Connect with us

Vijesti

Bidenov mentalni kapacitet i zapadni svijet na umjetnom pilotu

Published

on

Ono što svi vide, ali je mnogima neugodno upitati adresirao je ovih dana američki republikanski kongresnik, umirovljeni admiral Ronny Jackson.

Ponukan prizorima s velike europske turneje američkog predsjednika Joea Bidena, Jackson je javno postavio pitanje mentalne (dis)funkcionalnosti američkog predsjednika, zatraživši da obavi kognitivno testiranje. Dr. Jackson je itekako kvalificiran postaviti taj zahtjev. Prije nego što se politički aktivirao, petnaest je godina vodio liječnički tim Bijele kuće, u vrijeme Busheve, Obamine i naposljetku Trumpove administracije. Dakle i u vrijeme kada je Joe Biden bio potpredsjednik SAD-a.

Doduše, ne treba biti veliki liječnik specijalist da bi se primijetilo kako je ponašanje predsjednika Bidena na europskoj turneji bilo vrlo neobično. Čak i ako se uzme u obzir njegova životna dob, jet-leg i zahtjevan radni ritam – od bilaterale u Velikoj Britaniji, preko summita G7 i summita NATO-a do bilaterale s ruskim predsjednikom Putinom u Ženevi – djelovao je vrlo rastreseno i na trenutke potpuno pogubljeno. U Velikoj Britaniji bilo je teško razaznati da li ga prva dama, dr. Jill, stalno drži za ruku zato da demonstrira privrženost ili zato da predsjednik ne ispadne iz protokola, da se ne izgubi ili ne padne. Na sastanku lidera G7, u onom malom dijelu koji su zabilježile kamere, djelovao je potpuno rastreseno, budeći sumnje može li uopće pratiti razgovor. Njegov tim ga je nastojao maksimalno zaštititi od novinara, ali i u onom malom dijelu kada bi progovorio bio je to ispad bijesa ili neka čudnovata retorika primjerenija zalogajnici na benzinskoj crpki u Indiani nego predsjedniku SAD-a. A upravo je retorika nekoć bila Bidenova jača strana. Nakon summita s ruskim predsjednikom Putinom, Bidenov tim izbjegao je zajedničku konferenciju za novinare. Ali i u kratkom pojavljivanju pred novinarima Biden je uspio napraviti ljutiti ispad.

Nekompetentna Kamala

Bidenov osobni lječnik, dr. Kevin O’Conor, nastojao je odmah nakon završetka europske turneje zaustaviti spekulacije o predsjednikovu mentalnom zdravlju objavom u kojoj ga opisuje kao “zdravog i snažnog 77-godišnjeg muškarca, koji je potpuno spreman uspješno obavljati dužnosti predsjednika, koje uključuju vrhovnu izvršnu vlast, dužnost šefa države i vrhovnog zapovjednika vojske”. Nakon snimki s europske turneje taj opis Bidenova medicinskog statusa više izgleda kao neka prastara poruka sovjetskog partijskog politbiroa u kojoj je i već pokopani predsjednik mogao biti izvrsnog zdravlja, ako tako odluči Partija. Mnogo uvjerljivije zvuče riječi bivšega glavnog liječnika Bijele kuće i aktualnog kongresnika dr. Jacksona, koji izražava ne samo zabrinutost za Bidenovo zdravlje, već i zabrinutost za Ameriku zbog slike i poruke koju takvo ponašanje njezina predsjednika šalje – i saveznicima i protivnicima. Možemo zamišljati kako su izgledali razgovori u četiri oka između pogubljenog Bidena i fizički i mentalno nabildanog Putina. Donekle je utješno to što su odnosi SAD-a i Rusije zapravo vrlo stabilni, s nekoliko ispušnih ventila za konflikte i izmjenjivanjem faza taktičke dramatizacije odnosa i njihove relaksacije. Sada će ponovo biti malo relaksirani.

Nakon neugodnih snimki s europske turneje Bidenovi suradnici će vjerojatno prorijediti predsjednikova putovanja izvan SAD-a. I na red će neminovno doći pitanje: dokle Joe Biden može obnašati predsjedničke dužnosti? Na klupi za rezerve nestrpljivo čeka potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, praktički bez iskustva u državnoj administraciji i bez političkog kapaciteta. Dosad je najpoznatija po tome što je već tri mjeseca zadužena za upravljanje migrantskom krizom (sada već katastrofom) na južnoj američkoj granici, a još uvijek nije posjetila to područje. Baš uoči Bidenove europske turneje društvene su mreže zabavljali njezini šaljivi videoklipovi s puta u Gvatemalu. Ako ste propustili, vrijedi pogledati kako potpredsjednica SAD-a iz Gvatemale, u maniri glumice u školskoj priredbi, tužnim glasom i polusuznim očima poručuje ilegalnim migrantima: “Molim vas, nemojte dolaziti. Nemojte dolaziti.” Ili kad na pitanje novinara (inače prijateljske joj televizijske kuće) zašto u tri mjeseca još nije bila na južnoj američkoj granici, potpredsjednica uz gromoglasni hihot odgovara: “Nisam bila ni u Europi.”

Duboka država i korporativni interesi nisu progutali političke lidere samo u SAD-u. To je postao trend u državama zapadnog svijeta. Uostalom, kada pogledate family-photo sa summita G7, najviše mentalne svježine i liderskog štiha pokazuje 95-godišnja britanska kraljica. Uz Angelu Merkel koja najesen odlazi. I vrlo je moguće, pa čak i izgledno, da će za godinu dana šeficu prve zapadne sile Kamalu “hi-hi-hi” u Berlinu dočekati šefica prve europske sile Annalena “ha-ha-ha”, koja je tako fit da voli pred kamerama pokazivati stoj na glavi. I to zahtjevniju varijantu, nogu raširenih u “špagu”. Naši “orlovi” i “jazavci” su potpuno u trendu. Takva programirana kriza lidershipa u zapadnom svijetu potiče pitanje: Ima li pilota u avionu? Pilota izvjesno ima, samo nisu u avionu. Drugo je pitanje: je li to samo jedan eksperimentalni, neugodni let na umjetnom pilotu? Ili je to početak ozbiljnog pada?

Višnja Starešina
Slobodna Dalmacija

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved