Connect with us

Vijesti

Fiducia Suplicans: Geografija grijeha

Published

on

U četrdeset i nešto godina otkako je BBC pokrenuo političku satiru Da, ministre – za koju se kaže da je bila omiljena emisija Margaret Thatcher – njezina je relevantnost samo rasla.

Svatko tko gleda kako Sir Humphrey opisuje Englesku crkvu (“Biskupov gambit”) mogao bi pomisliti da gleda povijesni dokumentarac, a ne komediju. Smijeha ima u izobilju, ali bilo je – i još uvijek – u tome žaoka za anglikanske vođe – donosi The Catholic Thing.

“Zanimljivo je, zar ne, da danas političari žele razgovarati o moralnim pitanjima, a biskupi žele razgovarati o politici”, primjećuje sir Humphrey, cinično dodajući da je “teologija sredstvo za dopuštanje agnosticima da ostanu u crkvi.”

Jim Hacker, ministar (i kasnije premijer) koji je Sir Humphreyjev tobožnji politički gospodar, pokušava biti manje ciničan – barem dok političke sile ne nadvladaju njegovu slabu volju i zbunjenu savjest. U drugoj epizodi (“Moralna dimenzija”), Hacker protestira protiv prekomorske korupcije, dok Humphrey to opravdava jednostavnim načinom poslovanja u inozemstvu.

“Grijeh nije grana geografije”, strogo odgovara Hacker, prekoravajući Humphreya.

Ovih dana, za katolike, grijeh je uvelike grana geografije 2024.

Dana 18. prosinca prošle godine, kardinal Víctor Manuel Fernández dao je svoju “izjavu” – uz papinsko odobrenje – potičući blagoslove za “neregularne i istospolne parove”. Ispadanje je opsežno obrađeno na ovim stranicama i svugdje drugdje.

Relativno malo glasova otvoreno je pozdravilo deklaraciju. Većina biskupa ostala je izrazito tiha, a neki su se glasno protivili. Potonji smatraju blagoslov takvih parova ili zajednica “blagoslivljanjem grijeha”, što Crkva ne može učiniti. To je bio stav pape Franje kada je govorio o tome 2021.

Tako muškarac koji je napustio ženu da bi se družio s ljubavnicom može dobiti blagoslov s njom u Njemačkoj, ali u Poljskoj ili Nizozemskoj ne može.

Neki dijelovi geografije imaju poseban značaj. Kardinal Mauro Gambetti, papin generalni vikar za Vatikan, najavio je da će blagoslovi biti dostupni u bazilici svetog Petra. Ovi blagoslovi moraju biti spontani i neritualizirani, pa je teško zamisliti kako bi se oni pružili.

Što se događa ako par posjeti Vatikan i zamoli svećenika na kojeg naiđe za blagoslov? Možda bi prvo trebali provjeriti je li iz Nizozemske ili Njemačke. Ako je Francuz, mogli bi se raspitati o njegovoj biskupiji; stalno vijeće francuskih biskupa pozdravilo je neredovite blagoslove, ali ih je devet biskupa iz pokrajine Rennes zabranilo.

U svakom slučaju, par zna bolje od posjeta Africi radi blagoslova. Cijeli kontinentalni episkopat izdao je gromoglasan non placet pothvatu. Kardinal Fridolin Ambongo, predsjednik Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) – i član Vijeća kardinala, unutarnjeg kruga savjetnika pape Franje – nije dobio 2013. “Tko sam ja da sudim?” dopis.

Fridolin kardinal Ambongo Besungu, O.F.M. kapa s papom Franjom 2019. [vatikanski mediji]
“A ako blagoslovimo homoseksualca, to također znači da ‘vaša seksualna orijentacija nije u skladu s Božjom voljom i nadamo se da vam blagoslov može pomoći da se promijenite jer je homoseksualnost osuđena u Bibliji i od strane Učiteljstva Crkva’,” rekao je kardinal Ambongo o afričkom odbijanju, jezikom koji se rijetko čuje od biskupa u Sjedinjenim Državama ili Kanadi. “Ne možemo biti promicatelji seksualne devijacije.”

Grijeh kao grana geografije uznapredovao je 2016. s Amoris Laetitia, o mnogo težem pitanju dostojnog primanja svete pričesti. Tada je Sveti Otac svoj nauk uobličio neizravno, u dvosmislenu fusnotu, ne spominjući ni svetu pričest. Nijemci su išli jednim putem, a Poljaci preko granice drugim.

Ovaj put je kardinal Fernández pokušao učiniti kroz prednja vrata ono što je Amoris Laetitia učinila kroz stražnja vrata. Afrikanci – ali ne samo oni – zalupili su mu vrata pred nosom.

Fernández možda nije naučio lekcije iz 2016. o geografiji grijeha. Ali Afrikanci jesu.

Obiteljske sinode 2014. i 2015. pripremile su teren za Amoris Laetitia. Kardinalu Walteru Kasperu, koji je već bio u mirovini, povjereno je promicanje prijedloga Svetog Oca o promjeni euharistijske discipline za neredovne parove. Budući da je prijedlog naišao na protivljenje afričkih prelata, Kasper: “Rekao bih da je s Afrikom to nemoguće. Ali trebali bi… ne govorite nam previše što moramo učiniti.”

Ni kardinal Ambongo nije dobio taj dopis. U zadivljujućem prikazu načina na koji je SECAM odbijen, Ambongo kaže da se konzultirao sa svojom braćom afričkim biskupima, pripremio sintezu njihovih snažnih prigovora i odletio u Rim. “Dogovorio sam se s papom Franjom jer sam mu rekao da rješenja za ovo pitanje više nema te da nam pošalje dokumente s teološkim ili filozofskim definicijama blagoslova… Narod to ne zanima.”

Sveti je Otac odmah odstupio i poslao Ambonga k Fernándezu da razradi detalje.

“Sa prefektom, ja ispred računala, tajnica koja piše, pripremili smo dokument”, objasnio je Ambongo. “I dokument smo pripremali u dijalogu i dogovoru s papom Franjom, te smo ga u svakom trenutku zvali da mu postavljamo pitanja, da vidimo slaže li se s tom formulacijom.”

Kasper je smatrao da nam Afrikanci “ne bi trebali previše govoriti što moramo učiniti.” Sada je prefekt doktrine primao diktat od kardinala Ambonga, a Sveti je Otac morao dati svoj suvremeni pristanak kako bi otklonio svaku sumnju da je njegovo učenje mrtvo slovo na papiru u Africi.

Papa je potom u intervjuu službeno potvrdio Sir Humphreyev geografski relativizam. “Oni koji žestoko prosvjeduju pripadaju malim ideološkim skupinama”, rekao je Franjo za La Stampu, dodajući “poseban slučaj su Afrikanci: za njih je homoseksualnost nešto ‘loše’ s kulturološke točke gledišta, oni je ne toleriraju.”

Ideološka skupina koja između ostalih uključuje pravoslavne crkve te nizozemske, mađarske i poljske biskupe, možda i nije tako mala kao što bi Vatikan želio misliti.

izvor: Fr. Raymond J. de Souza/ The Catholic Thing

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved