Connect with us

Vijesti

Hrvatska država je neizlječivo bolesna, sadistički izopačena, moralno destruirana i, u osnovi, zločinačka! To je vaša pomirba premijeru Andreju Plenkoviću? Nije li vas sram pred hrvatskim narodom ?

Published

on

Evo vaših koalicijskih partnera Premijeru Andreju Plenkoviću!

Upoznajte ih! Nije vas sramota pred hrvatskim narodom?

https://www.portalnovosti.com/hrvatski-trolist?fbclid=IwAR2WQr6lXOorGVKQLez6QC9HfULJJee4VYTQiKssKgz5My7ZYolIWHLvsYI

Tako piše novinar Novosti Viktor Ivančić o hrvatskoj državi!

Novinar kojeg svi mi plaćamo iz Proračuna, novinar kojemu je “hrvatska država zločinačka”, ali su mu drage hrvatske kune! Nije ih odbio kao zločinačke i izašao na tržište rada da zaradi neku drugu valutu, koja ne potječe iz ” zločinačke države”! Kojeg li licemjerstva? Živjeti na račun države koju proglašavaš zločinačkom, pa onda si i ti zločinac, jer si državljanin te države jer te ta država plaća! Nije li apsurdno?

Tekst “Normalni građani znaju da je samo obješeni Prvi predsjednik onaj koji nam danas treba.” Isto potpis Viktora Ivančića

https://www.portalnovosti.com/neka-visi-f-t

Boris Dežulović

Nesretna se, frustrirana Nezavisna Država Hrvatska zarobljena u tijelu Republike Hrvatske muči evo već gotovo trideset godina. Nitko u toj paradržavici nema ozbiljnijih privatnih problema s NDH i ustašama.

I da Nezavisna Republika Hrvatska ima imalo integriteta i samopoštovanja, da je dakle riječ o ozbiljnoj državi, a ne o maloj, pizdunskoj zajednici općina točno po mjeri svojih malih, pizdunskih ustaša

https://www.portalnovosti.com/ne-antifasizmu

Dakle definicija hrvatske države po novinaru Novosti Borisu Dežuloviću je “mala pizdunska zajednici općina točno po mjeri svojih malih, pizdunskih ustaša

A što Dežulović radi u toj i takvoj državi? Živi u njoj, ta ga država plaća iz svog proračuna i to ga dobro plaća! E pa onda je Boris Dežulović isto toliko pizdunski ustaša koliko ustaških kuna uzme od te pizdunske zajednice općina, jer da nije pizdunski ustaša ne bi ustaške kune ni uzeo, nego bi ih iz principa odbio kao veliki i principjelan Jugosloven!

Dejan Jović, doktor političkih nauka iz Zagreba, član savjeta SNV-a

Još jedan mrzitelj hrvatske države iz kvote SNV-a i to profesor  međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i predavač povijesti na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman mladim kadetima HV-a!

Ništa čudno kada se pogleda ova fotografija

No nikako nije razumljivo da takav znanstvenik može lupetati velikosrpske i jugokomunističke floskule, a da se nitko iz hrvatske akademske zajednice ne oglasi, nego on i dalje terorizira hrvatsku javnost i politologiji uči studente Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Dejanu Joviću sam ja odgovorila na njegove velikosrpske i jugokomunističke nebuloze ;

Za dr. Dejana Jovića i najgora (genocidna) Jugoslavija bolja od bilo koje Hrvatske, obožavatelj je Slobodana Miloševića i naravno da je za njega Hrvatska propali projekt.

Čak se usudio postaviti pod upitan referendum o hrvatskoj samostalnosti od Jugoslavije, pa mu je bivši Predsjednik Ivo Josipović otkazao suradnju.

Ali gle čuda isto kao i Viktor Ivančić i Boris Dežulović nisu propali projekt hrvatske kune koje dobiva od tog propalog projekta! Pa kada je tako veliki ljubitelj Jugoslavije i njene valute dinara, eno ih u Srbiji kao valute, što ne preseli u Beograd, to je bivši glavni grad Jugoslavije! Neka bude dosljedan!

Vojislav Stanimirović, dr. medicine iz Vukovara, član savjeta SNV-a.

“Proslavio” se izjavom ;

“Tog 18. novembra 1991. pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru – vukovarska bolnica”

Stanimirovićeva izjava Politici da u vukovarskoj bolnici u studenome 1991. nisu bili samo civili nego i “oružane snage koje su se preobukle u bolesnike” slična je onome što je Vojislav Stanimirović pisao 1993. u listu “Vojska Krajine”.

“Tog 18. novembra 1991. pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru – vukovarska bolnica”

 “Vidite, hrvatska strana stalno potencira da su iz bolnice na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje. S druge strane, imamo informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike. I sada ovi protokoli koji su predani mogu rasvijetliti što je tu istina, koliko je bilo stvarnih bolesnika, a koliko vojnika. Jer, oni koji nisu u tim protokolima, zapravo su preobučeni vojnici.”

– To je deplasirano pitanje, ali i omalovažavanje žrtve – komentirala je Stanimirovićeve izjave ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac. Dodaje da je slučaj Ovčara – gdje je 20. studenog 1991. godine pogubljeno 200 ratnih zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada – detaljno raščlanjen u Haagu.

– Točno se zna, imenom i prezimenom, tko je pogubljen na Ovčari, od ranjenih hrvatskih branitelja, civila do medicinskog osoblja, pa i 16-godišnjeg djeteta. Ti ljudi po nijednoj međunarodnoj konvenciji nisu trebali biti ni zarobljeni. Sve je zapisano u dosjeima za svaku žrtvu – tvrdi Bosanac, dodajući da je osim u haaškom procesu, isto pitanje definirano i tijekom beogradskog suđenja za zločin na Ovčari.

“Stanimirović je u emisiji srbijanske televizije lagao, bio je u Vukovaru kada se dogodio zločin na Ovčari”, inzistira na ovoj činjenici u svom priopćenju Antun Ivanković iz Tovarnika predsjednik udruge Dr. Ante Starčević.

Svedoci tvrde da su Stanimirovića vidjeli u vrijeme pokolja na Ovčari

“Bolničarka, redovnica sestara sv. Križa, Ida Ana Zdravčević, koja danas živi i radi u Đakovu. Zbog toga što je vidjela i susrela dr. Vojislava Stanimirovića u vukovarskoj bolnici svjedoči da je jednom bila verbalno napadnuta od njegove supruge prigodom njihova slučajnog susreta u Vukovaru. Časna sestra Ida i danas ostaje pri svojemu iskazu, jer joj je tada dr. Vojislav Stanimirović, prisjeća se tih trenutaka u podrumu vukovarske bolnice, pomalo iznenađen i zbunjen zbog njene nazočnosti, pružio čak i ruku”, piše u priopćenju.

Također, citira i svećenika Smiljana Berišića.

Svećenik, Smiljan Berišić, danas živi u Rovinju, a u vukovarskoj bolnici 1991. bio je medicinski tehničar. Završio je srednju medicinsku školu, a bio je i završeni student teologije. Sve vrijeme opsade proveo je u Vukovaru. Svećenik svjedoči da su 20.11.1991. došli autobusi i odveli medicinsko osoblje.

https://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2020/11/Vojislav-Stanimirovic-u-emisiji-neistinito-govori-da-nije-bio-u-Vukovaru-kada-se-dogodio-zlocin-na-Ovcari-postoje-svjedoci-koji-su-ga-vidjeli-i-sreli-taj-dan-u-vukovarskoj-bolnici..mp4?_=1

Eto to su koalicijski partneri Vlade RH premijera Plenkovića!

Novosti su glasilo Srpskog narodnog vijeća, a SNV je;

Srpsko narodno vijeće (SNV), nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, izabrano je političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj

SNV se bavi zaštitom i promocijom ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Srba, te pitanjima njihova identiteta, participacije i integracije u hrvatsko društvo. Vijeće je osnovano na temelju Erdutskog sporazuma i Pisma Vlade RH o dovršenju mirne reintegracije, koji Srbima jamče manjinsku samoupravu i pravo na organiziranje, te na temelju višestoljetne tradicije srpske samouprave (crkveno-narodni sabori, zakonodavni i politički akti kojima se regulirao položaj Srba tokom 18. i 19. vijeka, dokumenti Zemaljskog antifašističkog vijeća). Osnovano je 1997. godine u Zagrebu na inicijativu Saveza srpskih organizacija (SKD Prosvjeta, Srpski demokratski forum, Zajednica Srba Rijeke i Istre, Zajedničko veće opština), a osnivači su bili i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Baranjski demokratski forum, Udruženje izbjeglih i prognanih Srba, predstavnici nekih crkvenih općina Srpske pravoslavne crkve, saborski zastupnici Srbi i ugledni pojedinci.

Nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. godine mijenja se način formiranja i organiziranja manjinskih vijeća. Vijeća se biraju tajnim izborima koje organizira država (do sada su održana četiri kruga – 2003., 2007., 2011. i 2015.) u svim jedinicama samouprave na čijem području broj Srba prelazi 1,5 posto. U jedinicama lokalne samouprave vijeća se biraju ukoliko na tom području živi više od 200 pripadnika srpske manjine, a u jedinicama regionalne samouprave ukoliko njihov broj premašuje 500. U slučajevima kada nije ispunjen barem jedan od ovih uvjeta, a na području samouprave živi najmanje 100 pripadnika manjine, bira se predstavnik. 

Sada mrežu SNV-a čini 144 vijeća i predstavnika, a ukupan broj vijećnika je 1744.

“Novosti su novine općeinformativnog karaktera, koje prate i kritički piše o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima. Osim toga, Novosti s povećanom pažnjom prate rad institucija srpske zajednice i događaje bitne za nju.”

članovi savjeta SNV-a

Srpska pravoslavna crkva – Mitropolija zagrebačko-ljubljanska sa sjedištem u Zagrebu, koju predstavlja Mitropolit Porfirije

Srpsko privredno društvo „Privrednik“ iz Zagreba, koga predstavlja predsjednik Nikola Lunić,

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zagreba, koga predstavlja predsjednik Mile Radović,

Srpski demokratski forum iz Zagreba, koga predstavlja predsjednik Jovica Krstanović,

Zajedničko veće opština iz Vukovara, koga predstavlja predsednik Srđan Jeremić,

Sportsko-rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj iz Zagreba, koga predstavlja predsjednik Milan Martinović,

Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj iz Zagreba, koju predstavlja Jelena Nestorović,

Klub zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, koga predstavlja zastupnica Dragana Jeckov.

Članovi savjeta SNV-a iz reda uglednih predstavnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj:

Vojislav Stanimirović, dr. medicine iz Vukovara

Stanko Janić, dipl. ing. Elektrotehnike iz Buja

Dejan Jović, doktor političkih nauka iz Zagreba

Iz navedenog proizlazi da SNV priznaje da su Srbi nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. Kao nacionalna manjina hrvatski su državljani koji po Ustavu RH imaju prava i dužnosti.

Kao nacionalnoj manjini prava su definirana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, a dužnosti Ustavom RH.

Dužnost im je da poštuju Hrvatsku državu, njene zakone i da budu lojalni građani, a nikako da podrivaju integritet i suverenitet države čiji su državljani, nikako da se sprdaju i ne samo sprdaju nego i vugarno psuju sa njenim znamenjem, sa njenim institucijama, sa njenom prošlošću, sa njenim Predsjednikom ili Predsjednicom, sa njenom himnom, da ne priznaju njen glavni grad, nego grad druge države, da ne priznaju njen obrazovni sustav, da ne priznaju same temelje na kojima je nastala država Hrvatska, Domovinski rat, već da ga proglašavaju građanskim ratom, nikako da kao manjina nameću svoj sustav vrijednosti većinskom narodu, a većinski narod je njima dao pravo samouprave, da žive svoj sustav vrijednosti, što gle apsurda oni većinskom hrvatskom narodu ne priznaju, ne priznaju da živi po svojem sustavu vrijednosti, koji nije istovjetan njihovom!

SNV, SDSS i Milorad Pupovac kao sveprisutan u svim tijelima SNV-a i SDSS-a nameće neprestano pravila po kojima bi Hrvati trebali živjeti!

Sa kojim pravom kao manjina nameće svoj sustav vrijednosti većinskom hrvatskom narodu? Gdje to piše u kojem Ustavu? U kojem Ustavnom zakonu, u kojem dokumentu? Nigdje!

To pravo mu je besramno dao premijer Vlade RH, Andrej Plenković iako nigdje ne piše da jedan zastupnik nacionalne manjine i predsjednik jedne stranke ima to pravo, a naročito stranke koju je osnovao ratni zločinac za zločine prema hrvatskom narodu.

No to Miloradu Pupovcu nije važno, pa što onda ako je stranku kojoj je na čelu osnovao ratni zločinac Goran Hadžić i gradonačelnik okupiranog Vukovara Vojislav Stanimirović, koji je izjavio ” pala je bolnica koja je bila posljednje ustaško uporište” i nakon toga je 200 ranjenika iz Vukovarske bolnice završilo na stratištu na Ovčari. To je valjda normalno za Milorada Pupovca i za Premijera Vlade RH , Andreja Plenkovića!

“Normalno” je da predsjednik SDSS-a , stranke koju je Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković uzeo za koalicijskog partnera, Milorad Pupovac optužuje Hrvatsku kako postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije, jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

“One su tijesno povezane s povijesnim revizionizmom koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom europskom kontekstu, u novoj europskoj Hrvatskoj. U tome značajnu ulogu imaju pojedini članovi episkopata lokalne Katoličke crkve i klera općenito, imaju pojedine veteranske organizacije, pojedine političke stranke i nevladine organizacije koje su nastale uz tijesnu povezanost s episkopatom lokalne Katoličke crkve i nacionalne Katoličke crkve i političkih stranaka koje su s njima povezane kao njihovo političko krilo”,

“Ta vrsta povijesnog revizionizma u kojemu se u europskom kontekstu želi rehabilitirati ustaštvo, a optužiti sve druge: Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije, to jest Srbe i ostale, to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Republici Hrvatskoj. I to doprinosi tome da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Da Hrvatska postaje faktor produbljivanja nepovjerenja na prostorima bivše Jugoslavije i da predstavlja svojevrsnu crnu ovcu ionako ne baš svijetlom stanju međuetničkih odnosa na prostorima bivše Jugoslavije”, istaknuo je Pupovac.

Je li to normalan koalicijski partner hrvatskoj Vladi?

Ne nije! Nije i ne može biti!

Hrvatska Vlada po Ustavu RH i Zakonu o Vladi RH može osnovati urede, pa i ured za nacionalne manjine, ali nigdje nema da zastupnik nacionalne manjine nameće svoj sustav vrijednosti većinskom hrvatskom narodu

Članak 25.

Ured za nacionalne manjine obavlja stručne i druge poslove u vezi s ostvarivanjem utvrđene politike ostvarivanja ravnopravnosti nacionalnih manjina koje žive na području Republike Hrvatske kao i njihovih prava utvrđenih Ustavom i zakonom, predlaže mjere za ostvarivanje tih prava, priprema prijedloge za osiguranje sredstava za ostvarivanje ustavnih prava pripadnika nacionalnih manjina, daje prijedloge i mišljenja za financiranje određenih potreba pripadnika nacionalnih manjina i njihovih udruga te obavlja i druge povjerene poslove.

Prije svega spominjanje bivše Jugoslavije, nema nikakve veze sa Hrvatskom jer ta država ne postoji, a samim time i njen sustav vrijednosti je propao skupa sa njom. Eto tu leži svo zlo koje predstavlja SDSS, SNV i Milorad Pupovac, svo zlo po Hrvatsku i hrvatski narod, jer ovo je HRVATSKA, a ne Jugoslavija koju bi Milorad Pupovac htio preslikati u Hrvatskoj.

Poručujem premijeru Plenkoviću i sveprisutnom nametljivcu Pupovcu da poslušaju govor pok, prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franju Tuđmana, na kojeg se premijer Plenković poziva;

Govor Dr. Franje Tuđmana u zračnoj luci Pleso 23.studenog 1996.godine. Dobro ga zapamtite druže jugosloven Milorade Pupovac i premijer Andrej Plenković

Mi nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima…Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima… Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.

Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda. Ali ćemo, razumije se, mi sa tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija. Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom. Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.”

E pa druže Milorade Pupovac i premijeru Plenković Hrvatska nije više pod Beogradom, da bi joj vaš mentor Aleksandar Vučić, SPC i SANU  krojili  politiku i sudbinu, niti ćete je vi ovakvim objedama i pritiscima krojiti po uzoru na “Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije…”

Premijeru Plenkoviću Hrvatska je krvlju izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini, niste vi u tom boju sudjelovali! Hrvatska je izborila slobodu od te Jugoslavije, čiji nam vrijednosni sustav vi sa ovim mrziteljima Hrvatske neprestano namećete!

Tko raspiruje nacionalnu mržnju u Hrvatskoj?

Milorad Pupovac sa svojim SNV-ovim  Novostima i Biltenima!

A vi premijeru Plenković kao veliki europejac usvojite Rezoluciju EU Parlamenta od 19.rujna 2019.godine, o osudi zločinačkog i totalitarnog komunističkog jugoslavenskog režima, kako bi Hrvatsku oslobodili okova ovakvih” jugokomunističkih i jugosrpskih ostataka ” kao što je u svom govoru rekao dr.Franjo Tuđman!

Lili Benčik/ hrvatskepravice

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved