Connect with us

Vijesti

1984. – Orwellov “priručnik” za manipulaciju masama

Published

on

(Prvo izdanje na engleskom jeziku: Secker and Warburg, London. Datum i godina tiskanja: 8. lipnja 1949.)

Kritičari su roman, objavljen godinu prije Orwellove smrti, doslovno obožavali, proglasivši ga jednim od rijetkih remek djela engleske književnosti. Neprijateljska pak kritika ga je proglasila „političkom komedijom strave i užasa“

Pripremio: Ivan Remeta (Johnny)
1984. je roman, koji bi se najjednostavnije mogao opisati kao antifantazija.

Eric Arthur Blair (George Orwell) bio član Fabijanskog društva* (engl. Fabian Society), a otac (Thomas Arthur Richard Blair) vjerojatno mason 33. stupnja. (List of Freemasons (E–Z) – Wikipedia)

Bio je dobar poznavatelj sustava, načina manipulacije masama, kao i planova za budućnost. Stoga ‘1984.’ možemo čitati i kao “priručnik” o funkcioniranju današnjeg “Covid-19” globalnog svijeta.

Ono što se u Orwellovo doba činilo nedokučivim, pretjeranim ili neprovedivim, većim se dijelom ostvaruje. Orwellovo posljednje upozorenje: “U svijetu neće biti drugih emocija osim – straha, bijesa i želje za podčinjavanjem. Ako želite zamislite budućnost, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice!

Posljednji intervju – prevedeno na hrvatski jezik

Za ovu su knjigu navodno čuli svi. Ali, često se u društvu nađe neki upitnik nad glavom kada se o “1984” Georgea Orwella počne govoriti. Stoga sam odlučio predstaviti vam ovu knjigu, nadajući se da će vas ovaj tekst potaknuti na čitanje ovog jedinstvenog klasika.

1984. je roman, koji bi se najjednostavnije mogao opisati kao antifantazija. Naime, misao koja pokreće radnju romana je postojanje države Oceanije, koja je po svojim karakteristikama toliko savršeno negativna da tijekom čitanja imate dojam da je u tome naprosto dostigla savršenstvo, ukoliko je to uopće moguće.

Glavni protagonist radnje jest građanin Oceanije po imenu Winston Smith, najobičniji pojedinac, zaposlen u Ministarstvu istine na poslovima mijenjanja povijesti. Da biste to jednostavnije shvatili, treba znati da se vlast u Oceaniji sastoji od Velikog Brata, brkatog čovjeka koji nema dobi niti imena, a na čijoj se svemoći temelji cijela ideologija. On upravlja državom pomoću četiri ministarstva:

– Ministarstva mira (koje se bavi ratom),

– Ministarstva bogatstva (koje se bavi smanjivanjem životnih uvjeta svojih građana na najnižu razinu na kojoj mogu preživjeti),

– Ministarstva ljubavi (koje se bavi mržnjom)

– Ministarstva istine (koje se bavi propagandom iliti lažima).

S obzirom na to da Winston radi u Ministarstvu istine, on je (nužno) član Partije, odnosno njenog vanjskog dijela, u koji ulaze praktički svi koji rade za državu. Partija ima i svoj uži dio, u kojem se nalaze visoko rangirani službenici, najbliži Velikom Bratu. Izvan partije se nalazi najveći dio stanovništva, bez ideja i funkcije – Proli (skraćeno od Proleteri), koji dane krate igrama na sreću, pivom i nogometom (poznato?) i jedina im je funkcija da se razmnožavaju i ne bune, nesvjesni svoje potlačenosti. Za članove Partije omiljena je parola da su Proli i životinje slobodni.

U vrijeme radnje na Zemlji postoje svega tri države, Eurazija, Oceanija i Orijentazija. Osim njih postoji i ničije područje u središnjoj Aziji, koje ipak nije „livada iz sna“ iz „Jalte, Jalte“, nego predmet želja svih država, koje se oko njega neprestano bore. Nitko se ne sjeća početka rata, jer on traje oduvijek.

Također nitko ne zna ni protiv koga se trenutno ratuje, jer se protivnici rotiraju s vremenom, a zatim se preinače svi povijesni izvori i ispada da je Oceanija oduvijek u ratu samo sa sadašnjim protivnikom, a s dojučerašnjim je oduvijek u prijateljstvu.

Takvu elastičnost mišljenja državni organi Oceanije razvijaju kod svojih građana od najmanjih nogu, a na temeljima novogovora – nove inačice engleskog jezika, koja je smišljena kako bi reducirala broj riječi u jeziku i tako ukinula proturežimske misli građana.

Službena državna ideologija je Anglosoc, engleska verzija socijalizma, a da bi sve bilo još sličnije SSSR-u, postoji i državni neprijatelj broj 1 – Emanuel Goldstein (ekvivalent Lavu Trockome).

U takvoj svakidašnjici živi (zapravo preživljava) Winston, naš glavni junak. Svaki dan crnči na prepravljanju novinskih članaka u skladu s najnovijim direktivama Partije, brišući cijele događaje i ljude iz povijesti čovječanstva, a dajući život drugim – fiktivnima i opisujući nikad neodigrane događaje na savršeno logičan način.

Frustriran je svojom svakodnevicom, u kojoj živi sam u malom prljavom stanu u velikoj prljavoj zgradi, u kojoj ga vlast kontrolira putem telekrana (specijalan uređaj koji su obavezni imati svi, a koji osim javljanja vijesti i funkcije današnjeg televizora ima i mogućnost primanja informacija iz okoline te apsolutne kontrole stanara). Winston nema obitelji (nekad davno imao je ženu), ima premalo hrane da bi bio zdrav, a previše lošeg džina marke Pobjeda (koji građanima uvaljuje država). Nema prijatelja ni zanimacije osim posla, a država mu zadire u svaki segment života.

No Winston nije otupio do krajnosti – on potajno mrzi Partiju.

Do zapleta dolazi kad nabavi bilježnicu i počne u nju zapisivati svoje misli, riskirajući tako smrt ukoliko ga otkrije Misaona policija (da, i to je postojalo u Sovjetskom savezu pod nazivom NKVD). Na poslu Winston intuitivno otkriva jednog kolegu za kojeg postaje uvjeren da dijeli njegovo mišljenje i počinje se nadati da nije sam. Ubrzo upoznaje i Juliju, kolegicu s drugog odjela, koja ga zaprepasti šaljući mu skrivenu poruku da ga voli, iako nikad nisu progovorili ni riječi. Ljubav kao takva je u Oceaniji poželjna jedino ako je usmjerena prema Velikom Bratu, a ona među ljudima se nastoji iskorijeniti, tako da se već djeca učlanjuju u tzv. antispolne organizacije te do odrasle dobi postaju neka vrsta bezosjećajnih pčela radilica, koje se i razmnožavaju jedino po naredbi države. Međusobni osjećaji su zabranjeni.

I tako Winston u Juliji pronalazi partnericu u zločinu i malo po malo pokušava konstruirati neke (za nas normalne) životne aktivnosti koje mu do tad nisu padale na pamet ili su bile najstrože zabranjene (kuhanje kave, seks ili posjedovanje pritiskivača za papir!). Ali cijelo vrijeme sluti da zapravo živi u utopiji te da će ga stvarnost (iliti antiutopija) pronaći i zgaziti svakog trena.

Tijekom čitanja 1984., lupila me spoznaja da neke elemente imamo i mi danas u „suvremenom

(Čitatelj se treba zamisliti i nad državnim parolama Oceanije, koje glase:)

– Rat je mir?

– Sloboda je ropstvo?

– Neznanje je moć?

Kritičari su roman, objavljen godinu prije Orwellove smrti, doslovno obožavali, proglasivši ga jednim od rijetkih remekdjela engleske književnosti. Neprijateljska pak kritika ga je proglasila „političkom komedijom strave i užasa“.

Popularna kultura na prvi pogled obožava ovo Orwellovo djelo, što se može primijetiti i iz broja pjesama koje su razni glazbenici posvetili njegovim motivima: Eurythmics (1984 (For the Love of Big Brother), Sexcrime, Ministry Of Love, Room 101), Judas Priest (Electric Eye), David Bowie (1984), Muse (Citizen Erased, United States of Eurasia), Radiohead (2+2=5) i mnogi drugi…

Za kraj, 1984. je djelo koje bezrezervno preporučujem svima koji su se ikad zapitali što se zapravo događa oko nas i ne mislim pritom na teoretičare zavjera. Djelo ostavlja gorko-kiseli okus fantazije u kojoj nema dobrih likova niti sretnih završetaka, ali za koju također ne morate ući u ormar, nego tek otvoriti novine. I nećete biti jedini koji su se, čitajući, zagledali u strop i zapitali kako je moguće da je nešto tako dobro sročeno te kako vama samima takvo nešto nije već palo na pamet.

O piscu

*George Orwell (pravim imenom Eric Arthur Blair, 1903-1950.), engleski pisac i novinar, najpoznatiji je po svojim djelima Životinjska farma i 1984. Rodio se u obitelji državnog službenika, u tadašnjoj engleskoj koloniji Indiji te se kao dijete vratio u Englesku. Školovao se na prestižnom koledžu Eton, gdje je bio kraljev stipendist. Jedno vrijeme je živio i radio u Burmi kao član Indijske kraljevske policije, odakle se ipak vratio u Englesku, nakon što mu se zgadio imperijalizam. Po svojim nazorima bio je socijalist (koji je prezirao staljinizam), a sudjelovao je u Španjolskom građanskom ratu, u kojem je bio i ranjen. Umro je u dobio od 47 godina, od tuberkuloze te je pokopan po anglikanskim običajima, prema svojoj želji, u Oxfordshireu u Engleskoj.


(*Društvo je dobilo ime po Kvintu Fabiju Maksimu, prozvanome »Cunctator« (Oklijevalo), rimskom vojskovođi iz III. st. pr. Kr., koji je taktikom iščekivanja i izbjegavanja frontalnih bitaka nastojao iscrpsti Hanibala. Sastojeći se pretežito od intelektualaca (pisaca, znanstvenika, političara), društvo nije težilo postati masovnom političkom organizacijom (u prvih dvadeset godina broj članova nije prelazio 1000, krajem XIX. st. bilo ih je u Londonu oko 3000, a u britanskoj provinciji oko 40 000). Fabijanci žele svojim idejama djelovati na sve ljude, bez obzira na njihovu klasnu pripadnost, a posebno na utjecajne pojedince u društveno-političkim organizacijama.)

Advertisement

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved