Connect with us

Vijesti

Zašto se snimka uz rijeku prekida u ključnom trenutku? Što nam Srpska policija skriva…?

Published

on

Sanja, djevojka nestalo Mateja Periša, je za Kurir je izjavila da je zadnji put kontaktirala s njim nekoliko sati prije nego je nestao, 30. prosinca oko 21.30 sati, kad joj je on poslao video iz beogradskog restorana. – prenosi SD

“Poslao mi je video u poruci, ali ja sam bila na poslu i mobilni mi se bio ugasio. Kada sam oko ponoći došla kući, odgovorila sam mu na tu poruku i otišla sam spavati. Probudila sam se u sedam ujutru i vidim da mi nije poslao poruku za laku noć, što uvijek radi. Poslala sam mu poruku: “Je l’ sve OK?”, odgovora nema. Poslije sam mu oko 14 sati opet poslala poruku, opet ništa. Razmišljam da ne može spavati toliko dugo, nema šanse. Kasnije sam se čula s njegovim prijateljima, koji su mi rekli da je nestao, da mu je jakna tu, da ne znaju što se desilo, bili su van sebe”, prepričala je Sanja te istaknula da joj smetaju priče da je Matej konzumirao drogu.

“Oni uopće nisu u tom điru! A i da jesu, pa tko bi prenio drogu preko granice?! A, tamo oni apsolutno nikoga ne znaju, gdje bi to nabavili? Još, tek su bili došli, prvi dan, nema šanse. On se meni javio u 14.30 kada su prešli granicu, pa u 18 sati kada su ušli u apartman, pa u 21.30, s večere. Na tom videu što mi je poslao su se vidjele tri flaše vina, ali njih je sedmorica. Atmosfera je bila vesela, neki su pili bijelo vino, neki crno, čekali su večeru, ništa posebno”, opisuje djevojka i dodaje: “Glupo će možda zvučati, ali ako je i bio drogiran, njemu je to neko sipao u piće”.

Nastavlja se i nagađanje o Matejevom kretanju koje se, do jedne točke, moglo pratiti na snimkama. Naime, registrirano je da je trčao do restorana Savanova gdje je sišao stepenicama do pontona i tu se snimka prekida. Navodno je na tom mestu pronađen opušak koji je poslan na analizu, ali Matejev otac izvjestio je da mu sin nije pušač, što je samo produbilo sve glasnije sumnje da javnosti nisu dostavljene sve raspoložive inforamcije o ovom slučaju.

U potragu za Perišem je od nedavno uključen i Interpol. Isto tako, u međuvremenu su i stigle informacije od prijatelja nestalog da je u klubu, što je moguće i kulminiralo njegovim nestankom, došlo do sukoba između konobara, koji im je pokušao naplatiti veći račun, mladića iz Zadra koji sutakođer  bili u Gotiku i redara.

Foto: Pixell/N1

Advertisement

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved