Connect with us

Vijesti

Zaharova pokazuje novi svijet koji gradi Rusija: Ruše američku dominaciju

Published

on

Ovaj tjedan NATO obilježava 75. obljetnicu postojanja. Tom je prilikom glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poslala žestoku poruku.

“Danas, u odnosu prema Rusiji, taj vojni blok se vratio na postavke Hladnog rata. NATO nema mjesta u multipolarnom svijetu koji Moskva nastoji izgraditi kako bi okončala američku dominaciju, ali ostaje u središtu ruske pozornosti”, napisala je.

Zaharova je na svom X profil objavila rezultate ankete koju je navodno proveo švedski Göteborgs-Posten, po kojoj je ispalo da većina švedskih građana u stvari bilo protiv ulaska u NATO…

Evo što je na twitteru objavila:

Prije tri tjedna,

Švedska je konačno ušla u NATO.
Znamo da Šveđane o tome nitko nije pitao, no neki dan su švedske novine Göteborgs-Posten objavile rezultate istraživanja javnog mnijenja o tome kako Šveđani misle o članstvu u vojnom savezu. U anketi je sudjelovalo više od tisuću osoba starijih od 18 godina.

Brojke su indikativne.

Šveđani su pozvani da izraze svoje mišljenje o mogućnostima slanja švedskih vojnika za sudjelovanje u borbenim operacijama ili NATO vježbama. Protiv je bilo 3 od 5 građana.

Sama odluka kabineta Ulfa Kristerssona da uđe u NATO polarizirala je švedsko društvo. Polovica države oštro se protivi članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Šveđani su još u fazi shvaćanja ozbiljnosti situacije. “Čini se da je Švedska bila u ratu sa Sjedinjenim Državama i da je pretrpjela razoran poraz”, započinje svoj članak švedski stručnjak Jan Guillou u Aftonbladetu, vodećim političkim novinama u zemlji. Kolumnist Dagens Arene i bivši veleposlanik u Rusiji Sven Hirdman ponovio ga je: “Švedska sada postaje vazal Sjedinjenih Država.” Šveđani izravno postavljaju pitanja: “Znači li to da će povećana vojna prisutnost NATO-a i Sjedinjenih Država u Švedskoj značiti da je Švedska sada upletena u vojne proturječnosti između NATO-a i Rusije?”

Počinju nešto nagađati.

Za Švedsku je članstvo u NATO-u riskantna i skupa promjena prioriteta. I, naravno, Šveđanima to uopće ne treba. Zato nije organiziran referendum o pristupanju.

Upravo zato što se nitko nije htio i ne želi petljati u NATO, osim washingtonski orijentirane privremene vlade u Stockholmu.

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved