Connect with us

Vijesti

Deutsche Welle: Ischinger: U europskom interesu je da nam SAD čuva leđa

Published

on

Briga za vlastitu sigurnost kao temelj diplomatskih odnosa. „Ne radimo ovo zbog Donalda Trumpa ili Joea Bidena. Radimo to zbog nas. Moramo se pobrinuti za vlastitu sigurnost koliko god možemo.”

Govorkalo se da bi „veliko iznenađenje” koje je najavio Wolfgang Ischinger moglo biti sudjelovanje Josepha Bidena na „specijalnom izdanju” koje organizira Münchenska konferencija o sigurnosti. I glasine su bile točne.

U online-konferenciji bio je uključeni Biden, njemačka kancelarka Merkel i neke europske kolege, čelnici NATO-a i Ujedinjenih naroda te bitni igrači u globalnom zdravstvu i borbi protiv klimatskih promjena.

U pitanju je „specijalno” izdanje jer je sama konferencija odgođena za neke bolje dane ove godine, uz nadu da će se najmoćniji predstavnici politike, znanosti i industrije ipak moći uživo vidjeti u Münchenu. U petak se održava samo trosatna online-konferencija, ali s bitnim gostima.

„U diplomaciji je, na duži rok, stvarno štetno odsustvo direktnog fizičkog kontakta”, rekao je Ischinger za DW. Iskusni njemački diplomat, ranije veleposlanik u SAD-u i Velikoj Britaniji, predvodi konferenciju u Münchenu još od 2008. godine. Sam skup se održava svake veljače od 1963. godine.

Okruženi „vatrenim prstenom”

Društvo koje se obično okuplja u glavnom gradu Bavarske u protekle četiri godine bilo je zabrinuto istupima Donalda Trumpa. Prvenstveno njegovim kritikama na račun NATO-a i europskih partnera, te povlačenjem iz sporazuma s Iranom o korištenju nuklearne energije i onog s Rusijom o kontroli raketa srednjeg dometa.

„Na šokantan način smo iskusili da ne postoji trajno jamstvo da će nam SAD uvijek čuvati leđa”, rekao je o tome Ischinger. „Inteligentni Europljani će si morati postaviti pitanje: što ako za četiri godine bude ponovo izabran predsjednik koji ide stopama Donalda Trumpa?”

Kako je rekao: „Povjerenje je valuta u diplomaciji. U odsustvu povjerenja ne može se mnogo postići. I to je bio naš problem tijekom godina Trumpovog mandata”.

Joseph Biden je veteran vanjske politike. U prvim najavama je istaknuo kako će raditi na obnovi povjerenja, ali i ovo: „Više ne postoji oštra linija između vanjske i unutarnje politike. Svaki pothvat izvana mora biti poduzet tako da vodimo računa o američkoj obitelji i radnom čovjeku.”

U Europi su svjesni da automatskog povratka na vrijeme prije Trumpa neće biti. Zato Ischinger kaže da treba voditi računa o preko 74 milijuna američkih glasača koji su podržali Trumpa, a time i njegov suparnički odnos prema Europi. „Što možemo učiniti kako bi Amerikance uvjerili da je dobra ideja da prisno surađuju s Europom i da ju štite?”, pita se Ischinger.

I odmah odgovara – Njemačka i EU moraju ozbiljnije i šire shvatiti svoju ulogu u svijetu. U to, prema ovom diplomatu, spada brže donošenje odluka u Bruxellesu, veća vojna spremnost, kao i podrška nuklearnoj politici NATO-a.

Ipak, pogotovo priča o obnovi nuklearnog arsenala i njegovom stacioniranju u Europi redovno izaziva glasne proteste u Njemačkoj. Takvi prosvjedi imaju iza sebe desetljetnu tradiciju. Stranka njemačkih Zelenih je, tako reći, rođena iz antiratnih protesta, a danas je popularnija nego ikad.

„Nadam se da će vanjska politika biti dio izborne kampanje”, kaže Ischinger, misleći na njemačke parlamentarne izbore u rujnu ove godine. „Prošli put to nije bila tema.”

Diplomat kaže da se iz Berlina prečesto širi dojam da „živimo u raju” okruženi samo prijateljima. „To daje iluziju trajne sigurnosti”, kaže Ischinger, podsjećajući na sve probleme koji ni geografski nisu daleko – od Ukrajine, preko Malija i Libije, sve do Sirije. „Okruženi smo vatrenim prstenom”, upozorava Ischinger.

Plinovod razdora

U Njemačkoj postoje određena očekivanja od Bidena. Iako se retorički ograđuje od Trumpove politike, on je u nekim oblastima nastavlja, kao što je i Trump nastavio Obaminu politiku. Recimo, i Bidenova administracija oštro stoji nasuprot gospodarskoj ekspanziji Kine, zahtjeva obustavu gradnje plinova Sjeverni tok 2, i traži da sve članice NATO-a konačno izdvajaju najmanje dva posto BDP-a za vojsku.

„Kao prvo, Bidenu će poželjeti dobrodošlicu”, kaže za DW James Bindenagel, bivši američki veleposlanik u Njemačkoj, o konferenciji u petak. „Ali ako su politike prema recimo Kini i Rusiji iste, samo uz promjenu u tonu, onda će u Njemačkoj ojačati narativ da Amerika nije pouzdani partner.”

Bindenagel kaže da pandemija i klimatske promjene prirodno traže suradnju i povezuju zapadne zemlje s obje strane Atlantika, a da odnose remeti pitanje Alekseja Navaljnog kao i Sjevernog toka 2. To su posebno bolne teme za Berlin koji ih želi tretirati odvojeno.

Wolfgang Ischinger nije oduševljen gradnjom plinovoda, ali se protivi i američkim sankcijama protiv tvrtki koje grade. Kako je rekao, Njemačka se i tijekom Hladnog rata mogla osloniti na ruski plin i te veze ne treba prekidati.

Ovaj diplomat se osvrnuo i na ideje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o „strateškoj autonomiji” Europe od američkog vojnog zaleđa. Od toga je, prema Ischingerovom sudu, Europa udaljena „svjetlosnim godinama”.

Građanima u Europi, kaže, treba pojasniti da ništa ovo ne radimo zbog Sjedinjenih Država. „Ne radimo zbog Donalda Trumpa ili Joea Bidena. Radimo to zbog nas. Moramo se pobrinuti za vlastitu sigurnost koliko god možemo.”

William Glucroft 
Deutsche Welle

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved