Connect with us

Vijesti

Elon Musk ‘udario’ na Billa Gatesa u vezi AI

Published

on

Elon Musk je prozvao kolegu milijardera Billa Gatesa zbog njegovog “ograničenog” razumijevanja umjetne inteligencije (AI), sugerirajući da slabo razumije tehnologiju u nastajanju. Musk je odgovorio na komentar tog osnivača Microsofta da je godinama uključen u AI polje.

Musk je udario na Gatesa u objavi na društvenim mrežama u ponedjeljak, nakon što je drugi korisnik podijelio nedavni članak koji je napisao Microsoftov mogul, u kojem kaže da je održao nekoliko sastanaka s timom iz OpenAI – tehnološke kompanije čiji je suosnivač Musk. – počevši od 2016.

“Sjećam se ranih susreta sa Gatesom. Njegovo razumijevanje AI je bilo ograničeno. Još uvijek je”, rekao je Musk .

U Gatesovom članku, objavljenom prošlog tjedna, navodi se da je „Počelo doba umjetne inteligencije“ i nastavlja opisivati njegov rad sa OpenAI, uključujući „izazov“ koji je dao firmi da razvije umjetnu inteligenciju sposobnu da položi ispit iz biologije za naprednu školu. .

“Mislio sam da će ih izazov zaokupiti dvije ili tri godine. Završili su ga za samo nekoliko mjeseci” rekao je o OpenAI, programeru koji stoji iza popularnog ChatGPT programa.

Musk je napustio upravni odbor OpenAI-a 2018. godine i od tada je postao kritičan prema kompaniji, rekavši da je, iako je osnovana kao neprofitni poduhvat otvorenog koda, sada postala „kompanija sa maksimalnim profitom zatvorenog izvora koju efektivno kontrolira Microsoft . ”

Početnu investiciju od milijardu dolara u OpenAI od strane Muska i drugih entuzijasta Microsoft je usporedio 2019. godine, a kompanija je kasnije otkrila planove za “višegodišnje, višemilijardsko dolarsko” ulaganje u tehnološku kompaniju, koja je od tada integrirala svoju umjetnu inteligenciju u Microsoft-ovu vlasništvu Bing pretraživača.

Tweet od ponedjeljka nije prvi znak rivalstva između dva milijardera preduzetnika, koji su se prethodno borili oko pandemije Covid-19 2020. godine. Nakon što je Gates rekao da se te iste godine odlučio za kupovinu Porschea umjesto Tesle, Musk je rekao da je razgovarao s njim bio „nepovoljan“, a kasnije ga je optužio da je skratio Tesline akcije.

Dalje naglašavajući nesuglasice, Musk je u utorak odgovorio drugom korisniku Twittera koji je primijetio poredbu između osnivača Tesle i Gatesa, pri čemu je Musk jednostavno odgovorio  : “Bolesna opekotina lol”.

Mišo T./Logicno.com

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved