Connect with us

Vijesti

Boris Havel: ODMAK ŽIDOVA OD LJEVICE “Antifašisti više mrze Židove nego fašiste”

Published

on

U emisiji “Studio 4” gostovao je profesor Boris Havel. Komentirao je izraelske napade na ciljeve u Gazi, objasnio kako funkcionira Hamas i kakvim se taktikama koriste te ustvrdio da je Hrvatska postupila ispravno kada se odučila za glasovanje protiv rezolucije UN-a. Osvrnuo se i na porast antisemitizma u Europi i svijetu.

Na pitanje je li itko mogao predvidjeti napad Hamasa – odgovorio je potvrdno.

– Mogao je predvidjeti i bilo je glasova koji su to predviđali. Primjerice, unutar akademske zajednice. Također je bilo nekoliko sigurnjaka, izraelskih generala, koji su vidjeli što se zbiva u Gazi. Vidjeli su kopanje tunela, pripremu i opremanje infrastrukture smrti koja se nalazi ispod gradova u pojasu Gaze, rekao je.

– Njihovi glasovi bili su uglavnom marginalizirani, neki su bili smatrani ekstremistima i na njih se nije obaziralo, svijet, Europa pa ni oni koji žive u neposrednoj blizini Gaze, kazao je.

Hamasove taktike

Havel se osvrnuo i na posljednji veliki antisemitski incident koji se dogodio u Ruskoj Federaciji.

– Rulja je krenula na avion koji je sletio iz Tel Aviva kako bi došla do Židova. To nismo vidjeli od holokausta. Ono što nam to pokazuje je da Hamasove taktike u Gazi funkcioniraju, ustvrdio je.

Objasnio je kako se Hamas skriva ispod civilnih ciljeva te da “pobjeđuju u javnosti jer se prikazuju kao žrtve”.

– Hamas se skriva ispod civilnih ciljeva, bolnica, škola, džamija i obiteljskih kuća. Ako Izrael odluči udariti na ciljeve ispod tih objekata, u tom slučaju Hamas naizgled gubi, međutim, pobjeđuje u očima javnosti jer se prikazuju žrtve, civili i djeca.

Dodao je kako je svaki izgubljeni život krivnja Hamasa.

– Svaki život je dragocjen i enormna je tragedija što je on izgubljen. Svaki taj izgubljeni život je krivnja Hamasa. Hamasove taktike poglavito se temelje na skrivanju iza civila, zaključio je.

Porast antisemitizma

Havel je istaknuo kako je došlo do svojevrsne političke inverzije kada se radi o porastu antisemitizma.

– Antisemitizam je jedan grozan fenomen koji se zadnjih desetljeća prebacio na lijevi i ekstremno lijevi politički spektar i naravno, ekstremno desni, koji je načelno marginalan, rekao je.

– Tu je većina analitičara, novinara i povjesničara uhvaćena na prepad. Otkud sada da ta liberalna, ljevičarska i ekstremno ljevičarska mjesta postaju mjesta antisemtizma, ona su to bila od 70-ih godina, ustvrdio je.

Kazao je kako su karte na stolu te da je “Izraelcima i svima nama jasnije tko za što stoji”.

– Pazite, i u Zagrebu je ekstremna ljevica organizirala prosvjede na kojima se vikalo “Allahu akber”, naglasio je.

Dodao je kako mu je jedan rabin otkrio razlog izlaska židovske zajednice iz Saveza antifašista.

– Nedavno mi je jedan rabin rekao: Odvojili smo se od antifašista zato što smo uočili da antifašisti više mrze Židove nego fašiste, zaključio je.

Ideologija Hamasa

Profesor Havel objasnio je kakva je ideologija Hamasa i što je krajnji cilj te organizacije.

– Potrebno je upoznati se s teorijom Hamasa. Hamasova povelja koja je napisana 1978. godine nalazi se na internetu. Hamas je svu svoju taktiku, ciljeve i metode stavio i obrazložio. Prva točka – Židovi nemaju pravo na državu, kazao je.

Dodao je kako su napadi na Židove trajali i prije uspostave države Izrael.

– Nije problem u Izraelu i cionizmu nego u Židovima. Arapi koji su živjeli na području Palestine ubijali su Židove 1920-ih godina, imamo veliki masakr u Hebronu. Nije bilo Izraela. Ubijani su Židovi koji su se i sami protivili cionizmu. Ne radi se o protivnicima cionizma, radi se o protivnicima židovstva, rekao je.

– Anticionizam je samo jedan novi, prihvatljiviji oblik antisemitizma, ustvrdio je.

Diplomatski savez protiv Izraela?

Na pitanje stvara li se diplomatski savez protiv Izraela, Havel je odgovorio da je potrebno oprezno sagledati situaciju.

– Ta slika zavarava. Hamas je dio Muslimanskog bratstva, opake organizacije stvorene radi obnove kalifata. Stvorena je četiri godine nakon što je kalifat zatvorio Kemal Ataturk. Od te organizacije strahuju Egipat, Jordan i zaljevske države, ali je Erdogan na tragu Muslimanskog bratstva politički i ideološki, rekao je.

– Erdoganova koalicija sa šijitskim Iranom dodatno komplicira stvar. To je jedna alijansa zla: Iran, Turska i tu je s njima, manje ili više, Rusija, kazao je.

Osvrnuo se na izjave predsjednika Milanovića i na glasovanje protiv rezolucije UN-a.

– Ne mislim da će se islamski svijet ujediniti. Jako veliki dijelovi islamskog svijeta vrlo razborito tumače što se zbiva na Bliskom istoku. Oni razumiju da su Palestinci pod vodstvom Hamasa oni koji su započeli ovaj rat.

Veliki dio sunitskog svijeta ne želi se svrstavati uz njih. Iz te perspektive ne vidim da postoji ozbiljnija opasnost. Ono što postoji je opasnost među Arapima u Europi koji traže svoje posebne identitete. Mislim da je Hrvatska prije nekoliko dana u UN-u glasovala dobro, zaključio je.

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Vijesti

Hrvatska – Sretan ti Dan državnosti!

Published

on

Hrvatska slavi Dan državnosti – prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

foto: mreže

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ.

“Bio je to doista velik događaj – vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici“, zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

“Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja – slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je tada Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, “iz kojih je proizišao Sabor“, te izrazio uvjerenje da će “on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini“.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i “božićni Ustav”.

Vijenci i svijeće za poginule za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini.

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije.

Dan državnosti bit će obilježen i u drugim gradovima. Na vukovarskom Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada odat će počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved