Connect with us

Vijesti

”Veliki strah: Apokalipsa koja ubrzava…”

Published

on

Možda najbolji i najosobniji prikaz katastrofa i apokalipse mogli smo nedavno vidjeti u filmu Grenland iz 2020. godine. Smještena u suvremeno doba, priča se vrti oko vijesti da međuzvjezdani komet po imenu Clarke ide prema Zemlji, te da je sačinjen od ulomaka stijena i leda dovoljno velikih da može izbrisati modernu civilizaciju.

John Garrity, građevinski inženjer, prima poruku od Ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS) u kojoj ga obavještava da su on i njegova obitelj odabrani za odlazak u bunkere za hitne slučajeve. Dok je on u svome domu, veliki fragment slijeće na Tampu na Floridi i biva prikazan uživo na televiziji. Garrity prima još jednu poruku s uputama da se uputi u zračnu bazu Robins na evakuacijski let. Odvest će ih u velike bunkere u Thuleu na Grenlandu, jer se očekuje da najveći komad asteroida izazvati događaje koji će dovesti do uništenja moderne civilizacije.

Međutim, kako među njegovim susjedima nastaje panika, dolazi do obostranog šoka jer oni shvaćaju da nisu odabrani, a Garrity nije siguran zašto je to tako. Postupno shvaća da će njegove vještine građevinskog inženjera biti potrebne za obnovu post-apokaliptičnog svijeta, što je i razlog njegove uključenosti.

Dok drugi shvaćaju vrijednost narukvica koje je obitelj dobila za let u Thule, Garrity i njegova obitelj postaju meta različitih vrsta napada i urota, u kojima su trebali izgubiti narukvice tijekom cijele priče o filmu.

Sve u svemu, Grenland je dobro izrađen film i fokusira se na očajničke pokušaje obitelji da stigne u Thule, prije nego što asteroid Clarke udari Europu (!) i uništi civilizaciju. Najzanimljiviji aspekt filma je drama oko sukoba između “odabranih nekoliko” i ostatka stanovništva. Iako je Garrity možda sveamerički građanin, on ne odbacuje elitizam svog novog statusa, već ga prihvaća svim srcem. Možda je član demokracije i ima demokratske vrijednosti, ali kad dođe do naguravanja, na sve se to vrlo brzo u panici zaboravi. Svaki je čovjek za sebe i prihvaća promjene u državnoj ideologiji od građanina do birača u trenutku.

ODABRANA NEKOLICINA

Zamisao o odabranima nije nešto novo. Biblija govori da je Isus stvorio Novi savez noć prije svoje smrti, za vrijeme Posljednje večere. One koji su povjerovali da je Krist uskrsnuo od mrtvih i da je On Put u vječni život, Bog će odabrati da vladaju s Njime, na vrijeme od 1.000 godina. Biblija također navodi broj tih odabranih:

„Pjevali su pjesmu novu pred prijestoljem i pred četiri bića i pred starješinama. Nitko ne mogaše naučiti te pjesme doli one sto četrdeset i četiri tisuće: otkupljeni sa zemlje. Ti se ne okaljaše sa ženama, djevci su! Oni prate Jaganjca kamo god pođe. Otkupljeni su od ljudi kao prvine Bogu i Jaganjcu.“ (Otkrivenje 14, 3-4)

Ljestve božanskog uspona važna su ikona koja se čuva i izlaže u samostanu Svete Katarine, smještenom u podnožju planine Sinaj u Egiptu. Zlatna podloga tipična je za ikone poput ove, koja je izrađena u 12. stoljeću nakon rukopisa koji je napisao redovnik iz 6. stoljeća John Climacus koji ga je temeljio na biblijskom opisu Jakovljevih ljestava. Prikazuje uspon na nebo monaha, od kojih neki padaju i odvlače ih crni demoni. (Nažalost, podsjećaju se na nedavne scene kaosa na aerodromu u Kabulu s ljudima koji se gomilaju uz stepenice do putničkih aviona i padaju s vojnih aviona)

Elite su uvijek nastojale zadržati dio svojih lojalnih, nepokolebljivih sljedbenika sa svojom ideologijom dijeleći dobre poslove, simboliku visokog statusa (npr. viteštvo) ili dobru plaću (za plaćenike). Zalažu se za demokratske ideologije koje podrazumijevaju da su svi važni, ali su i vrlo svjesni da njihovi postupci dovode do masovnog nezadovoljstva (npr. masivni nacionalni dugovi, nezaposlenost, inflacija, propadanje nacionalnih zdravstvenih sustava itd.), te potencijal za masovni ustanak. Iz tog razloga, na primjer, politička policija srednje klase može biti važnija za državu od nacionalnih vojski radničke klase.

Glavni, ”mainstream” mediji imaju važnu ulogu u smanjenju ogorčenosti igrajući aktivnosti političara, ideološki kontrolirajući vijesti i povijest te popularizirajući upotrebu specifičnog jezika.

Svaki put kad ideja koja kritizira vladajuću ideologiju postane popularna, ona se ponovno označava ili žigoše terminima kao što je ”politička korektnost” (prikrivajući ili banalizirajući legitimne zabrinutosti u vezi s ”jezikom ili ponašanjem koje se može smatrati isključujućim, marginaliziranim ili uvredljivim za grupe ljudi) u nepovoljnom položaju ili diskriminirani”), ”kulturni marksizam” (prikrivanje ili banaliziranje legitimnih briga, na primjer, feminizma, multikulturalizma, prava homoseksualaca itd.), ”teorija zavjere” (prikrivanje ili banaliziranje legitimnih zabrinutosti u vezi s anomalijama u značajnim događajima ), “Dobri momci”/”Loši momci” (prikrivajući ili banalizirajući legitimne zabrinutosti glede toga koga država definira kao progresivnu ili reakcionarnu), “aktivizam probuđenih” (prikrivanje ili banaliziranje legitimnih briga u vezi s rasnim predrasudama, diskriminacijom i društvenom nejednakošću, itd.), čime ga se sterilizira i uklapa u ”prihvatljiv” jezik koji ne prijeti.

Svako novo odstupanje od kapitalističke norme odvraća se i trenutačno oblaže mjehurićima tako da ne utječe na rastuću masovnu svijest/sumnju kao da nešto nije u redu. Uzbunjivači se proganjaju (Assange, Snowden), a radnici šute ili se ignoriraju (Boeing).

Nadalje, monolitnost poriče radikalne razlike u etničkim skupinama (najreakcionarniji postaju glasnogovornici grupe), dok na filozofskoj razini modernizam, postmodernizam i metamodernizam negiraju razum i radikalno protivljenje. Sve uz obećanje da ćete, ako ste dobri, ako se budete dobro ponašali, biti stavljeni na lijepu listu Djeda Božićnjaka i postati jedan od rijetkih odabranih kad počne financijska/politička/društvena katastrofa ili kataklizma.

Tijekom krize urušava se retorika univerzalne zaštite (susjedi šokirani i razočarani), što dovodi do borbe za opstanak u elitnom smislu (bunkeri, zrakoplovi, rupe).

BORBA ZA OPSTANAK

Tada mase shvaćaju da su prevarene, zavedene. Budući da bi se moglo reći da Grenland predstavlja ideologiju elita, tada se vidi da su izbori koje elite nude: biti izabran ili prokletstvo, nema drugih mogućnosti. Slično, kada elite predstavljaju mase, one su u negativnom smislu straha, na primjer, simbolika mase zombija u filmu World War Z (2013).

Povijesno gledano, masovni ustanci rezultiraju temeljnom promjenom društva, a ne privremenim zastojem u vladajućoj ideologiji, stoga elite imaju dobar razlog za strah. Na primjer, Veliki strah u Francuskoj 1789. na kraju je doveo do kraja njezinog feudalnog sustava:

„Pripadnici feudalne aristokracije bili su prisiljeni otići ili su pobjegli na vlastitu inicijativu; neki su aristokrati bili zarobljeni, a među njima bilo je izvješća o zlostavljanju, poput premlaćivanja i ponižavanja, ali postoje samo tri potvrđena slučaja da je stanodavac stvarno ubijen tijekom ustanka. Iako se veliki strah obično povezuje sa seljaštvom, svi su ustanci imali tendenciju zahvatiti sve sektore lokalne zajednice, uključujući i neke elitne sudionike, poput obrtnika ili dobrostojećih poljoprivrednika. Često je buržoazija imala toliko dobiti od uništenja feudalnog režima kao i siromašnije seljaštvo. Iako je glavna faza Velikog straha zamrla do kolovoza, seljački su se ustanci nastavili i do 1790. godine, ostavivši nekoliko područja Francuske (prvenstveno Alzas, Lorenu i Bretanju) netaknutima. Kao rezultat ‘velikog straha’, Narodna skupština, u nastojanju da umiri seljake i spriječi daljnje ruralne nerede, 4. kolovoza 1789. službeno je ukinula ‘feudalni režim’, uključujući i pravo na podstanarstvo.”

Trenutna elitna ideologija budućnosti teži ka stvaranju globalnog upravljanja ili post-apokaliptičnih kolonija na zemlji, Mjesecu ili Marsu. Poput leminga koji prelaze liticu (ili aristokracije osamnaestog stoljeća), oni mogu samo zamisliti budućnost s potpunom kontrolom ili uništenjem.

Thule na Grenlandu, gdje se nalazi američka vojna baza, simbolično je prikladan jer je „u klasičnoj i srednjovjekovnoj književnosti ”ultima Thule” (latinski, najudaljeniji Thule) poprimio metaforičko značenje bilo kojeg udaljenog mjesta koje se nalazi izvan „granica poznatog svijeta“.

Za razliku od uništenja koje je izazvao asteroid Clarke na Grenlandu, nismo osuđeni na uništavanje ili skrivanje u bunkerima zbog nečega takvog, već samo osuđeni na to da nam budućnost diktira i određuje netko drugi; osim ako ne uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke.

Saša. F./logicno | Global Research

Vijesti

Upozorava li pomrčina Sunca Amerikance na događaj za blagdan Duhova?

Published

on

U ovotjednoj epizodi Faith & Reason, panel raspravlja o pomrčini Sunca, Dignitas Infinita, Trumpovoj razočaravajućoj izjavi o pobačaju IVF-u, nepoštivanju Elona Muska prema nalogu brazilskog suda da cenzurira govor i još mnogo toga – donosi LifeSiteNews.

Otac Charles Murr i Liz Yore pridružuju se John-Henryju Westenu u ovotjednoj epizodi Faith & Reason, u kojoj razgovaraju o pomrčini Sunca, novom dokumentu Vatikana o ljudskom dostojanstvu Dignitas Infinita, razočaravajućoj izjavi Donalda Trumpa o pobačaju in vitro oplodnja (IVF), nepoštivanje Elona Muska prema nalogu brazilskog suda da cenzurira govor i još mnogo toga.

U ponedjeljak se potpuna pomrčina Sunca kretala preko Sjedinjenih Država. Ušavši u Teksas u blizini grada Jonaha, prošao je preko sedam gradova pod nazivom Nineveh u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Vrijeme događaja poklopilo se s prvim petkom, prvom subotom, nedjeljom Božjeg milosrđa (uskrsna osmina) i prenesenim blagdanom Blagovijesti na dan pomrčine.

Neki vjeruju da je pomrčina bila božanski znak za pokajanje, dok su drugi primijetili da pogođene Ninive nisu bile na putu totaliteta, na prigovor na koji Westen odgovara govoreći da su svi bili ili na putu totaliteta ili gotovo na putu totaliteta.

Baš kao što su Ninivljani imali 40 dana za pokajanje, oni koji vjeruju da je pomrčina božanski predznak vjeruju da Sjedinjene Države također imaju 40 dana da to učine, 40 dana od Navještenja ove godine je bdijenje na Duhove.

Yore primjećuje da je pomrčina prošla iznad grada u Illinoisu koji se zove Carbondale, gdje je njezina putanja presjekla putanju prethodne pomrčine 2017. Carbondale je, napominje ona, konzervativni sveučilišni grad koji je nakon odluke Dobbsa postao “destinacija za pobačaj”.

“Znamo da ako postoji bilo koji grijeh koji se mora odmah riješiti u ovoj zemlji i diljem svijeta, onda je to grijeh pobačaja koji je našu zemlju zaista bacio na koljena,” kaže Yore. Također primjećuje da se s pomrčinom podudaraju vijesti o pobačaju. Govoreći o učinku koji je pomrčina imala na ljude, Yore kaže da se čini da je to “veliko buđenje za ljude”, s dužim redovima za ispovijed nego inače.

“Čula sam da mnogi ljudi koji desetljećima nisu bili na ispovijedi idu na ispovijed ovaj vikend”, dodaje ona. “Bilo da je to znak na nebu ili u kalendaru, mislim da je to bio dobar znak. Sada imamo 40 dana i da vidimo kako će zemlja odgovoriti u sljedećih 40 dana.”

Fr. Murr kaže da katolici mogu tražiti znakove s neba u nebu, navodeći zvijezdu koja se pojavila nad Betlehemom najavljujući Rođenje. “Kad god želite reći da se nešto ne može učiniti, a da toga niste svjesni, ograničavate Boga”, dodaje. “Nikad to nemoj učiniti. To je uvijek greška.” Nadalje primjećuje da je Bog koristio životinje, predmete i ljude da donese poruke.

“Bog koristi sve, čak i ono što smatramo negativnim”, kaže Murr. “Sve što On koristi da grešnike prizove k sebi. Pa da, zašto ne? Može biti, može biti. A reći da to ne može biti znači ograničiti Boga. Nikada to ne čini.”

Prije nekoliko tjedana, predsjednički kandidat GOP Donald Trump rekao je da će objaviti svoje stajalište o pobačaju. Kada je Trump dao svoju izjavu, najavio je svoju podršku IVF-u u svakoj američkoj državi, tvrdeći da mnogi pro-life Amerikanci podržavaju tu praksu, i rekao je da vjeruje da bi o pobačaju trebale odlučivati države i da bi uvijek trebale postojati iznimke za silovanje, rodoskvrnuće i život majke.

Yore primjećuje da su promatrači tvrdili da je pobačaj bio “na glasačkim listićima” za međuizbore 2022. i da su žene iz predgrađa “istupile vrlo snažno” podupirući demokrate oko toga. Njezino rješenje je educirati javnost i političare o realnosti pobačaja, nešto što su ljudi također propustili učiniti u vezi s IVF-om.

“Mislim da u sljedećih nekoliko mjeseci trebamo stvarno artikulirati i pogurati naše političare i Republikansku stranku, da budemo više za život, da nam ne bude neugodno, da se na neki način ne povučemo, da se ne bojimo da je to pozicija to nije popularno među glasačkom publikom”, smatra ona. “Moramo hrabro i hrabro istupiti i nastaviti vršiti pritisak na predsjednika Trumpa da bude više za život.”

Yore vjeruje da je Trump “u svom srcu” za život, ali je uhvaćen usred “disonantnih glasova” usred predsjedničke kampanje. Murr, slažući se s Yoreom, dodaje da je čekao da Trump spomene posvajanje i nije očekivao da će govoriti o IVF. Unatoč tome, Murr se nada jer vjeruje da Trump zna što mu je u srcu. Svećeniku Trump trenutačno djeluje kao političar koji nakon izbora može govoriti “s manje pritiska”.

Dok je pomrčina prolazila iznad Sjedinjenih Država, kardinal Victor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija (bivše Kongregacije) za nauk vjere, objavio je Dignitas Infinita, dokument koji se bavi dostojanstvom čovjeka. Dok dokument osuđuje rodnu teoriju, “promjene spola” i pobačaj, on se posebno ne bavi homoseksualnošću.

Za Yore, dokument je “dokument rezerviranog mjesta za smirivanje i suzbijanje globalnog bijesa koji se nastavlja oko Fiducia Supplicans”, nešto što je, kako ona kaže, “očito” zbog Fernándezove trenutne obrane prosinačke deklaracije na tiskovnoj konferenciji o Dignitas Infinita.

“Sve se radi o kontroli štete”, tvrdi Yore. “Prazna je retorika i licemjerje kapaju sa stranica ovog dokumenta”, nastavlja ona, podsjećajući da bi papa Franjo ponekad rekao nešto u korist života, ali bi onda imenovao ženu za pobačaj u Papinsku akademiju za život i pohvalio Emmu Bonino, ozloglašeni talijanski aktivist za pobačaje.

Yore dalje kaže da je dok je čitala Dignitas Infinita, primijetila da se citira Deklaracija Ujedinjenih naroda (UN) o ljudskim pravima, te je odmah pomislila da čita preambulu UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Ona kaže da se mnogo toga o čemu raspravlja Dignitas Infinita može naći u ciljevima i spominje nekoliko dokumenata UN-a za koje vjeruje da su “izravno proizašli” iz početne deklaracije tijela, uključujući UN-ovu Povelju o Zemlji.

“Vidjeli smo ovo prije. To je stapanje Katoličke crkve s ciljevima UN-a”, navodi Yore. Vraćajući se na koncept da je dokument “dokument rezerviranog mjesta”, Yore kaže da je dokument bio sredstvo davanja katoličke doktrine ljudima prije druge sjednice Sinode o sinodalnosti ovog listopada.

Murr, nadovezujući se na Yoreov komentar, kaže da Vatikan “sporo” razumije jer živi u “mjehuru”, te da je problem što oni u Vatikanu vjeruju da su svi “glupi”. “Mislim da misle da ljudi ne znaju čitati, niti razumjeti”, mišljenja je svećenik. Kao i Yore, on vjeruje da je dokument način da se umire ljudi i da se “spušta još nešto”.

Murr se također osvrće na Fernándezove izjave na tiskovnoj konferenciji, rekavši da iz nekog razloga homoseksualnost mora biti “u središtu svega”. Iako je problem homoseksualnosti dio ljudskog iskustva, kaže svećenik, on nije u središtu svega, te da je Fernández, čak i pokušavajući umiriti ljude oko Fiducia Supplicansa, imao potrebu spomenuti homoseksualnost – završava LifeSiteNews.

Continue Reading

Vijesti

JEDINSTVENO U VIHORU RATA U Zagrebu je za vrijeme NDH djelovala židovska općina

Published

on

Židovka otkriva da je za vrijeme NDH u Zagrebu djelovala židovska općina

Kolikogod to zvučalo nevjerojatno, a posebice na godišnjicu osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, za vrijeme Pavelićevog ustaškog režima u Zagrebu je djelovala židovska općina koja je u tim za Židove okrutnim danima pomagala toj zajednici da uopće opstane. To otkriće u svojem magistarskom radu otkrila je zagrebačka židovka Ruth (Vlasta) Lipa. Njezina majka Zdenka rođena Slovak i otac Josip Lipa preživjeli su Holokaust..

Ruth Lipa rodila se u Zagebu 1946. godine, a s roditeljima je emigrirala u Izrael 1948. godine. Na sveučilištu u Haifi odlučila je svoj magistarski rad posvetiti novijoj povijesti židovskog naroda, pa je tako izbor pao na djelovanje židovske općine u- Zagrebu za vrijeme NDH. Taj njezin magistarski rad na Sveučilištu u Haifi pod naslovom “Židovska bogoštovna općina Zagreb i njezino djelovanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” objavljen je 1988. godine, a nedavno je tiskan i u Hrvatskoj. U toj knjižici Ruth Lipa podsjeća da je u Zagrebu živjelo 12.000 Židova koji su bili okupljeni u nekoliko općina; aškenaskoj, sefardskoj, ortodoksnoj i ultraortodoksnoj.

Iako su Židovi u Pavelićevom ustaškom režimu i uz Gestapo bili progonjeni a većina ih je nastradala u konclogorima u Njemačkoj i u Hrvatskoj na molbu Rabinata i Društva Hevra kadiše Ustaško redarstveno povjerenstvo odobrilo je djelovanje židovske općine ali pod imenom Židovska bogoštovna općina. Prvenstveni cilj Židovske bogoštovne općine u Zagrebu bio je da se brine o spašavanju preostalih članova zajednice, prije svega djece njihovim preseljenjem u zemlje gdje Židovi nisu bili progonjeni, te osobito pomoći Židovima u konclogorima na raznim lokacijama u NDH. Ruth Lipa se u prikupljanju arhivskog materijala služila raznim izvorima, ali za vrijeme Jugoslavije koja nije imala diplomatske odnose s Izraelom nije naišla na razumijevanje u Beogradu gdje je u jugoslavenski centralni židovski arhiv prebačen čitav arhiv Židovske općine Zagreb. Tako je svoj magistraski rad temeljila na dostupnim arhivima u Zagrebu i inozemstvu kao i na svjedočenjima preživjelih Židova

Njezin rad je svakako izuzetno vrijedan, jer pokazuje da je uza sve strahote rasnih zakona kojima su Židovi u Pavelićavoj NDH-a bili izloženi ipak postojala mogućnost da Židovska općina u Zagrebu i dalje djeluje, tako da je Zagreb uz Budimpeštu bio jedini grad u okupiranoj Europi, gdje je to bilo moguće. Ruth Lipa tako se pridružuje sarajevskoj Židovki Esther Gitman koja je napisala izuzetno vrijednu knjigu u djelovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji je u spašavanju Židova surađivao s tadašnjim zagrebačkim rabinom Miroslavom Šalom Freibergerom.

Objavljivanje knjižice Ruth Lipa o djelovanju Židovske bogoštovne općine za vrijeme NDH u Zagrebu uklapa se u širi okvir uspostavljanja ne samo prijateljskih nego u neku ruku i savezničkih veza između Hrvatske i Izraela koje su dugi niz godina nakon Drugog svjetskog rata bile pod utjecajem srpske propagande o Hrvatima kao genocidnom narodu. Upravo na tom području djeluje bivša novinarka “Vjesnika” moja kolegica Branka Šomen koja je dosad priredila niz izložaba od Los Angelesa preko New Yorka do Zagereba i Osijeka o Hrvatima koji su izlažući se ustaškoj opasnosti spašavali svoje židovske susjede i prijadelje. U Hrvatskoj ima čak 132 “Pravednika među narodima” koji su zaslužili tu titulu židovskog naroda. Ta uspostava čvrstih veza s državom Izrael manifestira se već nekoliko godina počevši od prvobitne odluke da se za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo kupe izraelski modificirani lovci “F-16”, što je nažalost propalo.

Izraelska službena politika prema Republici Hrvatskoj desetljećima je bila pod utjecajem srpske propagande koja je pokušavala izjednačiti Jasenovac s Auschwitzom namećući cijelom hrvatskom narodu genocidnost prema Židovima, premda se Srbija pod nacističkom Njemačkom proglasila prvom “judenfrei” zemljom u Europi. Jedan američki Židov Philip Cohen do kosti je raskrinkao službenu srpsku propagandu jer je u knjizi “Tajni rat Srbije” prevedenoj i na hrvatski ukazao da je antisemitizam duboko usađen u srpskoj nacionalnoj eliti i državnoj politici. Konačno se dogodilo da je u pismu “Jerusalem Postu” jedan australski Židov prije nekoliko godina raskrinkao te podmukle pokušaje srbijanske politike da se u odnosu na Židove ocrni cijeli hrvatski narod.

Otada su prestali protuhrvatski istupi židovskih plaćenika srpske propagande u svjetskim i posebice hrvatskim medijima, poput “Jutarnjeg lista, “Večernjeg lista” ali i HRT-a. .Jedan je izraelski diplomat nedavno rekao jednom hrvatskom poslovnom čovjeku kako Hrvatska spada među pet najvažnijih saveznika Izraela u svijetu, što se dokazalo i nedavnim glasovanjem protiov rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda nakon izraelske vojne akcije u Gazi. U toj rezoluciji osuđuje se Izrael, ali ne i Hamas uzimanjem izraelskih talaca. Protiv te neobvezujuće rezolucije uz Austriju, Češku i Mađarsku bila je i Hrvatska.

Continue Reading

Vijesti

Le Monde: Macron će u Ukrajinu poslati 126. pješačku pukovniju koju je Napoleon vodio u Moskvu

Published

on

Francuski predsjednik Emmanuel Macron planira u Ukrajinu poslati 126. pješačku pukovniju koja se borila u Africi i Afganistanu, formirana 1810. godine i sudjelovala u invaziji na Rusiju kao dio Napoleonove vojske.

>> Uskrs rata – i umirući Zapad

Uz to, pariški dnevnik Le Monde također je objavio da se o Macronovom “planu” da pošalje trupe u Ukrajinu raspravlja “nekoliko mjeseci” na državno-vojnom summitu Francuske.

Le Monde također navodi da bi se “Napoleonova pukovnija mogla poslati u Odesu”.

Sada je 126. pješačka pukovnija stacionirana na jugu Francuske – u gradu Brive la Gaillard.

Namijenjen je sudjelovanju u sukobima izvan Europe.

Kako piše Le Monde, ta je pukovnija sudjelovala u operacijama u Afganistanu, Libiji, Iraku te u specijalnim operacijama “Jednorog” u Obali Bjelokosti i “Barhan” u Maliju.

Francuski vojni analitičar Nicolas Sinkini “obećao” je Macronu potpuni poraz ako pošalje vojsku u Ukrajinu.

Čak je upozorio da će poraz u Ukrajini biti teži od poraza kod rijeke Berezine 1812. godine.

>> Nariškin znakovito Francuzima: Sjetite se ulaska ruske vojske u Pariz prije 210 godina!

Iskoristivši dvije ruske revolucije tijekom 1917. godine, francuska vojska je 18. prosinca 1918. zauzela Odesu i objavila da “uzima grad pod svoje pokroviteljstvo”.

Francuzi su se u Odesi zadržali nešto više od 100 dana – do travnja 1919.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved