Connect with us

Vijesti

Višnja Starešina: Dvojica francuskih filozofa u Beogradu su shvatili sličnost projekta “velike Srbije” i Trećeg Reicha

Published

on

Desant patrijarha Porfirija na Cetinje razobličio je u hrvatskoj političkoj javnosti srpski svet kao suvremenu inačicu ostvarenja starog velikosrpskog projekta više nego svi izvještaji SOA-e i (vrlo rijetke) medijske analize zajedno.

Nakon što je Njegova Svetost izvršila desant na Cetinje, da bi u institucionalno otetom manastiru – simbolu crnogorske države ustoličio novog mitropolita SPC-a, privremeno su utihnuli i njegovi najveći obožavatelji iz zagrebačkog kružoka.

Ne mogu ga opravdavati da se našao u lošem društvu, kao onomad u Chicagu, kada je s lokalnim svećenicima SPC-a zapjevao popularne četničke napjeve. U Cetinju je Njegova Svetost osobno predvodila loše društvo. A Crnogorci su iskazivanjem bunta omogućili da se Njegova Svetost razotkrije kao institucionalni agent srpskog sveta i doslovce primorali hrvatski politički svijet i mainstream medije da to vide i primijete.

Zahvaljujući patrijarhu Porfiriju, koji je na Cetinju učinio korak previše, i Crnogorcima koji nisu dopustili da to ostane neprimijećeno, propala je jedna druga manifestacija iz paketa srpskog sveta. Riječ je o isticanju srpskih zastava na privatnim kućama u “celom svetu”, a u povodu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Taj Vučićev nacionalni praznik novijeg je datuma, postoji dvije godine, a navodno je datum 15. rujna odabran u spomen na početak proboja Solunskog fronta i srpsku ulogu u tom početku proboja, koja je još jedna od priča iz srpske povijesne mitologije. No 15. rujna kao dan nacionalne zastave nosi i jednu drugu vrlo egzaktnu povijesnu simboliku. Naime, 15. rujna 1935. njemački je Reichstag pod vodstvom tadašnjeg kancelara Adolfa Hitlera donio zakon o jedinstvenoj njemačkoj zastavi sa svastikom, kao i paket Nürnberških rasnih zakona.

Ja zbilja ne vjerujem da je Vučić sa suradnicima birao datum za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave po nacističkom uzoru. Ali možda ima nešto i u podsvijesti. Naime, nisu nove niti su bez temelja usporedbe Hitlerova velikonjemačkog projekta i velikosrpskog projekta: od ideje širenja vlastitog državnog prostora na račun drugih država i drugih naroda, do njegove propagande i provedbe.

Među onima (rijetkima) koji su prije trideset godina, u jednu velikosrpske ratne agresije na Hrvatsku sustavno ukazivali na nacističke elemente u srpskoj politici i propagandi i na osvajačku prirodu srpske politike, bila su dvojica francuskih filozofa i opinion-makera iliti utjecajnika: Alain Finkelkraut i Pascal Bruckner. Oni su to razumjeli prije nego što su tenkovi JNA, upregnute u velikosrpski projekt, izmasakrirali i sa zemljom sravnili Vukovar.

Upravo zbog razumijevanja naravi velikosrpskog projekta i naravi rata za njegovo ostvarenje, Finkelkraut i Bruckner te su jeseni 1991. postali vrlo glasni zagovornici hrvatskog prava na samostalnu državu i žurnog međunarodnog priznanja Hrvatske, u Francuskoj koja je (i) tada bila izrazito prosrpski orijentirana.

No zanimljiv je i način na koji su Finkelkraut i Bruckner spoznali narav velikosrpskog projekta. Kako je ispričao sam Bruckner na jednom druženju u Zagrebu ujesen 1991, “progledali” su zapravo usred Beograda. Ondje su ih u ljeto 1991. pozvali njihovi prijatelji, pariški Srbi, da im pokažu kako su Srbi ugroženi od ustaša u Hrvatskoj, ugroženi od Muslimana u BiH, ugroženi posvuda i kako će se morati braniti.

Beograd je ozbiljno pripremao europsku medijsku potporu svome ratu. No suočeni sa srpskom propagandom u njezinu beogradskom središtu, Finkelkraut i Bruckner prepoznali su stari nacistički model za mobilizaciju sljedbenika i opravdavanje vlastitih osvajanja: konstruiranje uloge žrtve, prikazivanje svojih budućih žrtava kao izvor zala i problema, izmišljanje zločina nad Srbima kako bi se opravdali vlastiti budući zločini.

Jedan od najjezivijih primjera te inverzije zločina, a u kojem je aktivno sudjelovao i tadašnji vladika baranjski Lukijan, jest plasiranje monstruozne i lažne priče kroz srpske medije o hrvatskom vojniku (na srpskom se to tada zvalo – ustaša) Davoru Markobašiću koji nosi ogrlicu od prstića ubijene srpske djece. Nakon osvajanja Vukovara, njegovu trudnu ženu Ružicu Markobašić izvukli su iz kolone, odvezli je na Ovčaru, mučili na najokrutnije načine, ubili je i zakopali u masovnu grobnicu s još 199 ratnih zarobljenika i civila, s nakanom da nikad ne budu pronađeni.

Ovako brutalne posljedice velikosrpskog projekta danas, srećom, više nisu moguće, jer iza njega više ne stoji JNA sa svojim oružjem. Ali to ne znači da su se promijenili (osvajački) ciljevi današnjeg srpskog sveta u odnosu na “veliku Srbiju” otprije tridesetak godina. Samo su sredstva prilagođena novim okolnostima. Nije se promijenio niti model konstruiranja srpske žrtve i ugroženosti, kao ni uloge njihovih agentura u drugim državama.

Dvojica francuskih filozofa spoznala su u dva dana usred Beograda sličnosti projekta “velike Srbije” i Trećeg Reicha. Trideset godina poslije, Njegova Svetost patrijarh Porfirije mora skočiti iz helikoptera na Cetinje da bi politička Hrvatska primijetila srpski svet. To hrvatsko političko sljepilo puno je opasnije za stabilnost države i šireg okruženja od samog srpskog sveta.

IZVOR: Višnja Starešina/ Slobodna Dalmacija

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved