Connect with us

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: Obrana Livna, travanj 1992. godine

Published

on

Obrana Livna je bila presudna za obranu južne Hrvatske, srednje Dalmacije pa tako i Hrvatske. Bitka za Livno i okolicu se odvijala od 13. do 23. travnja 1992. godine. Obranom je zapovijedao Ante Gotovina. Zaustavljen je prodor agresora prema srednjoj Dalmaciji.

Agresor je svoje snage koncentrirao na području donjeg Livanjskog polja i Bosanskog Grahova. Iz Hrvatske je dovedena 139. motorizirana brigada kao podrška teritorijalcima i četnicima koji su došli iz drugih krajeva. Prije napada srpsko stanovništvo je izvučeno iz Livanjskog polja.

Prije napada na Livno agresor je zauzeo Kupres i Kuprešku visoravan. Pet dana nakon zauzimanja Kupresa (8. travnja 1992. g.) Srbi su napali prijevoj Koričina. Kasnije su napali Rujane i Čelebić. Cilj je bio zauzeti Livno i spojiti se sa srpskim snagama u dolini Neretve te izbiti na Vaganj i pod topničko-raketnu kontrolu staviti Split i Sinjsku krajinu.

Agresorske snage su vodili Ratko Mladić (načelnik 9. kninskog korpusa JNA)  i Slavko Lisica. Snage Srba (oko 6.000 ljudi) su činili domaći Srbi, JNA, četnici (Beli orlovi, Arkanovci) i specijalci iz Pančeva.

Odlučujuća bitka odvijala se 23. travnja 1992. godine kada je agresor teškim topništvom napao područje Livanjskog polja, Donje Rujane i Čelebić. Zatim su krenuli srpski tenkovi i iza njih pješaštvo.

Snažan tenkovski napad na Donje Rujane doveo je do slabljenja obrane jer branitelji nisu imali protuoklopna sredstva niti su imali iskustva u borbi s oklopom. Agresor je već bo u mjestu Donje Rujane kada je hrvatski branitelj iz Osijeka, koji je ratovao u Nuštru, počeo djelovati maljutkom s jedne kose na Dinari. Napad je zaustavljen jer je osječanin maljutkom uništio tenkove T-84 i M-60 s posadama.

U Avliji, stotinjak metara dalje, se vodila borba prsa u prsa. Domaćim braniteljima su došli u pomoć vod Druge gardijske brigade HV-a i nekolicina Vinkovčana, branitelji koji su porijeklom bili iz napadnutih krajeva. Oni su zarobili jedan tenk T-55 te izvjesili hrvatsku zastavu pa su se četnici počeli povlačiti i crta obrane se stabilizirala.

Poraz na pomoćnom pravcu, Rujane, je doveo do povlačenja i na glavnom pravcu napada gdje su hrvatska snage zarobile oštećeni tenk T-34. .

Devetero hrvatskih branitelja je poginulo u Rujanima, a Srbi su imali ne manje od četrdesetak poginulih i dvostruko više ranjenih.

Obrana Livna je u stateškom značenju bila jako važna jer se na području Livna branila Hercegovina, srednja Dalmacija, branio se Split i Sinjska krajina. Crta razdvajanja uspostavljena obranom Livna u travnju 1992. godine ostala je nepromijenjena sve do kraja 1994. godine.

Agresor je, također, izveo napad u vremenu od 24. do 28. travnja 1992. godine u pravcu Neuma, Metkovića i Ploča te pokušao presjeći hrvatski teritorij u dolini rijeke Neretve. Cilj je bio odvajanje teritorija, južno od rijeke Neretve, od Republike Hrvatske. Borbe su trajale tri dana i tri noći. Agresor nije uspio u svom naumu.

Foto: Ivica Jularić

Advertisement

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved