Connect with us

Vijesti

DANAS JE SVETI JOSIP: OVI SU GA VIDJELI! Pojave i ukazanja kroz stoljeća!

Published

on

Pomagao je s financijama, spašavao od brodoloma, nabavio nam sredstvo za spasenje …

I dok se se Blažena Djevica Marija tijekom stoljeća pojavljivala mnogo puta, ukazanja svetog Josipa, odobrena od strane Crkve, bila su rjeđa ali značajna. Sveci poput svete Terezije od Avilske, svete Gertrude i svete Faustine bili su blagoslovljeni njegovom pojavom i zagovorom, kao i stanovnici mjesta od Flandrije u Belgiji do Knocka u Irskoj i Fatime u Portugalu – kompilaciju donosi dnevno.hr.

Sveti Josip, Tereziji Avilskoj pomaže s financijama

U 16. stoljeću, sveta Terezija Avilska rekla je da joj se ukazao sveti Josip kad je imala problema s uspostavljanjem samostana. U svojoj autobiografiji napisala je:„Jednom, kad sam bila u poteškoći i nisam mogla shvatiti što da radim i brinula kako ću platiti neke radnike, pojavio mi se sveti Josip, moj istinski otac i gospodar i dao mi do znanja da taj novac neće nedostajati i da moram poduzeti sve potrebne mjere. Učinila sam to, iako ništa nije imalo smisla, a Gospodin je upravo po tome zapanjio neke ljude koji su mi onda dali potrebni novac.

Ova velika štovateljica svetog Josipa, koja je svoje temelje nazvala po voljenom svecu, primila je još jedan posjet svetog Josipa. 1521. u Avili: „na blagdan Male Gospe, bila sam u samostanu Reda slavnog Svetog Dominika“, napisala je sveta Terezija, „kad je na mene naišao takav zanos koji me zamalo izbacio iz sebe same.

>> SVEHRVATSKA POSVETNA MOLITVA DOMOVINE I DIJASPORE

Vidjela sam kako sam odjevena u „odjeću velike bjeline i sjaja. Isprva nisam mogla vidjeti tko me odijeva, ali kasnije sam vidjela Gospu s desne strane i oca sv. Josipa s lijeve strane, a upravo su oni oblačili tu odjeću na mene. Dano mi je da shvatim da sam sada očišćena od svojih grijeha. Kad je oblačenje završeno, a ja doživjela najveću radost i blaženstvo, Gospa me odjednom uhvatila za ruke i rekla mi da joj pružam veliko zadovoljstvo služeći slavnog svetog Josipa i da mogu biti sigurna da će sve što sam pokušavala učiniti oko samostana biti ostvareno i da će u svemu Gospodin i njih dvoje biti vrlo usluženi. Nisam se trebala više bojati da će doći do bilo kakvog neuspjeha.”

Sveta Gertruda vidjela mjesto svetog Josipa na nebu

Više od dva stoljeća ranije, na svetkovinu Navještenja, sveta Gertruda Velika imala je viziju u kojoj joj je Gospa otkrila slavu svetog Josipa. Gertruda je zabilježila: „Vidjela sam kako se otvorilo nebo i svetog Josipa kako sjedi na veličanstvenom prijestolju. Osjećala sam se pogođena ljubavlju. Svaki put kad se njegovo ime spomene, svi sveci duboko su se nagnuli prema njemu, pokazujući vedrinom i slatkoćom svog izgleda da su se radovali s njim zbog njegovog uzvišenog dostojanstva.

Sveti Josip također je dao posebne upute dok se pojavljivao svetoj Faustini u srpnju 1937. godine, dok je bila u domu svoje zajednice u Rabki u Poljskoj, tijekom oporavka.

>> Čudotvorna molitva sv. Josipu stara preko 1900 godina

U svom dnevniku (1203) zabilježila je: „Sv. Josip me nagovarao da mu se neprestano privržim. Sam mi je rekao da izgovaram ove molitve; Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Spomeni se, o predobrostiva Djevice, jednom dnevno. Gledao me s velikom ljubaznošću i dao mi do znanja koliko podržava ovo djelo milosrđa. Obećao mi je ovu posebnu pomoć i zaštitu. Svaki dan izgovaram tražene molitve i osjećam njegovu posebnu zaštitu.”

Molitva: Sedam žalosti i radosti svetog Josipa

Početkom 16. stoljeća nastala je pobožnost koju je zatražio sam sveti Josip pod nazivom “Sedam naših otaca svetog Josipa”, koja će do početka 18. stoljeća biti proširena i poznata kao “Sedam žalosti i radosti svetog Josipa”. Nastala je nakon što je brod koji je plovio obalom Flandrije potonuo za vrijeme strašne oluje. Otac Matthew Spencer, podijelio je detalje tijekom razgovora na radiju. Dvojica franjevačkih fratara na brodu uhvatila su prianjajući svoje živote brodskim olupinama. Tri dana i noći uspjeli su se održati na površini mora. Budući da su uvijek bili odani svetom Josipu, neprestano su ga s velikim žarom molili da im priskoči u pomoć i spasi ih.

Otac Spencer rekao je trećeg dana da se pojavio čovjek, prilično ozaren, i rekao im da imaju vjeru i povjerenje u svetog Josipa. Oni su poslušali. Čovjek ih je spasio, izvukao ih sigurno na obalu. Jednom na kopnu, dvojica fratara pitala su tko je on i kako mu mogu zahvaliti ili kakvu mu čast mogu odati.

>> MONS. RAMOS BITKA ZA ČISTOĆU Što si učinio da ju obraniš?

Tada se predstavio kao sveti Josip. Rekao im je: Ja sam sv. Josip, zaručnik Presvete Djevice Marije, kojemu ste se toliko preporučivali u opasnosti brodoloma. I znajte, isprosio sam od beskrajnog Božjeg milosrđa, da će svaka osoba koja bude godinu dana molila 7 puta Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu razmišljajući o mojih 7 žalosti – radosti zadobiti od Boga svaku milost koja je u skladu s njenim duhovnim dobrom.

Kapucin iz 16. stoljeća zabilježio je cijelu priču u knjigu o sedam tuga i sedam radosti svetog Josipa.

Ukazanje svetog Josipa u Francuskoj i čudesni izvor

Sveti Josip posjetio je malo selo Cotignac u Provansi u Francuskoj 7. lipnja 1660. tijekom izuzetno vrućeg ljeta. Oko trinaest sati, mladi pastir po imenu Gaspard Ricard odmarao se na planini Besillon, tražeći olakšanje od vrućine i izuzetne žeđi. Podigavši pogled, ugledao je visokog muškarca. Pokazujući na veliku stijenu, muškarac je rekao: „Ja sam Josip. Podigni stijenu i piti ćeš.” Ricard se nije pitao kako će podići ogromnu stijenu – odmah je krenuo prema golemoj stijeni i uspio je podići, otkrivši, kako je rekao Josip, izvor slatke vode ispod nje. Kad je podigao pogled da bi se zahvalio neznancu, Ricard je vidio da je čovjek nestao. Pastir je odjurio u selo da kaže stanovnicima grada koji su pohitali vidjeti novootkriveni izvor.

Ubrzo su se na tom izvoru počela događati brojna čudesa i ozdravljenja. Građani su na tom mjestu sagradili prvu kapelu, a iscjeljenja su se dogodila u svetištu i na izvoru. U jednom je primjeru, 1662. godine, otac Allard iz oratorija izgrađenog na tom mjestu je napisao: „Vode svetog Josipa donose čuda. Otkako sam se vratio, čovjek kojeg poznajemo iz Avignona, rođen hrom, otišao je do izvora i vratio se izliječen, ostavivši tamo svoje štake. Svi piju i odnose vodu. Do izvora idu iz svih mjesta provincije i okolnih zemalja, nemoćni, bolesni svih vrsta, većina ih se vraća ozdravljena ili utješena u nemoćima.” Izvor nikada do sada nije presušio.

Kao rezultat tih čudesnih događaja, kralj Luj XIII kraljevski je odredio da se od 19. ožujka 1661. blagdan svetog Josipa slavi kao praznik u cijelom kraljevstvu. Kralj je već posvetio sebe, svoje prijestolje i Francusku, Djevici Mariji jer su on i kraljica znali za njezino ukazanje s Kristovim djetetom, također u Cotignacu, nešto ranije i samo 2 kilometrima dalje od nove kapele i novog ukazanja.

Također 1661. godine, biskup iz Frejusa posjetio je oba mjesta ukazanja i dao im zajednički naslov: “Svetište Svete Obitelji”. U Crkvi je mjesni biskup glavno tijelo za istraživanje ukazanja, sve do Tridentskog vijeća. Danas vjernici još uvijek dolaze u ovaj francuski zaselak tražeći Josipovu pomoć koju najčešće odmah i dobivaju.

Ukazanje svetog Josipa u Knocku, Irska

Dva stoljeća kasnije, navečer 21. kolovoza 1879. godine, sveti se Josip pojavio s Gospom i svetim Ivanom Evanđelistom u mjestu Knock u Irskoj u župnoj crkvi. Josip je stajao s Marijine desne strane. Jaganjac Božji, Isus također se pojavio na oltaru. Kao što je zabilježeno u službenim arhivima Knocka, Patrick Hill, koji je bio među 15 seljana koji su vidjeli ukazanje, izvijestio je da se: „sveti Josip ukazao s desne strane Blažene Djevice; glava mu je bila savijena od ramena, prema naprijed; činilo se da odaje počast Mariji, a ruke su mu se spojile poput osobi na molitvi.”

Svjedok Mary Byrne opisala je kako je “glava svetog Josip bila blago povijena i nagnuta prema Blaženoj Djevici, kao da joj odaje poštovanje.”

Mariolog mons. Arthur Calkins objasnio je da: “Ukazanjem svetog Josipa u Knocku u ova potonja vremena Bog nam skreće pažnju na veličinu svetog Josipa u smislu njegove uloge u povijesti spasenja i snage njegova zagovora.”  Drugi poznati mariolog otac Michael O’Carrolla, objasnio je da je ovo posebno ukazanje predstavljalo Pashalno otajstvo, povezujući Josipa s Euharistijom, i to “potvrđuje da sva milost i slava svetog Josipa proizlaze iz njegove bračne veze s Marijom. Također je snažna lekcija za nas kršćane da svoj život i ponašanje temeljimo na najbližem mogućem odnosu s Marijom, kraljicom svemira.”

Sveti Josip, ukaznje u Fatimi

Dana 13. listopada 1917. godine, bio je najistaknutiji nastup svetog Josipa u Fatimi tijekom poznatog “Čuda od sunca”. Fatimska vidjelica službenica Božja sestra Lucija dos Santos opisala je u svojim memoarima, kako su za vrijeme ukazanja vidioci „vidjeli svetog Josipa s Djetetom Isusom i Gospu odjevenu u bijelo s plavim plaštem, pokraj Sunca. Činilo se da su sveti Josip i Dijete Isus blagoslovili svijet, jer su svojim rukama činili znak križa.”  Pojava svetog Josipa bila je podsjetnik na važnost očinstva i obitelji.

“Očinstvo svetog Josipa, kod svih ljudskih otaca, odraz je u stvorenju očinstva Boga Oca”, napisao je mons. Joseph Cirrincione u svojoj knjižici Sveti Josip, Fatima i očinstvo i dodao: “Vizija svetog Josipa i Malog Isusa koji blagoslivljaju svijet, s Marijom pokraj sunca, koje ipak nije napustilo svoje mjesto, Božje je jamstvo da, iako ga čovjek može odbiti, Bog nikada neće odbiti čovjeka.”

Sveti Josip uvijek pomaže

Sveti Josip je uvijek prisutan izvor pomoći vjernicima. Nebrojena su svjedočanstva malenih o zagovoru ovog sveca. Godine 2005. papa Benedikt XVI. rekao je: „Zagovoru svetog Josipa povjeravam nade Crkve i svijeta. Neka on, zajedno s Djevicom Marijom, supružnikom, uvijek vodi moj i tvoj put, tako da budemo radosni instrumenti mira i spasenja.”

I kako je časni Pio XII rekao 1955. godine: “Ako želite biti blizu Krista, ponavljam vam: “Idite Josipu!”

Advertisement

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved