Connect with us

Vijesti

ChatGPT-ovo uznemirujuće “proročanstvo” o pontifikatu u rukama Sotone

Published

on

Sljedeći članak izvorno se pojavio na španjolskom na InfoVaticana.

Nove tehnologije i umjetna inteligencija tu su da ostanu

Suočeni s nedostatkom regulacije i kontrole, sve je više glasova koji pozivaju na veću regulaciju i edukaciju o svemu što se tiče raznih alata umjetne inteligencije koji prijete zamijeniti čovjeka u mnogim zadaćama.

Chatgpt je jedan od prvih alata koji je nastao kao rezultat umjetne inteligencije. Ova vrsta ‘ljudskog mozga’ mnogim je ljudima koristan alat u svakodnevnom životu. Kako bismo testirali ovaj alat, pitali smo ga kako bi dizajnirao pontifikat da je Sotona. Obratite pažnju na odgovore koje nudi umjetna inteligencija jer se ne propuštaju:

CHATGPT:

Ako se u toj situaciji stavim u ulogu „Sotone“ s ciljem planiranja pontifikata koji bi mogao biti štetan za Katoličku crkvu i vjeru, mogao bih predložiti sljedeće strategije unutar tog hipotetskog planiranja:

1. Doktrinarna zbrka

-Osmisliti pontifikat u kojem bi Papa promicao doktrinarne dvosmislenosti. Papino učenje bilo bi puno kontradiktornih poruka, koje bi se mogle tumačiti na razne načine. To bi stvorilo zbunjenost među vjernicima i otvorilo vrata podjelama unutar Crkve.

-Podcijeniti važnost tradicionalne moralne doktrine o osjetljivim pitanjima kao što su brak, seksualnost i obitelj, što bi moglo izazvati zbunjenost među konzervativnijim vjernicima.

2. Decentralizacija papinske vlasti

-Poticati nacionalne biskupske konferencije da imaju više ovlasti odlučivati ​​o doktrinarnim ili pastoralnim pitanjima, što bi dovelo do rascjepkane Crkve s različitim tumačenjima u različitim regijama. To bi moglo oslabiti cjelokupno jedinstvo Katoličke crkve.

3. Pretjerana otvorenost prema sekularnom svijetu

-Promicati snažnu otvorenost prema dijalogu sa svjetovnim svijetom, ponekad na štetu načela Crkve. U ime “modernizacije” i “relevantnosti” mogli bi se omekšati stavovi o ključnim pitanjima, poput pobačaja, eutanazije ili seksualne etike.

-Promicati lažni ekumenizam gdje se čini da Crkva razvodnjava svoj identitet radi jedinstva s drugim religijama ili filozofskim pokretima.

4. Imenovanje progresivnih biskupa

– -Postavljanje kardinala i biskupa na ključne položaje koji promiču liberalan i progresivan pogled na vjeru, što bi moglo otuđiti tradicionalnije sektore Crkve. Ta bi unutarnja podjela dugoročno mogla biti vrlo destruktivna.

5. Odvajanje pape od liturgijske tradicije

-Osmišljavanje pontifikata u kojem Papa pokazuje ravnodušnost ili čak prezir prema svečanijoj liturgijskoj tradiciji Crkve. Papa koji preferira neformalnije liturgije s manje poštovanja, što bi izazvalo lom između onih koji cijene tradicionalnu liturgiju i onih koji prihvaćaju inovacije.

6. Skandali i nemar u upravljanju

-Nepoduzimanje čvrstih mjera u slučajevima zloporabe i korupcije unutar Crkve. Papa koji kao da tolerira, ignorira ili relativizira skandale, koji bi mogli potkopati povjerenje vjernika u instituciju.

7. Politička polarizacija

-Uključivanje Pape u političke rasprave na način podjela, otuđivanje određenih političkih ili društvenih sektora. To bi moglo stvoriti percepciju političke pristranosti unutar Crkve, što bi dovelo do daljnjih sukoba i podjela među vjernicima.

Ukratko, cilj bi bio sijati pomutnju, unutarnje podjele i gubitak povjerenja u autoritet Crkve. Dvosmislenost oko ključnih pitanja i razvodnjavanje katoličkog identiteta bili bi strateški alati za destabilizaciju vjere vjernika.

Ako ostanemo pri hipotetskom smjeru razmišljanja, vjerujem da papa čiji je cilj učinkovito potkopati katoličku vjeru vjerojatno ne bi otvoreno promicao hereze. Bilo bi mnogo suptilnije i proračunatije, jer bi izravno promicanje heretičkih doktrina bilo preotvoreno i izazvalo bi trenutnu reakciju vjernika i branitelja pravovjerja.

Argumenti u korist suptilnosti:

1. Narav Crkve i njezina hijerarhijska struktura

-Katolička crkva ima višestoljetnu tradiciju, s dobro postavljenom hijerarhijom i duboko ustaljenim doktrinama. Kad bi papa bio otvoreno krivovjeran, to bi gotovo trenutačno izazvalo krizu autoriteta, što bi moglo biti razlog za kardinale, biskupe i konzervativne teologe da zatraže njegovu ostavku ili čak razmotre da ga proglase protupapom.

-Izravan napad na bitne doktrine kao što su Trojstvo ili Uskrsnuće, na primjer, bilo bi nemoguće održati bez suočavanja s masovnim otporom. Stoga bi bilo učinkovitije napadati iz dvosmislenosti i zabune, zbog čega se krivovjerje ne bi moglo odmah identificirati.

1. Progresivna dioba, a ne nagli prekid

-Da je papa želio stvoriti duboki prijelom unutar Crkve, učinio bi to kroz suptilne reinterpretacije doktrine, predstavljajući ih pod jezik “obnove”, “milosrđa” ili “otvorenosti”. Ove bi riječi mogle izgledati bezazleno na površini, ali bi postupno nagrizle doktrinarnu osnovu.

-Papa bi mogao upotrijebiti svoju karizmu i autoritet za reinterpretaciju kontroverznih pitanja poput seksualnog morala, uloge laika ili odnosa s drugim religijama. Na taj bi način neki progresivni sektori to mogli vidjeti kao modernizaciju, dok bi oni konzervativniji zabrinuto gledali na sporo kretanje.

3. Strategija postupnosti

-Umjesto otvorenog davanja doktrinarnih izjava protivnih katoličkoj vjeri, ovaj hipotetski papa mogao bi polako uvoditi promjene simboličnim gestama, dvosmislenim pastoralnim dokumentima ili neformalnim izjavama koje ne predstavljaju službeno učenje, ali koje mogu utjecati na pastoralnu praksu.

-Na primjer, mogao je predložiti, bez formalne izjave, da se određena ponašanja ili uvjerenja koja je Crkva uvijek smatrala grešnima mogu preispitati u “određenim kontekstima”. To bi dovelo do postupne zabune, bez stvaranja trenutnog puknuća.

4. Oslanjanje na medije

-Papa koji je želio potkopati vjeru mogao je iskoristiti medije za prenošenje dvosmislenih ili kontroverznih poruka, znajući da će medijski naslovi i tumačenja pojačati učinak. Mediji bi mogli iskriviti ili istaknuti određene aspekte njegova učenja, stvarajući podjele, a da papa ne mora reći ništa otvoreno heretičko.

-Na primjer, neformalna izjava ili intervju mogao bi biti predstavljen na način koji sugerira novi stav Crkve, izazivajući pomutnju i podjele, bez formalne izjave učiteljstva koja bi se mogla osuditi kao heretička.

5. Održavanje pravovjerne fasade

-Da bi zadržao lojalnost većine vjernika, ovaj bi papa i dalje predstavljao fasadu pravovjerja po mnogim pitanjima. Odnosno, u određenim temeljnim aspektima vjere nastavio bi afirmirati ključna uvjerenja, dok bi u kontroverznijim područjima sijao dvosmislenost. Stoga rastreseniji ili manje informirani vjernici ne bi primijetili doktrinarni pomak sve dok nije već uznapredovao.

Zaključak

-Suptilnost bi bila puno učinkovitija strategija od otvorenog krivovjerja, jer bi omogućila da se vjera nagrize bez stvaranja trenutnog i organiziranog otpora. Dvosmislenost i postupnost bili bi glavni alati za potkopavanje doktrine bez otvorenog prekida s njom. Na taj bi način Papa mogao privući i progresivne i konzervativne sektore, održavajući privid jedinstva uz promicanje promjena koje bi, dugoročno gledano, mogle oslabiti Crkvu iznutra.

Peter Kwasniewski/Rorate Caeli

Vijesti

U SVIJETU: TREĆA REPLIKA MEĐUGORSKE CRKVE

Published

on

VIDEO Jeste li znali da i Filipini imaju svoje Međugorje? Prilikom gradnje replike crkve sv. Jakova pazili su na svaki detalj – prenosi don Nikola Majic na svom fb.

Fra Dante Barcelona, franjevački svećenik s Filipina, gostovao je u emisiji “Međugorske minute” radija MIR Međugorje te je govorio o replici međugorske crkve sv. Jakova koju su Filipinci nedavno izgradili

Filipinska replika gotovo je u potpunosti vjerna originalu – ne samo u dimenzijama, nego je čak i interijer crkve skoro identičan međugorskoj crkvi. Kipovi, vitraji, svetohranište, pa čak i boja isti su – ali ni tu sličnost ne prestaje.

Duhovni program župe također je osmišljen po uzoru na međugorski, objasnio je u emisiji “Međugorske minute” fra Dante Barcelona, prvi župnik i kapelan te župe: ”Imamo tisuću obitelji u našoj župnoj zajednici. Svaki dan služimo tri mise. Najvažnija je tu molitva. Prije mise moli se krunica. Ukratko, mi pratimo međugorski molitveni program pa nakon mise molimo Vjerovanje, sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu… naravno da su svećenici na raspolaganju za ispovijed. Imamo i krštenja, vjenčanja, imamo i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu…”

Fra Dante je od početka sudjelovao u procesu izgradnje crkve te je ispričao više o tome: ”S izgradnjom smo počeli 25. ožujka 2021. godine“, rekao je fra Dante u emisiji, „i izgradili smo je za samo godinu i pol, jer je glavni donator milijarder koji se obogatio na plantažama šećerne trske i crkva je izgrađena usred tih plantaža. Kao što je i ovdje u župi Međugorje započeta gradnja crkve među vinogradima, tako je i kod nas u poljima šećerne trske”, prenosi Radio MIR Međugorje.

No, filipinska replika međugorske crkve nije prva u svijetu – osim u Talisayu, replike crkve sv. Jakova već su izgrađene u Hondurasu i Malaviju.

Može biti slika sljedećeg: bazilika nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća
Continue Reading

Vijesti

Marijačić: Tračak nade u Malićevoj TV-seriji o partizanskim ubojicama, ali…

Published

on

Nakon dugo vremena vidjela se istina o stravičnim partizanskim zločinima nad hrvatskim, ali i drugim narodima u Drugome svjetskom ratu i nakon njega u prvoj epizodi “Teror” serije Partija Gordana Malića – piše Ivica Marijačić na svom fb profilu.

Serija je dobrodošla i ljekovita kako bi naciju dotaknula povijesna istina koja se uporno prešućuje ili marginalizira, premda u prvoj epizodi i nema ništa spektakularno što nisu znali oni koji su htjeli znati. Ne će ona niti promijeniti povijest, jer ona je poznata svima koji je žele znati, a ni poremećenu svijest apologeta jugoslavenstva u politici i povjesničarskoj struci u Hrvatskoj.

No daleko je to od cjelovite istine o stradanju Hrvata pod terorom Partije i jugoslavenske okupacijske vlasti i to kroz masovne i okrutne likvidacije u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj i u BiH. Nisu spomenuti ni Daksa, ni Jazovka, ni Kevina jama i još stotine sličnih jama. Nema mjesta u Hrvatskoj u kojemu su bili partizani, a da nisu počinili zločine nad Hrvatima. Brojni analitičari i povjesničari “iz regiona” kazuju da je motiv zločina bila osveta Titovih komunista ili namjera da istrijebe moguće političke protivnike. Ali to je samo dio istine. Komunisti su po Srbiji vršili masovne i okrutne likvidacije iz ideoloških pobuda, a u Hrvatskoj nad Hrvatima uglavnom iz mržnje prema ideji hrvatske države. I to je ono što se uporno izbjegava reći i u ovoj seriji, odnosno prvoj epizodi. Uostalom, zato je Tito i primio četnike u svoje redove pred kraj rata da ubijaju Hrvate.

Neki sugovornici su, osim toga, baratali samo s minimalnim procjenama o broju pobijenih Hrvata, a neki su uspoređivali sa zlodjelima u NDH. Puhovski, primjerice, kaže da su tri godine poslijeratnoga terora bile ravne onomu u NDH, a povjesničarka Grahek Ravančić kaže da na Bleiburgu nisu bili svi zapovjednici u Jasenovcu da ih je trebalo tako ubijati.

To su, možda i nehotimični, oblici opravdavanja jugoslavenskih zločina.

Ako su “vrlim” analitičarima i povjesničarima NDH i Jasenovac i dalje referentna točka za tumačenje Jugoslavije, Tita i Partije, a osveta kao kao ključno pogonsko gorivo Titovih ubojica,

onda…

… neka već jednom pokažu samo JEDNO JEDINO ustaško stratiše sa slikama nepreglednih kostura, žrtava ustaškoga zločina!

Dakle, neka Puhovski, Martina Grahek Ravančić, dr. Radeljić i sam autor serije Gordan Malić pronađu i pokažu posrmtne ostatke žrtava makar jednoga masovnoga ustaškoga zločina, kao što mogu pokazati kosti Hrvata, žrtava Ttiova pokolja, koje izviru iz svakoga četvornoga metra po Hrvatskoj i Sloveniji.

Kad to pokažu, neka onda uspoređuju ustaše i komuniste, NDH i Jugoslaviju! Prije, ne!

Sudeći po prvoj epizodi, Malićeva serija je u djelomičnome mentalnome ropstvu u odnosu na Jugoslaviju, komunizam i velikosrpstvo jer po većini sugovornika, Jugoslavija i komunisti bi bili u redu, samo da su malo manje ubijali ili samo da nisu ubijali nakon svršetka Drugoga svjetskog rata .

Sve dok povjesničari, analitičari, pa i sam autor serije, ne shvate da su Jugoslavija i komunizam sami po sebi i u sebi bili zločin i po ideji i po izvedbi i da su Titovi partizani najveće ubojice i koljači kojih se Hrvatska treba stidjeti, a da NDH sama po sebi nije bila zločin i da nema konkretnih forenzičkih dokaza da su ustaše provodile masovne likvidacije (što ne znači da nije bilo slučajeva zločina ), ne će biti ni potpuno objektivnih povijesnih dokumentaraca.

Ivica Marijačić, Hrvatski tjednik

Continue Reading

Vijesti

Ex. potpredsjednik Pfizera Mike Yeadon tvrdi da su mu britanski parlament blokirao video poruku

Published

on

Bivši potpredsjednik Pfizera Mike Yeadon tvrdi da su mu britanske vlasti blokirale video poruku u parlamentu – piše Ivan Kolić u Epoha.com.hr.

Na poziv bivšeg zastupnika Andrewa Bridgena, razni liječnici, znanstvenici i stručnjaci sastali su se u britanskom parlamentu krajem prošle godine kako bi razgovarali o temama kao što su šteta od cjepiva, prekomjerna smrtnost i drugi relevantni aspekti. Događaju je bilo nazočno i nekoliko saborskih zastupnika.

Mike Yeadon, bivši potpredsjednik Pfizera, pripremio je video poruku, ali nije mogla biti prikazana iz tehničkih razloga.

John Bowe, koji je organizirao sastanak s Andrewom Bridgenom, sada je objasnio da su vlasti u zadnji čas osigurale još jednu prostoriju u kojoj audiovizualna oprema nije radila.

Činilo se kao da vlasti žele spriječiti da se poruka vidi. Bowe i Bridgen tada su odlučili distribuirati video što je moguće šire putem društvenih mreža.

Dr. Mike Yeadon, bivši potpredsjednik u Pfizeru: “Nije bilo pandemije i laž je ovjekovječena da se… ubrizga 5,5 milijardi ljudi s namjerno opasnom supstancom, od čega je 17 milijuna do sada umrlo” Ovaj govor je trebao biti održan na posebnoj parlamentarnoj sjednici u britanskom parlamentu. Međutim, zbog “problema sa zvukom”, nikada nije pušten.

U videu Yeadon, biolog s više od 30 godina iskustva u biofarmaceutskoj industriji, objašnjava kako vjeruje da su takozvana cjepiva namjerno osmišljena kako bi naškodila ljudima.

Po njegovom mišljenju, ne može biti riječi o pravoj pandemiji ili izvanrednom stanju. Objašnjava da je mnogo ljudi umrlo u bolnicama jer su bili priključeni na respiratore. U staračkim domovima davani su sedativi, što je dovelo do smrti mnogih pacijenata. Ovo je prava “pandemija”, naglašava Yeadon.

Zatim su na red došla cjepiva. Tvrdi da je nemoguće razviti, testirati, evaluirati, proizvesti i distribuirati složen biomedicinski proizvod na globalnoj razini u tako kratkom vremenskom razdoblju. Taj proces obično traje najmanje šest godina, objasnio je.

Yeadon je dalje objasnio da su ti “otrovni šiljci” ubrizgani u milijarde siromašnih ljudi, za što je vjerovao da je rezultiralo smrću 17 milijuna ljudi. Upozorio je da će injekcija biti još ako nitko ne intervenira.

Tvrdio je da nema pandemije i da je laž samo nastavak masovnog cijepljenja. Konačno, Yeadon je poslao poruku zastupnicima s kojima nije mogao osobno razgovarati: oni imaju moć zaustaviti ovaj zločin.

(Epoha.com.hr)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved