Connect with us

Vijesti

Veteran HDZ, D. Krpina žestoko po Plenkoviću; Savjetuje Predsjednici što bi trebala napravit za pobjedu u 2. krugu

Published

on

Bivši HDZ dužnosnik prokomentirao je na društvenoj mreži stanje uoči možda konačnog sraza desnice i ljevice u drugom krugu predsjedničkih izbora … prenosimo.

UOČI DRUGOG KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA KVADRATURA HRVATSKOG POLITIČKOG KRUGA

Rezultati 1. kruga predsjedničkih izbora pokazali su da izrazita većina hrvatskog biračkog tijela ne želi na mjestu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, mnogo agresivniju i bahatiju ljevičarsku inačicu Ive Josipovića.

Međutim, ta ista većina duboko je podijeljena u dva tabora. Jedan pod svaku cijenu, makar to značilo i omogućavanje pobjede Zorana Milanovića, uskraćivanjem glasova Kolindi Grabar Kitarović, želi kazniti politiku koju je posljednjih godina vodilo aktualno čelništvo HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem. Drugi dio je spreman bezuvjetno glasovati za Kolindu Grabar Kitarović, bez obzira na sve zamjerke koje imaju na Plenkovićevu politiku. Zbroj glasova ovih drugih, pak, ni blizu nije dovoljan za njezinu pobjedu i spriječavanje ljevičarske okupacije Pantovčaka.

Rješenje aktualne kvadrature hrvatskog političkog kruga sad u svojim rukama drži Kolinda Grabar Kitarović. Pitanje je ima li ona dovoljno političke odvažnosti i političke zrelosti da to rješenje i ponudi. (??? )

GENEZA GUBITKA POTPORE KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ

Do 2018. Kolinda Grabar Kitarović je prema politici A. Plenkovića imala izraženi kritički stav. Upravo ta činjenica omogućavala joj je u dugom razdoblju status najpopularnijeg političara (političarke) u hrvatskoj čiji je rejting prema svim anketama daleko nadmašivao onaj što su ga imali Plenković i njegova „politika novog kursa“ koju je, služeći se izrazito nedemokratskim metodama, nametnuo HDZ-u.
Kritičnost Kolinde Grabar Kitarović prema Plenkovićevoj politici rezultirala je u javnosti čak i nagađanjima da ona namjerava preuzeti vodeće mjesto u HDZ-u.

Međutim, u jednom trenutku ona je učinila posve neočekivani politički zaokret i svoju politiku posve uskladila s Plenkovićevom.
Prešutnom potporom ratifikaciji Istanbulske konvencije, neoglašavanjem o Vladinoj opstrukciji dvaju referenduma (o Istanbulskoj konferenciji i izbornom zakonodavstvu) te potporom prihvaćanju Marakeškog sporazuma, Kolinda Grabar Kitarović započela je proces potpunog usklađivanja svojih političkih stajališta s Plenkovićevim. Ovaj proces kulminirao je u prosincu 2018. kad je ona, pod očitim Plenkovićevim pritiskom rekonstruirala svoj kabinet.

Dok u toj rekonstrukciji nitko nije osobito žalio zbog smjene Mate Radeljića, primjerice,
imenovanje Mirjane Hrge, bivše novinarke Nove TV, Al Jazeere Balkans i RTL, ni manje ni više nego savjetnicom ZA STRATEŠKE POLITIKE I ODNOSE S HRVATSKIM SABOROM, u javnosti a osobito u članstvu i biračkom tijelu HDZ-a izazvalo je golemo iznenađenje, čuđenje pa i zgražanje.

Potpunim usklađivanjem svoje politike s Plenkovićevom, Kolinda Grabar Kitarović svoj je politički ugled i političku sudbinu posve poistovjetila s percepcijom njegove lijevo liberalne politike koju je, mimo osnovnih standarda političke i demokratske kulture, podmetnuo pod „firmu“ HDZ-a, pri čemu su mu od goleme pomoći bili poltroni, oportunisti i karijeristi kojima se okružio, eliminirajući istovremeno svakog tko mu je i pokušao oponirati.

Odgovor članstva i biračkog tijela HDZ-a na Plenkovićev lijevo-liberalni redizajn HDZ-a nije trebalo dugo čekati. Izborni rezultati HDZ-a za Europski parlament, u svibnju 2019., jasno su pokazali što članovi i birači HDZ-a misle o takvoj politici i kakvi se izborni rezultati mogu očekivati na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.
Sve negativnija percepcija Plenkovićeve politike u HDZ-ovu biračkom tijelu automatski se očitovala i u kontiuiranom padu potpore Kolindi Grabar Kitarović.

Ostalo je donekle nejasno je li ona odlučila uskladiti svoju politiku s Plenkovićevom zato što je iskreno promijenila svoja prijašnja uvjerenja ili se radilo tek o pragmatičnom razlogu – dobivanju HDZ-ove kandidature za predstojeće predsjedničke izbore. Vjerojatnije je da je riječ o ovom drugom razlogu.

NESHVATLJIVE POGREŠKE

Ne treba smetnuti s uma da su lošem izbornom rezultatu Kolinde Grabar Kitarović u prvom krugu predsjedničkih izbora, uz vezivanje za Plenkovićevu politiku, doprinijeli i neki njezini posve nerazumljivi i kompromitirajući postupci:

  • Podjela novinarima teksta njezina nastupnog govora s didaskalijama u kojima su joj date upute kad se treba nasmijati, kad povisiti ton, kad udariti šakom po govornici …. što je u javnosti izazvalo masovno podsmijehivanje pa i izrugivanje a nju samu prikazalo posve nevjerodostojnom figurom kojom manipulira netko iz pozadine (nejasno je je li u ovom slučaju bilo riječ o podvali ili i postupku neodgovornih neznalica i amatera).
  • Potpuno nerazumljivo inzistiranje na pokazivanju „pjevačkih sposobnosti“ a napose na rođendanu Milana Bandića, koji je, uz sve druge negativne konotacije, opterećen višestrukim sudskim procesima i političko koruptivnim postupcima.
  • Javno obećanje da će Milanu Bandiću, završi li ponovo iza rešetaka, u zatvor nositi kolače.
  • Površno naklapanje o radnim mjestima s plaćama od osam tisuća eura za što je već, navodno postigla neke „dogovore“.

Svi navedeni kompromitirajući postupci u najširoj javnosti, osobito na društvenim mrežama, izazvali su masovno omalovažavanje pa i ismjehivanje Kolinde Grabar Kitarović i stvorili predodžbu o njoj kao neozbiljnoj osobi koja nije dorasla odgovornom obnašanju dužnosti predsjednice Repubilike.

USPON SUVERENISTA

Stavljanje Kolinde Grabar Kitarović pod Plenkovićev politički kišobran rezultiralo je priklanjanjem velikog dijela nezadovoljnog HDZ-ovog biračkog tijela, pa i članstva, političkoj platformi SUVERENISTA.
Ta je činjenica bila posve očitom nakon izbornog debakla HDZ-a na izborima za EU Parlament na kojima su SUVERENISTI ostvarili izvrstan rezultat.

Isticanjem, u javnosti dobro etabliranog, Miroslava Škore za svog predsjedničkog kandidata, i ciljanom kritikom HDZ-u neprirodne Plenkovićeve lijevo liberalne politike, SUVERENISTI i Miroslav Škoro intenzivirali su „preotimanje“ HDZ-ova biračkog tijela.

Veliki broj glasova koje je dobio Miroslav Škoro, koji je za dlaku ušao u drugi izborni krug, ne govori toliko o uvjerenju birača u Škorine izvanredne državničke domete već o ljutitom odgovoru na Plenkovićevu, izvornom HDZ-u stranu, politiku, poduprtu od klijentelističkog HNS-a, Pupovčeva remetilačkog, destruktivnog i antihrvatskog SDSS-a , Bandićevih korumpiranih „žetončića“, osumnjičenika Sauhe i doskorašnjeg zatvorenika Čačića.

PLENKOVIĆ KAO POLITIČKI UTEG

Odlučivši se na savez s Plenkovićem, Kolinda Grabar Kitarović uspjela je dobiti njegovu potporu za predsjedničku kandidaturu ali je time istovremeno sebe pozicionirala kao medij preko kojeg će birači kazniti njega, Plenkovića.

Naime, to je svakom, imalo politički pismenom i informiranom, jasno; veliki dio biračkog tijela i članova HDZ-a, odbijajući dati glas za Kolindu Grabar Kitarović, odbili su dati glas Plenkovićevoj politici.

KLIMAVA RAČUNICA

Pretpostavka da će se u drugom izbornom krugu Škorini glasovi automatski preliti u korist Kolinde Grabar Kitarović, posve su neutemeljeni. Najizglednije bi moglo biti da se taj dio biračkog tijela rasloji u tri dijela. Jedan dio će odabrati apstineciju. Drugi dio će (teško je reći koliki), u namjeri da ipak spriječi Milanovićevu pobjedu, unatoč gorčini koju osjeća, svoj glas dati Kolindi Grabar Kitarović. Treći dio će, kako bi kaznili Plenkovića i njegovu politiku, iz čistog revolta, svoj glas, unatoč tomu što im Milanović nije ni malo prihvatljiv, ipak njemu dati glas.
Tako će se dogoditi da će i uskrata glasova desnih birača Kolindi Grabar Kitarović i zaokruživanje Milanovića, zapravo biti u funkciji kažnjavanja Plenkovića.

Ukoliko se dogodi navedeni scenarij, koji je vrlo izgledan, Milanovićeva pobjeda u drugom krugu mogla bi biti gotovo sigurna.

ZA PLENKOVIĆEVO MICANJE NIJE NUŽAN KOLINDIN PORAZ

Takav ishod moguć je i zato što veliki dio članstva i biračkog tijela HDZ-a smatra da bi izborni poraz Kolinde Grabar Kitarović istovremeno značio i siguran Plenkovićev poraz na predstojećim unutarstranačkim izborima. Drugim riječima, prema ovakvim razmišljanjima, postoji spremnost da se proguta i Milanovićeva pobjeda ako će ona poslužiti kao mehanizam za Plenkovićev unutarstranački poraz.

U ovoj igri Kolinda Grabar Kitarović zapravo bi bila posve nevažan igrač i ona bi bila tek kolateralnom žrtvom obračuna s Plenkovićem.
Svi oni koi žele odlazak Plenkovića s čela HDZ-a, očito su to postignuće spremni platiti porazom Kolinde Grabar Kitarović.
Međutim, ta opće prihvaćena jednadžba nije jedina moguća opcija.

I POBJEDA KGK MOŽE POSLUŽITI PLENKOVIĆEVU UNUTARSTRANAČKOM PORAZU

Iako je vrijeme vrlo kratko Kolinda Grabar Kitarović mogla bi se nametnuti kao odlučujući čimbenik u predstojećem preslagivanju karata na hrvatskoj političkoj sceni.
Prikladnim, ali iskrenim političkim manevrom ona bi mogla ostvariti pobjedu u drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora a da istovremeno njezina pobjeda olakša postizanje cilja onima koji snažno priželjkuju Plenkovićev unutarstranački poraz.
S njezine strane to ne bi bilo ni malo nekorektno jer ju je upravo Plenkovićevo prisiljavanje na prihvaćanje njegove politike, što je značilo okretanje leđa većini njezinih birača, dovelo na rub poraza na predsjedničkim izborima.
Kolinda Grabar Kitarović bi ovaj manevar mogla izvesti bez ikakve opasnosti po svoje političke izglede, zato jer ona ne samo da više ne ovisi o Plenkoviću već joj je on postao glavni i nepremostivi politički uteg. Svako distanciranje od njega i njegove politike progresivno bi povećavalo njezine izglede za pobjedu u drugom krugu.

ŠTO BI KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ TREBALA UČINITI

Ukoliko svoju pobjedu u drugom krugu želi učiniti imalo izglednom Kolinda Grabar Kitarović bi morala napraviti iskreni i stvarni otklon od lijevo liberalne gubitničke politike Andreja Plenkovića i to na način:
Da se iskreno i javno ispriča:
– što nije otvoreno podržala većinsko raspoloženje svojih birača, Katoličke crkve i hrvatskih kulturnih institucija koji su se protivili ratifikaciji Istanbulske konvencije.
– što se nije usprotivila Plenkovićevu bezobzirnom opstruiranju i i onemogućavanju referendumskih inicijativa u svezi s Istanbulskom konvencijom i izbornim zakonodavstvom
– što se nije distancirala od višestruko pravomoćnog optuženika Milana Bandića i što je neoprezno pristala sudjelovati na njegovim rođendanskim proslavama a napose zbog obećanja (makar je to možda bila i šala) da će mu u zatvor nositi kolače

Da javno i iskreno potvrdi:
– da ne podržava lijevo liberalne ideologije koje se nastoje nametnuti većinskom dijelu hrvatskih građana čiji su pogledi ukorijenjeni u kršćanskim svjetonazorskim, obiteljskim i socijalnim vrijednostima
– da će, nasuprot nekritičnom prenošenju sve većeg broja suverenih prava hrvatskog naroda na nadržavne institucije, ustrajati na pravu hrvatskog naroda i njegove države da o najbitnijim pitanjima svog opstanka brani i obrani svoj nacionalni i državni suverenitet
– da će svoj predsjednički autoritet maksimalno upotrijebiti za ostvarenje cilja pojednostavljivanja referendumskih inicijativa i provođenja referenduma na nacionalnoj i lokalnoj razini, po uzoru na najdemokratskije europske zemlje
– da će o ukidanja kune i možebitnom uvođenju eura u Hrvatskoj inzistirati da se o tom pitanju odluči na nacionalnom referendumu
– da će se dosljedno protiviti ulasku Srbije u EU sve dok ona ne preda sve informacije o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima i dok ne prestane s neprijateljskom politikom prema Hrvatskoj
– da će ustrajati u daljnjoj izgradnji Hrvatske vojske na tradicijama Domovinskog rata, uključujući i ustroj i obuku pričuvnog sastava bez kojeg nije moguće organizirati možebitno potrebnu obranu Hrvatske od vanjske ugroze
– da će inzistirati na izgradnji profesionalnog sustava nacionalne sigurnosti u kojem ne će biti moguća njegova zloporaba u dnevno političke svrhe i u kojem će biti isključena svaka mogućnost koruptivnog djelovanja
– da će, po uzoru na Tuđmanovu vanjsku politiku, ustrajati u multipolarnoj hrvatskoj vanjskoj politici koja će Hrvatskoj omogućiti da ne ovisi samo o jednom centru moći iz kojeg se ona onda može ucjenjivati

UKRATKO

Želi li Kolinda Grabar Kitarović osigurati pobjedu u drugom izbornom krugu, i poštedjeti Hrvatsku petogodišnje vladavine agresivnog ljevičara Zorana Milanovića, ona mora u nastavku svoje kampanje napraviti ozbiljan zaokret:

  • Napraviti stvarni, uvjerljivi i iskreni otklon od lijevoliberalne politike koju Andrej Plenković, kao dominantnu politiku nastoji inaugurirati u Hrvatskoj pod zaštitnim znakom HDZ-a.
  • Ispričati se za počinjene pogreške i propuste.
  • Napraviti radikalni otklon od kontraproduktivne estradizacije predsjedničke dužnosti i u javnim istupima i djelovanju posvjedočiti državnički diskurs.

Postupi li Kolinda Grabar Kitarović na predloženi način, držim da bi od strane onih koji razmišlaju o apstinenciji u drugom izbornom krugu, ili, još gore, o osvetničkom glasovanju za Milanovića, bilo odgovorno da preispitaju svoja stajališta.

ZAKLJUČNO

Istinskim i iskrenim političkim zaokretom Kolinda Grabar Kitarović postigla bi za Hrvatsku dva podjednako važna i kapitalna politička cilja:
1. Pobjedu u drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora što bi značilo zaštitu hrvatskih građana od petogodišnjeg Milanovićeva ljevičarsko anarhoidnog maltretiranja kojemu smo svjedočili za njegova četverogodišnjeg mandata predsjednika Vlade.

2. Otvaranje nezaustavljivog procesa kadrovskih i ideoloških promjena u HDZ-u čime bi ova stranka vratila ugled i sposobnost dominantnog političkog čimbenika u očuvanju i ostvarivanju sadašnih i dugoročnih hrvatskih nacionalnih interesa.

26. prosinca, 2019.
Drago Krpina

Advertisement

Vijesti

JOŠ JEDAN OSVRT NAKON PREDIZBORNOG SKUPA ‘LJEVIČARSKIH ZGUBIDANA’

Published

on

Ono što smo na subotnjem skupu ljevice mogli vidjet je još jedna ružna prevara i igrokaz političara koji su se svi do zadnjeg prodali vladarima iz sjene i nazi EU – prenosimo tekst Saše Novak.

Skup je bio pod patronatom Velikog Sluge Plenkovića. U dva su tjedna imali dovoljno vremena organizirat prevoz ljudi iz Splita i Rijeke, pomaknut ograde do Markove crkve na kojem trgu više ne stoluje ni vlada ni sabor, naprintat pamflete kojima su mahali pred kamerama bez jedne hrvatske zastave, dok su sve pozorno pratili i snimali mainstream mediji, a već u podne je “protest” bio udarna vijest na HRT dnevniku. To se nikad nije dogodilo ranije, došlo bi malo ljudi, a vijesti o skupu nisu postojale ako Robert Schwarz nije na licu mjesta snimao video i postavio ga na Facebook.

Ti isti koji su na bini urlali protiv hdz-a, Plenkovića i Turudića, a bez ikakvog programa, su do sad covid mjerama zajedno s vladajućima ‘ubili 18000 hrvatskih građana’, tražili da se neubodeni izopće iz društva, šutili na krađu novca za obnovu srušene Banije i Zagreba, šutili na pomor svinja i uništenje Slavonije geoinženjeringom prošlo ljeto, a šute i danas na otrov kojim nas svakodnevno zalijevaju s neba, izglasali uvođenje eura… lista je bez kraja…

Sve što godinama gledamo je jedna ogromna prevara.

Od prvog dana nastanka države uveden je sistem porobljavanja izborima 2+1!

Što to znači?

Dva mandata hdz, jedan Račan, dva mandata hdz, jedan Milanović, dva mandata hdz, …jedan Benčić…!?

Zar je to toliko teško za vidjet?!

I dok nam pred nosom rade po uhodanoj shemi po treći put, mi smo i dalje slijepi i gluhi.

Plenković se svojim postupcima i narativom difamirao do kraja, i taman je vrijeme da opet uskoči ljevica, koja je dokazano zlo, isto ako ne i gore, kakvo su bili Račan i Milanović. Uz pomoć Plenkovića, APIS-a mu i DIP-a, na vlast u Zagreb je ljevicu financiranjem doveo Soroš, i tako su nam oteli glavni grad u kojem živi gotovo polovica stanovnika Hrvatske. Nema nas više od 2,5 miliona, a od toga je polovica umirovljenika!

Da se ne zavaravamo da su desno pozicionirane stranke nešto bolje. Kod nas desnica ne postoji jer im se narativ zasniva na poistovjećivanju s antisrpstvom!!!

Samo se još trogloditi bave brojanjem krvnih zrnaca koje vladajući izvuku iz rukava kad nam treba skrenut pažnju sa životno bitnih tema. Da ne pišem o povijesnim lažima dolaska u stoljeću sedmom, kad smo svi mi na ovim područjima oduvijek živjeli.

I Domovinski pokret(ne stranka) i Most su isprdak hdz-a. U prve su nakon micanja režimskog pjevača privukli i prevarili vlastite nezadovoljnike da im glume oporbu, a Most su osnovali kao pandam za uništenje sdp-a, koji ih je dvaput doveo na vlast.

Uništenju sdp-a debelo je kumovao sam Milanović jer kao ni Račan, po drugi put za redom nije smio preuzet palicu obzirom da to nije bilo po sotonističkoj shemi, ali je u Slavonskoj dogovoreno da će za to bit nagrađen predsjedničkim položajem. Zato je gđa Kitarović kasnila u predizbornu utrku, a onda djelovala kao da je prestala uzimat terapiju. Sve je unaprijed bilo dogovoreno još u ljeto, inače Milanović nebi uopće ušao u utrku. Za njegova premijerskog mandata spušten je referendumski prag ispod 51% kako bi nas na prevaru uveli u eu. Napravio je dijete pjevačici, a Musavoj se iskupio visokom pozicijom za vrijeme plandemije da otrovnim pripravkom u.bija sirote starce po Baniji, dok je sâm osobno žustro agitirao za cijepljenje djece mRna krepivom. Mogao je stavit i veto na uvođenje eura…ali…

Tako odmah nakon što izađete na izbore kojima će vam postavit na jedan mandat sotonističku kliku koja zagovara transhumanizam, digitalne putovnice i novac, 15-minutne gradove, do kraja uništava obitelji i vjeru, djeci dopušta da tek s 18g odluče kojeg su roda…izađite i na predsjedničke izbore i ponovo glasajte za Milanovića.

U međuvremenu su Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović predprošlu subotu osnovali novu desnu stranku Pravo i Pravda (PiP, doslovan prijevod izrazito desne poljske stranke koju vodi Jaroslav Kaczinsky).

Za one koji to neznaju, ova su trojica zajedno pokušala surađivat i prije kolakušićevog fijaska na predsjedničkim izborima, ali neuspješno. Kolakušić koji je čovjek sistema i zamalo je postao Karamarkov ministar pravosuđa, kao sistemski čovjek nikad neće moć promijenit sâm sistem, isprva je govorio o preuzimanju vlasti na način da ujedini oporbu… a danas kaže da su oni otvoreni za sve ideologije…!?

To se zove golo predizborno političko kokošarenje da bi se dobio što veći broj glasova naivnih, pa koketira s DP-om i nekim drugim sitnim desnim strankama.

Gospodin sudac danas puca puno više od male uništene Hrvatske baveći se kao eu parlamentarac više globalnim problemima, pa predviđa da bi mogao osvojiti 5,9% glasova za zastupnički mandat u EU parlamentu. Nije više tužibaba koja tamo iznosi zlo koje nam se u Hrvatskoj dešava, jer očito ga za nas i ove izbore više nije previše briga, njegova je cijela raspadnuta EU!

Kompletna hrvatska politička scena, bez obzira na boju i narativ, postala je sluga naci režima koji nad nama sprovode. Za vrijeme Turaka su se takvi nazivali Janjičarima i uvijek su bili gori prema narodu nego sami Turci, isto kao što su za vrijeme II. SR ‘ustaše bili gori’ od Nijemaca, i ovi danas samo rade svoj posao, pa nam nepostojeća (od 2013.) država izgleda kao pun frižider kojeg je netko odavno iskopčao iz struje, i tek sad otvorio vrata.

Zato je jedini izlaz iz jame u koju su nas ukopali, na dan izbora izać masovno na prosvjede diljem zemlje i tražit referendum za izlazak iz EU i temeljitu promjenu ustroja države koju su nam oteli. Kažu stručnjaci da smo s financijskim dugom u dubokom glibu, i tko god to pokuša i uspije, morat će isplatit EU ogromne sume novaca…

Treba pokušat, pa da vidimo kome i koliko dugujemo nakon lustracije i silne pljačke koja se nad nama vrši preko 30 godina, i od strane našijeh i od stranaca!?

A oni koji niti nakon ovog teksta nisu razumjeli što se doista događa i kako očito još uvijek ima resursa za pelješenje, neka izađu na izbore. To je jednako bacanju zemlje na zakucani kovčeg!

Zapamtite da je ipak sve na nama…Zdravi bili!

P.S. Neke od misli sam preuzela od Gašo i Velimira Ponoša, a poneka je i od moje malenksti.

Nemam običaj tagirat ljude, no objave su mi gotovo nevidljive, a i sama je tema bitna po goli opstanak, a vi prosudite sami…

Kopiran tekst Saše Novak.

Continue Reading

Vijesti

Medicina na nizbrdici – Kako smanjiti štetu?

Published

on

Većini je ljudi jasno da je zapadna medicina u krizi – piše Dr. med. Lidija Gajski u Logicno. Ovo su neki od njenih negativnih fenomena:

1) Komercijalizacija – u medicini je nepoželjna jer zdravlje i tijelo nisu roba; uvođenje tržišne logike u medicinu dovodi do pada efikasnosti i drugih devijacija. Povrh toga sustav koji se bavi nepoželjnim događajem ne smije biti ustrojen na profitnoj osnovi; ako se na zdravstvenoj usluzi zarađuje, nema interesa da se nepoželjni događaj – bolesti, izliječe i eliminiraju, već naprotiv, da se održavaju kroničnima, i da se stvaraju nove.

2) Privatizacija – zdravlje je javno/opće dobro, a ne posjed interesnih grupa. Primarni cilj privatnog poduzeća je zarada; u okolnostima u kojima su značajni dijelovi zdravstvenog sustava privatizirani, taj cilj postaje dominantan, a liječenje odlazi u drugi plan. Na svim razinama prisutna je korupcija.

3) Hipertehnologizacija, uključujući digitalizaciju i umjetnu inteligenciju – ubrzano se uvodi bez objektivne evaluacije i prijeti stvaranjem veće štete od koristi, ne samo u zdravstvenom sustavu, nego i šire jer vodi transformaciji ljudskog tijela i ponašanja, kao i transformaciji društvenih odnosa.

4) Birokratizacija – klinička se praksa sve više zamjenjuje radom s brojevima i statističkim podacima, te beskrajnim administriranjem; liječnici postupaju prema smjernicama, postupnicima, pravilnicima – pretvaraju se u činovnike, unositelje podataka i opslužitelje računala i uređaja.

5) Politizacija – iz medicine je nestao osobni odnos i odgovornost liječnika prema pacijentu; liječnici su izgubili autonomiju, svedeni su na izvršitelje naredbi koje se donose u sferi politike i ideologije.

6) Gubitak etike, znanstvenosti i demokratičnosti – iz medicine nestaje neophodna etička dimenzija, dok se iz njene znanstvene sastavnice gubi znanstvena metodologija, inovativnost, otvorenost i stručna rasprava. Postavljanje pitanja, pa i samo razmišljanje postalo je nedopustivo i opasno. One koji nisu u skladu s glavnom strujom cenzurira se i eliminira iz sustava.

7) Redukcionizam i materijalizam – zapadna je medicina krenula na stranputicu pred više stoljeća davši se, u okviru nove civilizacijske paradigme, reducirati na prirodnu znanost. Čovjek je sveden na zbroj tkiva i organa koji funkcioniraju prema fizikalnim i kemijskim zakonima; zanemarena je psihoemocionalna i duševna/duhovna komponenta čovjeka, kao i složenost pojmova liječenja, bolesti i zdravlja.

Zadnjih su desetljeća negativne tendencije i procesi eskalirali i medicina danas više nije u stanju ispunjavati svoju temeljnu zadaću.

Medicinari imaju ogromne praznine u znanju, a na mnogim su područjima jasno dezinformirani. Slabo poznajemo učinke postupaka koje preporučujemo i precjenjujemo potrebu za intervencijom. Ne učimo o prirodnim i drugim, tzv. alternativnim načinima liječenja. Dezinformirani smo o uzroku i naravi mnogih bolesti. Zašto ne učimo o okolišnim i društvenim determinantama zdravlja? Koliko znamo o ne-tjelesnim komponentama čovjeka, koje imaju važnu ulogu u nastanku i liječenju bolesti?

Jasno da ovakva medicina ne može biti efikasna. Djelotvornost velikog broja lijekova minimalna je ili je nema. I drugi terapijski zahvati, poput operacija ili ugradnji raznih uređaja značajnom broju pacijenata ne donose korist. Benefit od mnogih pretraga je upitan. Nema dokaza o koristi ijedne metode probira na rak. Bolesti se većinom ne liječe nego se održavaju kroničnima i stvaraju se nove. Ovo je Ivan Illich napisao prije skoro 50 godina: „Medicini ne polazi za rukom izliječiti kardiovaskularne poremećaje, većinu karcinoma, artritis, odmaklu cirozu jetre, pa čak ni običnu prehladu“ (Medicinska Nemezis, 1975.). Vrijedi i danas.

Neučinkovitosti medicine pridonosi i loša organizacija zdravstvenih sustava – nepovezanost, nedostatak zdravstvenih radnika, loš geografski raspored, pa i česta promjena doktora, za koju se našlo da značajno povećava smrtnost pacijenata.

Osim slabe učinkovitosti, medicina stvara sve veću i višestruku štetu. U prvom redu za tjelesno zdravlje. Samo za ilustraciju – lijekovi na recept treći su po redu uzrok smrti u Europi i SAD-u. Hospitalne infekcije uzimaju 147 000 života u Europi svake godine.

Medicina stvara i psihoemocionalnu štetu. Strah, briga, tjeskoba, nesigurnost, zbunjenost, nemoć, otuđenje, sumnja, ljutnja, očaj – čitav niz negativnih emocija i stanja nastaje zbog preuveličavanja rizika i ozbiljnosti bolesti, loše komunikacije s liječnikom, nemogućnosti utjecaja na liječenje, protuslovnih informacija, liječničkih pogrešaka, visokih troškova terapije. Žrtve su i liječnici zbog preopterećenosti i osjećaja otuđenja od svrhe i smisla svoga posla.

Nadalje, ekonomska šteta – zdravstveni proračuni rastu iscrpljujući pojedince i društvo. Nepotrebno, jer cijene medicinskih potrepština, osiguranja, a na zapadu i liječničkih plaća, pretjerane su i nerealne (kako lijek može stajati stotinu tisuća eura?). Novac se baca na nepotrebne postupke i saniranje štete od škodljivih. I uludo troši zbog loše organizacije sustava. SZO procjenjuje da se potrati 30 % zdravstvenih proračuna; sigurna sam da je to barem 50 %.

Sociokulturna šteta – visoki troškovi, u uvjetima privatizacije, imaju za posljedicu manju dostupnost zdravstvenih usluga siromašnijima. Znači, nedostatak pravednosti. Nadalje, javlja se pad povjerenja u zdravstvenu struku; samo 54 % ljudi još vjeruje liječnicima. Dehumanizacija. Sveopća medikalizacija kojom je kolonizirano zdravlje i većina ljudi pretvorena u bolesnike, a društvo u veliku kliniku. Liječnici su izgubili autonomiju vlastite struke, a bolesnici, ali i zdravi autonomiju nad vlastitim tijelom i zdravljem. Tjelesni suverenitet prepustili su instituciji medicine – otuđenoj, korumpiranoj, instrumentaliziranoj, veponiziranoj, koja na ljudima ne samo zarađuje, nego radi protiv zdravlja i života. Pomaže u izradi biološkog oružja, kontroli uma, zabranjuje djelotvorne lijekove … osvjedočili smo se tijekom korona krize. Vidjeli smo kako medicina, zlorabeći neznanje ljudi i njihov najveći strah – strah od smrti, služi kao oruđe kojim se djeluje na razne aspekte života, uvodi nadzor i oduzimaju prava i slobode. Medicina u službi transformacije društva, ali i preoblikovanja samog ljudskog tijela, u smislu kiborgizacije i stvaranja sintetičkog čovjeka.

* * *

Devijacije i štetu od medicine trebali smo davno prepoznati i početi ispravljati. Sada će biti puno teže. Ušli smo u razdoblje nezaustavljivog urušavanja ne samo zdravstvenog sustava, nego čitave civilizacije. Negativni fenomeni i trendovi će se nastaviti. Ljudi će biti sve bolesniji zbog štetnih utjecaja iz okoliša i sve slabijeg pristupa medicinskim uslugama. I to nije ništa novo – većina svjetskog stanovništva nema pristup primjerenom liječenju, pati i ranije umire. S druge strane, imućni će stradavati jer će nekritički prihvaćati sve što medicina nudi. Većinu liječnika, kako smo vidjeli, neće biti briga i nastavit će služiti sistemu.

Što može učiniti manjina svjesnih i savjesnih? Najnovija događanja pokazala su da smo se spremni nositi s dezinformacijama i propagandom. Unatoč našoj malobrojnosti i cenzuri istina je došla do velikog broja ljudi. I taj posao treba nastaviti. Smireno i bez zastrašivanja, jer ono koristi kontrolnom sistemu. Treba prenositi pozitivne i ohrabrujuće vijesti. Posebno je važno upozoravati ljude na štetne utjecaje iz okoliša i mogućnosti zaštite, na nužnost odbijanja transhumanističkih zahvata u tijelo te ignoriranja tzv. izvanrednih stanja.

Ja osobno, skoro 20 godina raskrinkavam laži i obmane u medicini, od kliničkih tema kao što su kolesterol, osteoporoza, depresija i cijepljenje, preko fenomena poput komercijalizacije znanosti i edukacije, privatizacije, medijskog marketinga, sukoba interesa, medikalizacije, do djelovanja na polju prava pacijenata, i nuđenja rješenja – između ostalog cjelovite reforme zdravstvenog sustava. Koja, nažalost, više nije aktualna jer je u ovoj fazi neprovediva.

U vremenu koje je pred nama morat ćemo se, kao liječnici i sestre, u prvom redu posvetiti konkretnom pomaganju bolesnim ljudima, poglavito onima bez novca i veza. Pojedinačno, a poželjno i kao mreža liječnika i sestara izvan i unutar zdravstvenog sustava. Volonterski ili uz izravno plaćanje usluga. Sub rosa. Za vrijeme paralize zdravstvenog sustava u Britaniji 2020. godine, profesionalci i dragovoljci lokalno su se organizirali za pružanje medicinske pomoći stanovništvu. Riječ je o paralelnom zdravstvu. Koje će nužno biti jednostavno i jeftino. I kojem će se, vjerojatno, priključivati sve veći broj liječnika i sestara jer će im rad u postojećem sustavu postati nepodnošljiv. Možda bi bilo dobro sastaviti jedan apel, poziv zdravstvenim radnicima da u uvjetima raspada javnog zdravstva sačuvaju etička načela hipokratove medicine – ostanu na usluzi ljudima u potrebi bez obzira na njihovu platežnu moć, i oni koji mogu, odvoje dio svog vremena za volonterski rad.

Imamo li kao mala zajednica resurse i kapacitete da se u ovom tranzicijskom razdoblju barem rudimentarno organiziramo? Ili je bolje bez formalne strukture koja je podložna infiltraciji i razbijanju. Nesumnjivo postoje modeli ustrojavanja zdravstva u razdobljima krize. Imamo svježe iskustvo i znanje ratne medicine; može li se ono iskoristiti?

Prilično je jasno da ćemo većinu medicine morati učiti iznova. Čeka nas veliki posao pronalaženja nepoznatih i zaboravljenih medicinskih znanja. Bilo bi dobro podijeliti područja istraživanja, a onda formirati repozitorij znanja. Kopirati veće, npr. World Council for Health. Krenuti s jednostavnim medicinskim istraživanjima – obradom dostupnih podataka, prikupljanjem i obradom svjedočanstava o učincima tzv. cjepiva, anketama o stavovima, ili o iskustvima bolesnika s određenim terapijama.

Na zapadu, gdje postoji tradicija integrativne/holističke medicine postoje centri neovisni o državi i industriji, gdje se odvija klinička praksa, ali i znanstvena istraživanja i edukacija. Kako ih objektivno evaluirati (jer i to je područje zagađeno komercijalnim interesima)? Kako pronaći pouzdane i provjerene adrese? Kredibilitet takvih liječnika i grupa trebao bi se temeljiti na dugogodišnjem kliničkom iskustvu. Praktičara alternativne medicine u nas je razmjerno malo i slabo su međusobno povezani.

Konačno, ono što je posebno važno – treba prestati glorificirati medicinu kao najvažnije područje života. Ljude valja rasteretiti straha od bolesti i opsesivne brige za zdravlje. Zdravlje nije najveća vrijednost i cilj sam po sebi. Ono je samo sredstvo za postizanje drugih, važnijih ciljeva, individualnih i kolektivnih; samo jedan od uvjeta za smislen i svrhovit život. Parafraziram Ivana Illicha: Medicinsku potražnju treba energično reducirati. I time obesnažiti medicinsku neman. Vratiti suverenitet nad vlastitim tijelom. Odbaciti ovisnost o medicinskom autoritetu i monopol institucije da nam govori jesmo li bolesni ili zdravi i diktira zahvate u naše tijelo. Kondicionirajući nas za podložnost i ropstvo; onesposobljavajući za prave, istinske životne pothvate.

Ja sam dobar dio profesionalne prakse odradila uvjeravajući ljude da nisu bolesni i uklanjajući im nepotrebne pretrage i terapiju. I oni su iz ordinacije izlazili zadovoljni i zahvalni. Na kraju sam napustila sustav koji je od mene zahtijevao stvari koje su besmislene i štetne. Jesmo li kao liječnici spremni prakticirati manje medicine, samo naizgled paradoksalno, na dobrobit naših bolesnika? Ili potpuno odbiti sudjelovati u nakaradnom sustavu. I raditi pravu medicinu koja stvarno liječi… cijeli članak pročitajte na Logicno.com.

Continue Reading

Vijesti

‘Đavo povlači “svoje legije” – Preminuo je Jacob…’

Published

on

‘Đavo povlači svoje sluge – Preminuo je Jacob Rotschild’ – izvještava Otpor Media.

Preminuo je Lord Jacob Rothschild, financijer i član ugledne bankarske obitelji Rothschild. Umro je u 87. godini.

Svoju je karijeru započeo u obiteljskoj banci NM Rothschild&Sons 1963., a 1980. je s Markom Weinbergom suosnovao brojne tvrtke, uključujući i J Rothschild Assurance Group, sada St James’s Place.

Obavljao je niz visokih funkcija. Među ostalim, bio je zamjenik predsjednika BSkyB televizije od 2003. i 2008. godine, a bavio se i umjetnošću i filantropijom.

Za svoje je zasluge odlikovan Ordenom za zasluge 2002. godine. Ta se čast daje onima koji su se pokazali zaslužnima na području umjetnosti, književnosti, učenja i znanosti, prenosi The Guardian.

Bankarska obitelj Rothschild vuče korijene iz Frankfurta iz 18. stoljeća, odakle su se različiti članovi obitelji selili u gradove širom Europe kako bi izgradili bankarske poslove.

Mnogi članovi obitelji bili su poznati po svojoj gorljivoj podršci cionizmu i formiranju Države Izrael.

Edmond James de Rothschild je bio pokrovitelj prvog židovskog stalnog naselja u Palestini u Rishon-LeZionu 1882. On je također osigurao sredstva za uspostavljanje Petah Tikve kao stalnog naselja 1883. godine.

Godine 1917. Walter Rothschild, drugi lord Rothschild bio je sugovornik Balfourove deklaracije Cionističkoj federaciji, koja je Britansku imperiju obavezala da uspostavi Palestinu kao nacionalni dom za židovski narod.

Oko 10 mjesta u Izraelu trenutno je nazvano po članovima Rothschilda koji su osigurali sredstva za osnivanje ovih mjesta.​​​​​​

izvor: OTPOR.Media

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved