Connect with us

Vijesti

HRVATI JAVITE SE! SENZACIJA: Ruski astronaut došao u Lijepu našu, želi poslati Hrvate u svemir

Published

on

‘Predlažem originalnu ideju, da Hrvatska odabere svog kandidata koji bi se pripremao u Zvjezdanom gradu pokraj Moskve te bio prvi predstavnik Hrvatske u svemiru. To je ozbiljan prijedlog i sada hrvatska strana na to treba odgovoriti’, otkrio nam je ruski kozmonaut

Pukovnik Sergej Zaljotin, ruski kozmonaut, inženjer ekologije te heroj Ruske Federacije prvi je put stigao u Hrvatsku te je tom prilikom otkrio kako smo na pravom putu da pošaljemo prvog Hrvata u svemir.

Jedna od prvih stvari koju je čovjek koji je bio na dvije svemirske misije na ruskoj postaji Mir te na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) napravio bio je odlazak do Parka stara Trešnjevka ne bi li ostavio cvijeće mladiću čijim je stopama i sam krenuo – Juriju Gagarinu.

“Više je razloga zašto sam danas ovdje. Od posjeta veleposlanstvu i spomeniku Juriju Gagarinu, do toga da ispričam kako se kozmonauti spremaju u svemir, da stvorim kontakte, sprijateljim se s novim ljudima…”, nabraja Zaljotin, kojega ovoga vikenda očekuju u Splitu na Fantastikonu, gdje će održati predavanje za sve one koji žele saznati tajne “svemirskih putnika” te kako se oni pripremaju za svoje putovanje. Tom prilikom u Splitu će, u Galeriji fotografija Fotokluba Split, Zaljotin otvoriti i izložbu “Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova”.

Ipak, ponuda koju je pukovnik dao Hrvatskoj trenutačno je jedna od najzanimljivija informacija koja bi vrlo lako mogla promijeniti našu poziciju kada je u pitanju istraživanje svemira.
“Predlažem originalnu ideju, da Hrvatska odabere svog kandidata koji bi se pripremao u Zvjezdanom gradu pokraj Moskve te bio prvi predstavnik Hrvatske u svemiru. To je ozbiljan prijedlog i sada hrvatska strana na to treba odgovoriti”, otkrio nam je Zaljotin.

‘Profesija odabranih’

Kaže kako je još kao dječak maštao o tome da postane kozmonaut, a san mu se počeo ostvarivati kada je upisao pilotsku školu u Rusiji, istu onu koju je završio i poznati sovjetski pilot Valerij Čkalov.

“On je rekao ‘Brže, jače, više’, a to je parola astronauta i kozmonauta”, prisjetio se Zaljotin riječi poznatog pilota.

Iako je profesija kozmonauta teška sama po sebi te zahtijeva mnogo samoodricanja, smatra kako definitivno ima i svoje privilegije.

“To je profesija odabranih i čast mi je biti među pojedincima koji su vidjeli svoj planet boraveći izvan njega. S druge strane, najteže je to što si vječni student. Kada postaneš kozmonaut, studiraš 10, 20, 30 godina, koliko god dugo se baviš tim poslom”, kaže nam sa sjajem u očima ovaj svemirski putnik.

Na pitanje kako se osjećao kada je prvi put napustio Zemlju, on odgovara “ponosno”.

“Kada sam otišao na prvu misiju, obuzeo me osjećaj ponosa što je država baš meni povjerila tu misiju da napokon mogu primijeniti to što sam naučio i dati svoj doprinos istraživanju svemira. Na kraju dana, i ja sam sljedbenik ovog mladića koji stoji nama iza leđa”, kazao nam je Sergej dok smo razgovarali kraj statue Jurija Gagarina, prvog čovjeka koji je napustio Zemljinu orbitu.

Najvažnije je učiti, učiti, učiti…
Njegova ponuda da i Hrvat krene njegovim stopama sigurno će probuditi maštu u brojnim djevojkama i mladićima pa smo ga priupitali i što bi savjetovao onima koji se žele otisnuti u svemir.

“Često se susrećem s mladima i uvijek im kažem kako je najvažnije učiti te slušati nastavnike i roditelje jer si tako stvarate temelje kako biste kasnije bili uspješni u svom poslu”, zaključuje.

Kako i sam navodi, u svemir bi uvijek izabrao povesti najbolje od najboljih, one na koje se može računati, a jedan od glavnih načina da se postane takav je predan rad.
Njegov poziv i danas inspirira mnoge, mlade i stare. Dok je sa suprugom ostavljao ružu za prvog čovjeka koji je napustio planet Zemlju, pridružila mu se i nekolicina građana koji dijele jednaku strast prema svemiru i svemirskim putovanjima. Od Elene Pilićeve Čorko, predsjednice Koordinacijskog Savjeta ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj, preko predstavnika Elevona koji se bave svemirskom i vojnom tehnologijom.

Zaljubljenika u svemir u Hrvatskoj i ovako ne nedostaje što pokazuju predstavnici Kluba mladih tehničara Trešnjevka, čiji predsjednik Bruno Orešković u suradnji s Koordinacijskim savjetom ruskih sunarodnjaka i Tehničkim muzejom svake godine organizira događaje poput obilježavanje dana prvog leta u svemir. Je li ovo zaista prvi korak prema Hrvatu u svemiru, ostaje nam vidjeti.

Advertisement

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved