Connect with us

Vijesti

10 ZAPANJUJUĆIH… Piramide u Gizi su enigme koje se možda nikad neće riješiti

Published

on

Piramide u Gizi su enigme koje se možda nikad neće riješiti. Pronašli smo tisuće hijeroglifa diljem Egipta – nijedan ne spominje kako su izgrađeni ili kako su stari klesali kamen. 10 činjenica koje će vas oduševiti – piše Culture Critic.

1. Pronađen je samo mali broj staroegipatskih tekstova koji uopće spominju piramide. Najbolje što imamo o njihovoj konstrukciji su ovi fragmenti papirusa, otkriveni 2013., koji spominju isporuku vapnenačkih blokova preko rijeke Nil.

2. Same piramide ne sadrže niti jedan hijeroglif – niti su unutar njih pronađene slike, grobno blago ili mumije. Nasuprot tome, grobnice u Dolini kraljeva ukrašene su složenim hijeroglifskim tekstovima i umjetninama od poda do stropa.

3. Usmjereni su prema pravom sjeveru (ne prema magnetskom sjeveru) s nevjerojatnom točnošću. Velika piramida udaljena je samo 3,4 lučne minute od savršenog poravnanja, ili preciznost od ~1 milimetar po metru duljine njezine baze. Izvođenje ove preciznosti na nečemu s površinom od preko 13 hektara je zapanjujuće.

4. Velika piramida bila je najviša zgrada na svijetu gotovo 3900 godina (pretpostavljajući konvencionalno datiranje oko 2560. pr. Kr.), dok ju nije nadmašila katedrala u Lincolnu tijekom 14. stoljeća. Bila je visoka 481 stopu, ali ju je erozija s vremenom malo smanjila.

5. Nekada su bili prekriveni blještavim bijelim kamenim kućištem od vapnenca. Neki istraživači također misle da su vrhovi bili obloženi zlatom i drugim plemenitim metalima. Vjeruje se da su kamenje oplate opljačkali i ponovno upotrijebili mještani nakon oštećenja uzrokovanih potresom.

6. ~2,3 milijuna kamenih blokova čini Veliku piramidu, prosječne težine 2,5 tone. Njihovo vađenje s bakrenim pilama, dlijetima i kamenjem za udaranje, zatim njihovo transportiranje i podizanje na svoje mjesto najveći je inženjerski pothvat ikada postignut.

7. Blokovi unutarnje komore i kamenje kućišta Velike piramide su izrezani i spojeni zajedno s takvom visokom preciznošću da oštrica britve ne može stati između njih. Zapanjujuće s obzirom na to da neki granitni blokovi Kraljeve komore teže i do 80 tona svaki.

8. Procjenjuje se da je Velika piramida teška ukupno oko 6 milijuna tona. Danas su jedine građevine koje to premašuju Kineski zid i brana Tri klanca.

9. Kada je Napoleon posjetio u kasnom 18. stoljeću, on je (ispravno) izračunao da Velika piramida sadrži dovoljno materijala za 10 stopa visok zid oko cijelog perimetra kopnene Francuske. Vjeruje se da je on sam izvršio ovaj izračun.

10. Kleopatra je živjela vremenski bliže današnjem vremenu nego izgradnji piramida. U Egiptu postoji poznata poslovica: “Čovjek se boji vremena; vrijeme se boji piramida.”

Preneseno s Culture Critic…

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved