Connect with us

Vijesti

Zastupnica Vidović Krišto: ANDREJU PLENKOVIĆU TREBA POJASNITI ŠTO JE EUROPSKO, A ŠTO JUGOSLAVENSKO PRAVO

Published

on

Moj cilj je Hrvatsku putem europskog prava, putem vladavine prava, dovesti na vrh europskih država, gdje sa svojim prirodnim ljepotama, prirodnim bogatstvima i radišnim i poštenim ljudima i pripada

Drag mi je Platon, ali istina mi je draža – rekao bi Aristotel. A pojmovna istina što je jugoslavensko, a što europsko pravo je slijedeća: Jugoslavensko je pravo kada zakoni vrijede različito za vrhušku, a različito za obične građane. Tako na primjer obitelj Cvetković s petero djece sa zagrebačkog Bukovca zbog ne plaćanja dvije rate kredita bude putem Plenkovićevog zakona ovršena, te je policajci izbace na cestu. S druge, pak, strane, Ivica Todorić sjedi na imanju koje je prema građevinskoj dozvoli hotel, među ostalim je, samo za najam otoka Smokvice državi ostao dužan 200 milijuna kuna – ali nijedno državno tijelo ga nije ni pokušalo izbaciti iz tog zdanja da naplati državni dug.

Jugoslavensko je pravo kada Vlada ne poštuje Sabor, a time niti Ustav, pa na moja zastupnička pitanja o zaštiti moguće utaje poreza od strane režimskog tajkuna Tedeschija te o njegovom maltretiranju hvarskih žitelja, Vlada ni nakon 60 dana ne odgovara, iako je poslovnikom obvezna odgovoriti u roku od trideset dana.

Jugoslavensko je pravo kada imate ovršni zakon po kojemu za dug od 150 kn naplaćujete trošak ovrhe 560 kn.

Jugoslavensko je pravo kada imate nepotizam u pravosuđu, u kojemu dokazani suradnik UDBE Vladimir Šeks, postavlja svoju kći za predsjednicu suda u Osijeku, a svog kuma Miroslava Šeparovica za predsjednika Ustavnog suda, te kad Vas smeta moje pitanje koliko je Šeparovićev bivši odvjetnički ured uprihodio novaca od državnih tvrtki i same RH.

Jugoslavensko je pravo kada optuženi Ratko Maček, nakon što “slučajno” susreće ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, jučer bude sudski oslobođen svake krivnje, iako je u javnosti itekako u slučaju Fimi media poznat kao jedan od ključnih aktera.

Europsko je pravo kad su svi građani jednaki pred zakonom.

Europsko je pravo kada javne osobe u svakom trenutku moraju moći dokazati logičan razmjer svojih prihoda i imovine.

Europsko je pravo kada zakoni štite građane, te kad ovršni zakon, primjerice njemački, za dug od 11 tisuća kuna određuje 300 kn troška ovrhe.

Europsko je pravo obveza Vlade zaštititi imovinu građana, te u slučaju kao što je afera Krš-Pađene raskinuti ugovor koji građanima nanosi štetu veću od 2 milijarde kuna i privesti pravdi odgovorne za počinjenje štete – nije europsko pravo štititi dokazani kriminal niti je europsko pravo kad izvršna vlast odbija polagati račune zakonodavnoj vlasti.

Europsko je pravo kada glas svakog birača vrijedi isto, a nikako ne kada se kroz protuustavne i protudemokratske 11. i 12. izborne jedinice od manjine formira većina. Ni u jednoj europskoj državi ne postoji slučaj kao u Hrvatskoj da netko s 500 glasova bude potpredsjednik parlamenta.

Da, g. Plenkoviću, politički jugoslavenizam temelji se na lažima. Zato ja biram europske pravne vrijednosti koje se temelje na činjenicama.

Vaše teorije zavjere o mojoj navodnoj “sprezi” s Milanovićem groteskne su.

Jer, doista se u Jugoslaviji za iznošenje istine, ako je ona smetala moćnicima, dobivao pečat hrvatskog nacionaliste, i time bio najčešće potpuno isključen iz javnosti, a vrlo često i završavao u zatvorima.

Ako Vi mene optužujete bez ikakvih činjenica, te iznosite egzaktne neistine, a usput me politički pokušavate diskvalificirati, onda to jest ponašanje političkog Jugoslavena.

Jer, ako tvrdite da iz vašeg HDZ-a nitko nema veze sa Sanaderovim HDZ-om, onda me jako zabrinjava ponašanje i racionalnost prvog čovjeka izvršne vlasti u našoj državi. Jer, kojem HDZ-u je pripadao Branko Bačić kad je, sudski dokazano, godinu dana skrivao milijune kuna Sanaderovog crnog novca, a danas je Vaš potpredsjednik?

Pa, nije li Gordan Jandroković bio Sanaderov ministar?

Nije li Antu Sanadera Ivo Sanader imenovao za župana u Splitu?

Kod Zdravka Marića stvarno nije jasno čiji je više – jer Marić je i Sanaderov, i Todorićev i Vaš, kao što kod Božinovića ne znamo je li Vaš ili je Mesićev.

G. Plenkoviću, rezultat shvaćanja prava jugoslavenskim principom je dovelo do toga da je Hrvatska po kupovnoj moći 26. od 27 zemalja članica EU.

Moj cilj je Hrvatsku putem europskog prava, putem vladavine prava, dovesti na vrh europskih država, gdje sa svojim prirodnim ljepotama, prirodnim bogatstvima i radišnim i poštenim ljudima i pripada.

U toj mojoj Hrvatskoj nepotizam, korupcija i nered nemaju mjesta.

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved