Connect with us

Vijesti

Deutsche Welle: EU: 300 milijardi eura protiv kineskog Puta svile

Published

on

Global Gateway ima potencijal da EU pretvori u učinkovitog geopolitičkog igrača?

Europska komisija planira „rezervirati” oko 300 milijardi eura koje će u idućih pet godina investirati u infrastrukturne projekte širom svijeta, uglavnom u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Inicijativa nazvana Global Gateway (Globalni ulaz) tako će imati veći volumen nego što se mislilo nakon prvobitne najave u rujnu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala bi se osobno brinuti oko napretka inicijative. Prema najavama, europski Gateway bi trebao počivati na demokratskim vrijednostima i biti alternativa kineskom Novom putu svile koji je „otvoren” prije osam godina.

„Pokazujemo da se okrećemo prema vani, kako bi podržali investicije posvuda u svijetu”, rekla je von der Leyen u Bruxellesu. „Kod projekata će biti važna transparentnost i uzorno upravljanje.”

Premda se u papiru to izričito ne spominje, EU namjerava suzbiti kineski utjecaj. U dokumentu dogovorenom u srijedu navodi se da će inicijativa pokazati da investicije u skladu s demokratskim načelima donose dugoročne prednosti i održiv razvoj.

Na pitanje cilja li Gateway na Kinu, von der Leyen je rekla: „Ovo je jasna alternativa postojećim programima.“

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Most u Jordanu, internet kroz Crno more

300 milijardi eura skupit će se tako što bi 135 milijardi do 2027. godine došlo iz Europskog fonda za održivi razvoj. Ideja je da se privuče i privatni kapital za zajedničke projekte. Još 150 milijardi dolazi iz postojećih programa i investicijskih pothvata samih država članica – to, dakle, nisu dodatni novci nego postojeći. Dodatnih 18 milijardi eura trebalo bi stići iz budžeta EU-a za pomoć u razvoju.

Kao primjer Europska komisija navodi investicije u proizvodnji vodika u Africi, gdje bi EU trebala osigurati privatne investicije u visini od 3,5 milijardi eura. Zauzvrat, zemlje koje privuku investicije moraju jamčiti da će izvoziti vodik bez carina i ograničenja.

Kako kažu briselski diplomati koje su radili na dokumentu, oni se nadaju da će europske firme uzeti dio kolača u izgradnji postrojenja ili distribuciji vodika.

Navedeno je i polaganje podvodnog kabla u Crnom moru koji će omogućiti brži internet. U Jordanu bi EU trebao financirati novi most do Zapadne obale koja je okupirana od strane Izraela.

Bruxelles planira financijski podržati izvoz europskih firmi koje se natječu na takozvanim „kontroliranim tržištima”, i to protiv državnih ili visokosubvencioniranih kompanija, poput onih iz Kine.

Kako je najavljeno, EU će globalnim angažmanom pokušati nametnuti i određene standarde, onako kako je to Kini pošlo za rukom kada je u pitanju razvoj 5G-mreže. Težište inicijative Global Gateway bit će digitalizacija, zaštita klime i alternativni izvori energije.

Jer, kako je još ranije rekla von der Leyen, nije ideja da se grade samo prometnice koje onda vode do luke – koja je pod kontrolom Kineza.

Globalni ulaz inicijativa

Prava konkurencija Kini?

Peking je u ovoj priči u velikoj prednosti jer je tijekom proteklih godina uložio stotine milijardi dolara u Novi put svile. U toj inicijativi sudjeluje sedamdesetak zemalja, među kojima su Hrvatska i Srbija, te druge zemlje regije, ali i još neke članice EU-a.

Kritičari prebacuju Kini da privlači siromašnije zemlje kreditima koji ih onda vode u prezaduženost. Tijekom ljeta se puno pričalo o Crnoj Gori koja je pozvala Bruxelles u pomoć, jer ta zemlja nije mogla plaćati rate kredita za autocestu.

No, Europska unija planira „prići” i onim zemljama koje već sudjeluju u kineskoj inicijativi. Na sličan način su Japan i SAD prije nekoliko godina nudili vlastite investicijske programe.

„Global Gateway ima potencijal da EU pretvori u učinkovitog geopolitičkog igrača“, rekao je Michael Clauß, veleposlanik SR Nemačke pri Europskoj uniji, ujedno i bivši njemački veleposlanik u Pekingu: „Za mnoge partnere će ponuda ravnopravne suradnje utemeljene na pravilima i vrijednostima biti atraktivnija od kineske inicijative.”

Drugačije na stvari gleda europski zastupnik bavarske stranke CSU, Markus Ferber, koji je na glasu kao stručnjak za financije. On kaže da EU previše regulira i postavlja previše uvjeta za dodjelu sredstava: „Većina novca doći će iz postojećih programa ili ovisi o privatnim sredstvima. To je daleko od nečeg što bi se moglo nazvati epohalnim zahvatom. Teško da će se Kinezi uplašiti te inicijative.”

Gateway bi trebalo „blagosloviti” i Europsko vijeće koje okuplja političke čelnike zemalja članica Unije, te Europski parlament. Ako oni uskoro podrže ovu inicijativu, novac bi mogao „poteći” početkom iduće godine.

Bernd Riegert
Deutsche Welle

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved