Connect with us

Vijesti

Zašto je Hrvatska nezaobilazna za svjetski jet-set

Published

on

What’s a commercial!   Kakva reklama!  “Ljetujte kao Angelina Jolie, Brad Pitt, princ Harry i Beyonce u Hrvatskoj”.

Britanski portal Handbag.com nahvalio je našu obalu i otoke. ‘Pripazi se Francuska rivijero, Hrvatska postaje vruća destinacija’, piše u uvodnom tekstu o ljepotama naše obale.

Naveli su osam razloga zašto nas njihovi čitatelji jednostavno moraju posjetiti:

1. Sa gotovo 3000 kilometara obale i više od 1000 otoka, Hrvatska je raj za one koji vole ‘skakutati po otocima’. Od Hvara, koji je postao raj za poznate i slavne, do ronjenja oko Visa, pa sve do Raba koji je megapopularan među nudistima.

2. Prepun zvijezda, blještavila i glamura Hvar je krcat prekrasnim ljudima, otmjenim koktelima i nevjerojatnim megajahtama. A opet, uskočite li u brodicu, u samo nekoliko minuta možete se naći na osamljenoj plaži.

3. Bilo da volite plivati, ploviti, umakati noge u more ili samo promatrati to plavetnilo, hrvatskom moru nema premca. Dodajte tome i svjež zrak te blagu mediteransku klimu, zapitat ćete se zašto Hrvatsku niste posjetili ranije.

4. Ako vas zanimaju sela na vrhu zelenih brežuljaka i izvrsna tjestenina Toskana vam ne mora biti jedini izbor. Srcoliki poluotok Istra, nudi vam nevjerojatnu alternativu.

5. Hrvatska je dom i izvrsnim plodovima mora. Bilo da se radi o ribi na gradele ili o pladnju sočnih kamenica, ovim plodovima mora nema premca.

6. Sve ljepote Dubrovnika, glamur, arhitekturu i bogatu povijest, možete obići pješice. A ako vam grad postane prevelik zalogaj u neposrednoj blizini su i plaže.

7. U Hrvatskoj možete susresti najrazličitije turiste. U ljetnim mjesecima u zemlju se slijevaju rijeke Talijana, a upoznati možete i Nijemce, Austrijance, Slovence i Norvežane.

8. Kontinentalna Hrvatska nudi odličan aktivan odmor posebno onima koji vole ekstremne sportove poput slobodnog penjanja. Možete uskočiti i u terenac te obići proplanke Velebita ili se ukrcati na brod i obići Kornate.

izvor: A. R. / Dnevnik.hr

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved