Connect with us

Vijesti

dr. sc. Jadranka Polović: 2021: Feniks ili pad… u ništavilo

Published

on

“Na kraju smo 2020. godine, a pandemija i dalje traje. Geopolitička se bitka zahuhtava na svim frontovima uključujući i proizvodnju cjepiva. Za sada su aktualne – vektorske, peptidne ili one utemeljene na informacijskoj RNK. U narodu se dijele na ruske, kineske, njemačke, britanske, američke… Njihove moguće neželjene efekte pokazat će vrijeme jer testiranja nisu do kraja obavljena, a one se stavljaju u promet. Do tada i virus ne miruje – mijenja se i prilagođava što također dovodi u sumnju potrebu za provođenjem masovnog cijepljenja, kao i razumljivu žurbu farmaceutskih multinacionalnih kompanija da novac poreznih obveznika prebace na svoje račune. Sve teče i mijenja se, kažu da ozbiljni intelektualci širom zemaljske kugle svih boja i ideja užurbano rade na proizvodnji cjepiva protiv straha i gluposti. Nadamo se da će požuriti dok obrazovni i zdravstveni sustavi, te gospodarstva širom svijeta ne dožive potpuni krah. Dobrodošli u 2021!”

(izjava prof.dr.sc. Elizabete Ristanović, mikrobiologinje, načelnice Odjela za genetiku mikroba i imunologiju, VMA, Beograd na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati”, listopad 2020) 

Vjerovali ili ne, samo jednom je stvoren život, Božjim voljom ili evolucijom prirodnom selekcijom, tko zna? Osim onih koji vjeruju. Kad se sve zbroji, u pitanju je ipak vjera, vjera u ključne događaje naše prošlosti, vjera u implicitne forme neizrečenosti kao i eksplicitnu sposobnost čovjekova prodiranja u tajne postanka i opstanka, vjera u traženje dokaza. Dakle, u proces na kojem se temelji nova religija – vjerovanja u znanost i znanstvene spoznaje koje se malo tko danas usudi propitivati, a koja se suprotstavlja tradiciji kršćanskih vrijednosti: čežnji za prošlošću, svjesnoj budnost i nadi u budućnost ljudskog roda – donosi Gepolitika.news.

Kršćanstvo mjerimo korakom i porukom, mjerimo ga prostorom i protokom vremena i pratimo kako je usporedo s njim sazrijevala jedna ideja čovječnosti prema božanskoj naravi, prema dobroti, vjerujući da je ta dobrota dostižna i ljudima. Eksponencijalni  rast naših nada je permanentna vjera u bolje i pravednije sutra. Inače je sve besmisleno. Nakon pada u ništavilo bez pomaka nema povratka. Naravno, vjera u sreću je iluzorna nada, prekomjerno očekivanje bez primjerenog uloga. Bez zalaganja nema dohvatljivog neba, sfere ostaju samo nestabilni mjehuri od sapunice, a ovozemaljska biosfera je tik do neba, u dlaku dovoljna našem osjetu života. U stvari, biosfera je dodir života.

Čovjeku je danas bolje, barem čovjeku Zapada, sklonjen je od opasnih posljedica previsokih ili preniskih temperatura, od nevremena, od pomanjkanja hrane, od ubitačnog rada… Sklonjen u uravnotežene oaze sigurnog doma razotkriva svijet nekako iznutra, doživljaj svijeta podrazumijeva i doživljaj sebe zajedno sa svijetom i doživljaj doživljaja. Svijest o vlastitoj svijesti, to nedostižno blago ostalim oblicima života “božja” je nagrada čovjeku zbog ispravnog djelovanja, zbog postupnog dizanja ljestvice moralnosti i etičnosti, zbog pravovremenog otklona od zloćudne pohlepe i neracionalnih zahtijeva samo za sebe.

Ipak, čovjek nije nekontrolirano skroman; utopija i distopija su podjednako opasne zamke za ljudski rod. U pitanju su stotine tisuća godina ljudskog glasanja, zazivanja neba, bogova, Boga i bližnjih.

Briga za čovjeka više nije samo dar s neba, ona se proteže postupno iz dubine povijesti, pisane i nepisane, spoznate i još nepoznate, ali naslutljive. A povjest nas uči da je svijet u koji smo prerano “ubačeni”, uravnoteženo polje zbivanja u kojemu smo dio cjeline čiji su ostali djelovi postali na brigu nama. Kad smo pažljivi prema svemu ostalome, pažljivi smo i prema sebi. Sve s mjerom, protiv oholosti, protiv pohlepnosti, ali i protiv lakomislene i iracionalne skromnosti, jer je i to put u ništa.

Nesklad u oba smijera je zlokoban po opstanak vrste, a nesklad često nastaje nasilnim zadiranjem u drukčije, u već postojeće ”tuđe”, u teritorij koji “moramo” prilagoditi svojim potrebama i uzeti ono što nam se samo ne nudi. Zapad je koljevka racionalizma i prosvjetiteljstva, pravocrtnog modernizma i propitkivajućeg postmodernizma ali i koljevka kolonijalizma i “našeg” interesa zakriljenog, najprije internacionalizmom, pa globalizmom, pa nasilnim intervencionizmom.

Zapad je labavi skup nacionalnih država, skoro pa rasno odvojen od ostatka svijeta; da nema iznutra nabujalog dijela populacije, potomaka robova i različitih “dopeljaša” s Bliskog Istoka, Azije i Dalekog istoka, Afrike i Oceanije. Europske države još uvijek u nazivu baštine imena naroda (plemena su ostala u germanskim šumama i prezrenom Balkanu) i teško će se osloboditi te genetsko-kulturološke navade. Tu smo gdje jesmo, komplot smo odjeka iz davnina (po vremenskoj vertikali) i prekoatlantskih zbivanja (po prostornoj horizontali). Međutim, ova europska geopolitička strategija nazovi zajedništva nema veza s prirodnim, darvinističkim tipom nastanka Sjedinjenih Američkih Država. Ujedinjenje nije isto što i sjedinjenje:

Ovdje na jugoistoku Europe, na Zapadnom Balkanu imali smo već pokušaj ujedinjenja naroda iz istog ili sličnog govornog područja (što je važno, a možda i najvažnije na putu evolucije, a kako u Bibliji, tako i u Kuranu), ali smo bili u neskladu s predatorskom pohlepom Zapada, pa smo privremeno “razmontirani”. Nikad ne znaš što budućnost donosi.

A budućnost donosi i jednu drugu vrstu roda koji ne izvire iz biološkog poroda, a u dubokoj je kultorološkoj sprezi s ljudima. To je tehničko-mentalna protetika koja bi se u konačnici trebala realizirati kao umjetna inteligencija. U privremenoj upotrebi je AI poradi najnovije lingua franca, engleskog (novokomponiranog) govornog jezika. Pisani će vjerojatno biti u nekim spregnutim kvantnim točkicama (za sada je to digitalni zapis). O tom potom, ostavimo nešto i umjetnoj inteligenciji da odluči ZA SEBE!

Jer nas u tom scenariju nema, taj kauzalitet ne funkcionira retroaktivno. Nažalost, to je posljedica golog kartenijanizma. Što hoćeš, to dobiješ.

Cogito ergo sum napokon funkcionira ili će vrlo skoro funkcionirati. Očekivati da će roboti potpomognuti umjetnim neuronskim sklopovima razmišljati o svjesnosti koju su osviestili je nada u prošlost, a ne dolazak budućnosti. Budućnost nije na nama.

Ako je Duh sveti jedna te ista čestica, ovdje i istodobno bilo gdje, onda je sva evolucija usmjerena u ”najbrži prst”, a tu smo, cjelokupni ljudski rod u konačnici gubitnici. Današnji genetski inžinjering je ubrzana evolucija evoluiranih čimbenika kojima je cilj dostizanje, po svaku cijenu. Proces je u tijeku. Mislim da ćemo sraz AI tehnoloških uradaka i zaostale prirodne inteligencije doživjeti još za života.

Razmislimo malo, blagodati prirodnih resursa (pri tom mislim najprije na vodu i zrak) su ugroženi, ali samo za nas i još nešto životnih oblika ili, ako hoćete, živih organizama u cjelini. Umjetna inteligencija, jednom kad postane autonomna, ne treba vodu ni zrak, dovoljna joj je molekularna struktura, a ona je na toj razini re-kompatibilna. Molekule su postojale i prije stanica. U stanici djeluju mutualistički ili parazitski; odvojeni od stanice su samo molekule, pulsirajuće namjere na granici života i smrti. Kao virusi.  A virusi, npr. SARS-Cov-19 je uzročnik bolesti koja za sada ne napada umjetnu inteligenciju, tamo borave bezopasniji virusi.

COVID-19 je  “fantomski” virus, već su zaboravljeni laboratoriji u Wuhanu kao ”utvrđeno” polazište pohoda ovog virusa na svijet. Čini se kao da ceh nepažnje, nekontrolirani transfer iz šišmiša, preko egzotičnog ljuskavca Pangolina (inače sisavca) u konačnici plaća bijela rasa. Je li u pitanju, ne samo biološki, već i rasni biološki rat ili se o tome ne smije ni govoriti. Kao zdravstveni problem COVID-19 je daleko prihvatljiviji. Sve ostalo je teorija zavjere. U načelu se slažem, na terenu je pandemija, uglavnom u europskom dijelu Euroazije, Sjevernoameričkom kontinentu i u Australiji. Pandemija traje do procijepljivanja stanovništva, što je obećanje znanstvene zajednice tog polja i mainstream globalizirajuće politike. To svakodnevno čujemo kroz usta briselskih glasnogovornika.

I ne sumnjamo, kognitivno raspoloženje neuronske baze u vlastitoj glavi prepustili smo kartezijanskom čovječuljku u mozgu koji nešto zna prije nego se nešto i dogodi. Mislim da je u pitanju jedan teško dokaziv neuropsihijatrijski običaj, sve je redukcionirano do najmanje moguće mjere. U pitanju je politička neuroznanost kamuflirana na nižoj razini u molekularnom teritoriju koji je svugdje i nigdje, malo nedostaje do atomske fizike i subatomskih čestica, ne-čestica. To ćemo ostaviti umjetnoj inteligenciji, neka ona u budućnosti promišlja za sebe ono što mi u našoj sadašnjosti nismo mogli ili htjeli ZA SEBE.

Kako bismo rekli: “Gdje ima dima, ima i vatre, a može i obrnuto” što bi se zdravom logikom moglo preformulirati u “Gdje ima teorije zavjere ima i zavjere”.

Autor: Jadranka Polović/ Geopolitika.news

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved