Connect with us

Vijesti

HRVATI IZ CETINSKE KRAJINE U XVIII. I XIX. STOLJEĆU NASELJAVALI SU LIVANJSKU OKOLICU

Published

on

Znano je da je veći broj prezimena u Cetinskoj krajini, pa i šire, isti ili sličan prezimenima Hrvata u Hercegovini i Bosni. Nije to čudno, krajem 17. stoljeća naši su fratri predvodili seobe Hrvata katolika u krajeve oslobođene od Turaka što je podupirala i Venecijanska vlast.

Iz Livanjskog su kraja došli Liovići, Marunice, Babići, Baraći, Mihaljevići, Soldići, Glavurdići… Iz Duvanjskog kraja pridošli su nam Bilandžići, Vučkovići, Budimiri, Tadići, Buljani, Krainovići…

Donedavno nisam znao da su Alviri, Šandrci, Marunice, Buljani, Damjanovići, Babići, Lijići (popis time nije zaključen) u Livanjskoj župi Ljubunčić, ustvari doseljenici iz Cetinske krajine, pa i nešto šire. Mnoge od njih mogli bismo nazvati “povratnicima” – njihovi su predci iz tih krajeva došli u Cetinsku krajinu prije 150 – 200 godina. Ali put Livna su u 18. i 19. stoljeću išli i primjerice Rožići i Soldići koji su u krajem 17. stoljeća došli iz Brotnja.

Saznao sam to iz oveće knjige Stipe Penića “Župa Ljubunčić – naši korjeni” u kojoj je Stipe dugogodišnjim radom prikupio podatke o svim današnjim žiteljima i njihovim predcima. Stipi Peniću je bilo važno utvrditi njihovo podrijetlo a ja sam koristio njegove podatke da utvrdim iz kojih su mjesta, u 18. i 19. stoljeću, pa i početkom 20. stoljeća, Hrvati iz Cetinske krajine selili put Livna. Tako sam došao do podatka da su odlazili najviše iz Bitelića, Zasioka, Dabra i Vučipolja, koji su na lijevoj strani Cetine, ali i puno šire – iz Vrlike, Zelova, Potravlja, Muća…

Stipe Penić se nije zadržao samo na tim podacima. Daje on obilje podataka o Župi Ljubunčić (ljubiteljima nogometa će biti zanimljivo da su Kovač i Dalić podrijetlom iz tog kraja), ali i kratak pregled hrvatske povijesti od dolaska Hrvata, zatim hrvatskih vladara, pa ugarskih i austrougarskih vladara. Nije preskočio niti stradanja od kuge, 2. svjetski rat, Domovinski rat. Puno podataka dao je sažeto, pa i tablično prikazano tako da ih pratimo bez velikog napora.

Njegovi su sumještani (sada bivši, jer je nastanjen u Zagrebu) zasigurno dobili izvanredan izvor podataka o svojim predcima, ali učinio je puno i za nas.

Zahvaljujući njemu, naći ćemo svoje rođake (rođake svojih predaka) u Livnu, neke sada i s drugim prezimenima. Primjerice Liovići iz Zasioka, koji su odselili u Livanjski kraj, sada su Alviri i Šandrci. Rogulji su Andabaci i sl. Obiteljski su im nadimci postali nova prezimena.

U nastavku dajem pregled mjesta i prezimena koja su iz tih mjesta iseljavala prema Livnu.

Iz Potravlja (vjerojatnije Satrića, župa Potravlje)početkom 18. stoljeća
(krajem 17. st. su došli iz Hercegovine u Satrić pa je to “brzi” povratak)
Rožićidolaze u Kovačić
Iz Potravljapolovicom 19. stoljećaLijići i Pripušićidolaze u Lusnić
Iz Zasiokapolovicom 18. stoljećaŠarićidolaze u Ljubunčić i Prisap
početkom 19. stoljećaLijovićidolaze u Prisap i Žirović
krajem 19. stoljećaLiovići, poslije Alviridolaze u Lusnić
krajem 19. stoljećaLiovići, poslije Šandrkdolaze u Lusnić
Soldićidolaze u Strupnić
Iz Vučipoljakrajem 19. stoljećaDamjanovićidolaze u Čelebić i Strupnić
Iz Dabrapočetkom 19. stoljećaMarunicedolaze u Čelebić i Male Kabliće
Iz Zelovakrajem 19. stoljećaJukićidolaze u Čelebić
Iz Bitelićau prvoj polovici 18. stoljećaĐapićidolaze u Prisap
početkom 19. stoljećaBuljanidolaze u Prisap, Strupnić i Velike Kabliće
početkom 19. stoljećaStojićidolaze u Prisap
Šuste, poslije Kelićdolaze u Prisap
polovicom 19. stoljećaČurkovićidolaze u Ljubunčić
Govorušićidolaze u Ljubunčić
u drugoj polovici 19. stoljećaJukićidolaze u Žirović
krajem 19. stoljećaHrgovićidolaze u Strupnić
krajem 19. stoljećaMatkovićidolaze u Strupnić
krajem 19. stoljećaŽarkodolaze u Strupnić
Jukići, poslije Kalajicadolaze u Kovačić
Iz BajagićaIštuk (prije Baković)dolaze u Ljubunčić
Penićidolaze u Lusnić
Iz HrvacaKaraule (prije Božinović)dolaze u Prisap
Iz Čitluka SinjskogMaganjićdolaze u Male i Velike Kabliće
Iz okolice SinjaDuvnjacidolaze u Priluku
Papićidolaze u Lusnić
Iz Karakašice kod Sinjapočetkom 20. stoljećaŠestodolaze u Velike Kabliće
Iz Lučanaoko 1740.Rimcidolaze u Kovačić, pa u Male Kabliće
Iz Radošića SinjskogHrstedolaze u Lusnić
Iz Vrlike i okolicekrajem 18. stoljećaVujevedolaze u Strupnić, Kovačić i Ljubunčić
početkom 19. stoljećaČenani (ex Oklopčić)dolaze u Strupnić
početkom 19. stoljećaPlazonićidolaze u Čelebić
prva polovica 19. stoljećaRomićidolaze u Priluku
Kurbašedolaze u Prisap
Gelodolaze u Lusnić
Iz Cetinske krajineu prvoj polovici 18. stoljećaBaraćidolaze u Strupnić
Iz MućaBaraćidolaze u Lusnić
polovicom 19. stoljećaGlavurdićidolaze u Lusnić
polovicom 19. stoljećaOrlovićidolaze u Male Kabliće
Iz Muća i Gizdavcau prvoj polovici 19. stoljećaČajadolaze u Strupnić
Iz DrnišaAndabake (prije Rogulj)dolaze u Velike Kabliće
Iz Kamenskogpočetkom 20. stoljećaTabacidolaze u Male i Velike Kabliće
Iz Poljičke republike (Podstrana, Slime)Barunidolaze u Lusnić
Iz Strmendocau drugoj povici 19. stoljećaKroledolaze u Prisap
Iz Studenacau prvoj polovici 18. stoljećaBilićidolaze u Ljubunčić
polovicom 18. stoljećaBilićdolaze u Žirović
Iz Sviba kod Imotskogpočetkom 20. stoljećaČondrićidolaze u Velike Kabliće
Iz VoštanaBabićidolaze u Priluku
Babićdolaze u Male Kabliće
Iz Trogirska zagoreGotovcidolaze u Velike Kabliće
Iz DalmacijeBarbedolaze u Prisap
Rubićidolaze u Velike Kabliće
Iz Bačkeoko 1700.Madžardolaze u Žirović

Oni, koji se žele bolje informirati, pronaći svoje predke i rođake, morati će potražiti knjigu Stipe Penića “Župa Ljubunčić – naši korjeni“. Ja mu zahvaljujem na podacima koje sam pronašao već u njegovoj ranije izdanoj knjizi “Lusnić – naši korjeni”. Zahvaljujući njoj saznao sam za bliske rođake svojih predaka, provjereno i kroz matične knjige na jednoj i drugoj strani.

Ante Lijić

Hrvatska udruga Benedikt

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved