Connect with us

Vijesti

Elon Musk traži puštanje ‘QAnon Shamana’

Published

on

Izvršni direktor SpaceX-a i Twittera Elon Musk pozvao je na oslobađanje Jacoba Chansleya, ratno obojenog Trumpa koji je bio zatvoren zbog svoje uloge u neredima na Kapitol Hilu 6. siječnja 2021. 

Chansley, kojeg su mediji prozvali ‘QAnon Shaman’, postao je ozloglašen zbog sudjelovanja u neredima, ali nedavno objavljeni video snimci pokazuju kako mirno hoda kroz Kapitol u pratnji policije.

>> EPOHA: Anthony Fauci će biti višestruko optužen za ‘ubojstvo iz nemara’

Musk je u petak twitao video na kojem se vidi Chansley kako ohrabruje svoje kolege demonstrante da “ide kući”, rekavši im da ih je Donald Trump zamolio da napuste to područje. “Oslobodite Jacoba Chansleya”, napisao je u video-u – donosi Logicno.com.

“Chansley je u medijima lažno prikazan kao nasilni kriminalac koji je pokušao da sruši državu i koji je pozivao druge na nasilje. Ali ovdje on poziva ljude da budu mirni i odu kućama”, napisao je Musk u nastavku tweeta.

“Nisam dio MAGA-e”, dodao je, misleći na Trumpov pokret ‘Učinimo Ameriku ponovo velikom’, “ali vjerujem u pravičnost pravde.”

Chansley se 2021. godine izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za ometanje službenog postupka i osuđen je na 41 mjesec zatvora. Jedan od prvih demonstranata koji je ušao u Kapitol na dan nereda, Chansley je fotografiran u senatskoj dvorani kako nosi kacigu od krzna s rogovima s licem obojenim u boje američke zastave.

Savezni sudac koji je osudio Chansleya opisao je njegove postupke kao “užasne” i “zastrašujuće”. Međutim, video snimka koju je u ponedjeljak emitirao voditelj Fox Newsa Tucker Carlson prikazuje Chansleya kako hoda po unutrašnjosti Kapitola zajedno s dvojicom policajaca, prije nego što je posvetio molitvu policajcima.

Odbor od 6. siječnja predvođen demokratima – formiran da istraži Trumpovu krivnju za nerede – držao je ovaj snimak u tajnosti. Carlsonu ga je dao predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy, nakon što je GOP u siječnju ponovo preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom.

“Chansley je dobio 4 godine zatvora zbog nenasilnog obilaska uz policijsku pratnju?” Musk je napisao u drugom tweetu u petak. Taj tweet je “provjeren činjenično” kada je podijeljen na Instagramu, a platforma je povezivala medijske izvještaje u kojima se tvrdi da je policija u više navrata tražila od Chansleyja da napusti zgradu, te mu stoga nije ”pomogala” oko Kapitola.

“Kapitolska policija mu je bukvalno otvorila vrata Senata pred kamerom!” Musk je uzviknuo . “Ali kome ćete vjerovati, Instagram ‘provjeravačima činjenica’ ili vlastitim lažljivim očima!?”

Chansley je jedan od skoro 1.000 demonstranata uhapšenih u vezi s neredom, od kojih je 306 optuženo za ometanje službenog postupka, prema podacima Ministarstva pravosuđa . Ogromna većina – 919 – optuženih optužena je za ulazak u zabranjenu federalnu zgradu, dok je 326 optuženo za napad ili neposlušnost policajca. Od privedenih, 518 se izjasnilo krivim, većina njih za prekršajna djela. (Mišo T.)

Advertisement

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved