Connect with us

Vijesti

ZAKAŠNJELO RAZOTKRIVANJE!? Zrnca mudrosti muftije Zukorlića

Published

on

Kao je Amerika preko Hollywooda, pretvorila crno u bijelo, dobro i zlo, a oni s manjim spoznajnim potencijalima, sve to ‘gutali’.

Jer svjesno prihvaćati svako kulturno ‘smeće’ je loše, ali nesvjesno upijanje ovakvih laži je puno opasnije

Poslušajte…

Advertisement

Vijesti

Ristić: Trump kao globalni simbol borbe protiv ljevičarskog radikalizma

Published

on

Čini se kako je dosad sve rečeno što se moglo reći o pokušaju atentata na Donalda Trumpa, koji se odigrao prošlog vikenda na predizbornom skupu u Pennsylvaniji. Kako su TV kamere pratile čitav događaj, a i posjetitelji skupa su sve snimali mobitelima, većina relevantnih činjenica je bila odmah poznata. Nije trebalo dugo da društvene mreže identificiraju atentatora, što su ubrzo potvrdili policija i mediji, piše Borislav Ristić za Večernji list.

Za Trumpa je uvijek vrijedila ona kako čovjek ne mora biti svetac da bi imao sreće, a neuspjeli atentat na njega čini se kako je to i potvrdio. Neki bi rekli kako to donekle važi i za samog atentatora, osim okolnosti da on nije preživio atentat. Trebalo je jako puno sreće da se na skupu visokog rizika s jakim osiguranjem sa snajperom prošeta kroz gomilu i mirno popne na obližnji krov, odakle je potražio svoj put do “slave”.

Trumpov “savršen okret”

Jedan od ponajboljih hrvatskih kolumnista

Čak bi se moglo reći kako je u slučaju atentatora te “sreće” bilo i malo previše da bi se radio o pukoj sreći. Slučaj u životu ima svoju ulogu, i relativno je lako prihvatiti kako je Trumpov “savršen okret” glavom bio stvar sreće, ali ne može tako lako objasniti sretnim slučajem mali milijun ”slučajnosti” koje su pratile atentatora dok se penjao na krov kako bi pucao na Trumpa. To se u stvarnosti jednostavno ne događa.

Ali, ako to ostavimo zasad po strani, treba reći kako su političke posljedice atentata na Trumpa ono što je u ovom trenutku najbitnije razvidjeti. Svjesni kako to što se dogodilo nikako ne ide njima u prilog, vladari iz Bijele kuće odmah su poslali Bidena da se obrati naciji. Tako su Amerikanci, a i čitav svijet, i u tom se trenutku podsjetiti kako imaju lidera kojis vidljivim naporom slovka ispred sebe napisan tekst.

Žalopojke iz demokratskog tabora

Dosad su svi navikli da slušaju žalopojke iz demokratskog tabora kako su ugroženi zbog ovoga ili onoga, uglavnom optužujući suprotni tabor za “fašizam” i promociju nasilja. Međutim, sad se stvar malo okrenula, pa se mogla vidjeti i promjena u njihovoj političkoj retorici – nakon godina etikecije Trumpa kao Hitlera i “egzistencijalne prijetnje demokraciji”
Sada su požurili pozivati na jedinstvo, bratstvo i mir.

Zaislite da hodate ulicom i da vas netko udari šakom u lice, a kada se vi spremite uzvratiti udarac, on odjednom promijeni ploču i počne pozivati na pomirenje i neophodnost nadilaženja razlika. Potom prolaznici prihvate tu retoriku i počnu vršiti pritisak na vas da prihvatite ruku prijateljstva. Radi se o cinizmu i nesposobnosti za običnu samorefleksiju i kajanje, ali to je način na koji već dugo funkcionira liberalna ljevica.

Trenutak u kojem je Trump prestao biti političar

Naravno, neće proći dugo dok se ne vrate na svoju staru radikalnu retoriku. Međutim, pitanje je hoće li američka desnica nakon atentata na Trumpa i dalje ostati pri svom starom defanzivnom maniru opravdavanja pred napadima s lijeva ili ćemo vidjeti i radikalizaciju s desna? Bar dio američke desnice je zasigurno napustio defanzivan stav onog trenutka kada je Trump ustao s podija, stisnuo šaku i uzviknuo “Borite se!”

To je trenutak u kojem je Trump prestao biti političar i postao simbol borbe američkog naroda protiv radikalizma ljevice. Na desnici se sve do sada vjerovalo kako je ljevica korumpirana i opsjednuta moći. To su, znamo, stare bolesti politike. Međutim, nakon što je Trump čudom preživio atentat, sada je svako postalo jasno da nije stvar u korupciji i grabeži za moći, već da se sada radi o elementarnoj egzistenciji – da druga strana želi uništenje desnice.

Atentati su često pokretali velike događaje. Najpoznatiji je atentat na Franju Ferdinanda. Hoće li atentat na Trumpa označiti buđenje desnice i njen prelazak iz defanzive u ofanzivu?

Autor: Borislav Ristić/Večernji list

Continue Reading

Vijesti

BIDEN ODUSTAO Trump mijenja ritam da bi se prilagodio novom kandidatu, možda Kamali Harris

Published

on

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pokušat će pokazati neopredijeljenim biračima da njegova vjerojatna nova suparnica, potpredsjednica Kamala Harris, ima prste u dva velika pitanja na kojima računa da će pobijediti na predsjedničkim izborima u studenom: imigraciji i troškovima života.

Izvori unutar Trumpove kampanje rekli su da će Harris, vjerojatnu demokratsku kandidatkinju nakon što je predsjednik Joe Biden odustao od utrke u nedjelju, oslikati kao “kopilotkinju” tih politika koje izazivaju nezadovoljstvo glasača.

Bidenov iznenadni odlazak i podrška Kamali Harris preokrenuli su utrku, samo osam dana nakon što je Trump preživio pokušaj atentata na predizbornom skupu.

Izvori su Reutersu rekli da se Trumpova kampanja tjednima priprema za Harris ako Biden odustane i ona osvoji nominaciju svoje stranke.

“Harris će biti lakše pobijediti nego što bi bilo Joea Bidena”, rekao je Trump za CNN ubrzo nakon Bidenove objave u nedjelju.

Trumpova kampanja signalizirala je da će je nastojati što čvršće vezati za Bidenovu imigracijsku politiku, za koju republikanci kažu da je kriva za nagli porast broja ljudi koji ilegalno prelaze južnu granicu s Meksikom.

Druga linija napada bit će vezana uz gospodarstvo.

Ankete dosljedno pokazuju da su Amerikanci nezadovoljni visokim cijenama hrane i goriva, kao i kamatnim stopama koje kupnju kuće čine manje pristupačnom.

“Ona je kopilot Bidenove vizije”, rekao je Trumpov savjetnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti tijekom prošlotjedne Republikanske nacionalne konvencije, gdje je stranka imenovala Trumpa za svog kandidata u utrci za Bijelu kuću.

“Ako se žele prebaciti na ‘Biden 2.0’ i imati ‘gačuću’ Kamalu na čelu izbornog listića, dobro stojimo”, rekao je savjetnik, ponavljajući uvredu kojom Trumpova kampanja pokušava tjednima skrenuti pažnju na to kako se potpredsjednica smije.

Organizacija “Učinimo Ameriku opet velikom INC.” koja podržava Trumpa, objavila je u nedjelju da povlači anti-Bidenovske televizijske oglase koji su se trebali prikazivati u neodlučnim državama Arizoni, Georgiji, Nevadi i Pennsylvaniji i zamjenjuje ih oglasom koji napada Harris.

Reklama od 30 sekundi optužuje Harris da je skrivala Bidenovo nestabilno stanje od javnosti i nastoji njoj pripisati odgovornost za Bidenove politike.

“Kamala je znala da Joe ne može obavljati posao, pa ga je ona radila. Pogledajte što je učinila: invazija granica, nevjerojatna inflacija, američki san je mrtav”, kaže pripovjedač u reklami.

Trump, poznat po korištenju uvredljivog rječnika u napadu na protivnike, dao je pristašama na skupu u Michiganu u subotu uvid u uvrede kojima će vjerojatno počastiti Kamalu Harris u narednim danima.

“Zovem je smijačica Kamala. Jeste li ikada gledali taj smijeh? Ona je luda. Po smijehu se može puno toga zaključiti. Ona je luda. Ona je prolupala”, rekao je.

Demokratska stranka tek treba odlučiti kako dalje i još nema jamstava da će Harris biti stranačka kandidatkinja unatoč Bidenovoj podršci.

Harris bi kao demokratska kandidatkinja promijenila utrku na možda nepredviđene načine, rekli su politički stratezi.

59-godišnja žena koja je crnačkog i azijskog porijekla oblikovala bi potpuno novu dinamiku s Trumpom (78), nudeći pogled u živopisan generacijski i kulturološki jaz.

Sjedinjene Države još nisu izabrale ženu za predsjednika u svojoj 248-godišnjoj povijesti.

Rodell Mollineau, demokratski strateg i dugogodišnji pomoćnik u Kongresu, rekao je da će Harris moći pokrenuti “energičniju kampanju koja će potaknuti mlađe birače i druge rase” nakon što je Biden pokušavao animirati te važne biračke skupine Demokratske stranke.

Bivša državna tužiteljica Kalifornije, kao i bivša američka senatorica, Harris će moći iskoristiti “svoje godine iskustva u parničenju kako bi učinkovito procesuirala Trumpa na sudu javnog mnijenja”, rekao je Mollineau.

Chip Felkel, republikanski strateg, upozorio je da bi bila pogreška za Trumpovu kampanju pretpostaviti da bi Harris mogla poslužiti kao jednostavna zamjena za Bidena, zbog njezine potencijalne privlačnosti različitim dijelovima biračkog tijela.

Nedavne ankete pokazale su da je Harris ravna Trumpu. U hipotetskom međusobnom okršaju, Harris i Trump bili su izjednačeni s po 44 posto podrške u anketi Reuters/Ipsos od 15. do 16. srpnja.

Prije nedjelje, Trumpova kampanja već je započela razgovore o tome kako će preraspodijeliti resurse kampanje ako Biden odustane od utrke, prema izvoru koji je izravno upoznat s tim pitanjem.

Jeanette Hoffman, republikanska politička savjetnica, rekla je da će, unatoč drugim stvarima koje će Harris donijeti kao kandidatkinja, njezina bliska veza s Bidenom otežavati njezinu kandidaturu.

Harris “ne predstavlja promjenu koju Amerika traži”, rekla je Hoffman. (Hina)

Continue Reading

Vijesti

“Alternativa kaosu je – povratak u nekadašnju demokraciju, ali uvijek se treba čuvati metka…”

Published

on

Neuspjeli atentat na bivšeg predsjednika i aktualnog predsjedničkoga kandidata Donalda Trumpa nije samo događaj koji će odrediti ili barem supstancijalno utjecati na rezultate američkih izbora. To je događaj koji će utjecati na politički razvoj i budućnost demokracije u Americi, kao i na buduće političke trendove u svijetu koji dijeli zapadne, demokratske vrijednosti. Uključujući i Europu.

.No pitanje je u kojem će smjeru ići utjecaj: u smjeru širenja straha, potonuća u kaos i u konačnici kraja demokracije? Ili u smjeru ujedinjavanja oko temeljnih nacionalnih interesa, prema politici koja se neće iscrpljivati demonizacijom protivnika, već se vratiti sadržaju, a sadržajne će razlike regulirati demokratska procedura? Ukratko, alternativa kaosu povratak je demokraciji kakva je nekad bila, piše Višnja Starešina za Lider.

Obje su opcije i dalje otvorene. Još koji nepredvidivi metak, poput onih koje je prema bivšem predsjedniku Trumpu na predizbornom skupu u Butleru iz zasad još neutvrđenih motiva ispalio mladi atentator Thomas Matthew Crooks, može okrenuti tijek povijesti. No istinski vjerujem u ovu drugu opciju, opciju pozitivnog razvoja i povratka demokracije kući. Jer, nikomu od političkih aktera nije u interesu samouništiti se, odvesti zemlju u ponor građanskog sukoba i kaosa koji su izazvale politike koje svoj sadržaj iscrpljuju u etiketiranju i demonizaciji političkih protivnika. No od ruba ponora do povratka demokraciji kakva je nekad bila dug je, kompleksan i neizvjestan put.

Metak otrežnjenja

Prvi učinci atentata na predsjedničkoga kandidata Trumpa otvaraju put prema pozitivnom razvoju. Kao da se u američkome političkom vrhu dogodilo otrežnjenje, svijest da su na rubu ponora. Predsjednik i (zasad i dalje) demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pozvao je naciju na jedinstvo poručivši da političkom nasilju nema mjesta u Americi. Odmah nakon atentata nazvao je svoga republikanskog protukandidata Trumpa. Prva dama Jill Biden nazvala je svoju prethodnicu Melaniju Trump. Donald Trump promijenio je svoj govor za Republikansku nacionalnu konvenciju davši prednost jedinstvu nacije pred obračunom s Bidenom. Retoriku su drastično promijenili čak i lijevo-liberalni mediji, praktički cijeli medijski mainstream, koji su bili udarna šaka demokrata za demonizaciju bivšeg predsjednika Trumpa i njegovih političkih sljedbenika. Obavještajno-sigurnosna zajednica, čije je slabosti atentat razotkrio na najdrastičniji način, ubuduće će, sigurno, biti mnogo budnija u prevenciji takvih iznenađenja…

Međutim, izborna kampanja koja se zahuktava podrazumijeva nesmiljenu političku bitku glavnih takmaca. To je bit demokracije kakva je nekad bila. Tako će i ovi umirujući pozivi na jedinstvo nacije nužno biti relativizirani u sljedećih nekoliko mjeseci. Poziv na jedinstvo odnosi se samo na zaštitu temelja države i poretka, a nadgradnja je poprište političke borbe u kojoj su nakon atentata Trumpu i republikancima širom otvorena vrata za izbornu pobjedu. Prisebnost, hrabrost i borbenost koje je na javnoj sceni Trump pokazao neposredno nakon atentata, snimke događaja u stvarnom vremenu, uključujući i onu ikonsku fotografiju okrvavljena bivšeg predsjednika s borbeno stisnutom šakom ispod američke zastave, otvaraju prostor Trumpu da se u nastavku kampanje postavi kao spasitelj i ujedinitelj nacije. To je prije samo tjedan dana izgledalo nemoguće. S oslabljenim Bidenom, unutarstranačkim bitkama za novoga kandidata i personalno siromašnim bazenom mogućih nasljednika, demokratima je nakon atentata dodatno sužen manevarski prostor za izbornu pobjedu.

‘Bijeli Obama‘

Trumpov tim otišao je i korak dalje prema budućnosti imenovavši za svoga potpredsjedničkoga kandidata 39-godišnjeg Jamesa Davida Vancea, koji je prema Trumpovim riječima – oživotvorenje američkog sna. J. D. Vance, dječak iz disfunkcionalne radničke obitelji u američkoj provinciji koji je doktorirao pravo na Yaleu, bio marinac u Iraku, s trideset godina napisao autobiografiju koja je postala bestseler, postao uspješan poduzetnik za rizična ulaganja usmjerena na gospodarski i socijalni oporavak američke provincije, da bi s 37 godina bio izabran za senatora (Ohio), danas ima velike izglede postati republikanski ‘bijeli Obama‘, suprotnoga političkog predznaka, za četiri godine. Kad se odmaknemo od dnevnih vijesti, izgleda kao da dolazi vrijeme velikoga američkog reseta pod republikanskom administracijom. Dakako, uvijek se treba čuvati – metka (Višnja Starešina/Lider)

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Croativ.net.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved