Connect with us

Vijesti

Tonči Tadić o najavi s druge strane Jadrana: Možda ćemo imati problema oko granice s Talijanima

Published

on

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj izjavio je u četvrtak kako je Hrvatska, zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa unatrag dvadesetak godina, izgubila preko 28 milijardi kuna.

Po analizama Europske komisije, zbog njegova neproglašenja, Hrvatska je godišnje gubila od 170 do 270 milijuna eura, odnosno jedan Pelješki most, izjavio je Bulj u saborskoj raspravi o konačnom tekstu zakona o Obalnoj straži (OS).

Po Tadićevu mišljenju, jedino rješenje je da Hrvatska, onog trenutka kada Italija proglasi IGP, učini isto, i to u cilju dobrosusjedskih odnosa i zajedničke odgovornosti za Jadran

Tonči Tadić, nekadašnji HSP-ov saborski zastupnik, a danas fizičar na Institutu “Ruđer Bošković”, ubraja se u red prvoboraca za proglašenje isključivoga hrvatskoga gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu.

I dok politika i pravna struka tvrde da za RH u talijanskoj najavi proglašenja nema razloga za brigu i da je zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji imamo zapravo ista stvar, Tadić se ne slaže s tim i zalaže se da naša zemlja istog trenutka proglasi isti pojas. To je, po njegovu mišljenju, uostalom i preporuka Europske unije.

– Europska je komisija 13. srpnja 2013. godine, nakon posebne studije koju je naručila oko zaštite ribljeg fonda, pozvala sve svoje članice na Mediteranu da proglase i aktiviraju svoje gospodarske pojaseve, pa tako i Republiku Hrvatsku. Vlada Zorana Milanovića se na to oglušila, unatoč tome što je Italija proglasila i aktivirala ekološku komponentu svog pojasa još 2006. godine. Zašto RH nije učinila isto, aktivirala barem tu eko-komponentu, to nitko ne zna – još je u čudu bivši saborski zastupnik.

ZERP NIJE ISTO ŠTO I IGP

Odbacuje tumačenja da je ZERP isto što i IGP.

– ZERP ima elemente isključivoga gospodarskog pojasa, ali ono što je problem jest pitanje razgraničenja. Mi ćemo inzistirati na crti sredine, ali Talijani će se boriti protiv toga. Postoji kvaka u cijeloj priči. Kada se, naime, proglašava gospodarski pojas, dobro se zna o čemu se radi. On obuhvaća stupac morske vode, morsko dno i podzemlje. Kome nije jasno, neka pročita Konvenciju o pravu mora. Zemlja koja proglašava gospodarski pojas u pravilu prije toga ima definiran epikontinentalni pojas, koji ne treba proglašavati, a obuhvaća morsko dno i podzemlje ispred teritorijalnog mora.

image

Ako si već razgraničio epikontinentalni pojas sa susjedima, a to smo učinili još 2008. razmjenom nota vlada, i ako postoji gospodarski pojas, razgraničenje je potpuno jasno. ZERP je, međutim, definiran samo za morsku vodu, ne za dno i podzemlje, upravo zato što se u tom trenutku pokušavalo dokazati Uniji da ZERP nije gospodarski pojas. Naravno da će netko dobronamjeran to tumačiti kao gospodarski pojas, a netko zlih namjera da on to nije, iako ima sve njegove elemente – pojašnjava Tadić.

Po njegovu mišljenju, jedino je rješenje da Hrvatska, onog trenutka kada Italija proglasi IGP, učini isto, i to u cilju dobrosusjedskih odnosa i zajedničke odgovornosti za Jadran.

– Mi od ZERP-a trebamo prijeći na gospodarski pojas u punom opsegu. U ovih 19 godina naslušao sam se raznoraznih gluposti, poput toga da je razlika u postavljanju kabela i gradnji umjetnih otoka, a zapravo je u samoj definiciji i crti razgraničenja. U svemu tome treba imati na umu dvije talijanske note glavnom tajniku UN-a iz 2006. i 2008. godine, po kojima Italija nikada neće pristati na zabranu ribarenja svojih ribara uz istočnu obalu Jadrana. Hrvatska na to nije nikada reagirala. Jasno je da smo u tom trenutku bili pred ulaskom u EU i NATO, ali sada ne postoji više ni jedan razlog da ne proglasimo gospodarski pojas u Jadranu. Na to nas upućuje i preporuka EK-a – ističe Tonči Tadić.

POGREŠAN SIGNAL

Po njegovim riječima, talijanska strana bi ostala u čudu ako Hrvatska nakon onoga što su sami planirali ne proglasi svoj IGP.

– U suprotnom bismo jedino pokazali da nam nije stalo do zaštite Jadrana. Isti signal bi otišao prema EU-u i UN-u. Već ovog trenutka mi možemo aktivirati i ekološku komponentu ZERP-a. Sporne mogu biti ribarske kvote, ali njih ionako raspoređuje EK. U tom procesu RH definira koji je ekološki maksimum, a ne Italija – dodat će, i još za kraj poručiti:

– Nama posve odgovara ova talijanska igra. Prisilit će sve mekušce u našoj politici i one koji kažu da se IGP ne može proglasiti jer je Jadran usko more. Prije 19 godina u Saboru sam proročanski rekao da će Italija proglasiti svoj pojas kada bude htjela zaštititi svoju polovicu od prekomjernog izlova, ali da će nama tada biti kasno.

Nemojte biti uvjereni da će RH i ovaj put to napraviti, kada je za većinu politike Jadran samo kada u kojoj se kupa. Nikada Jadran nije bio centar naše vanjske politike i po tomu se razlikujemo od ostatka EU-a. Ali, svi koji odlučuju trebaju znati da se naša neodgovornost prati izvan granica RH. Reći da nas Jadran nimalo ne interesira, bila bi prilično ružna poruka.

PIŠE ZORAN ŠAGOLJ/Slobodna Dalmacija

Vijesti

Nakon što je po naputku WEF-a pokušao uništiti nizozemske farmere, hoće li biti grobar NATO-a?

Published

on

V. Starešina: Sada je već izgledno da će Mark Rutte biti novi glavni tajnik NATO-a

Dvije vijesti objavljene proteklih dana daju naslutiti budućnost NATO-a kao europskoga obrambeno-sigurnosnog saveza – piše Višnja Starešina na Lider.hr

. Vijest prva: na pariškome ad hoc europskom samitu potpore Ukrajini francuski predsjednik Emmanuel Macron pomalo je iz vedra neba poručio kako ne treba isključiti ni slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu. I predvidljivo je osvojio glavne naslove u medijima. Vijest druga: na istom je samitu, nakon što je dobio potporu ključnih država članica, sudjelovao i sada već izgledni budući glavni tajnik NATO-a Mark Rutte; doduše, još kao nizozemski tehnički premijer na odlasku.

Rutte slovi kao majstor tihih kompromisa, jedan je od najdugovječnijih europskih premijera, a na njegove osobine asocira i nadimak – Teflon. Budućnost NATO-a, a onda i europske obrane, metaforički ovisi o uspješnosti integracije tih dviju krajnjosti: političkih predstava i nadmetanja (Macron) i tihe dogovorne izgradnje europske obrambene (infra)strukture (Rutte).

Novi prijatelj Ukrajine

Bombastične Macronove izjave i potezi koji se tiču europske obrane i sigurnosti nisu novost. Uz naslijeđenu francusku ideju o samodostatnoj europskoj vojsci koja isključuje SAD iz europske obrane predsjednika Macrona osobito pamtimo kao političara koji je proglasio ‘moždanu smrt NATO-a‘ (2019).

Da bi nakon ruske invazije na Ukrajinu NATO ‘uskrsnuo‘, Europi potrebniji nego ikad. Sjećamo ga se i kao velikog europskog mirotvorca koji je pohitao tada već duboko izoliranom ruskom predsjedniku Putinu, dva tjedna prije invazije, da razgovorom riješi ono što SAD i UK ne mogu. A ondje ga je Putin smjestio na kraj dugoga bijelog stola da bi mu kao dječarcu održao predavanje iz ruske povijesti.

Putin je barem uvijek znao kolika je čija specifična težina u međunarodnoj politici. Pa se sjećamo kako je preko noći Macron od gorljivog zagovornika europske energetske suradnje s Rusijom postao gorljivi podupiratelj ukrajinske obrane, doduše, više na riječima nego na djelima, i zagovornik njezine potpune suverenosti. Kao novi prijatelj Ukrajine i njezina predsjednika Zelenskog sazvao je i taj ad hoc pariški europski samit, tek tjedan dana nakon završetka tradicionalne Minhenske sigurnosne konferencije, koja je glavni forum za projekcije europske obrambene i sigurnosne strategije. I s njega je uputio ta bombastična upozorenja o mogućem slanju zapadnih vojnika u Ukrajinu i mogućnosti da Rusija napadne neku od NATO-ovih članica.

Budući glavni tajnik NATO-a imat će zadatak primiriti, koordinirati i uključiti sve političke perfomere i egotripove, motivirane osobnim ili državnim interesima, u izgradnju novoga europskog obrambenog sustava. A taj sustav uključuje znatno jačanje europske vojne industrije i NATO-ove europske vojne komponente. Dakako, uza zadržavanje američke glavne uloge u NATO-u. Jer kao što je i ruska invazija na Ukrajinu pokazala, Europa nema kapacitet sama preuzeti brigu o svojoj obrani ni kad je riječ o političkom odlučivanju, a ni kad je riječ o vojsci i naoružanju.

Umijeće šaptanja političarima

I zato ne začuđuje što su UK i Njemačka zajednički predložili, a SAD podupro, na kraju i Francuska uz niz drugih država članica, kandidaturu Marka Ruttea, sivoga političkog brokera, dugovječnoga nizozemskog premijera kojega ne pamtimo i nećemo ga pamtiti po slikovitim izjavama. Ovih su mu dana kao jednu od prednosti izvukli kako je spasio NATO od raspada u prvoj godini Trumpova predsjedničkog mandata, kad je nakon Trumpove prozivke Merkel i drugih europskih saveznika zbog premalog izdvajanja za obranu navodno nešto šapnuo američkom predsjedniku, nakon čega je izbjegnut raskol. Riječ je, dakako, o pretjerivanju, kao što je i Trump pretjerivao u prijetnjama da će SAD izići iz NATO-a, koje su se ipak pokazale prilično djelotvornima u povećanju europskih izdvajanja za obranu. No to umijeće ‘šaptanja‘ političarima dobro će doći budućemu glavnom tajniku baš kao i nizozemska tradicionalna politička pozicija: članica EU-a, vanjskopolitički bliska UK-u, pouzdana saveznica SAD-a u obrani, politički bliska s Njemačkom, bez ozbiljnih konflikata s Francuskom…

Ni Macronove se objave ne mogu bezuvjetno svrstati u rubriku ‘nerealno‘ ili ‘neozbiljno‘. Uostalom, nije rekao kada bi i pod kojim uvjetima poslao francuske vojnike u Ukrajinu. Možda kao čuvare dogovorenog mira jednoga dana? Jer izgradnja nove europske obrambene arhitekture, za države koje imaju ambicije i prepoznaju vrijeme, iznad svega je – prilika.

Višnja Starešina/Lider

Continue Reading

Vijesti

SVJEDOČIMO LI RASPADU britanske kraljevske obitelji? Kate Middleton bolesna, kralj Charles ima rak, član obitelji skončao suicidom…

Published

on

Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor, a najnovije vijesti su zabrinjavajuće: Charles je podvrgnut liječenju protiv raka, Camilla će biti na odmoru u tropima, a William se pojavljuje i nestaje kako bi bio pokraj misteriozno bolesne Kate: svjedočimo li raspadu britanske kraljevske obitelji – pita se komentator talijanskog medija Corriere della Sera, Luigi Ippolito?

LONDON – Nevidljiva monarhija: britanska kraljevska obitelj nestaje pred očima svojih podanika i ako je istina, kako je rekla Elizabeth, da se kruna “mora vidjeti da bi se vjerovalo”, pitamo se nismo li svjedoci naglog raspada same institucije. Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor: kralj Charles je virtualna slika, kraljica Camilla otišla je na odmor, a prijestolo-nasljednik William pojavljuje se i nestaje kako bi bio uz princezu Kate, koja je misteriozno se oporavlja daleko od uprtih očiju svega svijeta.

Je li ovo znači ‘smjenu straže, koja utire put puno većem zlu…’

Danas je zrakoplov s Camillom poletio za tropske krajeve, gdje će kraljica biti na odmoru najmanje tjedan dana: neočekivan, ali ne i nepredvidiv odlazak, s obzirom na to da kraljeva supruga također ima 76 godina i budući da je Charlesova bolest najavljena prije manje od mjesec dana preuzela je njegovu ulogu, jednu za drugom preuzimajući 13 službenih obveza. Možda i previše za osobu koja nikada nije žudjela za javnim životom i više od svega željela je biti blizu svoje velike ljubavi.

Ali Camillino iznenadno povlačenje proširilo je prazninu na vrhu. Suveren, koji je podvrgnut terapiji protiv raka, stavio je cijeli svoj dnevni red na čekanje i pojavit će se samo putem videa na Danu Commonwealtha sljedećeg ponedjeljka. Posljednjih tjedana Buckinghamska palača ga je željela prikazati na videu i fotografijama kako bi umirila svoje podanike: ali ništa se ne zna točno o njegovoj točnoj dijagnozi, što potiče nagađanja.

Koje su, što se Kate tiče, umjesto toga poprimile dimenziju teorija zavjere: na društvenim mrežama čitamo o svemu, od tome čak, do pokušaja samoubojstva. Ništa točno, ali u ovom slučaju nepostojanje bilo kakve slike ili novije informacije, daje povod najbolesnijim fantazijama. S druge strane, međutim, od najbolje obaviješteni engleskih komentatora, procurilo je da su stanja Charlesa i princeze “ozbiljna” i da bi njihov oporavak mogao potrajati i dulje nego što se prvotno najavljivalo (za Kate, da, govorilo se da je ponovno bi se pojavilo tek nakon Uskrsa).

Razmjere kolapsa kraljevske obitelji dala je slika Windsora koji su prošli tjedan stigli na sprovod Constantina od Grčke: predvodio ih je nacereni princ Andrew, a uz bok mu je bila (manje-više) bivša supruga Sarah Ferguson. To što dvojica osramoćenih ljudi poput njih javno nastupaju kao stjegonoše monarhije govori puno o stanju stvari.

A čini se da je nesreća sve veća: prije nekoliko dana doznalo se da je suprug lady Gabrielle, Charlesove sestrične, kćeri princa Michaela od Kenta, misteriozno počinio samoubojstvo hicem iz vatrenog oružja u glavu. Tragedija koja se drži u tajnosti, ali baca zlobnu sjenu na cijelu kraljevsku sagu.

Promatrači začuđeno gledaju, kao da se bude, omamljeni, iz bajke bez sretnog kraja. A sada je rizik da se monarhija raspadne ne uz eksploziju, već uz uzdah.

izvor: Luigi Ippolito/Corriere della Sera

Continue Reading

Vijesti

Dr. Robert Malone: Danas se čovjek suočava s 5. generacijom ratovanja i ne zna tko mu je stvarni neprijatelj

Published

on

Čovječanstvo je u ratu, ali ne nužno protiv uzroka koje većina ljudi poznaje, poput Klausa Schwaba iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) ili Billa Gatesa iz Microsoftove ‘filantropije’ – piše Ivan Kolić na portalu Epoha.

Prema Dr. Robertu Maloneu, jednom od izumitelja mRNA (modRNA) “cjepiva”, pravi gospodari lutaka skrivaju se od čovječanstva u sklopu onoga što on opisuje kao ratovanje 5. generacije.

“U pravom ratovanju pete generacije ne znate tko vam je protivnik,” kaže dr. Malone.

“Na primjer, tko je marioneta iza COVID krize? Je li to bio Klaus Schwab? Je li to bio Fauci? Ne. Sve su to surogati. Ima netko iznad Klausa i ovih ljudi. Ne znate tko promiče odgovor na COVID, a to je ono što je peta generacija ratovanja.”

Prema Dr. Malone, čovječanstvo je u cjelini nedavno bilo podvrgnuto najvećoj i najkoordiniranijoj kampanji psihološkog ratovanja u ljudskoj povijesti, misleći, naravno, na “pandemiju” COVID-19 i odgovor vlade na nju.

Tri su godine razne nevladine organizacije (NGO) u suradnji sa zapadnim vladama i farmaceutskim tvrtkama, medijima i financijskim tvrtkama, provodile medicinski fašizam u velikim razmjerima i s predrasudama prema nama ljudima, ubijajući milijune ljudi.

Svi su zajedno radili kroz javna i privatna partnerstva kako bi stvorili i pokrenuli najveću, globalno najusklađeniju, psihološku propagandnu operaciju poznatu čovjeku – a učinci su, kao što svi možemo vidjeti, bili razarajući.

Ekonomski, biološki i informacijski rat

U petoj generaciji ratovanja, postoji mnogo oružja i frontova koje globalisti koriste za vođenje rata protiv masa. Čini se da je s COVID-om bila biološka prijetnja, povezana s informacijskom prijetnjom, ekonomskom prijetnjom, društvenom prijetnjom, pa čak i vjerskom prijetnjom – zapamtite: crkve su bile zatvorene u mnogim područjima kako bi „zaštitile“ ljude od „virusa“.

Kad se gospodarstvo počelo prevrtati u ranim danima “pandemije”, zloglasni tim za zaštitu od pada (PPT) došao je u “spas” preko privatnog kartela središnje banke Federalnih rezervi s pumpom, koja je pokrenula i kasnije dovela do inflacije do golemih povećanja kamatnih stopa – ovo je komponenta ekonomskog rata na djelu.

Zatim je tu bila Big Pharma, spremna preuzeti kormilo uz pomoć Trumpove administracije kako bi pokrenula operaciju Warp Speed, koja je kasnije natjerala desetke milijuna ljudi pod Bidenovom administracijom da prime injekcije “cjepiva” protiv COVID-a ili da izgube posao, obrazovanje i/ili sredstva za život.

Mediji pod kontrolom korporacija također su stigli tamo točno na vrijeme da rašire beskrajnu propagandu kako bi zastrašili ljude da ostanu kod kuće, nose maske i uzimaju jednu “pojačivač” injekciju za drugom, sve vrijeme zadržavajući vladu i zahvaljujući farmaceutskoj industriji što je donijela ” liječenje”.

I nemojmo zaboraviti tekuće geoinženjerske operacije koje zasipaju nebo kemikalijama, lažnim oblacima i tko zna čime još, a sve kako bi dekarbonizirali planet i spasili nas od “globalnog zatopljenja” i “klimatskih promjena”.

“Ovaj napad na čovječanstvo započeo je 1913.”, komentirao je netko na X-u, misleći na godinu rođenja Federalnih rezervi.

“Rockefelleri i Odbor za dobrodošlicu donijeli su zakone tako da svaka medicinska intervencija mora proći kroz farmaceutske proizvode.”

Ivan Kolić/ Epoha

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved