Connect with us

Vijesti

Židov je bio na rubu, Bog ga spasio od samoubojstva rekavši mu ovo…

Published

on

Ono što je srcem poželio odmah je i dobio

Kad nešto iz srca doista poželimo i s tim priđemo Gospodinu u molitvi, on će nam uvijek odgovoriti, a to pokazuje i čudesna priča o trenutnom obraćenju židova na katoličku vjeru. Njegovo se obraćenje smatra jednim od najfascinantnijih trenutnih obraćenja Židova u 20. stoljeću.

Pobožni su ga ga Židovi odgajali

Charlie Rich rođen je u pobožnoj židovskoj obitelji u malom selu u Mađarskoj. Njegova je majka bila vrlo pobožna i duhovna žena; Potjecala je iz hasidske obitelji poznate po pomaganju siromašnih i siromašnih. Kad je Charlie još bio dojenče, otac je otputovao u Sjedinjene Države kako bi uzdržavao obitelj. Tako su ga njegova majka i pobožni celibatni Židovi odgojili kako bi imao vremena proučavati Sveto pismo. Oni su Charlieja naučili čitati i pisati na jidišu, koristeći prvih pet knjiga Starog zavjeta. Još kao dječak Charlie je svako jutro rano ujutro odlazio na molitvu u sinagogu. Godinama kasnije podsjetio je da mu je ova molitva bila izvor velike radosti. Tada je osjetio Božju blizinu i ljubav. Volio je biti u tišini i samoći u njedrima prirode, u prekrasnim mađarskim šumama.

U New Yorku postao ateist

Kad je Charlie imao 10 godina, njegov je otac prikupio dovoljno novca i doveo cijelu obitelj u New York. U ovom potpuno novom okruženju dječak je izgubio vjeru iz djetinjstva i postao ateist. Presudni utjecaj na Charliejevu promjenu mišljenja imao je njegov učitelj, koji je bio agnostik. Međutim, gubitak vjere u postojanje Boga nije uništio snažnu želju mladića da sazna istinu. Charlie ju je ustrajno tražio, čitajući satima na kraju svakakve knjige u lokalnoj knjižnici. Kad su mu bile trideset i tri godine, pročitao je gotovo sva najvažnija književna djela, kao i knjige najvećih kršćanskih autora poput: Augustin, sv. Toma Akvinski, sv. Bernard, sv. Katarine Sijenske, sv. Terezije Avilske i Bl. Novi čovjek. Bio je fasciniran njima. Međutim, bilo mu je teško povjerovati da je Isus Krist Bog. Zbog nedostatka vjere u postojanje Boga Charlie se osjećao sve praznije u svom srcu i nije vidio smisao života. Došao je dan kada je Charlie pao u očaj. Bila je to za njega užasna duhovna patnja. Tada je došao do zaključka da bi jedino rješenje bilo samoubojstvo …

U takvom stanju krajnje potištenosti Charlie je otišao u park Bronx da se objesi. Upravo se spremao baciti uže na granu jednog od drveća, kad je začuo korake iza sebe. Uplašio se … Nije imao hrabrosti izvršiti svoj plan. Ubrzo, , prošao je pokraj Katoličke crkve. Osjetio je strah da bi ga mogli zamoliti da ode. Charlie je ipak ušao unutra, međutim, želio se rashladiti i odmoriti.
U crkvi je zavladala tišina; mladić je bio sam; sjeo je, osjetio velik mir, a pozornost mu je privukao vitraj koji prikazuje Isusovo smirivanje oluje (usp. Lk 8,22-25).

Bog mu se obratio, a zbog ove riječi postao  je novi čovjek

Gledajući vitraj koji prikazuje evanđeosku scenu Isusova utišavanja oluje, Charlie je iskreno poželio vjerovati s jednakom sigurnošću i snagom kao i oni koji ovdje dolaze i mole i vjeruju da Krist zaista postoji, da je bio mrtav i da je uskrsnuo, a da su Njegove riječi zapisane u Evanđelju, istinite. Tada mu je palo na pamet da bi, ako bi sve ovo bilo istina, tada ljudski život, patnja i smrt imali smisla, a istina o Kristu bila bi izvor neuništive sreće.
To mu se, međutim, činilo previše čudesnim i nestvarnim da bi bilo istinito. Charlie je zaključio da ima posla s obmanom, i lažom. Dok je razmišljao o tome, odjednom je vrlo jasno začuo riječi zbog kojih je zanijemio i koje su mu protresle biće:

“Naravno da je istina. Krist je Bog koji je sišao na zemlju i postao pravi čovjek. Riječi Evanđelja su istina.”

Na te riječi Charlie je pao na koljena i počeo se usrdno moliti i zahvaljivati ​. Milost Božje milosrdne ljubavi prelila se preko njega i zaliječila njegovu ranjenu unutrašnjost. Bilo je to mistično iskustvo Božje prisutnosti, sigurnosti Njegovog postojanja, nježne brige i beskrajne milosti. Od tog je trenutka, kako je sam napisao, priča o njegovu životu dobila novu duhovnu kvalitetu koju je teško opisati ljudskim riječima, jer se odnosi na spoznaju Kristove ljubavi koja nadmašuje svako znanje .  Charlie je bio na koljenima i zahvalio je samom Gospodinu što mu je priskočio u pomoć i osobno mu rekao da je Krist Bog. Tijekom ove molitve Bog je napravio duboku promjenu u njegovom  životu. Charlie je postao novi čovjek.

Živio samo za Krista

Charlie je doživio neopisivu duhovnu radost i zahvalnost zbog ovog nezasluženog dara obraćenja samog Boga. Od tog dana, osoba našega Gospodina Isusa Krista postala je za njega sve, najveće blago za koje je bio spreman dati svoj život. Godinama kasnije, Charlie je napisao:
“Riječi” Isusa Krista “odisale su neopisivom aromom, slatkoćom s kojom se ništa ne može mjeriti. Do danas me zvuk ovih riječi ispunjava neobičnom, neizrecivom radošću za koju osjećam da ne dolazi s ovog svijeta.

Charlie se odmah krstio i primio svetu pričest te rekao da je to radost koju ne bi mijenjao za ništa u životu.

“Biti katolik je karta za vječni život”

‘Dao mi je duševni mir i čistoću vizije za koju nisam mislio da je moguća u ovom životu, “Božji mir koji prelazi svu pamet” (Fil 4,7).’,
Charlie je vjerovao da je biti katolik posebna Božja milost. Gospodin Isus neprestano nam daje svoj život i ljubav u svakodnevnoj molitvi te u sakramentima pokore i euharistije. Ako katolik prestane moliti, napušta svoj poziv. Ako živi u grijehu i odbija prekinuti s njim, prezirući Božje milosrđe, tada izdaje Isusa i živi u stanju duhovne smrti koja ga može dovesti do gubitka vječnog života, napisao je i dodao:“Nisam postao katolik da bih bio sretan u ovom životu, ali u sljedećem je moja sveta katolička vjera, karta za vječnu i beskrajnu radost na nebu, prenosi milujciesie.pl

Autor:VjeraSrijeda, 07. travnja 2021. u 11:16

Vijesti

Talijanski oskarovac: Jedina razumna stvar koju sam čuo o životu bila je od Isusa…

Published

on

Komičar Roberto Benigni (dobio Oscara za Život je lijep) poznat je po svojim duhovitim, uglavnom improviziranim monolozima na filozofske i književne teme. Sada je jednu od njih održao na Trgu svetog Petra – i prekršio tabu.

Tako je u ‘svom elementu’ nedavno na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje u improviziranom govoru pred oko 50.000 sudionika, poznati talijanski komičar, prvog Svjetskog dana djece Katoličke crkve, ‘ispalio’ još jedan biser: „Među vama može biti novi Michelangelo ili novi Galileo (… ) A među djevojkama možda budući dobitnik Nobelove nagrade (…) ili čak papa.“

Međutim, u rijetkim trenutcima sabranosti i ozbiljnosti, rekao je i ovo:

“U životu ljudi daju puno savjeta. Ali mogu iskreno reći: jedina razumna stvar koju sam čuo u cijelom životu, znate li od koga sam je čuo? Od Isusa. U Evanđelju “Govor na gori”.

Kada Isus  daje ove popise koje moramo zapamtiti. Blago poniznima, mirotvorcima, milosrdnima… Upravo tako, blago milosrdnima, odnosno brizi za tuđu bol, osjetljivosti, praštanje. U biti, biti duboko dobar.

To je ono što je Isus rekao, a ja vam kažem, čini mi se da je to jedina razumna stvar koju sam ikada čuo u cijelom svom životu, jedina dobra ideja koja je ikada izražena u ljudskoj povijesti.”

Roberto Beningni

Continue Reading

Vijesti

Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija

Published

on

Pred predstojeće europske parlamentarne izbore, Hrvatska paneuropska unija – Ogranak Split i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju vas sutra (četvrtak), 6. lipnja s početkom u 18 sati na tribinu: Mirotvorci u stoljeću svjetskih ratova i revolucija: Coudenhove-Kalergi, Stjepan Radić, Mahatma Gandhi. Razmišljanja pred Europske izbore u XXI. stoljeću.

Glavni govornik: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije i Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Tribinu će voditi Marija Barić Đurđević, Hrvatska paneuropska unija.

U konferencijskoj dvorani hotela Dioklecijan u Splitu (Splitska kuća zdravlja), Kranjčevićeva 45.

Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

PONOSAN NA KORJENE Najtrofejniji američki trener jučer dobio hrvatsko državljanstvo

Published

on

Bill Belichick posjetio Vatrene: “Ponosan na hrvatske korijene”

Gost hrvatske nogometne reprezentacije danas je bio Bill Belichick, najtrofejniji trener u povijesti američkog nogometa s osam osvojenih naslova Super Bowla.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon što je uoči prijateljske utakmice između Hrvatske i Sjeverne Makedonije dobio na dar uokvireni dres s brojem osam i prezimenom Biličić na leđima, kao podsjetnik na njegove hrvatske korijene, Belichick je posjetio Vatrene poslije ručka i u ugodnom druženju usporedio neke svoje najveće uspjehe s onim hrvatske nogometne reprezentacije.

Belichick je kao pomoćni trener osvojio dva prstena s New York Giantsima, a potom je kao glavni trener poveo New England Patriotse do šest naslova prvaka. Nakon kratkog videa o njegovoj karijeri, Belichicku je dobrodošlicu ispred Saveza poželio glasnogovornik Saveza, Tomislav Pacak:

“Među nama ima dosta ljubitelja NFL-a, ali za one koji manje prate football, danas je s nama najveći trener američkog nogometa u povijesti, ili možda jednostavnije, Guardiola, Ancelotti i Mourinho u jednoj osobi. Lijepo je vidjeti koliko ističete svoje hrvatske korijene i privilegija nam je ugostiti vas ovdje u Rijeci”.

Belichick je u Hrvatsku stigao na poziv Petea Radovicha, još jednog izuzetnog uspješnog Hrvata u Americi koji je kao TV producent osvojio čak 45 Emmyja. Radovich je kratko predstavio Belichicka i dao uvod u nekoliko anegdota koje je proslavljeni trener podijelio s igračima:

“Kad su 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrali Hrvatska i Meksiko, kladio sam se kondicijskim trenerom New England Patriotsa, koji je Meksikanac, i izgubio okladu jer je Hrvatska doživjela poraz pa sam morao biti odjeven tipično meksikanski, s velikim sombrerom na glavi. Tri godine poslije vi ste, dečki, pobijedili Meksiko 2:1 pa je on morao nositi hrvatsku kapu, hrvatsku zastavu i dres Luke Modrića. Bila je to slatka osveta, ha, ha, ha…“, istaknuo je Belichick, od jučer državljanin Republike Hrvatske, koji je redovito u svojim medijskim nastupima isticao svoje hrvatsko podrijetlo i tijekom nekih najvažnijih utakmica u svojoj karijeri nosio na rukavu hrvatsku trobojnicu.

Foto: Drago Sopta/HNS

“Ponosan sam na svoje hrvatske korijene, moji djed i baka su došli u SAD 1910. godine iz Draganića i imali težak život, ali je zato moj otac, također trener američkog nogometa, uspio doživjeti svoj američki san. Jučer sam postao hrvatski državljanin, sad sam jedan od vas, bez obzira na to što ne pričam hrvatski. Čast mi je biti u vašem društvu, gledao sam jučerašnju utakmicu i zaista ste bili fantastični”.

Belichick je iz prve ruke mogao objasniti kako je u sportu najzahtjevnije uzastopno postizati vrijedne rezultate, poput Vatrenih, koji su se s dva posljednja svjetska prvenstva vraćali s odličjima.

“Često u sportu znamo čuti kako momčadi koje su došle do samog kraja, a nisu uspjele, kažu da će se vratiti sljedeće sezone, a to nije jednostavno jer moraš proći sve iznova. Jednako tako, naravno da je lakše doći do vrha, nego ostati na vrhu jer postaneš meta i jer si postavio standarde svima drugima i svi žele dostići tvoju razinu. Za mene je sve u izgradnji momčadi iz sezone u sezonu i postizanju prave razine forme kad je to najpotrebnije, u mom slučaju tijekom studenoga, prosinca i siječnja, u vašem slučaju uoči velikih natjecanja”, objasnio je Belichick.

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uručili su Belichicku potpisani dres i potpisanu loptu, a Belichick je uzvratio potpisanim loptama za američki nogomet. 

U nekoliko rečenica objasnio je i svoj odnos s najvećim quarterbackom u povijesti NFL-a, Tomom Bradyjem.

“Tom je nevjerojatan igrač, vrlo pametan, onaj koji pokreće momčad i gradi uspjehe momčadi. Međutim, on je zadužen samo za jedan segment igre, jer kad odvojeno igraju obrana i napad. Dakle, ako momčad želi uspjeti, mora biti dobra u svim segmentima igre. Tom Brady je bio sjajan igrač u sjajnim momčadima, u društvu ostalih odličnih igrača”, zaključio je Belichick, koji se poslije obraćanja Vatrenima zadržao u kratkom razgovoru s kapetanom Lukom Modrićem, koji u hrvatskim, ali i svjetskim okvirima zaslužuje usporedbe s Tomom Bradyjem. Zbog svega što je napravio s Hrvatskom i Real Madridom. Neki će reći i zbog godina, ali u slučaju obojice, i Bradyja i Modrića, one su bile i ostale samo broj.

Ipak ima jedna razlika. Brady je u 46. rekao zbogom aktivnom igranju, Luka je još uvijek na velikoj sceni. I tek mu je 38!

Foto: Drago Sopta/HNS izvor: HNS
Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved