Connect with us

Društvo

HUBOL i HLK promašili metu

Published

on

Optužiti prof. Gordana Lauca i Nenada Bakića za poticanje na govor mržnje  promašeno je. Optužiti prof. Gordana Lauca i Nenada Bakića za povećanu smrtnost od covida-19 nedopustivo je.

Profesori Gordan Lauc i Nanad Bakić dovoljno su sposobni da se brane sami pa ih stručno ne ću ni pokušati braniti ali im javno dajem podršku. Da ne bi bilo zabune nisam antivakser, cijepljen sam tri puta, prebolio sam blagu formu covida-19. Po pitanju cijepljenja poštivao sam preporuku da se stariji (stari) trebaju cijepiti. Cijepiti se u 70 godini života ili cijepiti se u 15, 20, 25 godini života nije isto. Pred mladima je budućnost i briga za potomstvom pa je briga što će cjepivo napraviti u njihovu tijelu i životu opravdana.

Stručno/znanstveno propitivanje učinaka novog cjepiva na ljudski organizam je opravdano i poželjno pa ga treba podržati, a ne blokirati kao što se dogodilo za vrijeme pandemije covidom-19. Za vrijeme pandemije covidom-19 kritički stručno/znanstveno propitivanje o cjepivu bilo je cenzurirano, a znanstvenici i liječnici koji su izražavali sumnju u cjepivo bili su etiketirani i proganjani. Umjesto javne stručne i znanstvene rasprave bila je blokada koja je u javnosti izazvala veliku sumnju po pitanju cjepiva, opravdanosti cjepljenja djece i mladih te pristupa pandemiji covid-19. (masovno zatvaranje).

Cenzura, etiketiranje i progon onih stručnjaka i znanstvenika koji su izražavali sumnju u svrsishodnost cijepljenja djece i mladih su u javnosti stvorili sliku da nešto nije u redu i uslijedili su prosvjedi takozvanih antivaksera…

HUBOL prozvao Lauca i Bakića, nazivaju ih antivakserskim guruima

Izvršni odbora Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) izdao je priopćenje za javnost u kojem su kritizirali  (optužili) Nenada Bakića i Gordana Lauca zbog stavova u vezi s pandemijom koronavirusa. HUBOL navodi da su Lauc i Bakić pokrenuli hajku mržnje na liječnike i znanstvenike: 

“Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra kako su profesor Gordan Lauc i poduzetnik Nenad Bakić svojim antiznanstvenim, nestručnim izjavama i pogrešnim, manipulativnim tumačenjima medicinskih problema vjerojatno naštetili zdravlju hrvatskih građana i značajno, u protekle tri godine, pridonijeli urušavanju njihovog povjerenja u zdravstvo, medicinu i znanost. Kroz hiperprodukciju Facebook objava i medijskih istupa Lauc i Bakić sustavno su podjarivali postojeće strahove kod građana, zlonamjerno minimizirali opasnost od covida-19 i huškali građane na liječnike i znanstvenike. Ovi heroji teoretičara zavjera i zadrtih antivaksera su bildali Facebook lajkove, bešćutno pri tome doprinoseći većoj ugroženosti zdravlja i života naših sugrađana.

Hrvatska ima tragičnu stopu smrtnosti od koronavirusa, treću najveću u Europskoj uniji, poslije Bugarske i Mađarske1, a po cijepljenosti je među pet najlošijih država. Razlozi ovako visoke smrtnosti su niska razina cijepljenosti stanovništva, loše upravljanje epidemiološkim mjerama od strane vlasti i ponašanje dijela stanovništva koji se nedosljedno ili nepotpuno pridržavao mjera. Svojim kontinuiranim javnim istupima Lauc i Bakić poticali su otpor spram epidemioloških mjera, odgovarali građane od cijepljenja i utjecali na odluke vlasti u upravljanju epidemijom. Ova dvojica antivakserskih gurua su tako, nažalost, vjerojatno pridonijela visokoj smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj. Itd.“

Bakić je, prema navodima Lauca, otvorio web stranice na kojima objavljuje fotografije, životopise i izjave liječnika i znanstvenika. Cilj njegovih aktivnosti je, čini se, pokretanje javnog linča liječnika i znanstvenika koji su, dok je on širio dezinformacije po Facebooku, dnevno liječili teško oboljele sugrađane ili svojim javnim djelovanjem zdravstveno prosvjećivali stanovništvo kako bi se smanjilo širenje pandemije i sačuvali ljudski životi. Rezultati njegovih aktivnosti su vidljivi u prostačkim i bijesnim komentarima na Facebooku, kao i u porukama nasilja i mržnje pojedinih antivaksera na medijskim portalima.

Ministar Beroš također ima odgovornost progovoriti o verbalnom nasilju i prijetnjama fizičkim nasiljem kojemu su, kao posljedica javnog djelovanja Bakića i Lauca, izloženi liječnici. Šutnja institucija o govoru mržnje potkopava stabilnost našeg društva.

Lauc i Bakić već tri godine siju antiznanstvene laži i kaos i potiču bijes kod građana. Govor mržnje koji šire spram liječnika i znanstvenika te hajka na koju potiču antivaksere, očekivano su proizveli bujicu verbalnog nasilja usmjerenu na liječnike kao i hrpu poruka s prijetnjama fizičkim nasiljem i smrću. HUBOL savjetuje svim kolegicama i kolegama liječnicima da prijetnje nasiljem, od anonimnih ili imenovanih osoba, shvate vrlo ozbiljno i prijave MUP-u. Mnogi liječnici su već podnijeli kaznene prijave protiv počinitelja takvih djela.

Svako društvo ima narcisoidne pojedince, slobodne od trunke savjesti i društvene odgovornosti. Razlika između tolerantnih, stabilnih i modernih društava i nestabilnih društava, punih javno prisutne mržnje, je u tome kako se spram govora mržnje odnose institucije tog društva”, navodi se u priopćenju.

Prof. Gordan Lauc i Nenad Bakić trebaju tužiti HUBOL zbog gore iznesenih optužbi (ničim dokazanim) i klevata da su oni poticali na govor mržnje i da su krivi za veću smrtnost od covida-19 u Hrvatskoj. Ima li HUBOL točne podatke o onima koji su zaista (isključivo) umrli zbog infekcije covidom-19 i podatke o onima kojima je infekcija covidom-19 pogoršala njihovo loše zdravstveno stanje i dovela do smrtnog ishoda. Ako HUBOL nema točne podatke o navedenom (a nema) onda je besmisleno iznijeti gore navedene optužbe. 

Neprihvatljivo je optužiti Lauca i Bakića za poticanje govora mržnje na društvenim mrežama jer oni svojim propitivanjem pristupa pandemiji covidom-19 nisu poticali nikoga na mržnju. Gordan Lauc i Nenad Bakić su znanstvenici, ako nisu bolji sigurno nisu gori od režimskih znanstvenika. Na društvenim mrežama imamo silan govor mržnje bez obzira o čemu se radi: sportu, kulturi, politici, pozdravu ZDS, društvenim zbivanjima itd. Oni koji bi trebali taj govor mržnje kontrolirati i spriječiti ne rade ništa. Glavni krivci za govor mržnje su Ministarstvo kulture i medija te vlasnici portala.

Svatko odgovara za svoje postupke i svoje objave pa tako i za govor mržnje. Faktograf vrši selektivnu cenzuru, cenzurira istinu i sve ono što se ne uklapa i njihov ideološki svjetonazor. Takvo ponašanje državne institucije ne propituju niti sankcioniraju. Tko dopušta lažne profile i govor mržnje? Dopuštaju državne institucije i ministarstva kada to njima odgovara.

HUBOL i HLK su svoje kritike uputile na krivu adresu jer Lauc i Bakić ne šire niti potiču govor mržnje već preispituju kao i mnogi drugi opravdanost covid mjera u Hrvatskoj i u svijetu. Kao znanstvenicima i stručnjacima dužnost im je propitivati. Oni koji bi trebali pobrisati lažne profile, spriječiti krađu identiteta i uvesti red nisu napravili ništa, a trebali su. To im je bila dužnost! HUBOL i HLK su za govor mržnje na društvenim mrežama i u javnosti trebali prijaviti Ministarstvo kulture i medija, vlasnike portala i tiskovina koje šire govor mržnje, a ne Lauca i Bakića.

Što HUBOL i HLK kažu na govor mržnje na društvenim mrežama i u medijima u slučaju Matijanić?

Profesor Gordan Lauc odgovorio je HUBOL-u.

Prof. Lauc piše između ostaloga : „U pandemiji su pojedini liječnici nastupali kao prodajni predstavnici industrije pandemije i svoje osobne interese su stavili ispred zdravlja društva. Sada, kada su u svijetu počele ozbiljne istrage tijekova novca, pojedinci su se uznemirili i pokušavaju ušutkati sve one koji podsjećaju na ono što su radili, ili dokumentiraju njihove konkretne izjave poput stranice pandemija. hr

Nažalost, u tome se služe notornim neistinama. Primjerice, ja više od 10 godina vrlo aktivno promoviram cijepljenje, a osobno sam se cijepio i protiv covida te stalno naglašavao da je jako važno da se svi stariji i rizični cijepe. Etiketirati mene “antivakserskim guruom”, ili “herojem antivaksera” je naprosto suludo. S druge strane, činjenica je da sam upozoravao da nema nikakvog smisla da se cijepe zdrava djeca i mladi, te oni koji su prethodno već preboljeli covid. Nažalost, te moje izjave ugrožavale su profite covid-kartela i zato me njihovi lobisti već skoro dvije godine „ itd.

https://www.hlk.hr/hlk-podnijela-kaznenu-prijavu-protiv-lauca-i-bakica-zbog-poticanja-na-mrznju.aspx

novilist.hr/novosti/hrvatska/lauc-i-bakic-prijavljeni-zbog-sirenja-mrznje-prema-lijecnicima-evo-kako-se-prozvani-dvojac-brani/

„Hrvatska liječnička komora (HLK) podnijela je kaznenu prijavu protiv znanstvenika Gordana Lauca i poduzetnika Nenada Bakića zbog javnog poticanja na mržnju protiv stručnjaka koji su tijekom pandemije koronavirusa djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od bolesti COVID-19.


Kaznenu prijavu podnijeli su i protiv dvaju nepoznatih urednika internetskih stranica na kojima su se ocrnjivali liječnici, poručili su jučer iz HLK-a.“


„Nestručno javno tumačenje medicinskih problema i nepoštovanje znanstveno dokazanih činjenica, što su Lauc i Bakić, koji nisu liječnici, uporno činili, zbunjivalo je građane i rušilo njihovo povjerenje u liječnike, zdravstvo i znanost, poručuju iz liječničke komore.


Izazvala ih je Laucova objava na Facebooku s početka siječnja, u kojoj je znanstvenik usporedio epidemiološke mjere s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom.“

„Krajnji cilj Lauca i Bakića je zastrašiti znanstvenike kako ne bi više javno istupali. Tako se stvara društvo nasilja, a posljedice su ove hajke brojne objave na Facebooku i u komentarima na medijskim portalima koje sadrže teške uvrede i prijetnje nasiljem liječnicima i znanstvenicima.

Niz članova Komore dobilo je izravne prijetnje nasiljem u mailu ili na Messengeru, kao posljedicu aktivnosti Lauca i Bakića, poručuju iz HLK-a.“

U nastavku je Laucova reakcija

„Pandemija COVID-19 je za sve nas bila nešto novo i brojni znanstvenici su se aktivno uključili u istraživanja kojima smo pokušali razumjeti što se događa i pronaći najbolje načine za borbu s pandemijom. Nažalost, određene interesne skupine su potpuno preuzele kontrolu nad medijskim prostorom i znanstvenici koji su upozoravali na neučinkovitost mjera, pogrešne tvrdnje o učinkovitosti cjepiva, značaj imuniteta stečenog prebolijevanjem i sl. su bili vrlo učinkovito cenzurirani i isključeni iz javnog prostora.

Potpuno neosnovana krivična prijava Hrvatske liječničke komore je samo jedan od primjera kako se pokušavaju ušutkati oni znanstvenici koji upozoravaju na pogreške koje su napravljene, ili koje se još uvijek rade. Posebice je tragikomično što prijava navodi da je „krajnji cilj Lauca i Bakića je zastrašiti znanstvenike kako ne bi više javno istupali“. Problem je čini se u stranici pandemija.hr, koju je pokrenuo Nenad Bakić, a koja doslovno samo prenosi novinske naslove iz perioda širenja straha. To što je pojedincima danas neugodno što su govorili ono što su govorili, ne znači da vjerno prenošenje njihovih vlastitih izjava mogu proglasiti poticanjem na mržnju.

Danas je potpuno jasno da su različite „stroge mjere“, uključujući prisilu na cijepljenje imale vrlo mali utjecaj na smrtnost u pandemiji, a najznačajniji utjecaj je imala kvaliteta zdravstvenog sustava. Upravo zato što smo imali manje „mjera“ od ostalih zemalja, Hrvatska je u pandemiji imala manji višak smrtnosti od većine usporedivih zemalja. Da smo umjesto na razne besmislene i uglavnom štetne „mjere“ naše napore usmjerili na poboljšanje zdravstvenog sustava i zdravlja populacije, danas bi nam svima bilo puno bolje.

Mi koji smo se tim mjerama protivili uspjeli smo analizama i podacima uvjeriti Vladu da ne popusti snažnom pritisku iz EU i lobiranju industrije pandemije i Hrvatska je kroz pandemiju prošla uz manje zabrana od bilo koje EU zemlje osim Švedske. Iznimno važnu ulogu tu je imao Nenad Bakić koji je jedini u Hrvatskoj sustavno pratio podatke i u stvarnom vremenu radio analize na koje se Vlada mogla osloniti. Kada se jednom otvore arhive, to će biti svima jasno’, naveo je Gordan Lauc

Prozvani Bakić se ubrzo oglasio priopćenjem, istaknuvši da “nepotpisani vođe HUBOL-a iznose teške klevete” na njegov račun.

Na neosnovane optužbe i klevete odgovorili su jasno prof. Gordan Lauc i Nenad Bakić pa nije potrebno ponavljati rečeno. Neargumentirana kaznena prijava će vjerojatno biti odbačena, ako se to ne dogodi HLK će morati dokazati svoje tvrdnje.

Na temelju čega je HUBOL optužio Lauca i Bakića za veću smrtnost u RH? Nestručno i neozbiljno, moguć je i sudski epilog zbog takvih optužbi. Hoće li priopćenje potaknuti pojedince da izraze svoju mržnju prema Laucu i Bakiću? HLK poziva na obračun s Laucom i Bakićem, poziva vodstvo Farmaceutsko-biokemijskog fakultetu u Zagrebu, poziva ministra zdravstva, ravnatelje zdravstvenih ustanova da ušutkaju Gordana Lauca i Nenada Bakića!

Usporedba s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom nije dobra ali način postupanja država prema svojem stanovništvu (npr. Kina, Australija, Novi Zeland i drugi) potiče na  razmišljanje o opravdanosti poduzetih mjera.

Ako Gordan Lauc i Nenad Bakić tuže HUBOL i HLK zbog klevete tada će HUBOL i HLK morati dokazati svoje tvrdnje da su oni krivi za veću smrtnost pučanstva, a što se tiče poticanja na govor mržnje radi se o besmislici jer se govor mržnje u Hrvatskoj selektivno dopušta. Dopuštaju se lažni profili i krađa identiteta te selektivni govor mržnje.

Za govor mržnje nisu krivi ni Lauc, ni Bakić već Ministarstvo kulture i medija, vlasnici portala te institucije kojima je dužnost spriječiti govor mržnje u javnom prostoru.

Iznošenje argumentiranih kritika u Hrvatskoj se cenzurira, a kritičare etiketira. Govor mržnje je dopušten prema onima koji se ideološki ne uklapaju u svjetonazor medija. Dužnost je znanstvenika da propituju i u normalnom društvu i normalnoj zajednici nitko ih ne treba cenzurirati, etiketirati i progoniti kao što se nekima dogodilo. Zar HUBOL i HLK-a nemaju pametnijeg i važnijeg posla od klevetanja Lauca i Bakića?

Budući da nam je potrebna nužna zdravstvena reforma zašto HUBOL i HLK-a ne naprave sveobuhvatan prijedlog zdravstvene reforme umjesto pisanja neosnovanih optužnica? Zašto HUBOL i HLK ne vode računa o poboljšanju zdravstvene zaštite u postojećim okolnostima?

HUBOL i HLK su promašili metu. Za govor mržnje na društvenim mrežama i drugdje nisu krivi Lauc i Bakić već Ministarstvo kulture i medija, vlasnici portala koji selektivno dopuštaju govor mržnje, koji dopuštaju lažne profile i krađu identiteta.

Podrška stručnim/znanstvenim propitivanjima, podrška prof. Gordanu Laucu i Nenadu Bakiću!

Foto: internet

Dr. Marko Jukić

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved