Connect with us

Društvo

GEOPOLITIKA – dr.sc. J. Polović: Sudar hegemona: “Veliki Izrael” i “Veliki Iran”

Published

on

Nedavna likvidacija vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, predstavlja veliki gubitak za Iran, ali istovremeno i presudan dobitak za iranske rivale u regiji (ali i šire) koji godinama nastoje sabotirati iranski nuklearni program.

foto: Dialogos.ba, pinterest

Poznato je da Iran, najmanje od 2019. godine ponovo aktivira dijelove svog nuklearnog programa demonstrirajući time protivljenje teškim ekonomskim sankcijama kojima je podvrgnut nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa svjetskim silama 2015. Prema navodima iranske novinske agencije FARS, atentat na Fakhrizadeha, visokopozicioniranog znanstvenika iranskog nuklearnog programa, izvršen je daljinski upravljanim mitraljezom, uz logističku potporu 50-tak ljudi koji su se infiltrirali u iranske sigurnosne službe. Ovo nije prvi napad na iranske fizičare, poznato je da je desetak znanstvenika ubijeno između 2010. i 2012., međutim posljednji u nizu atentata koji je predsjednik Rohani nazvao „činom državnog terorizma“, te optužio Izrael, mogao bi u posljednjim tjednima predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, ali i u post-Trumpovoj eri, snažno destabilizirati Bliski istok, odnosno izazvati ozbiljne sukobe između Irana i njegovih regionalnih suparnika, poglavito Izraela i Saudijske Arabije. Time, naravno i ugroziti napore budućeg američkog predsjednika Joea Bidena koji najavljuje odustajanje od strategije „maksimalnog pritiska“ na Iran, te povratak u Nuklearni sporazum (JCPOA).

Naime, okončanje iransko-saudijskog sukoba trebao bi biti „zlatni ključ“ za regionalnu stabilnost kojim bi se smanjile sunitsko-šiitske tenzije i ekstremizam u regiji. No, jasno je da glavni sukob na Bliskom istoku nije između Saudijske Arabije i Irana; umjesto toga on se odvija između Sjedinjenih Država i Irana, ali i između američkog nuklearno naoružanog saveznika – Izraela i Irana. Zanimljivo, Izrael koji posjeduje neprijavljeni arsenal nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja smatra se odgovornom nuklearnom silom, poznato je da je još američki predsjednik John F. Kennedy izrazio neodobravanje razvoju izraelskog programa nuklearnog oružja smatrajući da će to utjecati na stvaranje utrke u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku.

Sve to upućuje na činjenicu da je regionalna dinamika Bliskog istoka prepuna ograničenja koji će se nametnuti narednoj američkoj administraciji, osobito s obzirom na novu ulogu Rusije i Kine u regiji. Stoga je moguće zaključiti da atentat nije bio usmjeren isključivo na onesposobljavanje iranskog nuklearnog programa, već na stvaranje takvih uvjeta u regiji koji bi razinu napetosti izrazito podigli te time onemogućili novu američku administraciju da oživi Nuklearni sporazum od čega bi koristi imala i Europska unija koja bi ponovno pokrenula svoje ekonomske odnose s Iranom. Ukratko, oživljavanje JCPOA osnažilo bi Iran i povećalo njegov kapacitet u odnosu na njegove rivale, tj. Izrael, Saudijsku Arabiju i UAE. Prema brojnim analitičarima, Trumpova administracija, koja je u vrlo bliskim odnosima s Benjaminom Netanyahuom, čini sve da zakomplicira situaciju u regiji čime bi njegov vanjskopolitički koncept “maksimalnog pritiska” ostala i dalje važeća strategija američke politike prema Iranu.

Kada se radi o Izraelu i Iranu, treba reći da je riječ o regionalnim silama koje nastoje uspostaviti regionalnu hegemoniju pri čemu se sudaraju dva moćna geostrateška koncepta – „Veliki Izrael“ vs „Veliki Iran“. Izrael pri tom ima moćnog strateškog saveznika – SAD bez čijeg pristanka zasigurno ne bi izvršio hipotetički atentat na visokopozicioniranog dužnosnika Irana. Naime, odbacujući optužbe da su Sjedinjene Države pomogle u stvaranju ISIL-a, Donald Trump pružio je snažnu potporu Izraelu i sunitskim monarhijama, te usvojio strategiju „maksimalnog pritiska“ ili tvrde konfrontacije s Iranom. Iz Iranskog nuklearnog sporazuma povukao se 2018. godine s ciljem uklanjanja prijetnje iranskog balističkog raketnog programa, ali i zaustavljanja njegovih terorističkih aktivnosti širom svijeta, te blokiranja njegove proxy aktivnost na Bliskom istoku.

Ekonomske sankcije usmjerene na iranski sektor naftne i financijske industrije uvedene su u studenom 2018. (proširene 2020.), s jasnom namjerom da se ograniči iransko područje utjecaja. Strategija “maksimalnog pritiska” na Iran uključuje gušenje ekonomije zemlje sankcijama, odobravanje izraelskih napada na Siriju, ali i niz drugih destabilizirajućih poteza, uključujući atentate, osmišljene kako bi iranski državni vrh učinila nervoznim, a državu iznimno ranjivom. U siječnju 2020. ubijen je general Qassem Soleimani, glavni iranski vojni savjetnik u Iraku, Siriji i Libanonu, ključna osoba za širenje iranske ‘meke moći’ na Bliskom Istoku, ali i širom svijeta. Naime, Revolucionarna garda (IRGC) kojoj je bio na čelu je jedna od ključnih institucija u Iranu, s mnogo neformalne moći. Poznata je kao Vojska čuvara Islamske revolucije, a osobito je razvijena pod predsjedničkim mandatom Hashemija Rafsanjanija. IRGC je stvorio posebne snage zvane Quds (Jeruzalem), čiji je proračun tajan i izravno pod kontrolom Vrhovnog vođe. Ovoj organizaciji je namijenjena uloga protuobavještajne vojne agencije za djelovanje izvan državnih granica. Qods ima dvije misije: savjetovanje i obuku stranih vojnih i policijskih snaga i tajne operacije koje se provode širom svijeta (Bliski istok, Europa, SAD, Afrika…)

Predsjednik Donald Trump je u siječnju 2017. potvrdio svoju protivljenje Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2334, koja se odnosi na ilegalnost izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Trumpova administracija izrazila je svoje priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, a zatim je cijela Zapadna obala pripojena Izraelu. Izrael planira pripojiti dolinu rijeke Jordan, kao i ilegalna naselja na Zapadnoj obali. „Obećana zemlja“ proteže se od Egipta do Eufrata, uključuje dijelove Sirije i Libanona. Trumpov  „posao stoljeća“ je podrška projektu „Velikog Izraela“ koji Palestince namjerava naturalizirati kao državljane Libanona, Jordana, Sirije, Iraka…, zapravo ondje gdje borave. Trumpova odluka da Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela potaknula je političku nestabilnost u cijeloj regiji. Naime, američka strategija redizajna Bliskog istoka podrazumijeva usitnjavanje regije, tj. slabljenje i razbijanje velikih arapskih država, dakle, stvaranja konstruktivnog kaosa, te formiranje luka nestabilnosti od Libanona, Sirije, Iraka, Perzijskog zaljeva, Irana, Afganistana, sve do Kine. U američkoj viziji Veliki Bliski istok prostire se od Maroka i Mauritanije do Afganistana i Pakistana, te Turske na sjeveru, dok je jedina pripadajuća nemuslimanska zemlja Izrael. Redizajn regije temelji se na prijašnjim dokumentima, pripremljenim u Izraelu još daleke 1982.g. „Yinonov plan“ ili „Strategija za Izrael“ objavljen u hebrejskom časopisu Kivunim jasno je definirao trajni cilj Izraela – balkanizirati arapske i muslimanske države, pretvoriti ih u etničke, sektaške mini države. Egipat, Libanon, Sirija i Irak istaknuti su kao glavni kandidati. U tom kontekstu slabljenje susjednog Libanona, poticanje napetosti između muslimanskog i kršćanskog stanovništva kako bi područje južno od rijeke Litani bilo predano Izraelu, navedeno je kao cilj i u dokumentu „A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm“ iz 1996. Svaki od dokumenta jasno poziva na neutralizaciju, odnosno razbijanje velikih država Bliskog istoka, uključujući Siriju. Osim podijeljenog Iraka, Yinon plan razmatra i podijeljeni Libanon, Egipat i Siriju, ali i Iran, Tursku, Somaliju i Pakistan, a zahvaća i Sjevernu Afriku.

Međuitm, ništa manje izražene nisu ni hegemonističke ambicije Irana. Još od Islamske revolucije, 1979. godine, iranski pristup regiji definiran je imperativom prelijevanja ili „izvoza“ ideoloških temelja islamske kulturne revolucije prema zemljama regije. Iran je s ciljem odvraćanja i minimiziranja američkih prijetnji nastojao širiti svoj nuklearni program, ali je istovremeno koristio i asimetrične taktike podrivanja Izraela i drugih regionalnih suparnika, te SAD-a razvijenom mrežom proxy partnera ili saveznika kao što su Hezbollah u Libanonu, Houthis u Jemenu i šiitske milicije u Siriji i Iraku za učvršćivanje vlastite regionalne uloge. Danas se iranska mreža proxy partnera nameće kao glavna prijetnja  američkim interesima u regiji, osiguranju vitalnih trgovačkih pravaca te sigurnosti i stabilnosti ključnih saveznika, uključujući Izrael i Saudijsku Arabiju.

Proksi partneri su zaseban čimbenik iranske vanjske politike, vrlo važan u širenju iranskog utjecaja u regiji. Već 2004. su Jordan i Egipat upozorili na stvaranje “kopnenog mosta“ ili „Shi’a Crescent“ koji povezuje Iran s Irakom, Sirijom, Libanonom , sve do izraelske granice na Golanskoj visoravni. Riječ je o području unutar kojeg je Iran preuzeo vodeću ulogu. Jedan od najvažnijih iranskih proxy partnera u regiji svakako je Hezbollah, prva ne-državna vojska na svijetu, ali istovremeno i politička stranka koja dominira političkim i sigurnosnim prilikama u Libanonu.

Predsjednik Donald Trump je bio spreman završiti seriju „beskorisnih“ ratova na Bliskom istoku, međutim njegova strategija „maksimalnog pritiska“ na Iran usmjerila se na promjenu režima. Od 2013. godine, šijitski Iran šeik Hassan Rohani promijenio je ciljeve. Službeni cilj iranske politike, usvojen 2016. (obnova Perzijskog carstva) je stvaranje federacije država s Libanonom (šiitska relativna većina), Sirijom (sekularna), Irakom (šiitska većina) i Azerbejdžanom (tursko-šiitska). Hezbollah je ovaj projekt usporedio s “Osom otpora” koja je nastala usred izraelske i američke invazije.

Konačno, Donald Trump potvrdio je svoju dominaciju u regiji s dva atentata – ubojstvom glavnog sunitskog lidera, kalifa Abu Bakra al-Bagdadija i glavnog šiitskog vojnog vođe, generala Qassema Soleimanija. Iako je atentat na generala Soleimanija bio čin objave rata (casus belli) i presedan u međunarodnim odnosima, činjenica je da Donald Trump nije započeo rat s Iranom. Na neki način, atentati su uravnotežili iranski utjecaj na Levantu. Politika maksimalnog pritiska unutar kojega su ekonomske sankcije najvažnije, uz neke “sretne” okolnosti po američku politiku, poput krize COVID-19 i bejrutske tragedije koja je potaknula nove prosvjede protiv Hezbollaha, destabilizirala je Iran. Stoga je teško povjerovati da će Iran nastaviti razvijati čitav niz svojih strategija otpora osi u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu.

S druge strane, Iran je već objavio da će se osvetiti za ove atentate. Međutim, iranski odgovor mogao bi biti medijski projiciran kao dokaz njegovih “destabilizirajućih aktivnosti” u regiji, nešto što bi proizraelski lobiji u Washingtonu svakako iskoristili za pritisak na Bidenovu administraciju da preispita svoje planove o normalizaciji odnosa s Iranom. Uslijed sve manjeg američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku, te sve veće nemogućnosti projiciranja vojne moći (SAD se povlače iz Afganistana, nisu mogle kontrolirati ishod rata u Siriji), „Abrahamov sporazum“, potpisan 2020., osigurava specifičnu poziciju Izraela na Bliskom istoku. Naime, arapske zaljevske države u Izraelu vide vjerodostojnog saveznika koji ne samo da snažno dijeli njihovo rivalstvo s Iranom, već ima i sposobnost i volju za poduzimanje odlučnih akcija. Okupljanje Izraela i Saudijske Arabije (i UAE) latentni je motiv Abrahamovog sporazuma i potencijalna operacionalizacija “strateške agende” za Bliski Istok”. Sve u svemu, Izrael je najveći korisnik ovog atentata koji je ozbiljno zakomplicirao izglede za oživljavanje JCOPA-a.

Autor: Jadranka Polović/Geopolitika.news

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved