Connect with us

Vijesti

CRNOGORCI BIJESNI: Vučić je iznio brutalni povijesni falsifikat

Published

on

Dukljani nikada nisu bili Srbi, niti je država Duklja bila srpska država, niti je dinastija Vojislavljević bila srpska dinastija, već je Duklja bila i ostala prva i najstarija crnogorska država, a dinastija Vojislavljević je prva crnogorska dinastija, ističe Adžić …

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obmanjuje, manipulira, da ne kažem laže, kada kaže da su Vojislavljevići bili Srbi, a da je knez Jovan Vladimir bio srpski kralj. Niti dukljanski knez Vladimir nikada nije bio kralj (prvi crnogorski kralj bio je Mihailo Vojislavljević, 1077. godine dobio je titulu kraljevskog dostojanstva od rimskog pape), niti Crna Gora, odnosno bivša Zeta i Duklja, srpska država, rekao je za Pobjedu, Novak Adžić, pravnik i povjesničar.

Osvrnuo se na izjavu predsjednika Srbije koji je na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji rekao: “Srbi su imali Vojislavljevića. Imali su Srbe i Vukanovića. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira”, prisvojivši dio crnogorske povijesti.

Jasne tvrdnje

Samodržac Aleksandar Vučić, ističe Adžić, u pozadini Memoranduma 2 ili velikosrpske politike na području takozvanog “srpskog sveta”, nastavlja provoditi politiku kojom se želi kršiti suverenitet, neovisnost i integritet i države Crna Gore i Bosne i Hercegovine. Smatra da Vučićeva izjava povodom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji pokazuje jasnu asimilacijske srpske pretenzije prema Crnoj Gori.

Novak Adžić

Predsjednik Srbije, kako je naglasio Adžić, jasno je potvrdio da je u osnovi, iako odjeven u drugačiji duh, bio u pozadini politike koju je propovijedao kao generalni sekretar radikala Šešelja u Crnoj Gori, koja se protivi neovisnosti i koja nikada nije priznala postojanje Crne Gore.

Povjesničar Novak Adžić podsjeća da je crnogorska dinastija Vojislavljevići nastala u 11. stoljeću, nakon, kako piše pop Dukljanin, pobjede u Baru, odnosno bitci kod Tuđemila 1042. godine. Bizant je priznao neovisnost dukljanske države u doba kneza Dobroslava ili Vojislava.

  • Princ Sefan Vojislav bio je nećak svetog Vladimira Dukljanskog, odnosno kneza Duklje, sina dukljanskog kneza Petrislava, i u to vrijeme nije bio Srbin već Dukljanin, odnosno etnički Crnogorac . Vladimir je vladao dukljanskom državom od 970. do 1016. godine. Tada ga je zbog prevare u Prespi ubio tadašnji upravitelj Jovan Vladislav – podsjeća Adžić.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije, Adžić naglašava da je Vučić iznio brutalni povijesni falsifikat.

Dukljani nikada nisu bili Srbi, niti je država Duklja bila srpska država, niti je dinastija Vojislavljević bila srpska dinastija, već je Duklja bila i ostala prva i najstarija crnogorska država, a dinastija Vojislavljević prva je crnogorska dinastija – ističe naš sugovornik.

Adžić podsjeća da Jovan Vladimir kao takav nikada nije postojao, jer je, kako kaže, iako pretrpio mučeničku smrt, bio sveti Vladimir Dukljanski, odnosno vojvoda Duklje koji je bio anticipator neovisnosti dukljansko-zetske crnogorske države.

Dinastija Nemanjića u Crnoj Gori je osvajačka i okupatorska dinastija. I pobijedio je uništavajući gradove u Crnoj Gori vatrom i mačem, za što postoje stotine povijesnih izvora, veliki raški župan Stefan Nemanja, koji je prije toga bio podanik, vazal bizantskog cara. Čak je i akademik Pavle Mijović objavio dokument da je toliko podložan Bizantu da je bio konjanik bizantskog vojnog i političkog establišmenta. Stefan Nemanja bio je osvajač i okupator Crne Gore. U ratu protiv Duklje 1183., 1186. godine, koji je završio pobjedom Raške koja je osvojila Duklju, današnju Crnu Goru i uništila dinastiju Vojislavljević – naglašava povjesničar Novak Adžić.

OSVAJAČ I OKUPATOR

Stefan Nemanja je, podsjeća Adžić, sin izbjeglice koji je rođen u Dukli – Zeti, današnjoj Crnoj Gori. Tada je, kako kaže, kršten kao katolik u Duklji, da bi kasnije preobratio svoju vjeru i po drugi put bio kršten i prešao u pravoslavnu vjeru.

Dinastija Nemanjić i Stefan Nemanja nemaju nikakve veze, osim fizičkog rođenja, s Dukljom, niti su osnivači dinastije Vojislavljević. Dinastija Nemanjići razarač je crnogorske države koja je srušila dinastiju Vojislavljevića i vladala Crnom Gorom kao osvajač i okupator do 1360. godine, kada se Crna Gora osamostalila i obnovila svoju državnost pod dinastijom Balšić – podsjeća Adžić.

Vučić, ističe naš sugovornik, još jednom pokazuje da Srbija želi osvajati Crnu Goru,

Ali to se neće i ne može dogoditi – ističe Adžić.

Naglašava da su Crnogorci neovisan narod (u to vrijeme zvali su se Dukljani), stariji od Srba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zvjerski je falsificirao povijest Crne Gore i srpskoj povijesnoj tradiciji pripisao ono što joj ne pripada. Ni Duklja ni Vojislavljević ne pripadaju Srbima. Duklja i Vojislavljevići crnogorska su povijesna, etnička, državnopravna i druga nacionalna tradicija. Ako Vučić to ne može razumjeti, neka pročita djelo bizantskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita, koji u djelu “De administrando imperio” jasno kaže da je Duklja posebna država i da su Dukljanski Slaveni poseban narod, a oni preci su današnjih Crnogoraca, a Duklja je preteča moderne crnogorske države – ističe mr. Novak Adžić.

TO NIJE IZNENADENJE

Povjesničar i crnogorski zastupnik DPS-a dr. Dragutin Papović rekao je da je netočna izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića: “Srbi su imali Vojislavljevića … i Svetog kralja Jovana Vladimira”, jer knez Vladimir i Vojislavljević pripadaju državi Duklja, odnosno narodu Duklja. Na taj su način, kako je rekao, Vojislavljevići dio crnogorske povijesti, državnosti i nacionalnosti.

Prva srpska država nije Duklja, već Raška, a prvi srpski kralj nije Mihailo Vojislavljević, već Stefan Prvovenčani, koji je 1217. godine okrunjen za kralja. To se dogodilo 140 godina nakon što je papa Grgur VII nazvao Mihaila Vojislavljevića kraljem – rekao je Papović.

Prema njegovim riječima, Vučićeva izjava nije ni vijest ni iznenađenje. Kako je naglasio, to je dio višedecenijskog negiranja crnogorske povijesne baštine i identiteta.

Na ovaj način sadašnji kreatori “srpskog sveta”, kao i njihovi ideološki prethodnici koji su osmislili “Veliku Srbiju”, žele oduzeti crnogorsku povijest i državnost. Oni također prisvajaju crnogorsku kulturu, kako bi na kraju poricali crnogorsku naciju. No, Vučić je ovom izjavom pokazao da s Dukljinom povijesnom i kulturnom baštinom nema ništa loše. Iako se Vučićevi vazali u Crnoj Gori ismijavaju dukljanizmom, Vučiću je to prihvatljivo ako se proglasi dijelom srpske nacionalne povijesti. Dakle, za srpske nacionaliste trgovina je sporna samo ako je dio crnogorske povijesti i identiteta – rekao je Papović.

Treba što više proučavati i afirmirati dinastiju Vojislavljević
Država Crna Gora, dodao je Dragutin Papović, jedini je nasljednik države Vojislavljević (Dukljanska kraljevina) jer je državnost Duklje temelj tisućljetne crnogorske državnosti.

To je izjavio i kralj Nikola prilikom proglašenja Crne Gore kraljevinom 1910. godine. Kralj Nikola tada je izjavio: “Temelji ovog obnovljenog našeg kraljevstva duboki su. Oni se spuštaju do bivših zetskih kraljeva Vojislava, Mihaila i Bodina … Na tom dubokom temelju koji smo počeli graditi, a danas naše staro kraljevstvo zasja opet pod nebeskim suncem. “Zato je zadatak svih relevantnih institucija u Crnoj Gori da se vladavina dinastije Vojislavljević proučava i afirmira što je više moguće, jer oni isključivo pripadaju crnogorskoj povijesti, državnosti, kulturi i identitetu – rekao je Papović.

Pobjeda/Redakcija

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved