Connect with us

Vijesti

“Važno je da Hrvatska s novom Vladom ne propusti novi trend jačanja nacionalnih identiteta unutar europskih država”

Published

on

Premoć geopolitike – U procesu globalnog resetiranja geopolitički će interesi biti nadređeni svima ostalima

Vremena opasnog življenja, ona u kojima se geopolitički preslaguje svijet, nezgodna su za prognoze. Nakon što je invazijom na Ukrajinu 2022. Vladimir Putin srušio cijelu globalnu političku prognostiku, u 2023. ponovilo se potpuno iznenađenje. Početkom te godine mainstream-prognoze računale su s premještanjem ratnog žarišta dalje na istok, s velikom kinesko-američkim bitkom za indopacifičku regiju, u nadi da (geo)politički sukob neće prerasti u otvoreni rat između Kine i SAD-a. Brodovlje i zrakoplovstvo nakrcano u Pacifiku, uz dizanje političkih tenzija, ostavljali su dojam da veliki obračun samo što nije počeo.

Kad tamo – ništa od velikog sraza na Pacifiku. Novi rat počeo je na Bliskom istoku, potpuno neočekivanim i politički nelogičnim Hamasovim upadom u Izrael uz pokolj i odvođenje talaca. Politički potpuno neočekivano, jer na pomolu je bilo zaključenje tzv. Abrahamovih sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije zahvaljujući kojima bi mirno (geo)političko preslagivanje na Bliskom istoku ušlo u novu, višu fazu, čime bi palestinsko pitanje, pa i pitanje Gaze, postalo sekundarno i rješavalo se postupno kombinacijom mekih, političko-ekonomskih sredstava.

U trenutku Hamasova napada odnosi između Izraela i Gaze bili su u najrelaksiranijoj fazi. I iz Hamasove pozicije, kako je vidimo zapadnjačkim očima, bilo je potpuno nelogično započinjati rat u kojem se nakon prepada na dulji rok ne može pobijediti, a izgledno će prouzročiti i uništenje Hamasa kao organizacije iako će, vjerojatno, na njegovu nasljeđu ojačati radikalne opcije u islamskog svijetu, pa i među Palestincima. Međutim, zapadni pogled često je slijep.

Dva osvješćivanja Europe

Godina na izmaku poučila nas je da nas događaji koji mijenjaju svijet u pravilu zateknu nespremne i iznenađene, ali zato su trendovi novoga globalnog preslagivanja stabilni i predvidivi. A oni postupno idu prema novom poretku globalne moći, sa SAD-om i Kinom središtu. Prema tom središnjem odnosu i sukobu određuju se i ostali. Uključujući i Rusiju, EU i pojedine države članice, Bliski istok… I u 2024. predvidiv je trend zatvaranja nekad vrlo otvorenih regija i društava.

Osobito se to odnosi na Europu, odnosno EU kao njezin dominantni dio, a podrazumijeva jačanje nacionalnih identiteta, kao i regionalnih civilizacijskih i kulturnih poveznica. Nasuprot politici multikulturnosti i otvorenih vrata, koju je personificirala bivša njemačka kancelarka i šefica CDU-a Angela Merkel, današnji CDU Friedricha Merza priprema za izbore koncept njemačke Leitkultur (vodeće kulture), koji podrazumijeva novu njemačku društvenu i kulturnu integraciju. I to je izgledan europski trend.

Nakon što je Putinova invazija na Ukrajinu osvijestila europsku energetsku ovisnost o Rusiji i potaknula žurno prekrajanje energetskih politika, rat Izraela protiv Hamasa osvijestio je koliko su istočnjački projekti s pomoću nekontroliranih i neselektivnih migracija te zelenih i wokeističkih politika oslabili zapadna društva i ugrozili njihovu sigurnost.

Čak i kad rat između Izraela i Hamasa prijeđe u fazu nižeg intenziteta (vjerojatno uskoro), Europa će se suočiti s prirodom tog rata na vlastitom tlu, u obliku terorističkih napada, antisemitskih ispada, opće nesigurnosti… Pitanje kontrole migracija i integracije migranata, koje se već nametnulo kao ključno pitanje nacionalnih izbora u zapadnoeuropskim državama (Danska, Švedska, Italija, Nizozemska), bit će još zastupljenije na europskim izborima sljedeće godine i svim nacionalnim izborima koji uslijede.

Dokaz premoći geopolitike

Kao što nas je poučila 2023., u procesu globalnog resetiranja geopolitički će interesi biti nadređeni svima ostalima – politici, ekonomiji itd., a humanitarna pitanja postaju tek sredstva političkih bitaka za geopolitičke ciljeve. Ako ne vjerujete u premoć geopolitike, pogledajte komu je u posjet odmah nakon izborne pobjede požurio novi argentinski predsjednik Javier Milei, kojeg opisuju i kao argentinskog Trumpa. Joeu Bidenu, svojoj maksimalnoj političkoj suprotnosti. I to čak prije predsjedničke inauguracije.

Da, u sljedećoj će godini SAD dobiti novog predsjednika. Lani u ovo doba mogli ste se barem kladiti da to više neće biti ni Joe Biden ni Donald Trump. Danas je nepoznanica veća nego lani. I Hrvatska će dobiti novu vladu i premijera. Bilo bi bitno da ne propusti novi europski trend jačanja nacionalnih identiteta unutar europske zajednice država. Jer to je jedna od rijetkih povijesnih prilika kada su globalni trendovi – na našoj strani.

Višnja Starešina/Lider

Vijesti

Fakti koje mediji svjesno prešućuju o Lordu Jacobu Rothschildu

Published

on

U ponedjeljak je obitelj Rothschild objavila smrt lorda Jacoba Rothschilda. Imao je 87 godina – donosi portal Epoha (autor: Antonio Klasić)

Rothschildi potječu od Mayera Amschela, koji je rođen u Frankfurtu 1744. godine i trgovao je novcem u kući s crvenim natpisom. Njegovih pet sinova osnovali su banke u Frankfurtu, Beču, Napulju, Londonu i Parizu.

No, nije s tim počelo. Rothschildi su bili Hazari koji su prešli na judaizam. To je škakljiva tema – prije nego što shvatite, bit ćete označeni kao teoretičar zavjere ili antisemit – ali Biblija nas upozorava na ljude koji tvrde da su Židovi, ali to nisu.

“Znam tvoja djela, i tvoje nevolje, i tvoje siromaštvo, i tvoje bogatstvo; i znam bogohuljenje onih koji sebe nazivaju Židovima, a to ipak nisu; jer oni su Sotonina sinagoga. – Otkrivenje 2:9

“Poslat ću vam ljude koji pripadaju sotoni. Kažu da su Židovi, djeca Božja, ali su lažljivci. Natjerat ću ih da kleknu pred tvoje noge i neće imati izbora nego priznati da te volim.” – Otkrivenje 3:9.

Nadalje, ne zovu se Rothschild, nego Bauer. Ne samo da su bili uključeni u trgovinu opijumom i robljem, već su također financirali američke kolonije i američki građanski rat. Podržavali su i financirali obje strane. Rat je veliki biznis, a banke odlično zarađuju na kamatama.

Abraham Lincoln je jednom trebao više novca. Kamatne stope njujorških bankara za njega su bile previsoke. Tako je sam počeo tiskati državni novac. Nije naplaćivao nikakve kamate i uspio je izbjeći Rothschilde.

Manje od dva mjeseca prije završetka američkog građanskog rata, predsjednik Lincoln je ubijen. Vidite li ovdje uzorak? Njihova strategija je: izazvati ratove, dati objema stranama zajmove po pretjeranim kamatama, a ako vlade ne mogu vratiti zajmove, Rothschildi instaliraju središnju banku koju su sami stvorili.

Godinu dana nakon osnivanja Federalnih rezervi, američke središnje banke, izbio je Prvi svjetski rat. Rothschildi su financirali obje zaraćene strane. A tko je financirao Osovinu i saveznike u Drugom svjetskom ratu? Pogađate: bankari Rothschild.

Nisu posuđivali samo tijekom Drugog svjetskog rata. U svojoj knjizi “The Mind of Adolf Hitler: The Secret Wartime Report”, psihoanalitičar Walter C. Langer piše da Hitlera nisu samo podržavali Rothschildi, nego je i sam bio Rothschild. Nakon Drugog svjetskog rata osnovana je država Izrael.

Koliko je ljudi umrlo u ratovima koje su financirali bankari? Bez rata, novac presuši. A to je veliki problem za one koji ovise o ratu.

Dana 4. lipnja 1963. predsjednik John F. Kennedy potpisao je dekret kojim je vladi vraćena moć izdavanja novca, što znači da se više nije morala obraćati Rothschildovim federalnim rezervama.

Nekoliko mjeseci kasnije, JFK je ubijen.

U desetljećima koja su uslijedila središnje su banke rasle kao pečurke. Godine 1998. Europska središnja banka osnovana je u Frankfurtu, gdje je i započela.

Činjenica je mnogo no ovo je samo nekoliko najbitnijih koje su izravno utjecale na sudbinu svjeta i živote ljudi. (Antonio Klasić /Epoha.com.hr)

Continue Reading

Vijesti

Supruga poznatog psihologa OZDRAVILA OD RAKA MOLEĆI KRUNICU, progovorio je i on…

Published

on

U intervjuu za EWTN News , dr. Jordan Peterson, poznati kanadski psiholog, pisac i govornik, podijelio je svoje viđenje “čudesnog” ozdravljenja svoje supruge od raka i svoje mišljenje o njezinom prihvaćanju katoličke vjere.

Foto: X – “Bijedni tirani s Kolegija psihologa u Ontario-u ne će me ušutkati, ni preodgajati” – rekao je Peterson za National Post

Naime, njegova supruga, Tammy Peterson nije bila kršćanka dok je oboljela od raka, međutim Božjom providnošću suočena s teškom bolesti raka uzima krunicu u ruke i ozdravlja, a obraća joj se i srce te će nakon Uskrsa biti primljena u Katoličku crkvu. Čudesno obraćenje i ozdravljenje je odjeknulo svijetom zbog njihove popularnosti.

Nisu joj dali ni godinu dana

Tako se sada očitovao i Peterson i prisjetio se da je par, nakon što je saznao za dijagnozu svoje supruge Tammy, potražio mogućnosti liječenja u nekoliko bolnica u Sjevernoj Americi. Svaki put kad su je pogledali, rečeno im je da dostupni tretmani “nemaju dokaza o uspjehu” i da nema ni godinu dana života pred sobom.

No, kako je Tammy Peterson također rekla za EWTN News u drugom intervjuu, na kraju se potpuno oporavila od raka i u tom procesu, približila se katoličkoj vjeri.

Dr. Peterson primijetio je da Evanđelja sadrže brojne izvještaje o čudesnim iscjeljenjima. “A za svakoga tko razmišlja konvencionalno znanstveno, te je priče teško razumjeti”, rekao je.

Govoreći o svom znanstvenom obrazovanju, Peterson je naznačio da nije “redukcionistički materijalist”. “Mislim da bismo cijelo vrijeme vidjeli čuda da nismo slijepi”, primijetio je.

Ovo je nevjerojatno

Peterson je rekao da je nova vjera njegove žene ojačala njegovu sposobnost da dijeli svoje “svjetlo” na način na koji prije nije.

“Ona govori javno, što je nešto što prije ne bi učinila”, primijetio je. Također je istaknuo da je kod supruge “obnovljeno ono stanje djetinjstva, malenosti koje Krist povezuje s kraljevstvom. I to je izvanredna stvar za vidjeti, jer sam je i ja poznavao kad sam bio dijete, pa mogu vidjeti kako se to ponovno događa”, nastavio je. “A to je prilično nevjerojatno čudo.”

Vjera Jordana Petersona

Odnos dr. Petersona prema kršćanskoj i katoličkoj vjeri nije tako jasan kao odnos njegove supruge , koja će ovoga Uskrsa biti primljena u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom.

Iako je u prošlosti rekao da je katolicizam “najrazumnija stvar koju ljudi mogu imati “, kada ga je novinar EWTN News Colm Flynn upitao osjeća li privlačnost prema katolicizmu, odlučio je reći da ga za sad “cijeni”.

izvor: Zrinka Požežanac/ Vjera

Continue Reading

Vijesti

Sveti Albin Angerski

Published

on

Sv. Albin se kao biskup posebno isticao svojim nastojanjima u suzbijanju nećudorednog ponašanja, naročito u ono vrijeme učestalih rodbinskih, incestuoznih ženidbi među plemićima.

Sveti Albin je bio biskup Angersa u Francuskoj. To je vrlo stara biskupija, osnovana već u IV. stoljeću. Rodio se oko 469. u Vannesu, u Bretanji, i to u plemićkoj obitelji. Postao je monah, a 504. opat samostana u Tincillacu. Kroz gotovo četvrt stoljeća mudro i sveto vodio je svoju opatiju pa nije čudo da se glas o njegovim vrlinama raširio.

Taj glas je pridonio ne malo da je na želju naroda izabran za biskupa u Angersu, premda se tome vrlo opirao. Postavši biskupom naročito se istaknuo u borbi protiv jednoga prilično raširenog ćudorednog zla. Bile su to incestuozne, to jest rodbinske ženidbe među plemićima. Rodbinske po krvnom srodstvu, a ono je po prirodnom ćudorednom i pozitivnom crkvenom zakonu zapreka za ženidbu. Sveti Albin kao biskup sudjelovao je na pokrajinskom saboru 538. i 541. u Orleansu, dok ga je 549. zastupao opat Sapando. Zbog svoga energičnog stava u mnogim pitanjima došao je u sukob s nekim biskupima, a plemićima se tako zamjerio da su mu prijetili i smrću.

Moralna pomoć koju mu je pružio Sv. Cezarije dala mu je nove snage za njegov daljnji težak i opasan rad na ćudorednom preporodu tadašnjega društva. Kako prenosi Bitno.net, bio je to u onim teškim vremenima tvrd rad, ali zato tim potrebniji jer je nove narode, koji su tek primali kršćanstvo, a baštinili stare loše navike, valjalo naučiti na jedan savršeniji život. Iscrpljen godinama, a još više radom, biskup Albin je umro 1. ožujka 550. u Angersu te je ondje i pokopan u crkvi Sv. Petra. No već 556. posvećena je njemu samome jedna crkva, a u njezinu kriptu preneseni su njegovi posmrtni ostaci. Kod te nove crkve brzo je podignuta i opatija, a prvi joj je opat bio Albinov prijatelj i pouzdanik Sapando.

Iz djela Sv. Grgura Turonskoga, važnoga crkvenog povjesničara, saznajemo kako je već u njegovo doba, a to je VI. stoljeće, kult Sv. Albina, biskupa, bio vrlo raširen. On se iz Francuske proširio u Njemačku, Englesku, pa čak i Poljsku, pa je Albin u srednjem vijeku bio jedan od popularnijih svetaca. Kao borac za ćudoređe u ženidbi i obitelji može nam i danas biti uzorom. I danas je ta Božja ustanova i osnovna stanica društva ugrožena mnogim zlima.

KT/Nedjelja.ba

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved