Connect with us

Vijesti

Hrvatska je još duboko zarobljena yugokomunizmom! Zlatna komunistička mladež je na vlasti!

Published

on

Danima nas već “zabavljaju ” svaki sa svog brda dva najviša dužnosnika Republike Hrvatske. Sa Pantovčaka predsjednik RH Zoran Milanović i iz Gornjeg grada sa Trga Sv. Marka predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Retorika predsjednika RH Zorana Milanovića poznata je, direktna bez dlake na jeziku, otvoreno kaže što misli, često i na rubu pristojnosti, dok predsjednik Vlade Andrej Plenković na izgled uglađenom retorikom, podbada, spušta, sa namjerom da uvrijedi.

https://www.vecernji.hr/vijesti/plenkovic-odbio-sazvati-sjednicu-vijeca-za-nacionalnu-sigurnost-1440273

Pomno sam preslušala konferenciju za medije predsjednika Vlade, ne opredjeljujem se, već kritički promišljam.

Obojica su potekla iz iste sredine i društvenog sloja;

Premijer Plenković ne priznaje izraz” zlatna komunistička mladež” što je posve točan izraz i točan opis te generacije. Konkretno, ja ne predstavljam zlatnu komunističku mladež, rođena sam u vrijeme nestašice hrane poslije rata, mlijeka i jaja u prahu koja su se miješala s vodom prije upotrebe. što su zvali Trumanova jaja, jer su tada Amerikanci bacali pakete pomoći iz aviona, instant kavu, jakne šuškavce, čokoladu, najlonske čarape paste za zube i higijenske potrepštine, kada je moj grad još bio sav u ruševinama od bombardiranja. Nisam mogla zbog nedostatka novaca redovno studirati, nego izvanredno uz rad, Prema tome generacije rođene 70-tih su imale sve što ja nisam u svojoj mladosti mogla imati. Roditelji su bili na funkcijama i položajima sa visokim plaćama, nosili su tenisice od marke, robu od marke, školovali se u inozemstvu, naučili jezike i bili predodređeni da rade u diplomaciji. Prema tome i jesu proizvod ili produkt, labavijeg komunizma, kada smo iz komunizma odjednom prešli u socijalizam, od FNRJ 1963 godine postali SFRJ. nakon čega su se otvorile granice, očevi otišli i u pečalbu i počeli slati DM-marke kući. Tada se počelo masovno kupovati u Trstu i Grazu. Točno jesu zlatna komunistička mladež sa yugokomunističkim totalitarnim načinom razmišljanja. Pogledajte samo rječnik” Ja mogu što hoću”, danas riječi ” začepiti usta” Ja to veoma dobro vidim i prepoznam!

Jesu zlatna yugokomunistička mladež koja nije prošla teror totalitarizma i komunizma, koja je rasla u izobilju i koja ne može pojmiti da je komunistički totalitarni režim bio zločinački isto koliko i fašistički.

Pročitala sam knjigu dr.Ante Cilige Sam kroz Europu u ratu (1939.-1945.). Pročitala sam knjigu Ljube Drndića” Oružje i sloboda Istre” i mnogo, mnogo drugih knjiga. Hoću reći da povijest koju su nam predavali u Jugoslaviji ne odgovara istini. To je bila revizija povijesti, i sada je teško dokazivati da nije bilo kako su nas 45 godina učili. Nitko nije ni sasvim pozitivan ni sasvim negativan. Vjerujem u pobjedu dobra nad zlom, ali zločin je zločin, ma tko ga počinio. U zločinu nema ničeg pozitivnog, ni ničeg dobrog, stoga treba gledati objektivno, nepristrano na zločin.

Tko su antifašisti? Oni koji su se borili protiv fašizma! Što su onda komunisti? Antifašisti ? U početku rata, a poslije su se ponijeli gore od fašista. tako da su iz početnih pozitivaca, postali negativci.

Tito ni za što, kao ni partizani i komunisti, od 1941. do 1980.godine nije kriv! Ni za kakve zločine, za komunističke zločine nitko nije odgovarao. EU je osudila zločine i jednih i drugih, i kako onda antifašizam i fašizam ne mogu biti isti, kada su i jedni i drugi činili zločine? Logično je da su po pitanju zločina isti, jer komunistički zločini nisu bili ništa manje krvavi od fašističkih.

Tko je naredio pokolj u Bleiburgu, brutalne egzekucije bez suđenja i utvrđivanja pojedinačnih krivnji? Ako se i može opravdati poriv pobjednika da se osvete za sva zla koja su počinjena u tijeku rata partizanskom pokretu, kako opravdati nasilnu smrt tisuća nedužnih, i žena i djece? Za to nitko nije odgovarao? Tko je za to kriv? Tko je ubio Andriju Hebranga? Tko je mučio, zlostavljao, silovao i ubijao po Golom otoku? Tko je zatvarao u montiranim sudskim procesima Gotovca, Budišu, Dodiga, Ivana Zvonimira Čička? Tko je izbacio proljećare Savku Dapčević i Miku Tripala, kao i Latinku Perović i dr.Franju Tuđmana iz javnog života? Tko je odvodio ljude u zatvore s ciljem kazne, preodgoja i, usput, mučenja? Tko je po emigraciji ubijao nepodobne yugo-režimu ? Famozna UDB-a! Udbini ubojice su 1991.godine postali ratni zločinci i koljači po Hrvatskoj!

Samo jedan primjer koji dokazuje da su komunisti bili ubojice i koljači kao i fašisti i nacisti; Svećenik Miroslav Bulešić nikome nije ništa loše ni zlo učinio, pa su ga komunisti zaklali, nožem mu prerezali grkljan u Župnom dvoru u Lanišću nakon krizme 24.kolovoza 1947. godine. U čemu je razlika između fašista i komunista kada su ubijali i jedni i drugi? Istina je bitna i istina je zdrava za razvoj demokracije , za pomirenje među ljudima.

Međutim Premijeru Plenkoviću nije do istine i pomirenja zaostalog još iz 2.svjetskog rata iz kojeg je hrvatski narod izašao duboko podijeljen na ” ustaše i partizane” ili “Mi ili oni” Zorana Milanovića! Oni ne žele pomirenje, jer ne žele prihvatiti Rezoluciju EU Parlamenta od 19.rujna 2019. godine koja nudi to pomirenje, što se vidi iz njenog punog naziva ,Rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP))

Udruga Macelj 1945. i na sutrašnje obilježavanje pozvala je cijeli državni vrh, koji se prijašnjih godina nije odazvao.

“Tragična je istina, da u gotovo tri desetljeća od uspostavljene hrvatske države, u kojima su se političke opcije vlasti mijenjale, nikada na godišnjoj spomen-misi u Macelju, nije nazočio niti se hrvatskoj javnosti obratio, ni jedan predsjednik/ica Republike Hrvatske, ni jedan predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ni jedan predsjednik Hrvatskog sabora! Jednostavno izbjegavaju sučeljavanje s istinom”, ističe Damir Borovčak

https://narod.hr/hrvatska/borovcak-za-narod-hr-politicari-izbjegavaju-istinu-o-bescutnim-partizanskim-pokoljima-na-macelju

Slijedom događaja ni Domovinski rat nije bio njihov rat. Oni su ga proveli gradeći svoje karijere, Milanović u Bruxellesu, a Plenković u Zagrebu pa u Bruxellesu. Temeljem navedenog vidljivo je da nisu bili vezani uz hrvatsku opciju u događajima koji su prethodili osamostaljenju.

Zoran Milanović je kao predsjednik Vlade ostao u sjećanju;

  1. po ćiriličnim pločama u Vukovaru, koje su postavljene u tijeku noći,

2. po dvije kolone sjećanja u Vukovaru,

3. po prosvjedu branitelja u Savskoj i Šatoru koji je trajao 555 dana

4. po protestnom zviždanju na proslavi Oluje u Kninu,

5. po zatvaranju Marka Franciskovića u Vrapče, zbog noćne prepirke sa tadašnjim ministrom MUP-a Rankom Ostojićem….

6. po novom Ovršnom zakonu koji je stupio na snagu 15. listopada 2012.godine (NN 112/12)

Andrej Plenković kao predsjednik Vlade iz prvog mandata ostao je u sjećanju ;

  1. globalističkog nasrtaja na vjerski identitet hrvatskog naroda; na silu izglasane Istanbulske konvencije, unatoč najmasovnijm prosvjedima u njegovom mandatu, koja je unijela rodnu ideologiju u hrvatsko društvo, prijevarom sa famoznom interpretativnom izjavom, jer je Istanbulska konvencija implementirana u sve zakone RH,
  2. nasrtaja na njegovu povijesnu memoriju sa uklanjanjem ploče poginulim hrvatskim braniteljima, HOS-ovcima u Jasenovcu, favoriziranje crvene zvijezde i progon HOS-ovaca za pozdrava Za dom spremni. Samim time i ne usvajanjem i ratificiranjem Rezolucije EU Parlamenta od 19.rujna 2019.godine o izjednačavanju zločina komunizma sa fašizmom,
  3. koaliranjem sa SDSS-om kojim se izjednačavaju agresor i žrtva Domovinskog rata, neprocesuiranje ratnih zločinaca, što izaziva veliku frustraciju u braniteljskoj populaciji, veliki broj branitelja je počinio suicid! Preko 3 100 hrvatskih branitelja svoje razočaranje i nezadovoljstvo načinom vođenja države koju su oni stvarali, usmjerili su prema sebi i oduzeli si život, nisu posegnuli za terorizmom, ali to nije bilo znakovito vladajućima da se zabrinu, briga njih, jedan branitelj manje…
  4. afera prepiska tzv. skupine Borg iz koje je bilo vidljivo koliko se novaca davalo za “savjetnike”, propast velikih poduzeća u kojima su tisuće ljudi ostale bez posla; Sisačka željezara, Uljanik.. a sa druge strane afera Janaf , vreće gotovog novca koje se nalaze po prtljažnicima …dok se u isto vrijeme ukida moratorij na ovrhe i ljude prisiljava na rasprodaju svega u Hrvatskoj i iseljavanje cijelih obitelji.
  5. Korumpirano i sporo Pravosuđe, što izaziva duboki osjećaj nesigurnosti i nepravde,
  6. neuspjela nabavka aviona kao državna sramota, kada je zbog nepriznavanja vlastitih propusta Premijer bio spreman ući u diplomatski sukob sa SAD-om i da dalje ne nabrajam.

Sve nabrojano dovoljno je strašno proživljavati u svojoj domovini, za koju su dali svoju najveću dragocijenost, život , 15 840 hrvatskih branitelja!

Dakle tko tjera “mak na konac”?

Oboje su tvrdoglavi, ali predsjednik Milanović ponudio je ipak ruku pomirenja, koju je Predsjednik Vlade Plenković glatko odbio.” Dakle, nikakav ad hoc nepripremljeni sastanak koji bi trebao trajati satima, nego onda kada mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kada sadržaj rasprave bude temeljito pripremljen” izjavio je Plenković

Unatoč prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića, premijer Andrej Plenković zasad ne namjerava sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS), koje bi razmotrilo radikalizaciju društva, formulaciji po kojoj Plenković stalno govori od oružanog napada na Banske dvore potkraj prošlog tjedna.

Veoma opasna retorika u trenutku velike krize nastale razvikanom epidemijom sa kojom su zastrašili građanstvo više nego je potrebno. Svakodnevno bombardirani sa izvješćima i brojkama o testiranima, oboljelima , umrlima , stvara se panika, nesigurnost i frustracije među stanovništvom.

No ni to nije dovoljno pa nas dva političara dodatno neke uveseljavaju, neke frustriraju, neke živciraju, a nekima polako pucaju živci.

I ni to nije dovoljno pa je Vlada ukinula moratorij na ovrhe, što je dodatna kap koja može preliti čašu nečijeg strpljenja.

A predsjednik Vlade Plenković i njegov vjerni pratitelj ministar Medved ponavljaju stalno riječ RADIKALIZACIJA! Upravo su oni ti koji svojim ponašanjem i političkim odlukama izazivaju radikalizaciju.

Tko upravlja državom?

Tko je doveo hrvatski narod u stanje apatije, tolike da 53,10 % birača ne izađe na izbore?

Tko je doveo do odluke 300 000 hrvatskih građana da napuste Hrvatsku, jer u njoj više nisu mogli preživjeti?

Tko je doveo i kako do blokada, nerazumnih lihvarskih naknada i kamata 250 000 ljudi od kojih su mnogi izgubili svoje domove?

Tko je uništio i upropastio industriju kao jednu od važnih grana gospodarstva?

Tko je prebacio gospoodarstvo samo na turizam i trgovinu?

Tko o svemu odlučuje i tko je odgovoran za funkcioniranje države?

Vlada RH naravno i predsjednik Vlade u nekim segmentima uz supotpis predsjednika RH. Što znači da je Vlada ta koja je svojim postupcima i odlukama dovodi do radikalizacije.

Nije sadašnja Vlada jedini krivac za nezadovoljstvo upravljanja Hrvatskom. Svaka Vlada donijela je neku nepravednu odluku. Iza svake Vlade ostalo je nezadovoljstvo koje se gomila i sada dostiže točku ključanja. Kako je u ovoj analizi riječ o Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću da vidimo o čemu se zapravo radi.

Premijer Plenković ne priznaje izraz” zlatna komunistička mladež” što je posve točan izraz i točan opis te generacije. Konkretno, ja ne predstavljam zlatnu komunističku mladež, jer sam rođena u vrijeme nestašice hrane poslije rata, mlijeka i jaja u prahu koja su se miješala s vodom prije upotrebe. što su zvali Trumanova jaja, jer su Amerikanci bacali pakete pomoći iz aviona, instant kavu, jakne šuškavce, čokoladu, najlonske čarape, neke higijenske potrepštine, kada je moj grad još bio sav u ruševinama od bombardiranja. Nisam mogla zbog nedostatka novaca redovno studirati, nego izvanredno uz rad, Prema tome generacije rođene 70-tih su imale sve što ja nisam u svojoj mladosti mogla imati. Roditelji su bili na funkcijama i položajima sa visokim plaćama, nosili su tenisice od marke, robu od marke, školovali se u inozemstvu, naučili jezike i bili predodređeni da rade u diplomaciji. Prema tome i jesu proizvod ili produkt, labavijeg komunizma, kada smo iz komunizma odjednom prešli u socijalizam, od FNRJ 1963 godine postali SFRJ. nakon čega su se otvorile granice, očevi otišli i u pečalbu i počeli slati marke kući. Kada se počelo masovno kupovati u Trstu i Grazu. Točno jesu zlatna komunistička mladež sa yugokomunističkim totalitarnim načinom razmišljanja. Pogledajte samo rječnik” Ja mogu što hoću”, danas riječi ” začepiti usta” Ja to veoma dobro vidim i prepoznam!

Sam način na koji Premijer Plenković komunicira sa novinarima i izjave koje daje ukazuju na totalitarno razmišljanje i način rješavanja je diktatorski. Svi su mu krivi samo on i njegov koalicijski partner SDSS nije. Prijeti oporbi , ministar Medved otvoreno prijeti policijskom represijom, a tko vodi zemlju i tko je odgovoran nego upravo Vlada.

Zbog takve politike Vlade oko 4 000 hrvatskih branitelja počinilo je suicid. Znači da svoje nezadovoljstvo stanjem u državi za koju su se borili i koju su stvarali nisu usmjerili prema Vladi , nego su samozatajno nezadovoljstvo usmjerili prema sebi, svojem životu. Ni jedan hrvatski branitelj se nije ubio zato što mu je bilo dobro, što je sanjao „ovakvu Hrvatsku“, već pretežno zbog muka koje je proživljavao nakon povratka s ratišta, kad je  među ostalim svakodnevno gledao i vidio oko sebe ljude koji su  „grabili“ dok su oni mokrili krv, od Vukovara, Velebita, Škabrnje, Knina do Dubrovnika. I jer su njih proganjali i sudili , dok se u isto vrijeme po Vukovaru šeću abolirani ratni zločinci, silovatelji i ubojice.

“Dakle, Željko O. (r. 1964.) vrat si je prerezao motornom pilom, Vladimira S. (50) našli su obješenog u odori Hrvatske vojske, S.H. (49) ispalio si hitac u glavu iz karabina, M. T. (60) upucao se sa pištoljem za svinje, Mijo M. (52) raznio se ručnom bombom, brigadni general Damir. B. pronađen je mrtav u svojem automobilu, ubio se vatrenim oružjem, Jugoslav M. teški invalid Domovinskog rata, bez obiju šaka i slijep – objesio se, Nediljko Ž. (58) ubio se iz pištolja za kojeg je imao urednu dozvolu, Slavko Č. (55) iskopao je na groblju raku te se ubio aktiviranjem ručne bombe, Mato Č. (35) bacio se kroz prozor, Miroslav M. (35) raznio se ručnom bombom u spavaćoj sobi, Darko N. otrovao se tabletama, Ž. D. (46) nije mogao vraćati kredit pa se objesio, Željko S. „okitio“ je spomenik hrvatskih branitelja odličjima, pa se ubio hicem u glavu, Silvijo Z. (30) skočio je u rijeku i – utopio, invalid David N. ubio se ručnom bombom u kući za beskućnike, Zvonko M. (33) umro je u svom stanu zaboravljen od svih od gladi i žeđi…..”

Premijer Plenković kaže kako nigdje nema da je on nekome prijetio, a kamo li da je ostavio dojam govora mržnje, što nije točno;

Postoji snimka kako je krenuo fizički se obračunati sa Nikolom Grmojom iz MOST-a u Sabornici

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-trenutak-kad-je-plenkovic-krenuo-na-grmoju/2056953.aspx

U svezi sa koaliranjem sa SDSS-om,to je najveća radikalizacija koju je Premijer Plenković poduzeo. To je trajno izvor nezadovoljstva i frustracije hrvatskih branitelja, jer se pitaju za koga i za što su se oni borili i njihovi suborci ginuli. Ne razumije premijer Plenković hrvatske branitelje, ne može ih ni razumjeti,! Nije on sudjelovao u stvaranju i obrani RH od JNA i srbo-četničke agresije, jer da je, ne bi mu bilo ni na kraj pameti koalirati sa SDSS-om, SNV-om i Miloradom Pupovcem koji od 1991.godine rovari protiv Hrvatske.

Milorad Pupovac javno izjavljuje da je Srbima glavni grad Beograd, javno izjavljuje da je u Oluji spaljeno 30 000 kuća, da je Oluja etničko čišćenje itd, itd… Ne misli premijer Plenković na to kako su se osjećali hrvatski branitelji kada cijeli državni vrh dođe na komemoraciju 6 ubijenih u Gruborima za koje nema sudskog pravorijeka, a optužena je HV? Kako se osjećaju hrvatski branitelji kada na komemoraciju u Kijevo, ne dođe nitko iz državnog vrha, a selo je spaljeno, tko se nije na vrijeme spasio bijegom, ubijen ? Nije premijera briga! On ima zacrtano što mora napraviti i to nije radikalizacija?

SDSS su osnovali ratni zločinac Goran Hadžić i Vojislav Stanimirović gradonačelnik okupiranog Vukovara

Stranka je osnovana 5. ožujka 1997. godine u Vukovaru spajanjem Srpske demokratske stranke (SDS) i Samostalne srpske stranke (SSS) iz Zagreba.

Važno je napomenuti da je odlukom hrvatskih institucija 1992. godine zabranjen rad i djelovanje Srpske demokratske stranke (SDS) o kojoj govori Vojislav Stanimirović. S danom 18. veljače 1992. godine stranka je brisana iz Registra političkih stranaka Republike Hrvatske.

Postavlja se opravdano pitanje kako su se mogle spojiti 1997. godine gore navedene stranke kada je jedna od njih (SDS) 1992. godine hrvatskim zakonom zabranjena?

Kako je osnovan SDSS? – 1997.godine ?

Što se točno dogodilo dana 5. ožujka 1997. godine u Borovu: u članku koji je 1997. objavljen u tada još okupacijskim Vukovarskim novinama broj 90 (15. marta) str. 1, 3, pod naslovima: Odluka skupštine, Osnovana Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) navodi se sljedeće: „U Borovu je na zasjedanju tzv. Oblasne Skupštine 5. marta 1997. godine na kojoj su prisustvovali svi relevantni predstavnici političkog života Oblasti, odnosno odbornici općinskih skupština, predstavnici mjesnih zajednica, izbjeglica i općinskih boračkih organizacija, kao i predstavnici bivših političkih stranaka iz razdoblja tzv. RSK-a.

Na prijedlog Gorana Hadžića i Vojislava Stanimirovića osnovana je nova jedinstvena srpska stranka pod nazivom Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS)“. Tom prilikom jednoglasno je usvojen Statut stranke i formiran je Glavni odbor koji broji 33 člana, dok Nadzorni odbor ima 3 a Statutarni 5 članova SDSS-a, dok predsjednika stranke treba izabrati na prvoj sjednici tog tijela.”

https://narod.hr/hrvatska/antun-ivankovic-ratni-zlocinac-goran-hadzic-20-godina-osnovao-s-vojislavom-stanimirovicem-sdss&layout=button_count&show_faces=false&width=105&action=like&colorscheme=light&height=21

To je radikalizacija kao rezultat Vladine politike, samo što Vlada, odnosno premijer Plenković uzrok radikalizacije traži svugdje samo ne u svom dvorištu!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Vijesti

Peru donio zakon kojim se transrodne osobe proglašavaju “mentalno bolesnima”

Published

on

Predsjednica Perua Dina Boluarte potpisala je dekret kojim se “transseksualizam, transvestizam, poremećaj rodnog identiteta u djetinjstvu, drugi poremećaji rodnog identiteta i fetišistički transvestizam” proglašavaju mentalnim bolestima.

Peruanske vlasti tvrde da će dekret također učiniti besplatnim psihološki tretman za ove kategorije građana, a uvjeravaju i da “kategorički potvrđuju poštivanje dostojanstva pojedinca i njegovo slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružajući im medicinsku usluge za njihove uvjete”, prenosi Daily Mail.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da bi klasificiranje trans i interseksualnih osoba kao mentalno bolesnih moglo otvoriti vrata konverzijskoj terapiji, koja je trenutno zabranjena u Peruu.

Konverzijska terapija je proces promjene seksualne orijentacije homoseksualaca, lezbijki ili biseksualaca u heteroseksualce, te transrodnih i rodno varijantnih osoba u cisrodne osobe.

Percy Maita-Tristan, medicinski istraživač na Sveučilištu Southern Science u Limi, rekao je da dekret pokazuje nedostatak svijesti vlasti o složenim LGBT pitanjima.

“Ne možete zanemariti kontekst da se ovo događa u superkonzervativnom društvu u kojem LGBT zajednica nema nikakva prava i gdje označavanje njih kao mentalno bolesnih otvara vrata terapiji konverzije!”, rekao je novinarima.

Dekret koji je potpisala predsjednica Perua dolazi uoči 34. obljetnice otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, što je izazvalo negodovanje skupina za ljudska prava.

WHO je prestao smatrati transseksualnost bolešću 2019.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved