Connect with us

Vijesti

VRIJE U CRNOJ GORI! Đukanović traži da SPC ustoličenje mitropolita premjesti sa Cetinja

Published

on

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović pozvao je u subotu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da ustoličenje mitropolita Joanikija premjesti sa Cetinja i najavio da će u suprotnom biti među prosvjednicima koji će se 5. rujna okupiti ispred manastira u povijesnoj i vjerskoj prijestolnici Crne Gore.

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

“Nije pametno inzististirati na ustoličenju mitropolita SPC-a na Cetinju, trebalo bi ga izmjestiti. Mislim da je ustoličenju mitropolita Joanikija dat prevelik značaj u Crnoj Gori, državi koja je multivjerska, sekularna i europska”, rekao je Đukanović novinarima.

Dodao je da se nada “da neće biti u situaciji da 5. rujna i sam budem na Cetinju”.

Po njegovim riječima, Srbija i beogradska patrijaršija (sjedište SPC-a) već dugo vremena falsificiraju povijesne činjenice i šalju “neprimjerene riječi” koje u Crnoj Gori doživljavaju kao “vrijeđanje”.

“Takva politika je dovela do toga da se to u cetinjskoj javnosti tumači kao pokušaj sramoćenja Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Istaknuo je da je nemoguće ustoličenje održati na silu, naročito ne na Cetinju i da to moraju razumjeti i novi mitropolit, beogradska patrijaršija te državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori.

Ustoličenje mitropolita planirano je za 5. rujna u cetinjskom manastiru. Iako su mu isprva trebali prisustvovati vjernici, SPC je odustala od te ideje i vjerski obred održat će se pred nekoliko svećenika.

Na svečanosti će biti patrijarh SPC-a Porfirije koji dan ranije stiže u glavni grad Podgoricu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da još nije odlučio hoće li se odazvati pozivu.

Joanikije je ranije u subotu rekao da je poruka protivnika ustoličenja “podmukla i tužna” i da niko nema pravo tražiti od SPC-a da ustoličene bude izvan Cetinja.

“Niko nema to pravo tražiti od nas. Ali smo, da bismo pridonijeli koliko god možemo da ne bude sukoba, svađe i graje i, ne daj Bože, još čega gorega, učinili sve da se ova svečanost obavi po zakonu kršćanskome i da bude skromna”, rekao je Joanikije pozivajući sve na mir, skromnost i bratsku ljubav.

Dodao je da se nije smjelo dopustiti da se taj “isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lijepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onoga koji ima”.

Ustoličenje novoga mitropolita dodatno je rapirilo zapaljivu atmosferu u Crnoj Gori između građana koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i onih koji se smatraju etničkim Srbima.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje počivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti mitropolita Amfilohija, koji je krajem prošle godine preminuo od posljedica infekcije koronavirusom. (Hina)

Advertisement

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved