Connect with us

Vijesti

Čim je Elon Musk preuzeo Twitter/X, rodila se nada da će platforma, postati snažan izazivač medijskog establišmenta

Published

on

Bilo da se radi o razotkrivanju njihovog pažljivo ispletenog narativa o Ukrajini ili razotkrivanju delikatnog sloja njihove agende, X (bivši Twitter) je stalno bio izvor nelagode za one u Washingtonu ili EU koji upravljaju protokom vijesti – od Izraela do odgovarajućih migracijskih kriza. Ali tko bi pomislio da će odmazda biti ovako očajna i sramotno očigledna – pita se autor teksta na Logicno.com.

X je 20. studenoga 2023. pokrenuo pravni postupak protiv Media Matters, neprofitne organizacije osnovane 2004. godine sa misijom da prati i ispravlja konzervativne dezinformacije u američkim medijima. X navodi da je Media Matters orkestrirao obmanjujući scenario strateški postavljajući objave oglašivača pored ekstremističkog sadržaja.

Prema X, srž tužbe za klevetu proizilazi iz objavljivanja izvještaja od strane Media Mattersa u kojem se tvrdi da su oglasi za velike brendove bili prikazani uz objave koje podržavaju nacizam. X dalje tvrdi da je Media Matters koristio manipulirajuće algoritme i lažne račune kako bi napravio narativ koji je namjeravao da ukalja reputaciju platforme. Aplaudirajući teatralnosti, X dovodi u pitanje ozbiljnost takve taktike.

Oglašivači ostali u ruševinama

Posljedice su, čini se, bile katastrofalne. Veliki igrači poput IBM-a, Applea i Comcasta pobjegli su u brda, distancirajući se od X brže nego što možete reći  „otkaži “.

Navodi o reklamama koje se priklanjaju pronacističkom i bijelom nacionalističkom sadržaju izazvale su veliku pomutnju, nanijevši težak udarac X-ovim pokušajima da povrati povjerenje tih dragocjenih dolara za oglašavanje. Ali hej, kome su potrebni oglašivači kada se borite za dobru borbu, zar ne?

Ipak, X je ušao u savezni sud u Fort Worthu, u Teksasu, s vatrenim oružjem, tvrdeći da je Media Matters svjesno i zlonamjerno prikazivao oglase pored materijala mržnje kao običan utorak za tipične X korisnike. Prema navodima , Media Matters je namjerno pratio crème de la crème račune sa “ekstremnim marginalnim sadržajem” i drugih u vlasništvu X-ovih glavnih oglašivača, a zatim je nastavio osvježavati feed sve dok se željeni rezultat nije pokazao. Rezultat je bio pažljivo odabran feed dizajniran da natjera oglašivače da skoče s broda, a sve je snimljeno na snimcima ekrana. Očigledno, prilično strateško remek-djelo.

Media Matters je brzo reagirao, odbacivši tužbu kao neozbiljnu. Njegov predsjednik Angelo Carusone tvrdio je da je pravni postupak slab pokušaj da se ušutkaju kritičari. Neustrašivi, Media Matters je hrabro potvrdio svoje povjerenje u osiguravanje pobjede na sudu.

‘Apsolutizam slobode govora’ se vratio?

Sada, hajde da uđemo u kontekst – buran mandat Elona Muska na čelu X. Optužbe da je Musk zatvarao oči pred antisemitskim porukama kružile su od njegovog velikog preuzimanja vlasti prije više od godinu dana. Usred globalnih tenzija, uključujući rat između Izraela i Hamasa, Muskova nevoljkost da cenzurira ‘problematične’ postove na X samo je dodala više goriva ionako gorućoj kontroverzi koju vodi njegovo vodstvo.

Kao odgovor na nemir, izvršna direktorica X Linda Yaccarino istupila je, obećavajući posvećenost borbi protiv diskriminacije na platformi.

U sagi X-ove pravne bitke protiv Media Mattersa, složena priča otkriva Muskov transformativni utjecaj na Twitter. On sebe proglašava “apsolutistom slobode govora” i ova posvećenost nadilazi puko financijsko ulaganje; to je strastveni poduhvat da se bori protiv onoga što Musk vidi kao medijsku močvaru koja prijeti slobodi govora na njegovoj platformi.

Budući da sam dio X-a od njegovog početka (kao Twitter), promatrao sam njegovu evoluciju u alternativni internet, potičući različita mišljenja u razumnim granicama. Moć da birate koga slijediti ili s kim komunicirati trebala bi biti osobna odluka, oslobođena vanjskih utjecaja. Media Matters, sa svojom očiglednom manipulativnom taktikom, kreće na sumnjivi put eksploatacije te moći i pokušaja kazniti Muska jer ju je dodijelio korisnicima.

U slučajnom preokretu, predsjednik Media Mattersa Carusone ponosno preuzima odgovornost za pokret #DumpTrump.

Kako se pravna drama odvija, saga X vs. Media Matters postaje spektakl – majstorska klasa u očaju gdje se briše granica između istine i manipulacije. Ostaje neizvjesno da li će ova epizoda uspostaviti presedan za digitalni diskurs ili samo pojačati kaos. Sljedeći čin u ovom uzbudljivom obračunu u Silicijskoj dolini obećava još preokreta u ovoj narativi koja se razvija.

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved