Connect with us

Vijesti

Građani zbunjeni zbog poziva s nepoznatih brojeva, evo o čemu se radi

Published

on

Nakon što nazovu broj s kojeg imaju propušteni poziv, slijedi iznenađenje – osoba koja je vlasnik tog broja tvrdi da ona nije uputila poziv. – prenosi dnevnik.hr

Brojni su načini na koji danas kriminalci i hakeri mogu prevariti korisnike i zato je uvijek potrebno biti jako oprezan – bilo da je riječ o kupovini putem internetskih oglasnika, savjetima oko kriptovaluta, mailova koje dobivate, ali i oko poziva nepoznatih telefonskih brojeva. Tijekom godina tako je zabilježeno više prijevara s pozivima iz inozemstva. Nakon par sekundi osoba s pozivnim brojem iz npr. Velike Britaniji bi poklopila, a ako bi se nazvao taj broj, poziv bi stajao 50 kuna.

Čini se kako bi hrvatski građani ponovno mogli biti na udaru prevaranata te je nekoliko Splićana svoje iskustvo s pozivima s nepoznatih brojeva ispričalo novinarima Dalmatinskog portala. Naime, na njihovim telefonima zabilježen je neodgovoreni poziv s nepoznatog broja, a kada su nazvali taj broj, osoba koja se javila rekla je da ih ona uopće nije nazvala.

Kontaktirali smo Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti kako bi nam objasnili situaciju te iz HAKOM-a kažu kako su upoznati sa slučajevima lažnog prikaza pozivajućih brojeva u mreži hrvatskih operatera, zbog čega su pokrenuli nadzor i odgovarajuće aktivnosti kako bi se pozivi suzbili ili barem smanjili.

Gotovo svi takvi pozivi započinju izvan Republike Hrvatske pa HAKOM surađuje s regulatornim tijelima drugih zemalja kako bi se pronašli i zaustavili izvori takvih zlonamjernih poziva. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva možemo reći kako je takvim pozivima teško ući u trag i potpuno ih blokirati. HAKOM je od korisnika zaprimio više prijava o ovakvim pozivima te smo u stalnom kontaktu i s operatorima upravo s ciljem koordiniranog djelovanja i suzbijanja ovakvih poziva.

Iz HAKOM-a posebno naglašavaju kako se dolazni pozivi u Republici Hrvatskoj ne naplaćaju tako da korisnici trebaju biti oprezni samo kada uzvraćaju poziv na propuštene pozive s nepoznatih brojeva. To se pogotovo odnosi na brojeve s udaljenih destinacija, što može uzrokovati neželjene troškove.

Svoje viđenje situacije za Dalmatinski portal dali su iz A1 Hrvatska i Hrvatskog Telekoma.

Iz A1 kažu kako su upoznati s takvim situacijama na koje su se požalili Splićani te da je riječ o zlouporabi prikaza broja pozivatelja. U tom slučaju primatelju poziva prikazuje se telefonski broj koji ne odgovara pravom broju s kojeg je poziv upućen. I iz ove tvrtke upozoravaju korisnike da nikada ne uzvraćaju pozive na broj koji im nije poznat, a isto savjetuju i za SMS-ove i poveznice koje dobiju s nepoznatih brojeva. Najbolja opcija, kažu u A1 jest – prakticirati dodatan oprez i jednostavno ne klikati, odnosno ne odgovarati na njih.

Iz Hrvatskog Telekoma također kažu da su upoznati s ovakvim situacijama te vjeruju da bi problem mogao biti zlonamjerni softver koji je, bez znanja vlasnika telefona, instaliran na njega. Takav softver može pozivati nasumične brojeve ili one iz telefonskog imenika, pri čemu vlasnici telefona uopće nisu svjesni da im je telefon zaražen i da obavlja pozive i tako stvara neželjene troškove. Kao jedno od rješenja problema, odnosno skidanja malicioznih aplikacija sa svojih uređaja, iz HT-a preporučuju pokretanje uređaja u sigurnom načinu rada, unutar kojeg je moguće ukloniti zlonamjerne aplikacije, a preporučuju i odlazak u servis u kojem će dobiti stručnu pomoć.

Foto: The U

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved