Connect with us

Vijesti

Granada – zadnji španjolski grad kojeg su kršćani, 1492. oslobodili od muslimanskih Maura

Published

on

Bio je to svojevrstan kraj rekonkviste, kršćanskog ponovnog osvajanja Španjolske koja je, više ili manje, bila pod vlašću muslimana gotovo 750 godina. Rekonkvista – u vjerskom pogledu – predstavlja sukob između domicilnog kršćanskog stanovništva, odnosno katoličanstva s jedne strane i imperijalnog, oružjem nadirućeg islama u Europu s druge strane.

Ono što je manje poznato, odlaskom zadnjih ostataka nekada moćnog Cordobskog kalifata, otišli su i zadnji islamizirani Hrvati, koji su nekoliko stotina godina bili upravo odlučujuća vojna šaka koja je držala kalifat. Otišli su u Maroco gdje i danas uz nebrojeno hrvatskih toponima ima i gorje Zagros, kao i grad Zagora. Više o tome u slijedećim poveznicama.

Najezde islama u Europu preko Španjolske prestaju, ali se intenzitviraju one preko jugoistoka Europe i Hrvatske, gdje godinu dana kasnije od kršćanskog osvajanja Granade Hrvati doživljavaju kobni poraz protiv Turaka u Krbavskoj bitki 1493. godine.

Islam je tako konstantno vojno prijetio Europi gotovo od samog početka do kraja Prvog svjetskog rata, nevjerojatnih 1200 godina, kada je potisnut u Aziju gdje je i nastao.

Na današnji dan 1492. godine izvršena je konačna predaja muslimanske Granade u Španjolskoj pobjedničkim udruženoj kršćanskoj kastiljsko-aragonskoj vojnoj koaliciji. Bio je to svojevrstan kraj rekonkviste, kršćanskog ponovnog osvajanja Pirenejskog poluotoka koje je trajalo više od 750 godina. Posljednji muslimanski vladar Granade bio je Abu Abdulah Muhamed XII. iz Nasridske dinastije (u španjolskim je izvorima poznat kao Boabdil, što je bio iskrivljeni oblik njegovog imena Abu Abdulah).

>> Hrvatska flota – gospodar Sredozemlja

Abu Abdulah Muhamed XII. predao je vlast nad Granadom kraljici Izabeli Kastiljskoj i njenom suprugu Ferdinandu Aragonskom (taj vladarski par zajednički je vladao Španjolskom, čime ju je de facto ujedinio). Dakako, Izabela i Ferdinand najpoznatiji su bili po svom sponzorstvu Kolumbovog putovanja preko Atlantskog oceana.

Rekonkvista (španj. reconquista = ponovno osvajanje) pokret je Španjolaca i Portugalaca s ciljem protjerivanja osvajača Maura (islamskih Arapa) s Pirinejskog poluotoka, odnosno s ciljem njegova ponovnog osvajanja. Uzrok rekonkviste bio je prodor muslimanskih Maura, nošenih islamskom ekspanzijom, u Europu koji su već 714. zauzeli veći dio poluotoka, a njihov dalji prodor zaustavlja tek Karlo Martel kod Toursa 732 u današnjoj Francuskoj. Sama rekonkvista počinje 718. oslobođenjem Galicije i Leona, odnosno Pelayovom pobjedom kod Covadonge 722., a okončava se 1492. godine kada je osvojen Granadski emirat, zadnje maursko uporište u Europi.

Rekonkvista – u vjerskom pogledu – predstavlja sukob između domicilnog kršćanstva, odnosno katoličanstva s jedne i imperijalnog, oružjem nadirućeg islama u Europu s druge strane.

Photo: hr.wikipedia.org
Piše: Petar Horvatić/narod.hr | By Croative News Staff

Advertisement

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Vijesti

MAKLJAŽA NA VIDIKU Veliki napad Hezbolaha na izraelsku vojnu bazu

Published

on

Snimka pokazuje štetu nanesenu bazi IDF-a u blizini sjevernog grada Kiryat Shmona ranije danas, nakon što je pogođena teškim raketama koje je lansirao Hezbolah.

foto: screenshot: Hindustan Times

Hezbolah je rekao da je ispalio rakete Burkan – koje imaju veliku bojevu glavu – na kamp Gibor, sjedište 769. brigade IDF-a.

Baza, koja se nalazi u blizini grada Kiryat Shmona, pretrpjela je ogromnu štetu. Više zgrada i vozila su potpuno unušteni.

IDF tvrdi da nije bilo žrtava. Nakon napada, tvrde, mjesto za lansiranje raketa je uništeno u zračnom napadu.

Continue Reading

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved