Connect with us

Vijesti

HRVATSKA MORNARICA STRAH I TREPET pretendentima na hrvatsku obalu

Published

on

Mornarica kneza Mislava hrv. slikara C. Medovića

Jadransko more je u ranom razdoblju hrvatskih vladara često bilo poprište osvajanja i gusarenja raznih pomorskih sila toga doba ( Bizant, arapski Saraceni, Berberi, Mlečani, Normani). Tako su Arapi iz južnog sredozemlja sredinom IX st. napali Siciliju, Sardiniju i Kretu, a potom i zapadnu i istočnu obalu Jadrana – piše B. Besak na svom fb profilu.

Prema povijesnim izvorima, 841.g. saracenska flota napala i grad Osor na Cresu i Lošinju, te ga osvojila i zapalila. Potom su napali Anconu, a na povratku u južnom Jadranu napali i opljačkali Kotor, Risan i Budvu (Crvena Hrvatska).

U svom idućem podhvatu porazili su mletačku flotu kod otoka Suska, a na povratku zauzeli grad Bari (talijanska obala), odakle su kasnije vršili česte gusarske prepade po hrvatskom otočju. Tih godina Saraceni, Berberi i dr. provaljuju i u južnu Italiju – sve do Rima, paleći i silujući sve živo, pa se i sam papa spašava, sklanjajući se u Anđeosku tvrđavu.

Kako bi istjerali Saracene iz baze u Bariju, germanski kralj u Italiji Ludovik I pobožni s kopna u savezu sa Bizantskom flotom cara Bazikija spremilì su napad, no kako Bizant odustaje, zamjenjuje ih uspješno hrvatska fota pod knezom Domagojem, ali dok je hrvatska flota djelovala u Bariju, Bizant napada i pljačka hrv Dalmaciju.

Da su u to doba hrvatsko – neretvljanske kneževine u obrani svog područja raspolagale moćnom flotom svjedoći kroničar Ivan ĐAKON, navodeći 839.g. nenajavljen pohod mletačkog dužda na Zemlju “Sclaveniju” , koji je zaustavljen sklopljenim mirom sa hrv. knezom kraj sela (‘curtem) Sv. Martin, krenuvši potom na neretvanske otoke, ali opet neuspnešno (potpisavši mir). 840.g. mletačka flota ponovno napada neretvansko područje (otoke Hvar, Brač,, Korčulu), ali je ovaj puta flota kneza VIŠESLAVA ( 835.-845.g.) porazila drske Mlečne.

Još od doseljenja Hrvata na jugoistok Evrope (623.g.po Kr.) Hrvati su živjeli prema svojim, a ne tuđim zakonima, (iako u 8.st. još uvijek formalno vazali sada oslabljenih Franaka, koji su u to doba tražili pomorsku zaštitu Mlečana, koji od tada postupno prestaju biti biznatinska pomorska baza, a sve više u taboru Sv. Rimskog carstva – Crkvene (središnja Italija sa Rimom i Franačke države na zapadu Evrope).

Povjesničar Grgo Novak ističe, kako su se Saraceni, Berberi u svojim gusarsko – pljačkaškim provalama u Jadranskom moru držali samo vanjskih otoka, ne napadajući utvrđene dalmatinske gradove (Zadar, Korčulu,Trogir i sl. sa bizantskom posadom), a niti obalna naselja, smatrajući kako ih je u tome sprječavala moćna hrvatska i neretvanska mornarica. U hrvatskim naseljima izvan domašaja hrvatske flote od saracenskog i mletačkog zarobljavanja i odvođenja u ropstvo za potrebe tadašnjeg tržišnog gospodarstva, Hrvati su se branili sami, gradeći svoja naselja ne uz more, već na udaljenijim brdskim i prikrivenim – gusarima nedostupnim mjestima.
(Glavni centar za trgovinu robljem bio je grad Aleksandrija i Sicilijanski emirat (kneževina), u kojeg su dospjeli i mnogi zarobljeni dalmatinski Hrvati sa Jadrana, nazivajući ih Sciavuni, ili Sakalabi = robovi. Na tim tržištima su robove nabavljali svi tadašnji arapski emri i kalifi, pa i kasniji Kordopski Kalifat u Španjolskoj (naročito Hrvate kao hrabre ljude) islamizirajući ih i upotrebljavajući ih za svoju elitnu gardu – 1. legiju stranaca u svijetu !

Mornarica kralja P. Krešimira IV.

Kordobski kalifat (kalif=nasljednik Muhameda) u Španjolskoj nastao je 756.-1031.g. pod dinastijom Omeyada, tj. poslije prodora arapskih islamskih plemena iz sjev. Afrike preko Gibraltara u Španjolsku i Siciliju 711.g. pod vodstvom emira Bagdadskog kalifata (u Mezopotamiji i Blistoku) pod dinastijom Abasida.

Zbog neprestanih pobuna i međusobnih trvenja nepouzdanih arapskih plemena ( Saracena, Berbera i dr.) u borbi za vlast, zbog čega se kalif u njih nije mogao pouzdati, Kordobski kalif je ustrojio elitnu legiju u početku oko 1.200 ratnika od islamiziranih dalmatinskih Hrvata i španjolskih Vizigota. Kasnije (bez obavezne islamizacije) legija broji o. 15.000 ratnika, sve do 1031.g. kada kalifa najposlije ipak plemena svrgnu. (I ovdje su Hrvati iskazali svoje vedsko porijeklo, jer su najsposobniji bili ugledni zapovjednici tih legija, čak i savjetnici kalifa zvani primjerice: El Sakalabi al Amarna = Plemeniti Sakalab od grada – utvrde Amarna !

U takvom geopolitičkom položaju cijelog Sredozemlja, pa i Jadrana, od kneza Mislava, Domagoja, preko kralja Tomislava, sve do P. Krešimira IV i D. Zvonimira, Hrvatima i nije drugo preostalo nego stalno jačati svoju ratnu i trgovačku mornaricu, kojom su razvijali i branili svoju državotvornost na Jadranu. Tako povijesnin izvori (arapski kroničar A. Fiday i talijanski povijesničar Amari) navode doplovljenje flote bojnih brodova od 30 sagena kralja Tomislava (928.929.g.) na zapadni mediteran, napavši najprije sjev. obalu Afrike, a potom i Kalabriju i Korziku.
Uskoro islamska moć u Španjolskoj slabi, jer 1031.g. neprestanim pobunama, zavjerama arapska plemena uspiju srušiti Kordobski kalifat, dijeleći među sobom cijelo podrućje na niz samostalnih emirata, koji su u oslobodilačkom naletu rekonkviste padali jedan za drugim sve do 1492.g. kada pada i poslijednji emirat Granada pred združenim snagama kraljice Izabele Kastiljanske i (muža joj) kralja Ferdinanda Aragonskog (sponzora Kokumbovih putovanja na zapad) !

U kobnom 11.st. U vrijeme pontifikata papa Grgura VIi i nasljednika Urbana II (germanskog porijekla), nasilnom političkom likvidacijom hrvatskih kraljeva P. Krešimira IV i poslije njega D. Zvonimira,- na vrhuncu gospodarske i vojne moći Jadranske Hrvatske, naprasito se prekida hrvatska državnost, nasilno je pripajajući tzv. Ugarsko – Hrvatskoj Uniji sa uvijek mađarskim kraljevima (iako su nekršćanski Ugri naselili Panoniju, provalom u 1.hrvatsko kraljevstvo VELIKU MORAVIJU – srušivši kršćansko kraljevstvo).

Uskoro – od 1371.g. bitkom na Marici i 1393.g. bitkom na Nikopoklju, osmanski (sultanski) islam prodire u istočnu (bezbrižnu) Evropu, 1464.g.”Bosna šaptom pade”, a 1493. bitkom na Krbavskom polju, bez ikakve pomoči kralja Ugarsko-Hrvatske Unije i Svetog Rimskog carstva (Crkvene – papinske države i njemačkog cara), Osmanlije pobjeđuju (osamljenu) hrvatsku vojsku !……….. “SULEJMAN ANTE PORTAS ! “

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved