Connect with us

Vijesti

Višnja Starešina: Tko ima kontrolni paket u radikalnim talibanima, a tko u “liberalnim” mudžahedinima?

Published

on

Jedno od ključnih pitanja ovih dana jest: što je to taliban 2.0? Modni gurui slažu se da su ovi 2.0 talibani stilski mnogo uznapredovali u odnosu na talibane 96′.

Unijeli su više kolorita u svoje tradicionalne kostime, nabavili kvalitetnije materijale, skratili i oprali kose, poštucali, a neki čak i obrijali brade, na noge su nataknuli “bierkenstockice”, outfit su začinili avijatičarskim sunčanim naočalama i “selfaju” se po Kabulu najnovijim modelima smartfona. Više se ne voze na malim starim motorinima, nego su uskočili u mnogo udobnija i robusnija vojna terenska vozila, koje im je ostavila bivša afganistanska vojska prije nego što se razbježala.

>> EU SEBI „PUCA U NOGU“! Jačaju sukobi EU političara oko afganistanskih izbjeglica

No još nigdje nisam pročitala što se nalazi u glavi talibana 2.0? Niti tko je, ili tko je sve, programirao softver za glavu talibana 2.0? Je li u tom softveru samo originalni islamistički program, s krajnjim ciljem osvajanja cijelog svijeta islamom i njegova podčinjavanja zakonima šerijata, nakon što to (po drugi put) učine u Afganistanu? Ili je softver talibana 2.0 modificiran i prilagođen uporabi militantnog islama u preslagivanju svjetskog poretka pa će tome biti prilagođen i njihov drugi krug vlasti u Afganistanu? Tko upravlja, ili tko sve upravlja glavom talibana 2.0?

Odgovori na ta pitanja bit će barem donekle jasniji nakon prve faze prijelaznog kaosa u Afganistanu. Po ponašanju novog talibanskog režima u Afganistanu vidjet će se jesu li talibani 2.0 promijenili samo modni izričaj ili i glavu u odnosu na talibane 96′. Jesu li Kina, Iran i Rusija, države koje trenutačno izgledaju kao veliki pobjednici zapadnog povlačenja iz Afganistana i sramotno organizirane evakuacije, uistinu profitirale novim velikim utjecajem ne samo u Afganistanu, nego i u tom dijelu Azije?

>> Afganistan pokazuje zašto je rat protiv terorizma opaka laž i fijasko

Ili su dobile destabilizacijski subjekt u svome najbližem i nešto daljem susjedstvu (Rusija)? Možda će se jednom saznati više i o tome je li katastrofalno organizirana evakuacija, osobito s američke i njemačke strane, bila posljedica potpunog kolapsa njihovih obrambenih i vanjskopolitičkih kapaciteta i kapaciteta državnog vodstva ili je dijelom bila riječ i o programiranom kaosu. Nekako vjerujem da čak i Joe Biden zna da se najprije evakuiraju civili. Tek ćemo vidjeti posljedice afganistanskog izbjegličko-migrantskog vala na susjedne zemlje, ali osobito na EU, koja im je željeni cilj putovanja.

Zasad izgleda da i EU kao cjelina i osobito neke države članice, uključujući i Hrvatsku, prepoznaju opasnost tog izbjegličkog vala i da mu se žele oduprijeti odobravanjem vrlo malih i vrlo selektivnih izbjegličkih kvota i zaustavljanjem izbjeglica u državama susjedima Afganistana. No pitanje je koliko je današnji EU u stanju to učiniti.

I dok najvažnija pitanja o američkom i zapadnom povlačenju i talibanskom preuzimanju Afganistana, kao i o posljedicama, ostaju još potpuno otvorena, ponešto se o pravoj naravi talibana može zaključiti i iz nekih epizoda njihova dosadašnjeg kretanja svijetom.

>> OTAC ANTONELLO IAPICCA: ‘Snimke Kabula ovih dana proročanstvo su onoga što će se brzo dogoditi u Europi’

Talibani vuku podrijetlo iz mudžahedina koji su 1979. svrgnuli prosovjetsku vlast u Afganistanu i potom u desetogodišnjem ratu pobijedili Sovjete u Afganistanu. Opće je poznato da ih je u tom ratu podupirao SAD. Manje je poznato da su ih podupirali svi kojima je SSSR tada bio ideološki ili geopolitički takmac: od Irana i Pakistana do Kine. Sljedeće ratno poprište na koje dolaze ratni veterani iz Afganistana ujesen 1992. jest – Bosna i Hercegovina.

Na nove zadatke u BiH pripremila ih je ekipa Osame bin Ladena. U BiH su ustrojeni prvi vojni logori za trening mudžahedina na europskom tlu i za regrutiranje pristalica militantnog islama na zapadu, njihova priprema za globalno djelovanje u sklopu terorističke mreže Al-Qa’ida. Radikalniji ogranak afganistanskih mudžahedina prozvao se 1994. talibanima i, nakon pobjede u građanskom ratu nad svojim bivšim drugovima mudžahedinima, 1996. godine preuzimaju vlast u Afganistanu, uvodeći najstriktniji šerijat.

A “liberalniji” dio ekipe nastavlja internacionalno djelovanje s islamističkim ciljevima. Tako mudžahedinski borci iz BiH postaju istaknuti organizatori napada na New York 11. rujna, postaju istaknuti prvaci Al-Qa’ide diljem svijeta, vođa mudžahedina u BiH, Abu Maali, postaje jedan od ključnih zapovjednika u drugom čečenskom ratu… Ukratko, “liberalni” mudžahedini odrađivali su međunarodne zadatke s islamističkim predznakom, a “radikalni” talibani obavljali su domaće zadaće u Afganistanu.

A građanski rat radikalnih talibana i “liberalnih” mudžahedina u Afganistanu u osnovi se ipak svodi na rat za kontrolu nad unosnom trgovinom narkoticima. “Liberalni” internacionalci mudžahedini pak u pravilu izvoze ratove s islamističkim predznakom u druge dijelove svijeta (Bliski istok, Afrika) i terorizam na zapad. Zato i Europa, a osobito Hrvatska zbog svojeg geopolitičkog položaja imaju razloga ozbiljno shvatiti izbjeglički val “liberalnih” mudžahedina, bjegunaca od talibanskog režima iz Afganistana, i činiti sve da se on ne nađe na europskim granicama.

Tim više što je danas gotovo nemoguće razabrati tko sve ima geopolitičke “dionice”, a tko kontrolni paket u radikalnim talibanima, a tko u “liberalnim” mudžahedinima, i tko se sve upravlja procesom.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija foto kolaž: Daily Mail

Advertisement

Vijesti

U Podcastu Velebit – Velimir Ponoš: Jake sličnosti između propasti Rimskog Carstva i današnjih EU/SAD

Published

on

Gost u Podcastu Velebit je novinar i kolumnist Velimir Ponoš

– Natalitet – zašto Hrvati više ne žele imati puno djece? – Mjera uvođenja majke odgajateljice za majke s troje i više djece?
– Rad u Hrvatskoj – Kako je moguće da je jeftinije platiti plaću stranom radniku, osigurati mu smještaj, učenje hrvatskog jezika i učenje zanata? Kada bi se svi ovi troškovi zbrojili, naš domaći čovjek bi mogao imati plaću vrlo sličnu onoj u Irskoj, Njemačkoj itd. Pa čak i veću jer ne bi si morao plaćati smještaj.

– Znači, iselimo naše mlade, radno sposobne, potentne, stručnjake koje smo školovali, u neke druge zemlje, a nama će biti dobri neki strani ljudi koji Hrvatsku ne poznaju, ne vole i ne zanima ih boljitak ove zemlje… – Kakva je to logika, je li to slučajno ili planiranio?
– Velika seoba naroda nekad i danas? Hibridni ratovi s ciljem pokretanja velike mase ljudi?
– Vojni rok i obuka u vojnim vještinama? Je li povijesno ratnička Europa postala pacifistička regija koja se pretvara u mlitavu civilizaciju?
– Ante Starčević je upozoravao da narod bez vjere i morala nema nade za boljitak i napredovanje?

Continue Reading

Vijesti

Izvrstan dokumentarac Epoch Times-a: Nema farmera – nema hrane: hoćete li jesti bube?

Published

on

Cijene hrane vrtoglavo rastu u trgovinama širom svijeta, a neki svjetski čelnici kažu da je to zbog klimatskih promjena. Njihovo rješenje je Agenda 21, 100-godišnji glavni plan Ujedinjenih naroda za čovječanstvo i 21. stoljeće, koji je podijeljen na kraće 15-godišnje planove. Trenutačni plan je Agenda 2030, čiji je cilj “transformacija našeg svijeta za održivi razvoj” prema UN-u.

Agenda 2030 sada se provodi diljem svijeta. U Americi se provodi kao agenda 30×30 Bidenove administracije, plan da se 30 posto američke zemlje u potpunosti isključi iz proizvodnje do 2030. godine, što će rezultirati istjerivanjem malih farmera i stočara sa svojih posjeda. U drugim zemljama poput Nizozemske, nizozemski poljoprivrednici prisiljeni su prestati raditi zbog vladine “zelene politike” koja ograničava emisije dušika. U Šri Lanki se farmeri bore za svoj opstanak zbog vladine zabrane sintetičkog gnojiva.

Dok gledamo globalni rat protiv poljoprivrednika, Svjetski ekonomski forum i Ujedinjeni narodi potiču ljude da jedu kukce kao rješenje za smanjenje klimatskih promjena, gladi u svijetu i spas planeta. Zašto svjetski čelnici, pa čak i slavne osobe, odjednom guraju jestive bube? Treba li država kontrolirati našu hranu? Kakav bi svijet bio bez farmera?

“Nema farmera, nema hrane: hoćete li jesti bube?” je Epoch-ov izvorni dokumentarac koji razotkriva skriveni plan iza globalnih “zelenih politika”, neispričane priče o poljoprivrednicima koji su prisiljeni napustiti posao, poremećaj koji će to imati u našoj opskrbi hranom i zašto se jestive kukce iznenada guraju u prvi plan kao ” Globalno zeleno rješenje.”

Voditelj “Činjenice su važne” (“Facts Matter”) na EpochTV-u Roman Balmakov proputovao je svijetom na više od 25 lokacija i intervjuirao više od 50 farmera, znanstvenika i stručnjaka u Sjedinjenim Državama, Nizozemskoj i Šri Lanki kako bi došao do istine iza ove globalne agende i istražio nadolazeće globalna prehrambena kriza koju svjetski mediji ignoriraju.

Povijest ima tendenciju rimovati se. Godine 1950., kineski komunistički vođa Mao Zedong prodao je javnosti “Veliki skok naprijed” pod zastavom napretka, ali njegova je politika dovela do najveće gladi koju je uzrokovao čovjek u povijesti, s više od 50 milijuna umrlih od gladi. Čini se da UN-ove “zelene politike” imaju obilježja novog “Zelenog skoka naprijed”, možda dobro zvuče na papiru, ali u praksi potkopavaju našu sigurnost hrane, imovinska prava, prava na vodu i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju našim slobodama kao slobodni građani. Poznati citat glasi “Tko kontrolira opskrbu hranom kontrolira ljude”.

Ovaj dokumentarac je važan za svakoga da pogleda, ne samo zato da zna što je na vašem tanjuru, već i da ima znanja kako u budućnosti spriječiti još jednu glad koju je izazvao čovjek i zaštititi svoje slobode.

Cijeli film pogledati ovdje…

Službena web stranica: NoFarmersNoFood.com
Molimo dajte i podijelite ovaj dokumentarac: NoFarmersNoFood.com/share
Posebno zahvaljujemo Farmers Defence Force

Continue Reading

Vijesti

Dan prije nego što je umro u avionu, pisac Malog princa napisao je MOLITVU, mogla bi vam promijeniti život

Published

on

Antoine de Saint-Exupery je poznat kao pisac “Malog princa”, ali napisao je i jednu molitvu koja će mnogima promijeniti živote.

Manji je broj onih koji znaju da je Exupery bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen odlikovanjem Legije časti.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tijekom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječje fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i kad je bio na zadacima, Exupery nije prestajao pisati.

Molitva pisca Malog princa

Molitva, koju vam donosimo u cijelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih razdoblja autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svednevni. Pouči me umijeću malenih koraka.

Misli mi razbistri, učini me snalažljivim, nauči me ugrabiti pravi trenutak. Daj da vidim kako je sve u životu važno.

Jakosti mi daj za red i pravu mjeru, da ne klizim kroz život poput rasipnika, već vrijeme svoje da mudro raspoređujem, pa ipak da umijem prepoznati trenutke bogate sjajem, ljepotom i milinom i odvojiti časak za užitak srca i duha.

Pomozi mi spoznati da ne koristi sanjati – niti o prošlosti, niti o budućnosti te da je najvažniji sadašnji čas, i da sve što slijedi učinim najbolje. Očuvaj me opsjene da život ima glatko teći.

Trijezan mi uvid podari u istinu da su poteškoće, porazi i padovi, neuspjesi, boli pa i katastrofe na stazi žića vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu. (Novi život)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved