Connect with us

Vijesti

Bleiburg: od negiranja zločina, do njegovog opravdanja

Published

on

[Operacija „Keelhaul“: nije bio samo slučaj sa Bleiburgom. 200 tisuća ruskih zarobljenika, kao i ruskih emigranata koji su radili u Njemačkoj prije drugog svjetskog rata, uz Ruse nacionaliste koji su se borili na strani nacističke Njemačke protiv SSSR, nasilno su vraćeni u komunističku državu na sigurnu smrt. Dokumentarni film o Operaciji Keelhaul napravljen je osamdesetih godina, ali nikad prikazan u UK]

Prvi put sam čuo o Bleirburgu krajem 89. Onda je odjednom bilo dopušteno govoriti o tom strašnom zločinu, jednom od tolikih prikrivenih zločina počinjenih uz suradnju saveznika. To je, jasno, bio još jedan bitni razlog šutnje o Bleirburškim žrtvama. Ne samo njihovo prikrivanje od strane jugoslovenske komunističke vlasti.

Onda, netko je dopustio da se govori o Bleiburgu – kao o „Hudinim“ i Istarskim raznoraznim jamama, itd – izvjestan broj godina i koliko je bilo potrebno. I zato su imali nekog interesa, ali sad o tome nije riječ.

Onda opet sada, i ovih zadnjih godina ali posebno ove godine obilježene korištenjem pojavom i fenomenom koronavirusa, odjednom postaje zabranjeno govoriti o Bleiburgu. Zabranjeno održati spomen bleiburškim žrtvama, a još više, kao što smo svjedoci upravo ovih dana, slaviti misu za duše pokojnih stradalih u tom pokolju.

Ali pogledajmo koji je razlog zabrane i neodobravanja: „ubijeni u Bleiburgu bili su zločinci“. Koristi se silogizam:

Premisa 1: zločinci trebaju biti kažnjeni.

Premisa 2: u Bleiburgu su uhićeni zločinci.

Premisa 3: u ono vrijeme teški zločini su se kažnjavali smrtnom kaznom.

Zaključak: treba kazniti uhićene u Bleiburgu. Uključujući smrtnu kaznu.

Budući dakle da više nije moguće negirati „činjenicu“ Bleiburga, treba je opravdati. Tome odgovara ovakav argument, makar onaj tko ga koristio ne želi to reći izravno. Jer, spomenuti argument ovisi o točnosti Premise 2, i pretpostavke koja je prikrivena u zaključku. Pogledajmo stoga Premisu 2. Tko je uhićen u Bleiburgu? Zločinci? Odakle to znate? Da li je tu bilo civila, žena, djece, starijih? I da li je neophodno svaki muškarac koji je bio član ustaša, samim time zločinac? To je glavno pitanje. Jednako ga treba postaviti za bilo kojeg partizana, četnika ili člana određenih muslimanskih postrojbi.

Ta pitanja treba postaviti danas, ne tražeći za dopuštenje, po pravilu povijesti kao znanosti, koja istražuje činjenice i nastoji ih objasniti i povezati na koherentan način. Bez dozvole ove ili one ideologije. Jer, ako nije tako, onda povijest nije povijest, nego obična, prljava alatka političke korektnosti i političkih „potreba“ određenog trenutka.

[Kroz cijelih 15 – od 200.4 do 2019 – godina predstavljao se tkz. „Konzentrationslager Warschau“, nacistički koncentracioni logor u Zapdnoj Varšavi, kao mjesto pogubljenja nekih 200.000 uglavnom Poljaka, ali i Židova i drugih nacionalnosti. Također u plinskim komorama. Na kraju se ispostavilo da se radi o najobičnijoj laži. Pitanje je: kome je ta laž bila potrebna?  Drugo je pitanje: koliko još laži ima? Pomislimo na poslijeratna pisanja Vladimira Dedijera: on navodi da je u Jasenovcu  pogubljeno čak i više od 800.000 osoba, uglavnom Srba. Takvim tvrđenjima koja su korištena poput propagande – napisanim od onog koji je pobijedio u ratu -, kojima nije bilo dopušteno oduprijeti se preciznim povijesnim istraživanjem – i ako bi takva postojala nije im bilo dopušteno imati pravo glasa -, generacije Srba su odgajane u vjerovanju da su Hrvati“genocidni narod“. Odjek takvog stava nalazi se u izjavama tipa: „u Bleiburgu su pogubljeni zločinci“. Što onda preostaje na području povijesti? Slobodno i pošteno istraživanje znastvenika. Jer je laž sposobna poravnati put za neshvatljiva zla. ]

Kad pojedini politički predstavnici danas tvrde: „bleiburške žrtve bili su zločinci“, time opravdavaju njihova ubojstva.

„Opravdavaju“, ali lažju. To jest, ne mogu opravdati ono što se opravdati ne može. Jer i zločinci, ako ih je bilo, moraju biti izloženi pravednom sudu. Suđenju, koje tada nije bilo. I ako nije tako, kao što nije ni bilo, izvršitelji se stavljaju na isti nivo pretpostavljenih zločinaca. I to kad bi se pretpostavilo da su svi zatočeni u Bleiburgu bili zločinci. Što je radikalna neistina. Tj., laž. Jer među uhićenima je bilo običnih civila sve dobi, kako smo napomenuli. Koja je bila prema tome krivica tih nesretnika, „krivica“ koja se taji? Krivica je bila da nisu htjeli biti komunisti. Što su bili Hrvati, pa i članovi drugih nacionalnosti.

I, na koncu, ako je i bilo zločinaca, takvi su trebali biti suđeni. Ali od koga? Od države gdje sudski sustav ovisi o ideološkom vodstvu? Takvo suđenje bilo bi krajnje nepravedno, i uručiti pretpostavljene krive takvima također preptostavlja zločin. Što inače da radimo sa današnjom figurom „političkog azila“? Svakako da takav azil treba postojati, i potrebno je preispitati osobu koja ga traži. Komunistička Jugoslavija bila je jedna od takvih sustava vođenih kriminalnom ideologijom. Prema tome, po svoj pravdi se može i treba reći da je uručenje onih žrtava u Bleiburgu bilo kriminalan čin.

Ostaje nam još jedno pitanje. Što sa religioznim osvrtom na one žrtve? Makar neki od njih bili i zločinci – nije bilo suda pa ne možemo to znati sa većom sigurnošću – ono što sigurno znamo o svima njima, pa čak i civilno nevinim, da su svi oni bili GREŠNICI, i da su nakon nepravedne smrti stupili pred Boga položiti račun. Stoga je neophodno, s kršćanske strane, moliti za DUŠE umrlih vjernika, koje možda još uvijek trebaju molitava vjernih na zemlji. Kao što je pravedno i potrebno moliti i zazivati Boga da nas oslobodi prokletstva rata, što je također razlog molitve i spomena bleiburških žrtava.

Ali ovdje se otišlo još jedan korak naprijed, od svih onih koji kritiziraju napr. Misu zadušnicu koju sada želi slaviti Kard. Puljić: otišlo se do toga da se negira katolicima osnovno vjersko pravo, a to je moliti se i Bogu prikazati suštinu njihove religije, Sv. Misnu Žrtvu Bogu za duše pokojnih. Došli smo dakle, do još jednog izranvnog napada na samo kršćanstvo, ne samo na spomen bleiburških žrtava.

Poveznice:

Operacija Keelhaul:

Operacija Keelhaul

Russia-Insider

Konzentrationslager Warschau: Haaretz

Milenko Bernadić

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved