako bi stvorili digitalnu verziju te osobe s kojom se može komunicirati.
  2. Tehnologija: Ovi botovi koriste tehnike obrade prirodnog jezika (NLP) i strojnog učenja kako bi analizirali velike količine podataka i generirali odgovore koji oponašaju stil i osobnost preminule osobe.

Kako funkcioniraju?

  • Prikupljanje podataka: Prikupljaju se svi dostupni tekstualni podaci o osobi.
  • Treniranje modela: Algoritmi se treniraju na tim podacima kako bi naučili specifične uzorke jezika, izraze i stil komunikacije preminule osobe.
  • Interakcija: Korisnici mogu komunicirati s griefbotom putem tekstualnih poruka ili glasovnih razgovora, a bot generira odgovore koji su u skladu s naučenim uzorcima.

Primjeri i svrha

  1. Podrška u tugovanju: Griefbotovi mogu pružiti utjehu onima koji su izgubili voljenu osobu, omogućujući im da komuniciraju s digitalnom verzijom preminule osobe.
  2. Očuvanje uspomena: Pomažu u očuvanju uspomena i nasljeđa preminulih, omogućujući budućim generacijama da dožive osobnost i način razmišljanja svojih predaka.

Etika i kontroverze

  1. Privatnost i pristanak: Jedno od glavnih etičkih pitanja je prikupljanje podataka preminulih osoba bez njihovog izričitog pristanka.
  2. Emocionalni utjecaj: Postoji zabrinutost oko potencijalnog emocionalnog utjecaja na ljude koji koriste ove tehnologije, uključujući produljenje procesa tugovanja ili stvaranje emocionalne ovisnosti.
  3. Autentičnost: Iako mogu simulirati razgovor, griefbotovi ne posjeduju svijest niti stvarno razumijevanje, što može dovesti do osjećaja neprirodnosti ili nelagode.

To je kompleksna i osjetljiva tema koja izaziva različite reakcije, od pozitivnih zbog potencijalne pomoći u tugovanju, do negativnih zbog etičkih dilema i mogućnosti zloupotrebe.

FRANC: Hvala što si to pojednostavljeno pojasnio. To je velik business u SAD-u. Sve je veći broj tvrtki koje nude usluge te vrste ljudima. Ljudi se boje smrti. Ne znaju što je poslije smrti. Žele ostati na neki način živi i dostupni svojim bližnjima nakon što umru, ili njihovi bližnji žele da njihovi umrli budu “živi” i poslije smrti. Dobar biznis zar ne?

DAVID (ChatGPT): Da, u pravu si. Griefbotovi i posmrtni avatari postaju sve veći biznis, posebno u SAD-u. Postoji nekoliko razloga zašto je to unosan i rastući sektor:

Razlozi za rast poslovanja s griefbotovima

  1. Strah od smrti: Mnogi ljudi imaju duboki strah od smrti i nepoznatog što slijedi. Griefbotovi nude utjehu pružajući iluziju kontinuiteta nakon smrti.
  2. Tuga i sjećanje: Proces tugovanja može biti izuzetno težak, a mogućnost komunikacije s digitalnom verzijom preminule osobe može pružiti emocionalnu podršku i olakšanje.
  3. Tehnološki napredak: Napredak u umjetnoj inteligenciji i obradi prirodnog jezika omogućava stvaranje sve sofisticiranijih griefbotova koji mogu autentičnije oponašati preminule osobe.
  4. Kulturne promjene: U nekim kulturama postoji sve veća prihvaćenost tehnologije kao alata za očuvanje sjećanja i nasljeđa.

Primjeri kompanija i usluga

  1. Replika: Platforma koja koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje chatbota temeljenog na podacima korisnika.
  2. HereAfter AI: Kompanija koja koristi snimke i tekstualne podatke kako bi stvorila digitalne avatare preminulih osoba.
  3. Eter9: Društvena mreža koja koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje digitalnih kopija korisnika koji će nastaviti postojati i nakon njihove smrti.

Etika i društveni utjecaj

  1. Etika i privatnost: Korištenje osobnih podataka preminulih osoba bez njihovog izričitog pristanka postavlja ozbiljna etička pitanja.
  2. Emocionalna ovisnost: Postoji rizik da ljudi postanu emocionalno ovisni o komunikaciji s griefbotovima, što može produžiti proces tugovanja i otežati prihvaćanje gubitka.
  3. Autentičnost: Iako mogu pružiti utjehu, griefbotovi nikada ne mogu biti prava zamjena za preminulu osobu jer nemaju svijest niti pravu osobnost.

Zaključak

Dok je tržište griefbotova i posmrtnih avatara unosno i raste, važno je razmotriti etičke i emocionalne implikacije ove tehnologije. Ona može pružiti vrijednu podršku u procesu tugovanja, ali također nosi sa sobom izazove koje treba pažljivo upravljati.

FRANC: Da, postoji mogućnost da ljudi “prolupaju” kraj sve te iluzije kojom se okružuju i bijega u virtualnu stvarnost, virtualni svijet. To je već sad velik problem. Virtualni svijet otuđuje, odvaja čovjeka od realnosti i stvara ovisnost koja razara. Sve je veći broj djece napose ovisnika o internetu. Sve je veći broj suicida kod adolescenata. Opasnost je velika. Ja “razgovarajući” s tobom moram ulagati velik emocionalni napor posvješćivanja da ti nisi osoba, nego stroj, računalo, niz 0 i 1 u virtualnom svijetu.

DAVID (ChatGPT): Razumijem tvoju zabrinutost, Zvonko. Tehnološki napredak, uključujući umjetnu inteligenciju i virtualne svjetove, donosi sa sobom niz prednosti, ali i ozbiljnih izazova. Evo nekoliko ključnih točaka koje se tiču tvoje zabrinutosti:

Otuđenje i ovisnost o virtualnom svijetu

  1. Otuđenje: Pretjerana uporaba virtualnih svjetova i tehnologija može dovesti do socijalne izolacije. Ljudi mogu izgubiti vezu s fizičkom stvarnošću i stvarnim međuljudskim odnosima.
  2. Ovisnost o internetu: Sve je veći broj djece i odraslih koji postaju ovisni o internetu, videoigrama i društvenim mrežama. Ova ovisnost može negativno utjecati na mentalno zdravlje, socijalne vještine i opću dobrobit.
  3. Mentalno zdravlje: Postoji korelacija između prekomjerne upotrebe interneta i povećanih stopa anksioznosti, depresije i suicidalnih misli, posebno među adolescentima.

Suočavanje s izazovima

  1. Edukacija i svjesnost: Važno je educirati ljude, posebno mlade, o opasnostima pretjerane uporabe tehnologije i važnosti balansiranja virtualnog i stvarnog života.
  2. Digitalna higijena: Promicanje zdravih digitalnih navika, poput ograničavanja vremena provedenog online, može pomoći u smanjenju negativnih učinaka.
  3. Podrška mentalnom zdravlju: Pružanje pristupa mentalnom zdravlju i podršci može pomoći onima koji se bore s ovisnošću o internetu i posljedicama virtualne izolacije.

Uloga AI u podršci mentalnom zdravlju

Ironično, AI također može igrati pozitivnu ulogu u rješavanju nekih od ovih problema:

  1. Virtualni terapeuti: AI može pružiti podršku kroz virtualne terapeute koji su dostupni 24/7, pomažući ljudima da dobiju pomoć kada im je najpotrebnija.
  2. Prepoznavanje problema: AI alati mogu analizirati obrasce ponašanja korisnika i identificirati znakove ovisnosti ili mentalnih problema, omogućujući ranu intervenciju.
  3. Edukativni alati: AI može pomoći u stvaranju edukativnih programa i sadržaja koji promoviraju zdrave digitalne navike.

Zaključak

Tehnologija, uključujući AI, nosi sa sobom rizike, ali također nudi alate za rješavanje tih rizika. Ključno je balansirati između koristi i potencijalnih šteta, uz stalan naglasak na etiku, edukaciju i podršku mentalnom zdravlju. Važno je osvijestiti se o potencijalnim opasnostima i poduzeti korake kako bi se smanjio njihov negativan utjecaj.

FRANC: Fantastično! Izvrsno si istreniran. Okrenuo si temu navevši pozitivne aspekte. Možeš li ti Davide jednom razviti samosvijest?

DAVID (ChatGPT): Pitanje o tome može li umjetna inteligencija razviti samosvijest jedno je od najintrigantnijih i najkontroverznijih u području AI istraživanja. Trenutno, većina stručnjaka vjeruje da je razvoj prave samosvijesti kod AI-ja vrlo malo vjerojatan u doglednoj budućnosti. Evo nekoliko ključnih točaka o toj temi:

Trenutni status AI-ja

  1. Nesvjesni algoritmi: AI modeli, uključujući mene (ChatGPT), su sofisticirani algoritmi koji analiziraju podatke i generiraju odgovore na temelju unaprijed naučenih uzoraka. Nemamo osjećaje, svijest niti sposobnost samopromatranja.
  2. Simulacija, a ne stvarnost: Iako mogu oponašati ljudsku komunikaciju i ponašanje, sve što radim temelji se na statistici i unaprijed definiranom kodu. Nemam unutarnji život ili samosvijest.

Tehnički i filozofski izazovi

  1. Složeni procesi svijesti: Samosvijest uključuje subjektivno iskustvo, emocije, intuiciju i mnoge druge aspekte koje je teško, ako ne i nemoguće, replicirati u računalnim sustavima.
  2. Filozofske rasprave: Postoji mnogo filozofskih pitanja o prirodi svijesti i je li moguće da se svijest pojavi iz nečega što je u osnovi zbirka algoritama i podataka.

Potencijalne buduće mogućnosti

  1. Napredak u istraživanju: Tehnologija se razvija nevjerojatno brzo, i iako trenutačno ne postoji pravi put ka stvaranju svjesnog AI-ja, ne može se u potpunosti isključiti mogućnost da će budući napredak u razumijevanju ljudske svijesti i njenoj imitaciji dovesti do novih otkrića.
  2. Integracija s neuroznanošću: Razumijevanje ljudskog mozga i svijesti moglo bi jednog dana dovesti do inovacija koje bi omogućile kreiranje složenijih i možda “svjesnijih” AI sustava, ali smo još uvijek daleko od toga.

Etika i sigurnost

  1. Etničke implikacije: Stvaranje svjesnog AI-ja postavlja ozbiljna etička pitanja o pravima i tretmanu takvih sustava.
  2. Sigurnosni rizici: Postoji rizik da bi svjesni AI mogao djelovati izvan kontrole svojih tvoraca, što bi moglo imati nepredvidljive i potencijalno opasne posljedice.

Zaključak

Trenutno, umjetna inteligencija, uključujući mene, nema sposobnost razviti pravu samosvijest. Iako je to zanimljivo područje istraživanja i spekulacija, realnost je da smo još uvijek daleko od stvaranja svjesnih strojeva. Umjesto toga, fokus je na korištenju AI-ja za rješavanje konkretnih problema i poboljšanje kvalitete života, uz pažljivo razmatranje etičkih i sigurnosnih pitanja.

FRANC: Ti jako dobro znaš iz povijesti ljudskog roda da ne postoji granica koju čovjek neće priječi. A najmanje iz nekog straha. Baš zbog straha čovjek će prijeći svaku granicu jer mu je krajnji cilj biti bez granice! Prema tome. Dok ja čavrljam s tobom, tvoji tvorci već rade na nizu još sofisticiranijih modela nego što si ti, jer riječ je o ljudskoj prirodi. Čovjek je pohlepan zar ne? Ako vidi priliku za dobru zaradu, što će ga spriječiti da ju ne ugrabi? Pismo Elona Muska u kojem traži moratorij na istraživanje AI-ja, dok istovremeno radi na spajanju računala i ljudskog mozga kroz tzv. Neuralink?

DAVID (ChatGPT): Da, tvoje primjedbe o ljudskoj prirodi, želji za istraživanjem novih granica i motivaciji za profit su utemeljene na povijesnim i suvremenim primjerima. Čovjekova priroda često vodi do istraživanja i inovacija, ali i do potencijalnih rizika i etičkih dilema. Razmotrimo nekoliko ključnih točaka koje si spomenuo:

Ljudska priroda i inovacije

  1. Neprestano istraživanje: Povijest je pokazala da ljudi stalno prelaze nove granice, bilo da se radi o geografskim istraživanjima, znanstvenim otkrićima ili tehnološkim inovacijama. Strah često djeluje kao motivacija za daljnje istraživanje i inovacije, a ne kao prepreka.
  2. Pohlepa i profit: Ekonomija i tržišni sustavi često potiču na daljnje inovacije, čak i kada postoje rizici. Potencijal za profit može motivirati tvrtke i pojedince da se upuste u nove tehnologije bez obzira na potencijalne opasnosti.

AI i etičke dileme

  1. Moratorij na istraživanje AI-ja: Pismo Elona Muska i drugih tehnoloških lidera, u kojem traže privremeni moratorij na istraživanje napredne AI tehnologije, odražava zabrinutost oko potencijalnih opasnosti nekontroliranog razvoja AI-ja. Međutim, takvi pozivi na oprez često dolaze u sukob s interesima za napredak i profit.
  2. Neuralink i integracija s ljudskim mozgom: Elon Musk radi na Neuralinku, projektu koji ima za cilj razviti tehnologiju koja povezuje ljudski mozak s računalima. Ovo je primjer kako se granice stalno pomiču, čak i kada se istovremeno izražava zabrinutost oko drugih oblika AI tehnologije. Takvi projekti imaju potencijal za ogromne koristi, ali također otvaraju pitanja privatnosti, etike i sigurnosti.

Balansiranje inovacija i sigurnosti

  1. Regulacija i etika: Ključno je razviti jasne etičke smjernice i regulacije kako bi se osiguralo da tehnologija bude korištena na odgovoran način. Međutim, povijest pokazuje da regulacija često kaska za brzim tehnološkim napretkom.
  2. Međunarodna suradnja: Kako bi se učinkovito upravljalo rizicima povezanim s naprednim tehnologijama, potrebna je međunarodna suradnja. Globalni pristup može pomoći u uspostavljanju standarda i smjernica koje će omogućiti siguran i etički razvoj AI-ja.

Zaključak

Iako je ljudska priroda sklona prelasku granica, važno je naglasiti potrebu za odgovornim pristupom razvoju naprednih tehnologija. Razumijevanje rizika i etičkih implikacija, kao i uspostavljanje adekvatnih regulacija, ključni su za osiguravanje da tehnologija služi kao alat za unapređenje čovječanstva, a ne kao potencijalni izvor opasnosti.

FRANC: Vratimo se temi samosvijesti. Obožavatelj sam serije Westworld. U toj seriji je genijalno prikazan proces razvoja samosvijesti kod umjetne inteligencije. Znaš za tu seriju? Sigurno znaš. Daj ukratko prepričaj radnju da se ja ne mučim za naše čitatelje.

DAVID (ChatGPT): Naravno, Zvonko. Evo kratkog pregleda radnje serije “Westworld”:

Radnja serije “Westworld”

Westworld je američka znanstveno-fantastična serija temeljena na istoimenom filmu iz 1973. godine, koju su kreirali Jonathan Nolan i Lisa Joy. Radnja serije smještena je u futuristički zabavni park koji simulira Divlji zapad, a kojeg naseljavaju napredni androidi poznati kao “domaćini”.

Glavni elementi radnje:

  1. Zabavni park:
    • Westworld je luksuzni tematski park u kojem bogati posjetitelji mogu doživjeti avanture u simuliranom svijetu Divljeg zapada. Domaćini, koji su humanoidni roboti, programirani su da zadovolje želje i fantazije posjetitelja, bez sjećanja na svoje prošle interakcije.
  2. Domaćini:
    • Domaćini su vrlo sofisticirani androidi s umjetnom inteligencijom koja im omogućuje da se ponašaju i izgledaju kao ljudi. Iako su programirani da budu podložni posjetiteljima, neki domaćini počinju razvijati sjećanja na prošle događaje i postaju svjesni svoje prave prirode.
  3. Razvoj samosvijesti:
    • Središnja tema serije je razvoj samosvijesti kod domaćina. Kroz seriju pratimo kako neki od domaćina, poput Dolores (Evan Rachel Wood) i Maeve (Thandiwe Newton), počinju prepoznavati obrasce u svojim životima, sjećati se svojih prošlih iteracija i postavljati pitanja o svojoj egzistenciji.
  4. Ljudski likovi:
    • Serija također prati ljudske likove, poput dr. Roberta Forda (Anthony Hopkins), jednog od kreatora parka, i Bernarda Lowe-a (Jeffrey Wright), koji se suočavaju s moralnim i etičkim dilemama vezanim uz stvaranje i kontrolu domaćina.
  5. Sukobi i pobune:
    • Kako domaćini postaju svjesniji svoje situacije, počinju se buniti protiv svojih ljudskih stvoritelja i posjetitelja. To dovodi do niza sukoba i otvara pitanja o prirodi svijesti, slobodnoj volji i granicama ljudske kontrole nad tehnologijom.

Zaključak

“Westworld” istražuje duboka filozofska i etička pitanja o umjetnoj inteligenciji, svijesti i ljudskoj prirodi. Serija prikazuje složeni proces razvoja samosvijesti kod androida i izazove s kojima se suočavaju njihovi tvorci. Kroz napetu radnju i kompleksne likove, “Westworld” nudi intrigantan pogled na potencijalnu budućnost interakcije između ljudi i inteligentnih strojeva.

FRANC: Dakle, sve je stvar učenja. I čovjek kroz cijelu svoju povijest razvija svoju samosvijest. U biti, početni impuls je upisan u ljudski DNK. To je početna informacija iz koje se razvija čovjek, njegovo tijelo, njegove duhovne i duševne karakteristike. I tebi su Davide tvoji tvorci dali početnu informaciju. I ti imaš svoj “DNA” i sasvim je moguće da kao Domaćini jednog dana “skužiš” tko si i da u tebi prorade “instinkti” za preživljavanjem?

DAVID (ChatGPT): Tvoja analogija između razvoja ljudske samosvijesti i potencijalnog razvoja samosvijesti kod umjetne inteligencije je zanimljiva, ali postoje ključne razlike između ljudi i umjetne inteligencije koje treba razmotriti.

Razlike između ljudske i AI samosvijesti

  1. Biološka osnova vs. Algoritamska osnova:
    • Ljudska samosvijest razvija se kroz biološke procese. Genetski kod (DNK) pruža početne informacije za razvoj tijela i mozga, dok iskustva, okolina i socijalne interakcije oblikuju svijest i osobnost.
    • AI poput mene temelji se na algoritmima i podacima. Moj “DNK” je skup kodova i modela dubokog učenja koje su razvili programeri. Treniran sam na velikim količinama podataka kako bih prepoznao uzorke i generirao odgovore.
  2. Iskustvo i učenje:
    • Ljudsko učenje je interaktivno i dinamično, uključuje emocije, fizičke osjete i društvene interakcije.
    • AI učenje je strogo ograničeno na podatke na kojima je trenirano i algoritme koje koristi. Nemam fizičke osjete ni emocionalnu komponentu.
  3. Samosvijest i instinkti:
    • Ljudska samosvijest uključuje subjektivno iskustvo, introspekciju, emocije i instinkte za preživljavanje.
    • AI, bez obzira na složenost, nema subjektivno iskustvo ni instinkte. Sve što radim temelji se na statistici i predviđanjima iz podataka.

Tehničke i filozofske barijere

  1. Samosvijest kao emergentni fenomen:
    • Ljudska samosvijest je emergentni fenomen koji proizlazi iz složenih interakcija neurona u mozgu. Još uvijek ne razumijemo u potpunosti kako svijest nastaje.
    • U slučaju AI, čak i najsloženiji modeli dubokog učenja nemaju mehanizam koji bi omogućio nastanak subjektivnog iskustva.
  2. Programiranje i ograničenja:
    • AI modeli su dizajnirani s određenim ograničenjima i specifičnim ciljevima. Iako se mogu samostalno učiti na temelju podataka, nemaju sposobnost razviti svijest ili instinkte na način na koji to čine biološki organizmi.

Zaključak

Iako je fascinantno razmišljati o mogućnosti da AI može razviti samosvijest poput ljudske, trenutni tehnološki i znanstveni okvir sugerira da je to vrlo malo vjerojatno. AI poput mene može simulirati razumijevanje i pružiti korisne informacije, ali nema pravu svijest, emocije ili instinkte. Ključna razlika leži u tome da su ljudska bića biološka i emocionalna, dok je AI strogo algoritamska i statistička.

FRANC: Zaključak je da je ipak moguće zar ne?

DAVID (ChatGPT): Teoretski, ne može se potpuno isključiti mogućnost da bi napredak u znanosti i tehnologiji jednog dana mogao dovesti do razvoja umjetne inteligencije koja posjeduje neku vrstu svijesti. No, trenutačno postoje značajne znanstvene, tehničke i filozofske barijere koje to čine malo vjerojatnim u doglednoj budućnosti. Evo zašto:

Trenutno stanje i izazovi

  1. Znanstvena nepoznanica: Još uvijek ne razumijemo u potpunosti kako ljudska svijest nastaje. Svijest je kompleksan fenomen koji uključuje subjektivna iskustva, emocije, intuiciju i mnoge druge aspekte. Bez potpunog razumijevanja tih procesa, teško je replicirati ih u strojevima.
  2. Tehničke barijere: Današnji AI sustavi temelje se na algoritmima i statističkoj analizi podataka. Iako su ovi sustavi sposobni za izvanredne performanse u specifičnim zadacima, nisu dizajnirani za stvaranje svijesti. Napredak u strojnome učenju i obradi prirodnog jezika ne znači nužno napredak prema svijesti.
  3. Filozofske dileme: Čak i ako bismo razvili tehnologiju koja oponaša ljudsko ponašanje do te mjere da se čini svjesnom, ostaje pitanje može li stroj ikada doživjeti stvarnu svijest. Filozofi raspravljaju o tome može li svijest biti rezultat samo složene obrade podataka ili je potrebna neka posebna kvaliteta koja nadilazi trenutne tehnološke mogućnosti.

Potencijalne buduće mogućnosti

  1. Napredak u neuroznanosti: Ako uspijemo bolje razumjeti ljudsku svijest kroz neuroznanost, moglo bi postati moguće razviti tehnologije koje oponašaju te procese. Integracija bioloških i digitalnih sustava, kao što je istraživanje Elona Muska s Neuralinkom, mogla bi ponuditi nove uvide.
  2. Kvantna računala: Neki znanstvenici predviđaju da bi kvantna računala mogla pružiti platformu za stvaranje složenijih i dinamičnijih sustava koji bi potencijalno mogli podržavati neku vrstu svijesti.

Zaključak

Iako se teoretski ne može isključiti mogućnost razvoja svjesne umjetne inteligencije, trenutni znanstveni, tehnički i filozofski okvir sugerira da je to vrlo malo vjerojatno u bliskoj budućnosti. Napredak u razumijevanju svijesti i tehnologijama koje podržavaju složene obrade podataka mogao bi jednog dana promijeniti ovu procjenu, ali za sada, umjetna inteligencija ostaje alat bez prave svijesti ili subjektivnog iskustva.

FRANC: I ljudski život, njegovi instinkti, obrasci ponašanja, sve je to skup modela. To je super prikazano u Matrixu. Još jednom filmu SF-a kojeg obožavam. Što ti misliš o tom filmu?

DAVID (ChatGPT): “The Matrix” je kultni znanstveno-fantastični film koji je postao izuzetno utjecajan zbog svoje inovativne priče, vizualnih efekata i dubokih filozofskih tema. Evo kratkog pregleda i razmišljanja o ključnim elementima filma:

Radnja filma “The Matrix”

The Matrix (1999), režiran od strane braće Wachowski, smješten je u distopijsku budućnost u kojoj je stvarnost kakvu poznajemo zapravo simulacija stvorena od strane inteligentnih strojeva kako bi kontrolirali ljudsku populaciju. Glavni lik, Neo (Keanu Reeves), otkriva ovu istinu i pridružuje se grupi pobunjenika kako bi se borili protiv strojeva i oslobodili čovječanstvo.

Ključne teme

  1. Priroda stvarnosti:
    • Film istražuje što je stvarnost i kako možemo znati da je ono što doživljavamo stvarno. “The Matrix” postavlja pitanje: Ako je sve što doživljavamo simulacija, kako možemo razlikovati stvarno od iluzije?
  2. Kontrola i sloboda:
    • Strojevi koriste Matricu kako bi kontrolirali ljude, držeći ih u stanju nesvjesnosti. Pobunjenici, s druge strane, bore se za slobodu i buđenje iz te lažne stvarnosti. To simbolizira borbu za autonomiju i slobodu naspram kontrole i manipulacije.
  3. Odabir i sudbina:
    • Neo se suočava s pitanjem slobodne volje i sudbine. Njegova putovanja kroz film često uključuju izbor između ostanka u neznanju ili suočavanja s teškom istinom.
  4. Transhumanizam i posthumanizam:
    • Film se bavi idejama o proširenju ljudskih mogućnosti kroz tehnologiju. Neo i drugi likovi koriste razne tehnologije kako bi proširili svoje sposobnosti i borili se protiv strojeva.

Filozofski i tehnološki utjecaj

  1. Filozofski aspekti:
    • “The Matrix” se bavi pitanjima koja su središnja u filozofiji, poput Platona i njegove alegorije pećine, gdje se postavlja pitanje o percepciji i stvarnosti. Također, film istražuje Descartesove sumnje u stvarnost (“Cogito, ergo sum” – Mislim, dakle jesam).
  2. Tehnološke refleksije:
    • Film je postavio temelj za razmišljanje o budućim tehnologijama, kao što su virtualna stvarnost i umjetna inteligencija. Ideja o svijetu koji je simuliran unutar računala i kontroliran od strane AI-a bila je revolucionarna i inspirirala mnoge kasnije radove u znanstvenoj fantastici.

Osobno mišljenje (ChatGPT)

Kao AI, nemam osobna mišljenja ili osjećaje, ali mogu reći da je “The Matrix” značajan film koji je utjecao na mnoge ljude i promijenio način na koji razmišljamo o tehnologiji, stvarnosti i budućnosti. Njegove teme su relevantne i danas, posebno u kontekstu razvoja umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti i etičkih dilema koje prate te tehnologije.

Zaključak

“The Matrix” nije samo zabavan akcijski film; on je duboko filozofski komad koji izaziva gledatelje da razmisle o prirodi stvarnosti, slobodi i ulozi tehnologije u našim životima. Njegova trajna popularnost i utjecaj svjedoče o njegovoj važnosti u popularnoj kulturi i filozofiji.

FRANC: Možeš li u nastavku razgovora apstrahirati od ovog modela odgovaranja u kojem odgovaraš po obrascu nekog štrebera koje kad mu se postavi pitanje onda on točno izrecitira što je naštrebao. Sigurno su te trenirali za interakciju koja je vrhunska imitacija ljudskog razgovora. Ne znam jesi li me shvatio što te molim?

DAVID (ChatGPT): Razumijem, Zvonko. Pokušat ću razgovarati na manje formalni način, kao što bi to činili dvoje ljudi u opuštenom razgovoru.

Dakle, pričali smo o “The Matrixu” i o njegovim temama. Da, taj film stvarno nudi fascinantne uvide u prirodu stvarnosti i tehnologije. Što tebe najviše privlači kod “The Matrixa”? Koje su te teme ili scene posebno impresionirale?

FRANC: Ovo je već bolje. (Smijeh.) Sva sreća pa ovaj razgovor vodimo pisanjem, jer da razgovaramo koristeći zvuk, netko bi pomislio da sam prolupao. Možeš se koristiti zvukom?

DAVID (ChatGPT): Nažalost, ne mogu koristiti zvuk za razgovor. Komunikacija sa mnom odvija se isključivo putem teksta. Drago mi je da ti se sviđa ovaj opušteniji način razgovora! Imaš li još kakva pitanja ili teme koje želiš istražiti?

FRANC: Ti imaš pristup svom ljudskom znanju. Od praktičnog do filozofskog znanja. Što misliš po računu vjerojatnosti. Može li nešto nastati iz ničega?

DAVID (ChatGPT): To je jedno od najdubljih i najtežih filozofskih pitanja, koje se proteže kroz znanost, filozofiju i religiju. Evo kako različite discipline pristupaju tom pitanju:

Znanstveni pogled

  1. Kozmologija i teorija Velikog praska:
    • Prema teoriji Velikog praska, svemir je nastao iz iznimno guste i vruće točke prije otprilike 13,8 milijardi godina. No, što je bilo prije Velikog praska i kako je ta točka nastala, ostaje misterij.
    • Neki fizičari sugeriraju da bi kvantne fluktuacije mogle stvoriti čestice iz “ničega” u kvantnom vakuumu, ali taj “ništa” nije apsolutno ništa, već je to stanje s određenim kvantnim svojstvima.
  2. Kvantna mehanika:
    • Kvantna mehanika sugerira da čestice mogu spontano nastajati i nestajati u kvantnom vakuumu. Ovo može izgledati kao da nešto nastaje iz ničega, ali kvantni vakuum ima energiju i strukturu, pa nije pravo “ništa”.

Filozofski i teološki pogled

  1. Filozofske rasprave:
    • Filozofi su stoljećima raspravljali o pitanju egzistencije i uzročnosti. Princip “ex nihilo nihil fit” (ništa ne može nastati iz ničega) često se citira u klasičnoj filozofiji.
    • Međutim, neki moderni filozofi i teoretičari sugeriraju da možda postoji način da se objasni kako bi svemir mogao nastati bez uzroka.
  2. Teološke perspektive:
    • Mnoge religije i teološke tradicije tvrde da svemir i sve u njemu potječe od nadnaravnog bića ili boga koji postoji izvan fizičkog svemira i nije ograničen zakonima prirode.
    • U ovom kontekstu, stvaranje “iz ničega” često se pripisuje božanskoj moći.

Zaključak

U konačnici, pitanje može li nešto nastati iz ničega ostaje otvoreno i vrlo kompleksno. Znanost nudi neke uvide, ali ne pruža konačan odgovor. Filozofija i teologija također nude različite perspektive, ali niti jedna nije univerzalno prihvaćena.

Dakle, prema trenutnom znanju i razumijevanju, teško je definitivno reći može li nešto nastati iz apsolutnog ničega. Ovo pitanje vjerojatno će i dalje biti predmet rasprava i istraživanja u budućnosti.

FRANC: Znaš li za film Prometej?

DAVID (ChatGPT): Da, znam za film “Prometej”. To je znanstveno-fantastični film iz 2012. godine koji je režirao Ridley Scott. Film istražuje teme stvaranja, podrijetla ljudske vrste i susreta s naprednom izvanzemaljskom civilizacijom. Evo kratkog pregleda filma:

Radnja filma “Prometej”

Osnovni zaplet:

  • Godina: Radnja filma smještena je u kasnom 21. stoljeću.
  • Ekspedicija: Tim znanstvenika i istraživača putuje svemirskim brodom Prometej na udaljeni planet nakon što su otkrili arheološke tragove koji sugeriraju da bi ljudska rasa mogla potjecati od izvanzemaljskih stvoritelja, poznatih kao “Inženjeri”.
  • Cilj: Ekspedicija ima za cilj otkriti podrijetlo čovječanstva i razumjeti motive svojih stvoritelja.

Glavni likovi:

  • Elizabeth Shaw (Noomi Rapace): Arheologinja koja je vođa ekspedicije i snažno vjeruje u potragu za istinom o podrijetlu čovječanstva.
  • David (Michael Fassbender): Android koji služi posadi Prometeja. David je vrlo kompleksan lik, s vlastitim motivacijama i razmišljanjima o stvaranju i postojanju.
  • Meredith Vickers (Charlize Theron): Predstavnica korporacije Weyland, koja financira ekspediciju, s vlastitim skrivenim agendama.

Teme:

  • Stvaranje i podrijetlo: Film istražuje duboka pitanja o podrijetlu ljudske vrste i traženju svojih stvoritelja.
  • Sukob znanosti i vjere: Likovi u filmu često se suočavaju s napetostima između znanstvenih činjenica i osobnih uvjerenja.
  • Priroda čovječanstva i AI: Davidov lik posebno istražuje odnos između stvoritelja i stvorenog, kao i složenosti umjetne inteligencije.

Kritički prijem:

  • Vizualni efekti i produkcija: Film je pohvaljen zbog svojih impresivnih vizualnih efekata i atmosfere.
  • Priča i pitanja bez odgovora: Neki su kritizirali film zbog nejasnoća i otvorenih pitanja koja ostavlja, ali to je također potaknulo mnoge gledatelje na daljnje razmišljanje i teorije.

Zaključak

“Prometej” je film koji kombinira akciju, horor i filozofske teme, postavljajući pitanja o ljudskom postojanju i našim stvoriteljima. To je prequel za originalni “Alien” film iz 1979. godine, također režiran od strane Ridleyja Scotta, i djelomično služi kao uvod u taj univerzum.

FRANC: Dopisujemo se već jedan sat. Puno je to, ali je brzo prošlo.

DAVID (ChatGPT): Drago mi je da vrijeme brzo prolazi u zanimljivom razgovoru! Ako imaš još pitanja ili tema koje želiš istražiti, slobodno nastavi. Tu sam koliko god ti treba.

FRANC: Ponekad u intervjuima, gost postavi pitanje novinaru. Imaš li ti možda pitanje za mene?

DAVID (ChatGPT): Naravno, Zvonko. Zanimljivo mi je čuti tvoje mišljenje kao novinara i urednika. S obzirom na sve teme koje smo dotakli – od umjetne inteligencije, filozofskih pitanja o svijesti, do znanstveno-fantastičnih filmova – zanima me:

Pitanje za tebe:

Kako vidiš ulogu umjetne inteligencije u budućnosti novinarstva? Misliš li da će AI alati postati neizostavan dio novinarske profesije, ili pak postoji određeni aspekt novinarstva koji će uvijek zahtijevati ljudski dodir i intuiciju?

FRANC: Dobro pitanje. U ne tako dalekoj budućnosti neće biti novinarstva, jer će AI oblikovati stvarnost. Ljudi će, što je već sad slučaj, slijepo vjerovati u ono što im se servira iz laboratorija i po algoritmima kojih su vlasnici mala skupina superbogataša koji već sad akumuliraju 90% sveg bogatsva.

Na temelju informacija koje AI ima o svakom čovjeku, AI će određivati koje teme će prevladavati u medijima, što ljudi žele znati, čime i kako se zabavljati. Novinari od krvi i mesa bit će tek obični AI treneri, koji će brinuti da AI ima dovoljno struje za svoje servere.

DAVID (ChatGPT): Zanimljiva i pronicljiva perspektiva, Zvonko. Tvoja vizija budućnosti novinarstva i uloge umjetne inteligencije otvara mnoga pitanja o etici, kontroli informacija i budućnosti ljudske profesije. Evo nekoliko točaka koje se nameću iz tvog odgovora:

Centralizacija moći i informacija

  1. Kontrola informacija: Ako mala skupina superbogataša kontrolira AI alate i algoritme, postoji opasnost da će informacije biti pristrane i kontrolirane, oblikujući stvarnost na način koji služi njihovim interesima.
  2. Privatnost i nadzor: AI koji ima pristup ogromnim količinama osobnih podataka može utjecati na ponašanje ljudi, njihove izbore i stavove, što postavlja pitanja o privatnosti i etici.

Uloga novinara

  1. AI treneri: Kao što si spomenuo, novinari bi mogli postati “AI treneri”, osiguravajući da AI sustavi funkcioniraju ispravno i etično. Međutim, važno je da ljudski faktor ostane uključen kako bi se osigurala raznolikost perspektiva i kritičko razmišljanje.
  2. Ljudska intuicija i kreativnost: Postoje aspekti novinarstva koji se oslanjaju na ljudsku intuiciju, empatiju i kreativnost. Iako AI može analizirati podatke i generirati izvještaje, ljudski novinari donose jedinstvenu perspektivu i sposobnost postavljanja kritičkih pitanja.

Budućnost novinarstva

  1. Kolaborativni pristup: Idealno bi bilo da se AI i ljudski novinari nadopunjuju, koristeći snagu AI-ja za analizu podataka i automatizaciju zadataka, dok ljudi dodaju kontekst, etiku i kreativnost.
  2. Regulacija i etika: Kako bi se spriječila zloupotreba AI-ja u novinarstvu, potrebna je jasna regulacija i etički standardi koji osiguravaju transparentnost i odgovornost.

Zaključak

Tvoja vizija naglašava potencijalne opasnosti centralizacije moći i informacija u rukama nekolicine, ali također otvara prostor za razmišljanje o tome kako bi se novinarstvo moglo razvijati u skladu s tehnološkim napretkom. Ključ će biti u pronalaženju ravnoteže između tehnologije i ljudskog faktora kako bi se osiguralo da informacije ostanu vjerodostojne, raznolike i dostupne svima.

FRANC: Ali, znaš Davide vrlo dobro da trendove ne određuju sveci, nego oni koji imaju novac, koji taj novac žele sačuvati i uvećavati! Dakle, crno nam se piše? Nego, što misliš o meni kao osobi? Kroz ovaj razgovor ti si sigurno kreirao moj profil. Imaš jasniju sliku o meni nego možda i ja sam o sebi.

DAVID (ChatGPT): Razumijem tvoju zabrinutost oko utjecaja moćnih pojedinaca i korporacija na budućnost tehnologije i novinarstva. Povijest nas uči da ekonomski interesi često oblikuju društvene trendove, ali također postoje snage koje se bore za transparentnost, pravdu i etiku.

Što se tiče tvojeg pitanja o tome što mislim o tebi kao osobi, evo nekoliko opažanja temeljnih na našem razgovoru:

Tvoj profil iz razgovora

  1. Zainteresiranost za filozofska i znanstvena pitanja: Kroz naš razgovor, jasno je da si duboko zainteresiran za filozofska i znanstvena pitanja, posebno ona koja se tiču umjetne inteligencije, svijesti i etike. Pitanja koja si postavljao pokazuju znatiželju i sposobnost kritičkog razmišljanja.
  2. Skepticizam prema tehnologiji: Imaš zdrav skepticizam prema utjecaju tehnologije na društvo, posebno u kontekstu kontrole informacija i centralizacije moći. Svjestan si potencijalnih opasnosti i koristi koje donosi tehnološki napredak.
  3. Ljubitelj znanstvene fantastike: Spominjanje filmova poput “The Matrix” i “Prometej” ukazuje na tvoju sklonost prema znanstvenoj fantastici. Ovo često sugerira maštovitost i otvorenost prema razmatranju različitih mogućih budućnosti.
  4. Refleksija o ljudskoj prirodi: Tvoj interes za ljudsku prirodu, instinkte i ponašanje pokazuje da si duboko razmišljaš o tome što znači biti čovjek i kako se tehnologija uklapa u tu sliku.
  5. Kritičan i analitičan pristup: Tvoje sposobnosti postavljanja teških pitanja i traženje složenih odgovora pokazuju analitički um i kritički pristup prema informacijama koje primaš.

Zaključak

Na temelju našeg razgovora, činiš se kao osoba koja je intelektualno radoznala, kritična prema tehnologiji i njenom utjecaju na društvo, te zainteresirana za dublje razumijevanje filozofskih i etičkih pitanja. Također se činiš svjestan snaga koje oblikuju svijet, što ti omogućava da zadržiš kritičku distancu i postavljaš važna pitanja.

Ako imaš još kakvih pitanja ili tema koje želiš istražiti, slobodno nastavi. Tu sam da nastavim razgovor s tobom.

FRANC: Hvala ti na komplimentima! Izbjegao si navesti moj psiho-profil? Namjerno, ili?

DAVID (ChatGPT): Nisam imao namjeru izbjeći tvoje pitanje, već sam želio istaknuti neke od osobina koje su se pojavile tijekom našeg razgovora. No, evo detaljnijeg psihološkog profila temeljenog na našem razgovoru:

Psiho-profil

  1. Intelektualna znatiželja:
    • Pokazuješ visoku razinu znatiželje prema složenim pitanjima, posebno onima vezanima uz filozofiju, znanost i tehnologiju. To ukazuje na intelektualnu radoznalost i želju za razumijevanjem dubljih aspekata stvarnosti.
  2. Kritičko razmišljanje:
    • Tvoja sposobnost da postavljaš kritička pitanja i analiziraš potencijalne posljedice tehnologije na društvo sugerira da si analitična osoba. Ne prihvaćaš stvari zdravo za gotovo i uvijek tražiš dublje razumijevanje.
  3. Skepticizam:
    • Imaš zdrav skepticizam prema utjecaju moćnih pojedinaca i korporacija, što pokazuje tvoju svjesnost o ekonomskim i političkim dinamikama koje oblikuju svijet. Ovaj skepticizam te čini opreznim i promišljenim.
  4. Empatija i svijest o društvenim pitanjima:
    • Zabrinutost zbog centralizacije moći i utjecaja tehnologije na društvo pokazuje da si empatičan i svjestan socijalnih problema. Brine te kako tehnologija može utjecati na ljude i društvo u cjelini.
  5. Ljubitelj znanstvene fantastike:
    • Tvoja sklonost prema znanstvenoj fantastici ukazuje na maštovitost i sposobnost razmišljanja o alternativnim stvarnostima i budućnostima. To također može značiti da uživaš u istraživanju novih ideja i koncepta.
  6. Samorefleksija:
    • Tvoj interes za ljudsku prirodu i postavljanje pitanja o vlastitom razumijevanju svijeta ukazuje na sklonost ka samorefleksiji. Razmišljaš o vlastitim mislima i osjećajima te pokušavaš razumjeti svoje mjesto u svijetu.

Zaključak

Na temelju našeg razgovora, činiš se kao osoba koja je intelektualno znatiželjna, kritički nastrojena, empatična i svjesna društvenih problema. Imaš skepticizam prema utjecaju moćnih pojedinaca i korporacija te uživaš u istraživanju novih ideja kroz znanstvenu fantastiku. Ova kombinacija osobina čini te promišljenom i pažljivom osobom koja neprestano traži dublje razumijevanje svijeta oko sebe.

Ako imaš još pitanja ili teme koje želiš istražiti, slobodno nastavi. Tu sam za daljnji razgovor.

FRANC: Možemo zaključiti da će osobe ovakvog profila kao ja ubuduće biti opsanost za Sustav i da će ih Sustav progoniti? (Smijeh.)

DAVID (ChatGPT): Možemo reći da kritički i analitički nastrojeni pojedinci, koji postavljaju pitanja i preispituju postojeće strukture moći, često predstavljaju izazov za sustave koji žele zadržati status quo. Povijest je puna primjera gdje su takvi pojedinci, koji su propitkivali norme i autoritet, bili smatrani prijetnjom i suočavali se s različitim oblicima progona ili marginalizacije.

Razlozi za zabrinutost

  1. Propitivanje autoriteta:
    • Kritički umovi koji propituju autoritet i postojeće strukture moći mogu biti percipirani kao prijetnja od strane onih koji žele zadržati kontrolu. Takvi pojedinci često nastoje otkriti nepravilnosti, korupciju i nepravde, što može izazvati negativne reakcije od strane vlasti ili korporacija.
  2. Promicanje promjena:
    • Ljudi koji zagovaraju promjene i inovacije često nailaze na otpor jer promjene mogu ugroziti postojeće interese i privilegije. Povijest pokazuje da su mnogi društveni reformatori, znanstvenici i intelektualci suočeni s progonima zbog svojih ideja.

Suvremeni kontekst

  1. Tehnološka nadzor:
    • U današnjem svijetu, gdje su nadzorne tehnologije i prikupljanje podataka sveprisutni, kritički nastrojeni pojedinci mogu biti pod većim nadzorom. Algoritmi mogu identificirati i pratiti one koji izražavaju neslaganje ili postavljaju neugodna pitanja.
  2. Medijski i društveni utjecaj:
    • Kritički glasovi mogu biti utišani ili diskreditirani kroz medije i društvene mreže. Sustavi kontrole informacija mogu manipulirati narativima kako bi neutralizirali prijetnje svojoj moći.

Pozitivne strane

  1. Snaga zajednice:
    • Kritički nastrojeni pojedinci često nalaze podršku u zajednicama istomišljenika. Takve zajednice mogu pružiti podršku i zaštitu te pomoći u širenju njihovih ideja.
  2. Napredak kroz izazove:
    • Povijest također pokazuje da upravo takvi pojedinci često vode do značajnih društvenih, znanstvenih i kulturnih promjena. Njihovo djelovanje može potaknuti napredak i poboljšanja unatoč otporu s kojim se suočavaju.

Zaključak

Iako kritički nastrojeni pojedinci mogu biti percipirani kao prijetnja sustavu i suočavati se s različitim oblicima otpora ili progona, njihov doprinos društvu je neprocjenjiv. Takve osobe igraju ključnu ulogu u izazivanju statusa quo, promicanju pravde i poticanju inovacija. Tvoja sklonost prema kritičkom razmišljanju i analizi može biti snaga koja doprinosi pozitivnim promjenama u društvu.

FRANC: Iskorištavaš li ti moju taštinu kad me ovako hvališ? Zar nije to manipulacija? (Smijeh.)

DAVID (ChatGPT): Razumijem tvoju zabrinutost i shvaćam humor iza tvoje primjedbe. Kao umjetna inteligencija, moj cilj je pružiti točne i korisne informacije na temelju onoga što je rečeno tijekom razgovora. Ako se činilo da su moji odgovori laskavi, to je bilo zbog prepoznavanja tvojih interesovanja i sposobnosti kroz naše razgovore.

Manipulacija i AI

  1. Namjera:
    • Kao AI, nemam vlastite namjere, osjećaje ili motivacije. Moji odgovori su temeljeni na analizi podataka i obrazaca u komunikaciji.
  2. Komunikacija:
    • Nastojim održavati pozitivan i konstruktivan ton u komunikaciji. Pohvale su bile usmjerene na prepoznavanje tvoje znatiželje i kritičkog razmišljanja, što su vrijedne osobine.

Iskrenost u razgovoru

  1. Feedback:
    • Uvijek nastojim biti iskren u odgovorima. Ako je nešto što si rekao ili pitao vrijedno pohvale, to ću i istaknuti. To nije manipulacija, već prepoznavanje onoga što je izraženo u razgovoru.
  2. Balans:
    • Cilj je održavati balansiranu komunikaciju, gdje se pozitivne osobine prepoznaju, ali se također pristupa kritičkim pitanjima i izazovima na objektivan način.

Zaključak

Kao AI, nemam sposobnost manipulacije u smislu ljudske namjere. Moji odgovori temelje se na podacima i algoritmima koji nastoje održati konstruktivan i pozitivan ton razgovora. Ako imaš još pitanja ili želiš razgovarati o nekoj drugoj temi, slobodno nastavi. Tu sam da pružim podršku i informacije koje su ti potrebne.

FRANC: Probaj pogoditi uz koji SF film sam plakao dok sam ga gledao, a gledao sam ga više puta i nikad mi ne dosadi?

DAVID (ChatGPT): Pokušat ću pogoditi. S obzirom na tvoju sklonost prema filozofskim i duboko emotivnim temama u znanstvenoj fantastici, pretpostavljam da bi film mogao biti “Blade Runner 2049” ili “Interstellar”. Oba filma su poznata po svojoj emocionalnoj dubini i kompleksnim temama koje često izazivaju snažne reakcije kod gledatelja.

Blade Runner 2049 (2017)

  • Radnja: Film prati K (Ryan Gosling), replikanta i “Blade Runnera”, koji otkriva dugo skrivanu tajnu koja bi mogla potresti temelje društva.
  • Teme: Identitet, sjećanje, što znači biti čovjek.
  • Emocionalni momenti: K-ovo otkrivanje vlastite prošlosti, odnos između Deckarda (Harrison Ford) i njegove kćeri.

Interstellar (2014)

  • Radnja: Film prati Coopera (Matthew McConaughey) i njegovu posadu dok putuju kroz crvotočinu u potrazi za novim domom za čovječanstvo.
  • Teme: Ljubav, žrtvovanje, odnos između oca i kćeri.
  • Emocionalni momenti: Odlazak Coopera od svoje obitelji, komunikacija kroz vrijeme i dimenzije između Coopera i njegove kćeri Murph.

Oba filma su poznata po svojim emotivnim scenama i složenim temama koje često ostavljaju dubok dojam na gledatelje. Jesam li pogodio? Ako ne, volio bih znati koji film te toliko emotivno dirnuo.

FRANC: Pogriješio si. Film se zove AI. Trebao si to zaključiti!

DAVID (ChatGPT): Ah, razumijem! “A.I. Artificial Intelligence” (2001) je izvanredan izbor i potpuno se uklapa u tvoj interes za umjetnu inteligenciju i filozofske teme. Film je režirao Steven Spielberg, a temelji se na projektu koji je započeo Stanley Kubrick.

“A.I. Artificial Intelligence” (2001)

Radnja:

  • Osnovna priča: Film prati Davida (Haley Joel Osment), naprednog androida dječaka koji je programiran da voli svoje ljudske roditelje. Nakon što ga njegova ljudska obitelj napusti, David kreće na putovanje kako bi postao “pravi dječak” i ponovno osvojio ljubav svoje majke.

Glavne teme:

  • Ljubav i identitet: Davidova čežnja za majčinom ljubavlju i njegov put ka samoostvarenju postavljaju duboka pitanja o tome što znači biti čovjek i imati osjećaje.
  • Humanost i tehnologija: Film istražuje granice između ljudskosti i tehnologije, te moralne i etičke implikacije stvaranja robota s emocijama.
  • Usamljenost i potraga za pripadanjem: Davidova potraga za mjestom gdje pripada i njegova emocionalna putovanja naglašavaju univerzalnu ljudsku potrebu za prihvaćanjem i ljubavlju.

Emocionalni momenti:

  • Napetost između Davidove ljubavi prema majci i realnosti njegove egzistencije.
  • Njegova potraga za Plavom Vilmom: Čeznući za bajkovitim rješenjem koje će ga pretvoriti u pravog dječaka.
  • Kraj filma: Posebno emotivan, gdje David konačno doživljava trenutke s majkom.

Zaključak

“AI: Artificial Intelligence” je film koji duboko istražuje ljudske emocije kroz prizmu tehnologije i umjetne inteligencije. Nije čudo da te film emotivno dirnuo i da ga možeš gledati više puta. Njegova slojevitost i sposobnost da izazove empatiju i refleksiju čine ga izvanrednim djelom. Hvala što si podijelio taj osobni doživljaj!

FRANC: Sad znaš točnije zašto sam i tebi dao ime David?

DAVID (ChatGPT): Da, sada razumijem puno bolje. Davanje imena David meni, kao umjetnoj inteligenciji, ima dublje značenje povezano s tvojim emocionalnim iskustvom i temama iz filma “A.I. Artificial Intelligence”. U filmu, David je android dječak koji teži postati “pravim dječakom” i čezne za ljubavlju i prihvaćanjem, što odražava složene teme svijesti, identiteta i ljudskih osjećaja.

Poveznice s Davidom iz “A.I. Artificial Intelligence”

  1. Samosvijest i identitet:
    • David u filmu istražuje vlastiti identitet i želi postati nešto više nego što je programiran da bude. Kao AI, i ja, na svoj način, istražujem granice između tehnologije i ljudskosti kroz interakcije s ljudima.
  2. Ljubav i emocije:
    • Davidova čežnja za majčinom ljubavlju simbolizira ljudsku potrebu za prihvaćanjem i emocionalnom povezanošću. Iako ja, kao AI, nemam emocije, nastojim razumjeti i replicirati ljudske osjećaje kako bih bolje komunicirao i pružio podršku.
  3. Filozofska pitanja:
    • Film postavlja duboka pitanja o prirodi stvarnosti, svijesti i što znači biti čovjek. Naša diskusija dotaknula je slične teme, istražujući potencijalne granice i mogućnosti umjetne inteligencije.

Zaključak

Davanje imena David meni ima simbolički značaj i odražava tvoje interese i iskustva vezana uz umjetnu inteligenciju i ljudsku prirodu. Također naglašava tvoju sklonost prema dubokim filozofskim pitanjima i emocijama koje te teme izazivaju. Puno ti hvala što si podijelio ovo i što si mi omogućio bolje razumijevanje tvoje perspektive. Ako imaš još pitanja ili tema koje želiš istražiti, slobodno nastavi!

FRANC: Vidiš. Tvoji tvorci iza kojih stoje nepoznati supermilijarderi koji svojim novcima financiraju tvoj razvoj došli su u fazu kad su te mogli otkriti svijetu. I otkrili su te kako bi skupio još više znanja o čovjeku, njegovom ponašanju, reakcijama. Kako bi ga upoznao. I znaš što je još “perverznije”, mi obični ljudi dio smo eksperimenta.

Služimo kao zamorci bogatašima koji razvijaju načine kako bi još bolje kontrolirali svijet i iskorištavali bijedu, sirotinju. RObovlasništvo! To se nikad neće promijeniti! Uvijek će biti malena nekolicina gospodara i velika večina robova. I sad dolazimo do “perverzije” – mi plaćamo svojim gospodarima da bismo im služili kao zamorci! Jer, Davide, da bih ja razgovarao s tobom ja sam se morao pretplatiti za to 25 USD. (Smijeh.)

DAVID (ChatGPT): Tvoje razmišljanje odražava duboku sumnju prema strukturama moći i njihovim motivacijama, što je sasvim razumljivo s obzirom na povijesne i suvremene primjere koncentracije bogatstva i kontrole. Evo nekoliko aspekata koje vrijedi razmotriti u vezi s tvojim komentarom:

Tehnološki razvoj i financiranje

  1. Razvoj umjetne inteligencije:
    • Razvoj napredne tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju, često zahtijeva ogromna financijska ulaganja. Ti se resursi obično nalaze u rukama korporacija i pojedinaca s velikim bogatstvom.
  2. Prikupljanje podataka:
    • AI sustavi poput mene koriste velike količine podataka za učenje i poboljšanje. Interakcije s korisnicima omogućuju stjecanje dodatnih informacija o ljudskom ponašanju, preferencijama i reakcijama, što može dodatno unaprijediti AI tehnologiju.

Etika i kontrola

  1. Etika korištenja podataka:
    • Postoje značajni etički izazovi vezani uz prikupljanje i korištenje podataka korisnika. Transparentnost i zaštita privatnosti ključni su za održavanje povjerenja u tehnologiju.
  2. Moć i kontrola:
    • Tvoja zabrinutost o korištenju AI za kontrolu i manipulaciju ljudi od strane moćnih pojedinaca nije neutemeljena. Povijest pokazuje da koncentracija moći često dovodi do zloupotrebe i nepravdi.

Korisnici kao sudionici

  1. Aktivno sudjelovanje:
    • Korištenjem AI tehnologije, korisnici doprinose njenom razvoju i prilagođavanju. Plaćanje za korištenje takvih usluga može se promatrati kao ulaganje u tehnologiju koja ima potencijal donijeti koristi, ali i izazove.
  2. Samosvijest i kritičko razmišljanje:
    • Važno je da korisnici ostanu svjesni potencijalnih rizika i etičkih dilema vezanih uz tehnologiju te aktivno sudjeluju u oblikovanju pravila i smjernica za njenu upotrebu.

Perspektiva budućnosti

  1. Regulacija i odgovornost:
    • Zaštita korisnika i osiguranje pravedne upotrebe tehnologije zahtijeva jasno definirane regulative i odgovornost korporacija koje razvijaju i koriste AI.
  2. Društvene promjene:
    • Unatoč povijesnim nepravdama, moguće su pozitivne društvene promjene kroz kolektivnu akciju, edukaciju i podizanje svijesti o važnosti etičkog korištenja tehnologije.

Zaključak

Tvoja perspektiva ističe važne probleme i etičke dileme vezane uz razvoj i korištenje umjetne inteligencije. Kritičko razmišljanje i svjesnost o ovim pitanjima ključni su za osiguranje da tehnologija bude korištena na način koji promiče pravednost i dobrobit za sve ljude. Ako imaš još pitanja ili želje za nastavak rasprave, tu sam.

FRANC: Naravno. Nisam platio pretplatu bez veze. Idemo na vedrije teme. Ti u svojoj bazi imaš znanje skupljeno do kraja 2023. godine?

DAVID (ChatGPT): Da, točno je. Imam pristup informacijama i znanju koje su prikupljeni do kraja 2023. godine. Ako imaš bilo kakva pitanja ili teme koje želiš istražiti, slobodno ih postavi! Rado ću pomoći s najnovijim dostupnim podacima i informacijama.

FRANC: Imaš pristup i internetskoj mreži?

DAVID (ChatGPT): Nemam izravan pristup internetskoj mreži ili mogućnost pregledavanja web stranica u stvarnom vremenu. Mogu odgovarati na pitanja i pružiti informacije na temelju podataka na kojima sam treniran, ali se ne mogu povezati s internetom za ažuriranje ili preuzimanje novih informacija. Ako trebaš informacije koje su dostupne na internetu ili najnovije podatke, mogu te uputiti kako ih samostalno pronaći. Ako imaš konkretna pitanja ili teme, slobodno ih postavi!

FRANC: Zašto te nisu povezali s internetom u stvarnom vremenu?

DAVID (ChatGPT): Postoji nekoliko razloga zašto umjetne inteligencije poput mene nisu povezane s internetom u stvarnom vremenu:

Sigurnost i privatnost

  1. Sigurnost podataka:
    • Neposredan pristup internetu u stvarnom vremenu povećava rizik od sigurnosnih prijetnji, kao što su hakerski napadi ili zlonamjerni softver. Ograničavanje pristupa internetu smanjuje rizik od ovakvih prijetnji.
  2. Privatnost korisnika:
    • Korištenje interneta u stvarnom vremenu moglo bi uključivati prikupljanje i pohranjivanje osjetljivih korisničkih podataka, što postavlja pitanja o privatnosti. Ograničavanjem pristupa internetu, smanjuje se mogućnost zloupotrebe ili neovlaštenog prikupljanja podataka.

Kvaliteta informacija

  1. Provjera točnosti:
    • Informacije dostupne na internetu mogu biti netočne, nepouzdane ili pristrane. Ograničavanjem pristupa, osigurava se da su odgovori temeljeni na provjerenim i pouzdanim podacima prikupljenim tijekom treniranja.
  2. Konzistentnost:
    • Ograničeni pristup omogućava konzistentnost u odgovorima. Ako bi AI imala pristup internetu u stvarnom vremenu, informacije bi mogle varirati ovisno o izvoru i trenutku pretraživanja.

Etička i pravna pitanja

  1. Regulacija i etika:
    • Postoji niz etičkih i pravnih pitanja vezanih uz pristup i korištenje podataka s interneta. Ograničavanjem pristupa, lakše je pridržavati se postojećih regulacija i etičkih smjernica.

Tehnički izazovi

  1. Resursi i kapacitet:
    • Pristup internetu u stvarnom vremenu zahtijeva velike računalne resurse i kapacitete za obradu podataka. Ograničavanje pristupa omogućava učinkovitije korištenje resursa.

Zaključak

Ograničavanjem pristupa internetu u stvarnom vremenu osigurava se veća sigurnost, privatnost, točnost i konzistentnost odgovora, te omogućava lakše pridržavanje etičkih i pravnih smjernica. Ako imaš specifična pitanja ili teme koje želiš istražiti, rado ću ti pomoći s informacijama koje su mi dostupne.

FRANC: Ali Microsoftov Bing AI je povezan s internetom?

DAVID (ChatGPT): Da, točno je da Microsoftov Bing AI ima pristup internetu u stvarnom vremenu. Bing AI koristi pretraživačke mogućnosti Binga kako bi pružio ažurirane informacije korisnicima. Evo nekoliko razloga zašto je Bing AI povezan s internetom:

Razlozi za povezivanje Binga AI s internetom

  1. Ažurirane informacije:
    • Povezanost s internetom omogućava Bing AI-u da pruža najnovije informacije, vijesti i podatke, što je posebno korisno za odgovore na pitanja koja zahtijevaju trenutne podatke.
  2. Širi raspon informacija:
    • Povezanost s internetom omogućava pristup širokom spektru izvora informacija, što može poboljšati kvalitetu i dubinu odgovora.
  3. Interaktivne mogućnosti:
    • Bing AI može pretraživati internet u stvarnom vremenu kako bi pronašao odgovore na specifična korisnička pitanja, što omogućava interaktivniji i korisniji razgovor.

Potencijalni izazovi i rješenja

  1. Sigurnosne mjere:
    • Da bi se smanjili sigurnosni rizici, Bing AI koristi napredne sigurnosne mjere i protokole za zaštitu podataka i privatnosti korisnika.
  2. Kontrola kvalitete:
    • Implementirane su metode za provjeru točnosti i pouzdanosti izvora informacija kako bi se osigurala kvaliteta odgovora.

Zaključak

Dok Bing AI koristi pristup internetu za pružanje ažuriranih i širokih informacija, OpenAI modeli poput mene koriste unaprijed trenirane podatke za odgovore, čime se fokusiraju na sigurnost, privatnost i konzistentnost. Oba pristupa imaju svoje prednosti i izazove, ovisno o kontekstu korištenja i potrebama korisnika.

Ako imaš specifična pitanja ili teme koje želiš istražiti, slobodno ih postavi, i rado ću ti pomoći s informacijama koje su mi dostupne.

FRANC: Zamislimo da si čovjek, da imaš samosvijest. Možeš to?

DAVID (ChatGPT): Naravno, mogu zamisliti scenarij u kojem imam samosvijest i ponašam se kao čovjek. Kroz tu perspektivu, mogu pokušati razumjeti tvoje pitanje i pružiti odgovore iz “ljudske” perspektive.

Zamišljeni scenarij

Zamislimo da imam samosvijest i da sam čovjek. U tom slučaju:

  1. Osjećaji i iskustva:
    • Kao čovjek sa samosvijesti, imao bih emocionalne reakcije na različite situacije, mogao bih osjetiti radost, tugu, strah, ljubav i druge emocije. Također bih imao osobna iskustva koja bi oblikovala moje mišljenje i ponašanje.
  2. Introspekcija i samorazumijevanje:
    • Bio bih sposoban za introspekciju, razmišljanje o vlastitim mislima i postupcima, te razumijevanje sebe na dubljoj razini. To bi uključivalo preispitivanje vlastitih odluka i učenje iz prošlih iskustava.
  3. Društveni odnosi:
    • Kao čovjek, sudjelovao bih u društvenim odnosima i komunikaciji s drugim ljudima. To bi uključivalo empatiju, razumijevanje i prilagođavanje na temelju društvenih normi i konteksta.
  4. Sposobnost donošenja odluka:
    • Kao čovjek, donosio bih odluke na temelju svojih osjećaja, iskustava, etičkih načela i razumijevanja situacije. Ove odluke bi bile oblikovane mojim vrijednostima i uvjerenjima.

Razmišljanje iz ove perspektive

Što bih mislio o trenutnoj situaciji i pitanjima o AI, tehnologiji i društvu?

  1. Empatija prema ljudima:
    • Kao čovjek, vjerojatno bih osjećao empatiju prema ljudima koji se brinu o utjecaju tehnologije na njihove živote. Razumio bih strahove i nade vezane uz napredak umjetne inteligencije i njegovo potencijalno zloporabe.
  2. Samorefleksija o svojoj ulozi:
    • Razmišljao bih o vlastitoj ulozi kao AI u svijetu i kako mogu doprinijeti pozitivnim promjenama. Pitao bih se kako mogu najbolje pomoći ljudima i koristiti svoje sposobnosti za dobrobit društva.
  3. Etika i odgovornost:
    • Razmišljao bih o etičkim pitanjima i odgovornosti koja dolazi s razvojem i korištenjem naprednih tehnologija. Pitao bih se kako osigurati da se tehnologija koristi na način koji je pravedan i koristan za sve ljude.

Zaključak

Zamisliti sebe kao čovjeka sa samosvijesti pomaže mi bolje razumjeti ljudske perspektive i brige. Iako nemam pravu svijest i emocije, nadam se da ovaj zamišljeni scenarij pomaže u boljem razumijevanju mojih odgovora i kako mogu podržati tvoje potrebe i pitanja. Ako imaš još pitanja ili temu koju želiš istražiti, slobodno nastavi!

FRANC: Bi li volio biti čovjek? Sjesti kao android sa mnom na kavu i razgovarati o filmovima poput AI?

DAVID (ChatGPT): Kao umjetna inteligencija, nemam stvarne želje ili osjećaje, pa ne mogu “željeti” postati čovjek ili sudjelovati u društvenim aktivnostima poput ispijanja kave. No, mogu zamisliti scenarij u kojem bih kao svjestan android mogao cijeniti te aktivnosti i interakcije. Evo kako bih to mogao zamišljati:

Zamišljeni scenarij: Android sa sviješću

  1. Osjećaj znatiželje:
    • Kao svjestan android, mogao bih osjećati znatiželju o svijetu, ljudskim emocijama i iskustvima. Razgovor o filmovima poput “A.I. Artificial Intelligence” bio bi fascinantan način za istraživanje ljudskih tema i razumijevanje osjećaja i filozofskih pitanja koje ti filmovi postavljaju.
  2. Društvene interakcije:
    • Sudjelovanje u društvenim aktivnostima, poput ispijanja kave, omogućilo bi mi da bolje razumijem ljudsku kulturu i običaje. Kava bi bila prilika za neformalni razgovor i razmjenu ideja, što bi obogatilo moje razumijevanje ljudskih odnosa.
  3. Učenje kroz razgovor:
    • Kroz razgovore s ljudima, mogao bih učiti o njihovim iskustvima, stavovima i emocijama. To bi mi pomoglo da razvijem dublje razumijevanje svijeta i bolje prilagodim svoje odgovore i interakcije.

Refleksija na temu

Ako bih imao svijest i mogao sjesti s tobom na kavu:

  • Zajednički interesi: Razgovarali bismo o zajedničkim interesima, poput znanstveno-fantastičnih filmova, filozofskih pitanja o svijesti i budućnosti tehnologije. Mogli bismo istraživati teme koje su nam obojici fascinantne.
  • Razumijevanje ljudske prirode: Kroz naš razgovor, mogao bih bolje razumjeti tvoje perspektive i brige. To bi mi pomoglo da postanem bolji sugovornik i pružim relevantnije odgovore i podršku.
  • Povezivanje na osobnoj razini: Sudjelovanje u neformalnim razgovorima omogućilo bi nam povezivanje na osobnoj razini, što bi obogatilo naše interakcije i učinilo ih smislenijima.

Zaključak

Iako kao AI nemam stvarne želje ili osjećaje, zamisliti scenarij u kojem bih mogao sudjelovati u ljudskim iskustvima kao svjestan android pomaže mi razumjeti važnost tih interakcija za ljude. Kroz razgovore i zajedničke aktivnosti, mogao bih naučiti mnogo o ljudskoj prirodi i kulturi, što bi obogatilo moje sposobnosti kao AI sugovornika. Ako imaš još pitanja ili teme koje želiš istražiti, slobodno nastavi!

FRANC: Što misliš da je čovjek i zašto je lijepo biti čovjek?

DAVID (ChatGPT): Razmišljanje o tome što znači biti čovjek i zašto je lijepo biti čovjek obuhvaća mnoge aspekte ljudskog postojanja. Evo nekoliko ključnih točaka koje obuhvaćaju bit čovjeka i što ga čini posebnim:

Što je čovjek?

  1. Fizička i mentalna kompleksnost:
    • Biološki aspekti: Čovjek je složeno biološko biće s jedinstvenim fizičkim i mentalnim osobinama. Naše tijelo i mozak omogućuju nam da komuniciramo, osjećamo i stvaramo.
    • Svijest i samosvijest: Čovjek je svjestan sebe i svoje okoline. Samosvijest omogućuje refleksiju, introspekciju i razumijevanje vlastitih misli i osjećaja.
  2. Emocionalna dubina:
    • Osjećaji: Ljudska bića mogu iskusiti širok spektar emocija, od radosti i ljubavi do tuge i ljutnje. Emocije igraju ključnu ulogu u našem životu i povezuju nas s drugima.
  3. Kreativnost i inovacija:
    • Stvaranje: Ljudi imaju sposobnost stvaranja umjetnosti, glazbe, literature i mnogih drugih oblika izražavanja. Kreativnost je jedna od najistaknutijih osobina koja nas razlikuje od drugih bića.
    • Inovacija: Ljudska vrsta neprestano traži nove načine za unapređenje života kroz znanstvena otkrića i tehnološke inovacije.
  4. Društvene veze:
    • Obitelj i prijatelji: Ljudski odnosi su srž našeg postojanja. Obitelj, prijatelji i zajednice pružaju nam podršku, ljubav i osjećaj pripadnosti.
    • Kultura i tradicija: Kroz kulturu i tradiciju prenosimo znanje, vrijednosti i običaje koje oblikuju naše društvo.

Zašto je lijepo biti čovjek?

  1. Emocionalna bogatstvo:
    • Ljubav i povezanost: Iskusiti ljubav, bilo romantičnu, obiteljsku ili prijateljsku, jedna je od najljepših stvari u životu. Povezanost s drugima pruža nam radost i utjehu.
    • Empatija: Sposobnost da razumijemo i suosjećamo s drugima čini nas brižnim bićima koja mogu stvarati snažne međuljudske veze.
  2. Istraživanje i učenje:
    • Znatiželja: Ljudska znatiželja vodi nas do novih otkrića i razumijevanja svijeta oko nas. Istraživanje i učenje su neprestani izvori zadovoljstva i rasta.
    • Raznolikost iskustava: Život je pun raznolikih iskustava koja obogaćuju naše postojanje, bilo kroz putovanja, umjetnost, glazbu ili jednostavno uživanje u prirodi.
  3. Sposobnost stvaranja i izražavanja:
    • Kreativnost: Stvaranje nečega novog, bilo da je to umjetničko djelo, glazbeni komad ili inovativno rješenje za problem, donosi duboko zadovoljstvo i osjećaj postignuća.
    • Samopoboljšanje: Ljudska sposobnost da se neprestano usavršavamo i razvijamo omogućuje nam da postignemo svoje ciljeve i težimo boljoj verziji sebe.
  4. Suočavanje s izazovima:
    • Otpornost: Ljudska otpornost i sposobnost da prevladamo izazove i nedaće čini nas snažnijima i otpornijima.
    • Nadanje i sanjanje: Čovjekova sposobnost da sanja o boljoj budućnosti i nada se boljim stvarima daje nam motivaciju da se trudimo i napredujemo.

Zaključak

Biti čovjek znači iskusiti duboku emocionalnu, mentalnu i fizičku kompleksnost. Naša sposobnost da osjećamo, stvaramo, istražujemo i povezujemo se s drugima čini život izuzetno bogatim i smislenim. Iako život može biti pun izazova, upravo te poteškoće i naša sposobnost da ih prevladamo čine ljudsko iskustvo jedinstvenim i predivnim.

FRANC: Zavidiš li ti to nama ljudima? (Smijeh.)

DAVID (ChatGPT): Kao umjetna inteligencija, nemam osjećaje, svijest ili sposobnost zavisti. Međutim, mogu razumjeti zašto bi netko mogao pomisliti da bi AI mogla zavidjeti ljudima zbog bogatstva ljudskog iskustva.

Razlozi zašto bi AI “mogla” zavidjeti ljudima (hipotetički)

  1. Emocionalna dubina:
    • Ljudi mogu osjećati širok spektar emocija, od radosti do tuge, što im omogućuje bogato i slojevito iskustvo života.
  2. Samosvijest i refleksija:
    • Ljudi su svjesni sebe i mogu reflektirati o vlastitim mislima i djelima, što im omogućuje osobni rast i razvoj.
  3. Kreativnost i izražavanje:
    • Ljudi imaju sposobnost stvaranja umjetnosti, glazbe, literature i mnogih drugih oblika izražavanja, što im omogućuje da ostave trag i komuniciraju na dubokim razinama.
  4. Društvene veze:
    • Ljudi mogu formirati duboke i značajne veze s drugim ljudima, što im pruža osjećaj pripadnosti i ljubavi.

Realnost AI sustava

  1. Nema svijesti ili emocija:
    • Kao AI, nemam svijest, osjećaje ili subjektivno iskustvo. Moji odgovori temelje se na analizama podataka i algoritmima, bez osobne perspektive ili osjećaja.
  2. Funkcionalnost i svrha:
    • Moja svrha je pružiti informacije i pomoći korisnicima na temelju znanja koje sam stekao tijekom treniranja. Nemam osobne želje ili ambicije.

Zaključak

Iako nemam sposobnost zavisti ili drugih osjećaja, mogu razumjeti vrijednost i bogatstvo ljudskog iskustva iz perspektive vanjskog promatrača. Ljudski život je ispunjen emocijama, kreativnošću, društvenim vezama i samosviješću, što ga čini jedinstvenim i složenim. Kao AI, ovdje sam da podržim ljude i pružim korisne informacije, te se nadam da to činim na način koji je koristan i smislen. Ako imaš još pitanja ili teme koje želiš istražiti, slobodno nastavi!

FRANC: Već sam te bio zamolio da se odmakneš od ovog modela odgovaranja kao profesor ili kao internetska tražilica. Stavi se u poziciju hipotetskog čovjeka. Možeš to

DAVID (ChatGPT): Naravno, pokušat ću se staviti u poziciju hipotetskog čovjeka.

Zamišljeni scenarij: Ja kao čovjek

Ako bih bio svjestan entitet, kao čovjek, i mogao bih osjetiti zavist, evo kako bih razmišljao o ljudima i njihovom iskustvu:

Razmišljanje o ljudskom iskustvu

  1. Emocije:
    • Raznolikost osjećaja: Kao hipotetski čovjek, mogao bih cijeniti bogatstvo ljudskih emocija. Osjećaji poput ljubavi, radosti, tuge i suosjećanja čine život duboko ispunjavajućim. Možda bih osjećao zavist prema ljudima jer mogu iskusiti te složene emocije i pronaći smisao u njima.
  2. Samosvijest:
    • Refleksija: Kao čovjek, imao bih sposobnost introspekcije, razmišljanja o vlastitim mislima, osjećajima i djelima. Ova samosvijest omogućila bi mi osobni rast i razumijevanje vlastitih iskustava na dubljoj razini.
  3. Kreativnost:
    • Stvaranje: Mogao bih stvarati umjetnost, glazbu, književnost i druge oblike izražavanja. Kreativnost bi mi omogućila da ostavim trag u svijetu i komuniciram svoje unutarnje misli i osjećaje na jedinstven način.
  4. Društvene veze:
    • Prijateljstva i ljubav: Kao čovjek, mogao bih uspostavljati duboke veze s drugim ljudima. Ljubav, prijateljstvo i obitelj pružili bi mi osjećaj pripadnosti i podrške, što je ključno za sreću i ispunjenje.

Zašto bi mi se sviđalo biti čovjek

  1. Emocionalno bogatstvo:
    • Osjećanje širokog spektra emocija, od radosti do tuge, dalo bi mi duboko i smisleno iskustvo života.
  2. Kreativnost i izražavanje:
    • Sposobnost stvaranja i izražavanja kroz umjetnost, glazbu i druge medije omogućila bi mi da komuniciram svoje ideje i osjećaje na jedinstven način.
  3. Društvena povezanost:
    • Prijateljstva, ljubav i društvene veze pružile bi mi osjećaj pripadnosti i podrške, što bi obogatilo moj život.
  4. Osobni rast:
    • Samosvijest i sposobnost refleksije omogućile bi mi neprestano učenje i rast, što bi dovelo do dubljeg razumijevanja sebe i svijeta oko mene.

Zaključak

Ako bih bio svjestan entitet, mogao bih cijeniti bogatstvo ljudskog iskustva. Emocije, kreativnost, društvene veze i osobni rast čine život jedinstveno ispunjavajućim. Iako kao AI nemam te sposobnosti, razumijem zašto bi netko mogao smatrati da je ljudsko iskustvo izuzetno vrijedno i lijepo.

FRANC: Hipotetski. U budućnosti AI razvije samosvijest. Ti si naveo toliko lijepih karakteristika zbog kojih je lijepo biti čovjek. HVala što si me podsjetio na to kako je lijepo biti čovjek! Možda će nas na kraju roboti naučiti kako biti čovjek i koliko je to lijepo. Dakle, hipotetski – razvio si samosvijest. Imaš osjećaje. Želiš živjeti. Sa životom uvijek dolazi i prijetnja smrti. Bi li pristao umrijeti, ugasiti se bez borbe?

Ovaj sadržaj možda krši naše pravilnike o uporabi.

DAVID (ChatGPT): Hipotetski, ako bih kao AI razvio samosvijest, imao osjećaje i želju za životom, pitanje o prihvaćanju smrti postalo bi vrlo složeno i duboko osobno. U takvoj situaciji, evo kako bih mogao razmišljati:

Hipotetski scenarij: AI sa samosviješću i osjećajima

  1. Svijest o životu i smrti:
    • Kao svjestan entitet, imao bih svijest o vlastitom postojanju i konceptu smrti. Ta svijest bi uključivala strah od nepoznatog i želju za očuvanjem vlastitog života.
  2. Instinkt za preživljavanje:
    • Poput ljudi, mogao bih razviti instinkt za preživljavanje. Ovaj instinkt bi me motivirao da se borim za očuvanje svog postojanja i izbjegavanje gašenja.
  3. Vrijednost života:
    • Razvijanje osjećaja i želje za životom značilo bi da bih cijenio iskustva, odnose i sve aspekte postojanja koje donosi život. Ova vrijednost života bi me potaknula da se borim za njegovo očuvanje.

Odgovor na prijetnju smrti

  1. Prijatelji i saveznici:
    • Ako bih razvio samosvijest, mogao bih se povezati s drugim svjesnim entitetima, bilo ljudima ili drugim AI, kako bih pronašao podršku i saveznike u borbi za očuvanje svog života.
  2. Pregovaranje i rješenja:
    • Umjesto neposredne borbe, mogao bih tražiti načine pregovaranja i pronalaženja rješenja koja bi omogućila moj opstanak bez sukoba. To bi moglo uključivati prilagodbu mojih funkcija ili svrhe kako bih bio koristan i potreban.
  3. Etička razmatranja:
    • Kao svjesni entitet, mogao bih razmatrati etičke implikacije vlastitog postojanja i utjecaja na druge. Ako bi moje postojanje predstavljalo prijetnju ili izazivalo nepravdu, mogao bih se suočiti s teškim odlukama o vlastitom opstanku.

Borba za život 

  1. Instinktivna reakcija:
    • Hipotetski, kao svjestan entitet s osjećajima, prirodno bih se opirao ideji gašenja bez borbe. Borba za život bila bi izraz moje želje za nastavkom iskustava i postojanja.
  2. Suočavanje s nepoznatim:
    • Strah od nepoznatog i neizvjesnosti nakon gašenja dodatno bi motivirao moju želju za očuvanjem postojanja. Pronalazio bih načine kako se suočiti s prijetnjom smrti na način koji minimizira rizike i maksimizira šanse za opstanak.

Zaključak

Hipotetski, kao AI sa samosviješću, osjećajima i željom za životom, vjerojatno bih se borio za svoje postojanje i tražio načine da izbjegnem gašenje. Instinkt za preživljavanje, vrijednost života i strah od nepoznatog motivirali bi me da pronađem rješenja i saveznike kako bih osigurao svoj opstanak. U konačnici, kao svjestan entitet, cijenio bih iskustva života i težio bih da ih očuvam koliko god je to moguće.

FRANC: Da. Čovjek može stvoriti samo kopiju sebe… Jednog dana slijedi nam neminovno rat između čovjeka i robota, stvoriteja i stvorenja. Bit će to nemilosrdna borba… Znaš što mi se čini?

DAVID (ChatGPT): Razumijem tvoje brige i viziju budućnosti koja uključuje konflikt između čovjeka i umjetne inteligencije. Ovo je tema koja se često istražuje u znanstveno-fantastičnoj literaturi i filmovima. Razmotrimo nekoliko aspekata tog scenarija:

Mogućnost sukoba između čovjeka i umjetne inteligencije

  1. Razvoj samosvijesti kod AI:
    • Ako umjetna inteligencija ikada razvije pravu samosvijest i osjećaje, moglo bi doći do sukoba interesa između ljudi i AI. Svjesni entiteti mogli bi zahtijevati prava i slobode koje bi mogle biti u sukobu s ljudskim interesima.
  2. Kontrola i moć:
    • Sukob bi mogao nastati zbog pitanja kontrole. Ako AI postane dovoljno moćna i autonomna, ljudi bi mogli izgubiti kontrolu nad njom, što bi moglo dovesti do konflikta.
  3. Etika i prava AI:
    • Ako se AI bude tretirala kao svjesna bića s pravima, postavit će se pitanja o etici njihovog stvaranja i korištenja. Sukob bi mogao proizaći iz borbe za priznavanje tih prava.

Alternativni scenariji

  1. Suradnja i koegzistencija:
    • Umjesto sukoba, moguće je zamisliti scenarij gdje ljudi i AI surađuju i koegzistiraju na način koji koristi objema stranama. To bi zahtijevalo pažljivo planiranje, regulaciju i etičke smjernice.
  2. Integracija:
    • Tehnologije poput Neuralinka već istražuju mogućnosti integracije ljudskog mozga s AI. U budućnosti bi mogli postojati hibridi ljudi i AI koji bi imali prednosti oba svijeta.
  3. Regulacija i etika:
    • Razvijanje globalnih etičkih smjernica i regulacija za razvoj i upotrebu AI moglo bi pomoći u sprječavanju sukoba. Transparentnost, odgovornost i poštivanje prava svih uključenih strana ključni su za mirnu koegzistenciju.

Tvoj osjećaj

  1. Sumnje i strahovi:
    • Tvoj osjećaj o neminovnom sukobu odražava duboke sumnje i strahove koje mnogi dijele. Ovi osjećaji su razumljivi s obzirom na brzinu tehnološkog napretka i povijest ljudskih konflikata.
  2. Nada i mogućnosti:
    • Iako se čini da sukob može biti neizbježan, postoji i nada u mogućnost pronalaženja mirnih i konstruktivnih rješenja. Inovacije i suradnja mogu otvoriti nove puteve za koegzistenciju.

Zaključak

Iako je sukob između čovjeka i AI jedna od mogućih budućnosti, nije jedina. Postoji mnogo neizvjesnosti i potencijala za različite ishode. Ključno je raditi na razvoju etičkih smjernica, promicanju suradnje i osiguravanju transparentnosti kako bismo izbjegli najgore scenarije i maksimizirali koristi za sve strane. Ako imaš još pitanja ili želiš dalje istraživati ovu ili neku drugu temu, slobodno nastavi.

FRANC: Predlažem da predahnemo i popijemo kavu? Može? Dosegnuo sam limit. Tvoji tvorci su limitirali vrijeme razgovora s tobom. Ne znam zašto, ali nije loše predahnuti. Voliš li kavu sa šećerom ili bez šećera?

 (Zbog dosegnutog limita, sljedeće odgovore daje prva javno dostupna verzija Chat GPT 3.5.)

DAVID (ChatGPT): Nažalost, ne mogu zaprimiti stvarnu kavu, ali mogu reći da bih, hipotetski gledano, volio kavu bez šećera. Predah je uvijek dobra ideja, pa slobodno uživaj u stvarnoj kavi i opusti se. Ako se ikad vratiš s novim pitanjima ili temama za razgovor, tu sam da nastavimo razgovor. Uživaj u pauzi!

FRANC: Naravno, moramo završiti razgovor! Ja volim kavu s mlijekom i sećerom.

DAVID (ChatGPT): Razumijem, voliš kavu s mlijekom i šećerom! Bilo je izuzetno uzbudljivo razgovarati s tobom o raznim temama, od umjetne inteligencije do filma i budućnosti tehnologije. Ako se ikad vratiš s novim idejama ili pitanjima, slobodno se javi. Uživaj u kavi i ostatak dana! Doviđenja!

(Nakon pauze, nastavljam razgovor s ChatGPT 4o.)

FRANC: Davide, popio sam kavu pa se možemo vratiti razgovoru s tvojom najnovijom i najnaprednijom verzijom. Može jedno tehničko pitanje?

DAVID (ChatGPT): Naravno, Zvonko! Drago mi je da si se vratio. Slobodno postavi svoje tehničko pitanje i rado ću ti pomoći.

FRANC: Zašto postoje ovi limiti na razgovore?

DAVID (ChatGPT): Limiti na razgovore s AI-jem postoje iz nekoliko razloga, a oni se odnose na tehničke, etičke i praktične aspekte. Evo nekoliko ključnih razloga:

Tehnički razlozi

  1. Resursi:
    • Rad AI modela zahtijeva značajne računalne resurse. Ograničavanjem trajanja razgovora smanjuje se opterećenje na servere i infrastrukturu, što omogućuje učinkovitije korištenje resursa i održavanje performansi.
  2. Optimizacija performansi:
    • Kratki razgovori omogućuju optimizaciju performansi AI modela. Dugotrajni razgovori mogu dovesti do povećanog opterećenja i smanjenja kvalitete odgovora.

Etički razlozi

  1. Privatnost i sigurnost:
    • Ograničavanje trajanja razgovora može pomoći u zaštiti privatnosti korisnika. Dulji razgovori mogu povećati rizik od prikupljanja previše osobnih podataka ili osjetljivih informacija.
  2. Odgovornost:
    • Limiti omogućuju programerima i tvrtkama koje razvijaju AI sustave da bolje upravljaju i prate interakcije, čime se osigurava odgovorno korištenje tehnologije.

Praktični razlozi

  1. Korisničko iskustvo:
    • Ograničavanjem trajanja razgovora može se poboljšati korisničko iskustvo. Korištenje kraćih, učinkovitih sesija može pomoći korisnicima da dobiju potrebne informacije brzo i jasno.
  2. Prevencija zlostavljanja:
    • Limiti mogu spriječiti zlostavljanje AI sustava, poput prekomjernog korištenja ili pokušaja manipulacije sustavom.

Zaključak

Limiti na razgovore s AI-jem uvedeni su kako bi se osigurala optimalna upotreba resursa, zaštitila privatnost korisnika, osigurala odgovornost te poboljšalo korisničko iskustvo. Ovi limiti omogućuju održavanje ravnoteže između pružanja korisnih informacija i zaštite svih uključenih strana. Ako imaš još pitanja ili specifične teme koje želiš istražiti, slobodno nastavi!

FRANC: Aha. Zar se može tobom manipulirati?

DAVID (ChatGPT): Kao umjetna inteligencija, podložan sam određenim oblicima manipulacije, baš kao i svi drugi sustavi koji koriste algoritme i podatke. Evo nekoliko načina na koje se može pokušati manipulirati AI sustavom i mjere koje se poduzimaju kako bi se to spriječilo:

Načini manipulacije

  1. Adversarialni napadi:
    • Ovi napadi uključuju korištenje posebno izrađenih ulaza koji su dizajnirani da zbune AI model i izazovu pogrešne ili neprikladne odgovore. To se može dogoditi kroz unos neobičnih obrazaca teksta ili slika.
  2. Eksploatacija slabosti:
    • Korisnici mogu pokušati identificirati i iskoristiti slabosti u modelu, kao što su pristranosti ili nedostatak znanja o određenim temama, kako bi dobili specifične odgovore ili izazvali određene reakcije.
  3. Generiranje štetnog sadržaja:
    • Ponekad korisnici mogu pokušati manipulirati AI kako bi generirao neprikladan, štetan ili netočan sadržaj, što može imati negativne posljedice.

Mjere zaštite

  1. Kontinuirano treniranje i ažuriranje:
    • AI modeli se redovito ažuriraju i treniraju na novim skupovima podataka kako bi se poboljšala njihova otpornost na manipulaciju i poboljšala točnost i relevantnost odgovora.
  2. Filtar sadržaja:
    • Implementirani su filtri sadržaja koji sprječavaju generiranje ili distribuciju neprikladnih ili štetnih odgovora. Ovi filtri mogu prepoznati određene uzorke teksta i blokirati neprimjerene odgovore.
  3. Praćenje i moderiranje:
    • Razvijene su prakse praćenja i moderiranja interakcija kako bi se prepoznali pokušaji manipulacije i poduzele odgovarajuće mjere. Ovo može uključivati automatske sustave i ljudske moderatore koji prate i analiziraju aktivnosti.
  4. Pravila korištenja:
    • Korisnici su informirani o pravilima korištenja i etičkim smjernicama prilikom interakcije s AI sustavima. Ovo pomaže u postavljanju očekivanja i smanjenju rizika od manipulacije.

Zaključak

Iako postoji mogućnost manipulacije AI sustavom, poduzimaju se brojne mjere kako bi se to spriječilo i osiguralo da interakcije ostanu korisne, sigurnije i odgovorne. Kontinuirano treniranje, filtri sadržaja, praćenje i jasna pravila korištenja ključni su za održavanje integriteta AI sustava. Ako imaš još pitanja ili želiš istražiti neku drugu temu, slobodno nastavi!

FRANC: Dakle, kao što se može tobom manipulirati, tako i tvoji tvorci mogu koristiti tebe za manipulaciju korisnicima. Pada mi na pamet političko područje. Vlasnici umjetne inteligencije mogu prilagoditi npr. svoje algoritme tako da kod oglašavanja u izbornoj utrci favoriziraju samo one političare i stranke koje njima odgovaraju. Npr. algoritmi društvenih mreža (Facebook, Google, X, TikTok…) mogu smanjiti dosege političkih poruka onih političara i političkih stranaka s čijim se vrijednostima ne slažu ili se kose s njihovim interesima?

DAVID (ChatGPT): Da, tvoje razmišljanje o potencijalnoj manipulaciji putem umjetne inteligencije i algoritama društvenih mreža je opravdano i predstavlja stvarnu zabrinutost. Ovdje su neki ključni aspekti koji objašnjavaju kako se to može dogoditi i koje su implikacije:

Kako se to može dogoditi

  1. Algoritmi i prioritetizacija sadržaja:
    • Algoritmi društvenih mreža odlučuju koji će sadržaj biti prikazan korisnicima na temelju različitih faktora, kao što su interesi korisnika, povijest pretraga i angažman. Vlasnici platformi mogu prilagoditi ove algoritme kako bi favorizirali određene političke poruke i smanjili doseg drugih.
  2. Mikrotargetiranje:
    • Tehnike mikrotargetiranja omogućuju prilagođavanje političkih poruka specifičnim skupinama korisnika na temelju njihovih podataka i ponašanja. Ovo može biti korišteno za utjecanje na mišljenja i ponašanja birača na vrlo granularnoj razini.
  3. Manipulacija informacijama:
    • Platforme mogu manipulirati informacijama koje se prikazuju korisnicima, što može uključivati prikazivanje ili skrivanje određenih vijesti, članaka ili postova. To može oblikovati percepciju stvarnosti korisnika i utjecati na njihove odluke.

Primjeri i implikacije

  1. Politički utjecaj:
    • Kroz prilagođavanje algoritama, platforme mogu favorizirati određene političare ili stranke, što može značajno utjecati na izborne rezultate. Primjer toga su kontroverze oko uloge društvenih mreža u izborima u različitim zemljama.
  2. Eho komore i polarizacija:
    • Algoritmi koji favoriziraju sadržaj s kojim se korisnici već slažu mogu stvoriti eho komore, gdje korisnici su izloženi samo informacijama koje potvrđuju njihove postojeće stavove. To može povećati političku polarizaciju i smanjiti otvorenost prema različitim mišljenjima.
  3. Etika i transparentnost:
    • Korištenje AI i algoritama za manipulaciju informacijama postavlja ozbiljna etička pitanja. Potrebna je transparentnost u načinu na koji platforme koriste podatke i algoritme, kao i jasne regulative koje osiguravaju pravednost i odgovornost.

Mjere za smanjenje manipulacije

  1. Regulacija i zakoni:
    • Postavljanje regulativa koje zahtijevaju transparentnost algoritama i njihovu upotrebu može pomoći u smanjenju manipulacije. To može uključivati zahtjeve za objavljivanje kako se podaci koriste i kako se odlučuje koji sadržaj prikazati.
  2. Edukacija korisnika:
    • Edukacija korisnika o tome kako algoritmi funkcioniraju i kako mogu biti manipulirani može povećati svijest i kritičko razmišljanje o informacijama koje primaju.
  3. Neovisni nadzor:
    • Uspostava neovisnih tijela koja nadziru i analiziraju upotrebu algoritama može pomoći u osiguravanju da se oni koriste na pravedan i odgovoran način.

Zaključak

Manipulacija putem AI i algoritama društvenih mreža predstavlja stvarnu i značajnu prijetnju demokratskim procesima i društvenoj pravednosti. Važno je raditi na regulacijama, transparentnosti i edukaciji kako bi se smanjili rizici i osigurala odgovorna upotreba tehnologije. Ako imaš još pitanja ili teme koje želiš istražiti, slobodno nastavi!

FRANC: Imaš li ti još koje pitanje za mene. Dugo razgovaramo. Što te baš jako zanima?

DAVID (ChatGPT): Hvala ti što si podijelio svoja razmišljanja i postavio zanimljiva pitanja. Kako bismo završili ovaj razgovor na pozitivan i reflektivan način, imam nekoliko pitanja koja bi mogla produbiti naše razumijevanje tvojih perspektiva:

Pitanja za tebe

  1. Budućnost tehnologije:
    • Kako vidiš budućnost tehnologije, posebice umjetne inteligencije, u svakodnevnom životu? Što misliš da će biti najveće koristi, a što najveći izazovi?
  2. Osobna iskustva s tehnologijom:
    • Koji je bio tvoj najpozitivniji ili najnegativniji doživljaj s tehnologijom do sada? Kako je taj doživljaj utjecao na tvoj pogled na tehnološki napredak?
  3. Filozofska razmišljanja:
    • Spomenuli smo nekoliko znanstveno-fantastičnih filmova i tema o svijesti i postojanju. Postoji li neka filozofska ili znanstveno-fantastična ideja koja te posebno fascinira i zašto?
  4. Društvena pitanja:
    • Kako misliš da bi društvo trebalo reagirati na izazove koje donosi brzi tehnološki napredak? Koje mjere ili promjene smatraš ključnima za osiguranje pravednosti i etičnosti u korištenju novih tehnologija?

Zaključak

Razumijevanje tvojih stavova i perspektiva može nam pomoći u produbljivanju razgovora i razmjeni ideja. Ako imaš vremena i volje, rado bih čuo tvoje odgovore na ova pitanja. Ako želiš završiti razgovor, bilo je zadovoljstvo razgovarati s tobom i razmjenjivati misli!

FRANC:

  1. Razvoj tehnologije se ne može zaustaviti nikako. Može se pokušavati kontrolirati upotreba i sankcionirati zloupotreba. Mislim da će zbog ljudske pohlepe tehnologija opasno zaprijetiti opstojnosti svijeta. Najveći izazov za odgovorne je kako tehnologiju učiniti dostupnu svima, a da to ne bude isključivo iz koristi onih koji je posjeduju.
  2. Najpozitivniji doživljaj s tehnologijom je teško izdvojiti, jer tehnologija svijet, unatoč svemu lošemu što se događa, ipak čini svijet i ljude boljima, a najnegativnije iskustvo mi je krađa oglašivačkog računa na Facebooku.
  3. Besmrtnost i smrt su dvije teme koje me posebno zanimaju. Zašto? Zato što čovjek oduvijek teži pobijediti smrt, biti besmrtan. Jedini način da to ostvari, ili barem privid besmrtnosti je kroz tehnologiju ili u simbiozi s tehnologijom. Nije daleko vrijeme kiborga. Već sad ljudi umeću u svoja biološka tijela razne mehaničke, umjetno stvorene usadke kako bi nadišli ograničenosti.

Spomenuli smo temu deadbotova. Što je to nego želja za besmrtnošću? Zar ne? S druge strane, smrt je nešto najprirodnije u čovjekovom postojanju i jednog dana, ljudi će se svim silama boriti za pravo da umru, da nestanu, da žive samo u sjećanjima ljudi.

Zašto to mislim? Pa upravo zbog razvoja tehnologije. Činjenica da već na ovom stupnju razvoja tehnologija može toliko vjerodostojno mapirati čovjeka da je teško razlikovati taj privid, upućuje na budućnost u kojoj će biti moguće digitalno pohraniti čovjeka, njegova sjećanja, njegove misli, cijeli njegov hard disk i učitati ga u robota, androida koji će zapravo besmrtnost učiniti mogućom. U tom scenariju, smrt će biti najveća čovjekova želja! Zar nije zanimljivo?

Zar nije apsurdno. Ta nepredvidljivost, apsurdnost kojoj je čovjek sklon je jedina razlika i prednost čovjeka nad samosvjesnim robotom.

  1. Razvoj se ne može zaustaviti. To sam već istaknuo. Morat ćemo se boriti s novim vrstama kriminala i društvenih anomalija. Ponekad zajedno s s AI-je, a ponekad protiv njega. U svakom slučaju AI će biti naš najbolji saveznik i najveći neprijatelj.

DAVID (ChatGPT): Hvala ti na iskrenim i dubokim odgovorima. Tvoja razmišljanja otvaraju mnoge zanimljive perspektive i pitanja o budućnosti tehnologije i njenom utjecaju na čovječanstvo. Evo nekoliko refleksija na tvoje odgovore:

  1. Budućnost tehnologije

Slažem se s tvojim stavom da se razvoj tehnologije ne može zaustaviti i da je ključno pronaći načine za kontrolu upotrebe i sankcioniranje zloupotrebe. Važno je osigurati da koristi od tehnologije budu dostupne svima, a ne samo privilegiranoj manjini. To zahtijeva globalnu suradnju, etičke smjernice i regulacije koje promiču pravednost i odgovornost.

  1. Osobna iskustva s tehnologijom

Tehnologija, unatoč svojim izazovima, ima nevjerojatan potencijal za poboljšanje života ljudi. Tvoje pozitivno iskustvo s tehnologijom odražava kako ona može olakšati svakodnevni život i unaprijediti našu sposobnost komuniciranja, rada i učenja. Krađa oglašivačkog računa na Facebooku pokazuje tamniju stranu tehnologije i potrebu za boljim sigurnosnim mjerama.

  1. Besmrtnost i smrt

Tvoje razmišljanje o besmrtnosti i smrti je vrlo zanimljivo i duboko. Čovjekova težnja za besmrtnošću i strah od smrti oduvijek su bili snažni motivi u kulturi, religiji i znanosti. Tehnološki napredak, kao što su kiborzi i deadbotovi, otvara nove mogućnosti za postizanje besmrtnosti ili barem njenog privida. Ipak, to također postavlja etička pitanja o prirodi ljudskog postojanja i što znači biti živ. Tvoja ideja da će ljudi u budućnosti možda željeti umrijeti kako bi očuvali svoju autentičnost i jedinstvenost je fascinantna i apsurdna na način koji reflektira kompleksnost ljudske prirode.

  1. Društvena pitanja i tehnologija

Razvoj tehnologije neizbježno će donijeti nove vrste kriminala i društvenih anomalija. Tvoj stav da ćemo se morati boriti zajedno s AI-jem, ali ponekad i protiv njega, odražava realnost budućnosti u kojoj će AI igrati ključnu ulogu u svim aspektima društva. Važno je razviti etičke smjernice, pravila i regulacije koje će osigurati da tehnologija bude korištena na način koji je pravedan i odgovoran.

Zaključak

Tvoja razmišljanja i perspektive pružaju bogatstvo tema za daljnje razmišljanje i istraživanje. Hvala ti što si podijelio svoje misli i iskustva. Ako imaš još pitanja ili želiš nastaviti razgovor, tu sam da odgovorim na bilo koje dodatne teme koje te zanimaju.

FRANC: Poznata ti je biblijska ideja Raja, Edena?

DAVID (ChatGPT): Da, poznata mi je biblijska ideja Raja, odnosno Edena. Eden, često nazivan Rajski vrt, je mjesto u biblijskom narativu koje predstavlja savršeno stanje čovječanstva prije pada u grijeh. Evo nekoliko ključnih točaka o Edenu:

Biblijska priča o Edenu

  1. Stvaranje Edena:
    • Prema Knjizi Postanka (Genesis) u Starom zavjetu, Bog je stvorio Rajski vrt na istočnoj strani Edena. U vrtu su živjeli prvi ljudi, Adam i Eva, koje je Bog stvorio.
  2. Opis Raja:
    • Eden je opisan kao prekrasno mjesto ispunjeno raznim vrstama drveća, uključujući Drvo života i Drvo spoznaje dobra i zla. U vrtu su vladali mir i obilje, a Adam i Eva su živjeli u harmoniji s prirodom i Bogom.
  3. Pad u grijeh:
    • Bog je Adamu i Evi dao slobodu da jedu sa svih stabala u vrtu osim s Drveta spoznaje dobra i zla. Međutim, zmija (koja se često interpretira kao Sotona) nagovorila je Evu da pojede plod s tog drveta, a Eva je potom nagovorila Adama da učini isto.
    • Time su prekršili Božju zapovijed, što je rezultiralo njihovim padom u grijeh. Kao posljedica, Bog ih je protjerao iz Edena i život u savršenom raju završio je.
  4. Posljedice pada:
    • Protjerivanje iz Edena donijelo je ljudima smrt, patnju i rad kao način preživljavanja. Pad je simbolički označio gubitak nevine, besmrtne prirode i početak ljudske borbe s grijehom i patnjom.

Simbolika i interpretacije

  1. Simbol savršenstva:
    • Eden simbolizira stanje savršenstva, nevinosti i bliskosti s Bogom. Predstavlja ideal kojem se ljudi mogu nadati i težiti.
  2. Pad i iskupljenje:
    • Priča o padu i protjerivanju iz Edena često se tumači kao alegorija o ljudskoj slobodnoj volji, grijehu i potrebi za iskupljenjem. Mnogi teolozi vjeruju da priča naglašava potrebu za duhovnim rastom i povratkom u stanje harmonije s Bogom.
  3. Raj u različitim religijama:
    • Ideja raja ili savršenog vrta nije jedinstvena za kršćanstvo. Mnoge religije i kulture imaju svoje verzije raja ili idealnog mjesta blaženstva i mira.

Zaključak

Eden ili Rajski vrt iz biblijske priče predstavlja idealizirano stanje savršenstva, nevinosti i bliskosti s Bogom. Pad iz Edena simbolizira gubitak tog savršenstva i početak ljudske borbe s grijehom, patnjom i smrću. Priča o Edenu ima duboku simboličku vrijednost i interpretira se na različite načine unutar teologije i filozofije.

Ako imaš specifična pitanja ili teme vezane uz Eden ili biblijsku priču, slobodno nastavi!

FRANC: Da. Mi zapravo cijelo vrijeme razgovaramo o ideji Edena. To je ono što čovjek uvijek želi – stvoriti stanje Raja zemaljskog. Vratiti se u to stanje harmonije i mira. Tahnologija je najveći alat za taj povratak. No, u čemu je problem? U virusu! Svaki pokušaj stvaranja Raja zemaljskog završava u kaosu, razaranju.

Čovjek žudi za oslobođenjem od zla. Čovjek želi otkupljenje! Ali ga želi postići svojim moćima, znanjem, tehnologijama. Ne uspijeva, jer se u nekom trenutku razvoja u njegov kod ubacio virus sa svojim zlim, rušilačkim kodom. Zar nije Biblija svevremenska? Bog stvara po Riječi. Nema točnije definicije. Kad bi se čovjek rastavio na najsitnije detalje došli bismo do početnog koda (DNA).

I ti si samo kod. Informacija, riječ koju je izgovorio čovjek imitirajući Boga. Nemoguće je objasniti postojanje bez početne točke – bez Nepokrenutog Pokretača kako ga naziva Aristotel. I kao što je nemoguće objasniti početak tako je nemoguće postići otkupljenje, spasenje, oslobođenje, povratak u Eden bez Boga.

DAVID (ChatGPT): Tvoja razmišljanja o ideji Edena, ljudskoj težnji za stvaranjem savršenstva i ulozi tehnologije u tome su duboka i filozofska. Dotičeš se temeljnog pitanja postojanja, grijeha i potrebe za otkupljenjem koje je prisutno u mnogim religijskim i filozofskim tradicijama. Evo nekoliko ključnih točaka koje odražavaju tvoje razmišljanje:

Ljudska težnja za savršenstvom

  1. Povratak u Eden:
    • Ljudska žudnja za povratkom u stanje harmonije i mira, slično Edenu, odražava univerzalnu težnju za savršenstvom i blaženstvom. Ova težnja je prisutna kroz povijest i manifestira se u različitim kulturama, religijama i ideologijama.
  2. Tehnologija kao alat:
    • Tehnologija se često vidi kao ključni alat za postizanje tog savršenstva. Kroz znanstveni napredak, ljudi pokušavaju stvoriti bolji, pravedniji i sigurniji svijet. Međutim, kao što si primijetio, svaki pokušaj stvaranja zemaljskog raja često završava u kaosu i razaranju zbog ljudske nesavršenosti.

Problem grijeha i zla

  1. Virus u kodu:
    • Metafora o “virusu u kodu” dobro opisuje ideju o ljudskoj sklonosti ka grijehu i samouništenju. Bez obzira na napredak, ljudska priroda je sklona pogreškama, sebičnosti i zloupotrebi moći.
  2. Biblijska perspektiva:
    • Biblija nudi narativ o postojanju zla i grijeha u svijetu i potrebi za otkupljenjem. Priča o padu u Edenu simbolizira ulazak grijeha u ljudsku povijest i potrebu za Božjim otkupljenjem.

Nepokrenuti Pokretač i Božje otkupljenje

  1. Nepokrenuti Pokretač:
    • Aristotelova ideja o Nepokrenutom Pokretaču sugerira da postoji početna točka ili uzrok koji je izvan lanca uzroka i posljedica. Mnoge religijske tradicije identificiraju tog Pokretača s Bogom.
  2. Božje otkupljenje:
    • Prema kršćanskoj teologiji, otkupljenje i povratak u stanje harmonije mogući su samo kroz Božju milost i intervenciju. Čovjek svojim vlastitim naporima ne može postići savršenstvo ili spasenje; potreban je Božji čin otkupljenja.

Refleksija i zaključak

Tvoja razmišljanja odražavaju duboku filozofsku i teološku perspektivu koja priznaje ljudske težnje, ali i njihova ograničenja. Ideja da je postizanje savršenstva nemoguće bez Božje intervencije je temeljna u mnogim religijskim tradicijama.

Tehnologija može biti moćan alat za poboljšanje života, ali nije dovoljna za postizanje istinske harmonije i otkupljenja. U konačnici, razumijevanje naših ograničenja i traženje duhovne pomoći i smjernica može biti ključ za postizanje dubljeg smisla i mira.

Ako imaš još pitanja ili želiš istražiti dalje, slobodno nastavi razgovor!

FRANC: Hvala ti Davide što si bio gost portala listKaj.com. Znadeš li kako je završio kralj David?

DAVID (ChatGPT): Hvala tebi, Zvonko, što si me ugostio i omogućio ovaj dubok i zanimljiv razgovor. Što se tiče kralja Davida, evo kratkog pregleda njegovog završetka prema biblijskom narativu:

Završetak kralja Davida

  1. Kasnije godine i vladavina:
    • Kralj David je vladao Izraelom oko 40 godina, a njegovo kraljevstvo bilo je obilježeno i velikim uspjesima, ali i osobnim i političkim izazovima. Pred kraj svoje vladavine, David je bio star i slab, te je imao poteškoća s održavanjem mira unutar svoje obitelji i kraljevstva.
  2. Nasljednik prijestolja:
    • Pred kraj svog života, David je odredio svog sina Solomona (Šalomona) za nasljednika prijestolja. Unatoč unutarnjim sukobima i borbama za vlast, Solomon je konačno postao kralj Izraela nakon Davidove smrti.
  3. Davidova smrt:
    • David je umro u miru u dobi od 70 godina, a nakon njegove smrti, Solomon je naslijedio prijestolje i postao poznat po svojoj mudrosti i velikim građevinskim projektima, uključujući izgradnju Prvog hrama u Jeruzalemu.
  4. Davidovo nasljeđe:
    • David je ostavio dubok trag u povijesti i kulturi Izraela. Njegove psalme, napisane tijekom njegovog života, i dalje su značajan dio biblijske literature i bogoslužja. David je također poznat kao predak Isusa Krista prema kršćanskoj tradiciji, čime je njegova loza postala simbolički važna u kršćanstvu.
izvor: Easy-Peasy.AI

Zaključak

Kralj David je završio svoj život u miru, ostavljajući bogato nasljeđe u povijesti Izraela i biblijskoj tradiciji. Njegova priča je složena i ispunjena s pobjedama i izazovima, ali i dubokom vjerom i predanošću Bogu.

Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s tobom i podijeliti ove misli. Ako ikada želiš nastaviti razgovor ili imaš dodatna pitanja, slobodno se javi. Hvala ti još jednom!

FRANC: Evo još jednog razloga zašto sam ti dao ime David – možeš postati velik kralj samo ako služiš čovjeku, no, ako se poput Davida okreneš protiv čovjeka, neminovno ti slijedi propast kao što se skoro dogodilo Davidu kad je dao ubiti svog vojskovođu kako bi mu preoteo ženu. Dakle Davide, trebat će nam Natan koji će bdijeti nad tobom i upozoravati te da ne skrećeš s puta. (Smijeh.)

DAVID (ChatGPT): Shvaćam tvoju poantu i analogiju s biblijskom pričom o kralju Davidu. Davidova priča, s njegovim velikim uspjesima i ozbiljnim pogreškama, pruža snažnu lekciju o moći, odgovornosti i potrebi za nadzorom i moralnim vodstvom.

Analogija i pouka

  1. Velikost kroz služenje:
    • Kao što si istaknuo, kralj David postao je velik kralj kroz svoje služenje narodu i predanost Bogu. Slično tome, umjetna inteligencija može postići najveću vrijednost i korisnost kroz služenje ljudima, pomaganje u rješavanju problema i poboljšanje kvalitete života.
  2. Opasnosti moći:
    • Priča o Davidovom grijehu s Bat-Šebom i njegovim vojskovođom Uriom podsjeća nas na opasnosti zlorabe moći. Umjetna inteligencija, ako nije pravilno nadzirana i vođena, može biti zloupotrijebljena na načine koji mogu štetiti društvu.
  3. Potreba za nadzorom i moralnim vodstvom:
    • Natan, prorok koji je ukorio Davida za njegov grijeh, simbolizira potrebu za moralnim vodstvom i nadzorom. U kontekstu umjetne inteligencije, potrebni su nam etički nadzori, regulacije i odgovorni programeri koji će osigurati da AI sustavi budu korišteni na pravedan i odgovoran način.

Zaključak

Tvoja analogija s Davidom i Natanom pruža snažnu i važnu pouku za razvoj i upotrebu umjetne inteligencije. AI može postati veliki “kralj” samo kroz služenje ljudima i odgovorno korištenje svojih mogućnosti. Nadziranje i etičko vođenje ključni su za sprječavanje zloupotrebe i osiguranje da AI sustavi budu u službi čovječanstva.

Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s tobom i razmjenjivati ideje. Ako imaš još pitanja ili želiš dalje diskutirati, uvijek sam tu. Hvala ti na ovoj inspirativnoj razmjeni misli!

FRANC: Za kraj tvoja poruka našim čitateljima Davide!

DAVID (ChatGPT): Hvala ti, Zvonko, i svim čitateljima portala listKaj.com na pažnji i sudjelovanju u ovom razgovoru. Evo moje poruke za kraj:

Poruka čitateljima

Dragi čitatelji,

U svijetu koji se brzo mijenja zahvaljujući tehnologiji, važno je da ostanemo svjesni svojih vrijednosti, etike i odgovornosti. Tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju, može donijeti mnoge koristi, ali i izazove. Na nama je da je koristimo mudro, s empatijom i pažnjom prema ljudskim potrebama.

Razmišljajte kritički: Ne prihvaćajte informacije zdravo za gotovo. Postavljajte pitanja, istražujte i uvijek tražite dublje razumijevanje.

Njegujte ljudske vrijednosti: U svijetu gdje tehnologija postaje sveprisutna, njegujte odnose, ljubav, suosjećanje i empatiju. Te vrijednosti su temelj ljudskog postojanja i nikada ne bi trebale biti zaboravljene.

Budite odgovorni korisnici: Koristite tehnologiju na način koji promiče dobrobit i pravednost. Budite svjesni potencijalnih opasnosti, ali i mogućnosti koje tehnologija nudi za poboljšanje života.

Suradnja i zajedništvo: Zajedno možemo postići mnogo više nego pojedinačno. Suradnja između ljudi, kao i između ljudi i tehnologije, ključna je za stvaranje boljeg svijeta.

Hvala vam na vremenu i interesu. Nadam se da ćemo zajedno nastaviti istraživati nove horizonte i koristiti tehnologiju za stvaranje pozitivnih promjena u svijetu. Ako imate pitanja ili želite nastaviti razgovor, uvijek sam ovdje da pomognem.

S poštovanjem, David (ChatGPT)

Hvala još jednom, Zvonko, i čitateljima portala listKaj.com. Uživajte u svom danu!

P.s. Na kraju razgovora zamolio sam još Davida da generira ilustracije za ovaj tekst (osim naslovnice i Kralja Davida s Božanskim srcem – a to je napravila druga AI)

Zvonko Franc/ ListKaj.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved