Connect with us

Društvo

EU totalitarizam

Published

on

Slika 1. Ursula von der Leyen (foto: euinfo)

Europska komisija je 12. studenoga 2020. objavila namjeru prisile svih EU zemalja na prihvaćanje LGBTIQ ideologije. Oni koji ne slijede diktat nove LGBTIQ Europe bit će isključeni iz svih financijskih sredstava EU-a, uključujući Fond za oporavak za suočavanje s krizom uzrokovanom koronavirusom. (LGBTIQ je kratica za: Lezbijke, Gej muškarce, Biseksualne osobe, Transrodne i Transeksualne osobe, Interseksualne osobe i Queer osobe).

Europska komisija najavila je da do 2021. godine u EU zakonodavstvo, kao kaznena djela, želi unijeti „govor mržnje„ i „zločine iz mržnje” te do 2022. nametnuti uzajamno priznavanje „duginih obitelji” u cijeloj Europskoj uniji. Dakle, svi oni koji priznaju naravni zakon bit će kažnjeni jer će priznavanje i poštivanje naravnog zakona biti proglašeno “govorom mržnje” i “zločinom iz mržnje”. Ako netko ne bude mislio i govorio o LGBTIQ zasjednice kao Europska komisija bit će proglašen “homofobom” i kažnjen.

Fašizam trećeg tisućljeća?

Pod sloganom “Izgradnja Unije u kojoj svatko može biti ono što jest” predstavljena je 12. studenoga 2020. nova strategija za ravnopravnost LGBTIQ osoba.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je: “Želim neumorno raditi na izgradnji Unije jednakosti. Unije u kojoj svatko može biti ono što jest i voljeti koga želi – bez straha od optužbi i diskriminacije. Jer biti svoj nije ideološko pitanje. To je pitanje identiteta. Njega nam nitko ne može oduzeti”.

Slažem se s navedenim što je drugarica Ursula kazala jer mi koji ne pripadamo LGBTIQ zajednici također želimo da se poštuje naše uvjerenje, naša vjera, naš kulturni i nacionalni identitet, naravno ne na štetu drugih. Želimo biti ono što jesmo, a strategijom nam se to oduzima! Strategija nas proglašava “homofobima”, širiteljima “govora mržnje” a to nismo!

Mi smo pobornici naravnog zakona, mi znamo tko je muško, a tko žensko. Mi znamo za što koji fiziološki otvor na tijelu služi za razliku od pripadnika LGBTIQ pripadnika! EU komisija je kontradiktorna jer ne priznaje pravo na naravni zakon. Oni koji slijede naravni zakon ne mogu biti ono što jesu, normalni! Bolesni mogu biti ono što jesu (bolesni) i mogu nametati svoje uvjerenje, svoj način života drugima. Strategija Europske komisije ne gradi Uniju jednakosti već Uniju diskriminacije!

Slika 2. Dugina zastava (foto: wikipedia)

Strategija EU komisije ima 24 stranice i trebala bi se provesti tijekom 5 godina (2020. – 2025.). Strategija želi nametnuti nove zakone svim članicama EU bez obzira na društvene, kulturne, vjerske, povijesne razlike među narodima i državama članicama EU. Na taj način EU komisija želi ukinuti nacionalni, kulturni, vjerski identitet naroda koji čine EU zajednicu.  

Navodi se borba protiv diskriminacije? Tko je zaista u EU diskrimniniran? Diskriminirani su oni koji drže do svoje nacionalne kulture, svoje vjere, svojih narodnih običaja, svog identiteta (bez ugrožavanja drugih). Govor mržnje od LGBTIQ zajednice je dopušten, poželjan, promiče ga EU administracija i mainstream mediji. To se najbolje vidi kada se organizira povorka “Hod za život”. Tada oni priječe put povorci, vrijeđaju, zvižde i prava buku. Kada mainstrem mediji izvještavaju o “Hodu za život” onda je to izvještaj o LGBTIQ stavovima, a ne o obrani života.

Strategija EU komisije navodi: “Zaštita fizičkog i mentalnog zdravlja”, pa se postavlja pitanje tko i na koji način ugrožava fizičko i mentalno zdravlje pripadnika LGBTIQ zajednice. Medicinska izvješća pokazuju da pripadnici LGBTIQ zajednice svojim ponašanjem sami uništavaju svoje zdravlje, a zajednica osigurava sredstva za njihovo liječenje! Oni svjesno narušavaju svoje zdravlje svojim načinom života. Izdvajanje za njihovo liječenje su značajna što se može vidjeti iz vladinih izvješća.

(http://report.nih.gov/categorical_spending.aspx)

Dugine obitelji? Što je to? Možemo govoriti o “duginim zajednicama” a ne o “duginim obiteljima” jer obitelji mogu imati potomstvo a “dugine obitelji” to ne mogu imati bez obzira koliko se Ursula i Dallia trudile!

Zajedničkim djelovanjem, raznolikošću i idejom da svaka osoba može slijediti svoje snove bez obzira na njezin seksualni identitet i izražavanje, nastavlja se borba protiv nejednakosti, netrpeljivosti i mržnji prema LGBTIQ osobama.

Slažem se ali zašto normalni pripadnici društva ne mogu slijediti svoje snove?

Slika 3. Govorite slobodno (mi vas pratimo)

Europska komisija objavila je strategiju zakonskog nametanja jedinstvene LGBTIQ politike u cijeloj Europskoj uniji! Strategija obuhvaća zdravstvo, obrazovanje, kulturu, šport, medicinska i društvena istraživanja, brak, internetsku regulaciju „govora mržnje”, zapošljavanje i druga područja politike.

Ovo je vrlo opasna strategija kojom se želi prisiliti zemlje na pravnu integraciju uvođenjem zločina “homofobije” na europskoj razini, uvođenje rodne ideologije u sve pore društva i dodjelu sredstava uvjetovanu prihvaćanja nasilno nametnute strategije (zakona) EU.

Bolesna predsjednica EU komisije, Ursula von der Leyen, kazala je: „Zone bez pripadnika LGBTIQ skupina, zone su bez čovječnosti. A njima nije mjesto u našoj Uniji ”.

Dakle, svi koji ne misle kao Ursula su nečovječni i nije im mjesto u Uniji! Zar to nije bolesno? Zar to nije jedan vid novog fašizma?

Helena Dalli, povjerenica EU-a za ravnopravnost spolova je najavila da će Komisija “u potpunosti iskoristiti alate koji joj stoje na raspolaganju” za provođenje LGBTIQ jednakosti u cijelom svijetu.

“Čvrsto sam uvjerena kako je to način kako državu članicu dovesti u red”, rekla je pojasnivši: “U redu, nećete dobiti dio koji biste trebali dobiti ako ne poštujete vladavinu zakona”.

Totalitarizam umjesto tolerancije na koju se pozivaju!

Europska komisija želi putem ucjene i fondova za financiranje članica nametnuti jedinstvenu LGBTIQ ideologiju u cijeloj EU! EU komisija koristi pandemiju COVID-19 za promicanje LGBTIQ ideologije pa ucjenjuje članice EU. Članice koje ne prihvate strategiju bit će isključene iz financiranja od strane EU uključujući Fond za rješavanje krize i oporavak od pandemije koronavirusa.

btrhdr

Slika 4. Plakat tolerancija/netolerancija

EU komisija nema takve nadležnosti ali ih želi postići stategijom. Oni koji ne slijede diktat nove LGBTIQ Europe bit će isključeni iz financiranja od strane EU! Ekonomske ucjene u kriznim vremenima dostojne su najopakijih diktatura! U vremenima financijske krize zbog COVID-a žele uskratiti financijsku potporu svim suverenim državama koje se protive zlouporabi ovlasti EU u svrhu nametanja ideološke diktature!

Kampanja Europskog vijeća i Europskog parlamenta za povezivanje proračuna EU-a s “vladavinom prava”nema pravnu osnovu prema dokumentima koje su pripremili pravnici koji pripadaju Vijeću. Poljski eurozastupnik Jacek Saryusz-Wolski je na društvenim mrežama objavio fragmente dokumenta kojim pokazuje da ne postoji pravna osnova za povezivanje proračuna EU-a s “vladavinom prava”.

„Pravno mišljenje pravnih službi Vijeća EU od 25. listopada 2018. nastavak je prethodno iznesenog mišljenja br. 10296/14 od 27. svibnja 2014., u vezi s projektom pravilnika Europskog vijeća o uslovljavanju proračuna EU takozvanom vladavinom prava. Mišljenje govori o njegovoj nezakonitoj nekompatibilnosti s Ugovorom o EU “.

Prema mišljenjima jednog talijanskog centra: „To je nelegitimni upad u isključivu sferu suvereniteta država članica EU”. Strategija koju Komisija promiče krši Europske ugovore!

Europski parlament i Europsko vijeće ne mogu uvesti zločin “homofobija” jer je to van njihovih ovlasti, kako je utvrđeno u članku 83. Ugovora o funkcioniranju EU. Ali svoj plan svejedno planiraju provesti.

EU komisija želi nametnuti svoju ideološku viziju svim članicama bez obzira na njihovu povijest, kulturu, vjeru i nacionalni identitet. Komisija želi ozakoniti svoju nakaradnu viziju obitelji i odgoja djece. Oni koji ne misle kao članovi EU komisije bit će proglašeni “homofobima” i kažnjeni po zakonu. To je njihovo poimanje demokracije, ravnopravnosti, poštivanja identiteta. Ne radio se o demokraciji, jednakosti, ravnopravnosti već o diktaturi, fašizmu trećeg tisućljeća.

Europska komisija predstavila prvu strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba (Crol)

https://www.crol.hr/index.php/politika-aktivizam/10106-europska-komisija-predstavila-prvu-strategiju-za-ravnopravnost-lgbtiq-osoba

Unija ravnopravnosti: Komisija predstavlja svoju prvu strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba u EU-u (Europska komisija)

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_2068

Poštujte LGBTIQ prava ili gubite fondove EU, kaže Povjerenica za jednakost (Politico.eu)

https://www.politico.eu/article/lgbtqi-rights-rule-of-law-funds-equality-commission-helena-dalli/

Bruxelles na putu za borbu s Mađarskom i Poljskom dok predstavlja prvu LGBTIQ strategiju (EuropaNews.com)

https://www.euronews.com/2020/11/12/brussels-on-course-for-struggle-with-hungary-and-poland-as-first-ever-lgbtiq-strategy

Dr. Marko Jukić

“s margine političkoga spektra”

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved