Connect with us

Vijesti

Ilija Vincetić: Znate li kako će odlučiti Ustavni Sud RH? Nemojte biti sasvim sigurni…

Published

on

Kako se vrijeme i okolnosti znaju poigrati – piše na svom profilu Ilija Vincetić.
Odluka Ustavnog suda će (opet) …
Kao i puno puta do sada.
O referendumima.
O koroni.
O kovid potvrdama.
O izbornom zakonu.
O …
I sutra će.
Kako god odlučio, odluka neće biti pravna.
Biti će politička.
U čiju korist.
ZNA li SE?
Teško.
Zašto?
Većini sudaca (10/13) početkom lipnja istječe mandat…

… ali evo jedan još zaninimljiviji post istog autora…

Što god tko mislio o Zoranu Milanoviću, jednim dobro osmišljenim, precizno plasiranim i vremenski savršeno tempiranim udarcem, osigurao si je klasičnu win – win poziciju.
Kako je to bilo moguće?
Jednostavno.
Suočen s “mogu što hoću” izazovom, zaključio je da je jedini (za njega) povoljan izlaz u poziciji “ne možete mi ništa”.
I čekati prigodu.
Zoran Milanović je aktualni Predsjednik RH i bez ikakve dvojbe računa na još jedan mandat.
Ali?
Svojim ponašanjem na dužnosti Predsjednika RH poprilično se udaljio od (svoga) lijevog biračkog tijela a desno (s kojim je pokušao koketirati) ga nije prihvatilo.

Jednostavnije rečeno, drugi mandat mu je počeo izmicati iz ruku.

No, pojavila se prigoda.

Deus ex machina!
Pred vratima su parlamentarni izbori, a ljevica nikad slabija i uz to – podijeljena.
SDP bez vođe, Možemo s velikim ambicijama a ostali mali sateliti koji ne mogu arbitrirati niti prevagnuti.
Grbin ne može “pokoriti” ni SDP a kamo li Benčićku, a bez predizborne kolicije pobjeda je nedostižna.
Primat u koaliciji SDP ne može prepustiti Možemosima jer je položaj “mlađeg” partnera (zagrebački poučak) za njih gori od poraza.
Gdje je tu Milanović?
Svaki političar je oportunist i neće propustiti prigodu uloviti “goluba na grani” a zadržati “vrapca u ruci”.
U situaciji u kojoj Grbin očajnički vapi: – “Spasite me premijerske časti”!, a Benčička tvrdoglavo želi biti premijerska kandidatkinja, Milanović se odlučuje za povlačenje strateškog poteza.
Uključiti se u izborni proces uz zadržavanje formalnog nestranačkog statusa, i prihvaćanje kandidature za premijersku dužnost u slučaju pobjede SDP-ove koalicije na izborima.
Uz obećanje da će u tom slučaju podnijeti ostavku na dužnost Predsjednika RH.
Time spašava Grbina, eliminira Benčićku, uvlači Možemo u koaliciju, …
U slučaju poraza te koalicije na izborima ostaje na dužnosti Predsjednika, ali si osigurava potporu te koalicije na idućim izborima za Predsjednika RH.

Pod utjecajem javnosti i pritiskom HDZ-a Ustavni sud pristaje PROMPTNO (prije isteka roka za predaju kandidacijskih lista) odlučiti o ustavnosti Milanovićeve kandidature i time mu osigurava potreban manevarski prostor koji i njega i SDP oslobađa svakog rizika.
Ako Ustavni sud kaže da je Milanovićev potez neustavan SDP i Milanović će reći: – “Mi smo se malo šalili” i izmjeniti listu, a ako Ustavni sud kaže da nije protuustavan, Milanović i SDP će reći: – “Idemo dalje”, a DIP neće moći proglasiti nevažećom listu na kojoj će biti Milanović.

Ako to ipak učini, ta odluka bi pala na Ustavnom sudu.
Ima li taj Milanović časti, poštenja, skrupula, … savjesti?
Pojma nemam.
No, ako ih je i imao, sve dvojbe mu je riješio Andrek Pelenković.
Similia similibus curantur.

Ilija Vincetić

Vijesti

‘GOSPIN PLAČ’ bio je gradivni dio svake obitelji: AKO NESTANE TOGA PLAČA, NESTAT ĆE I VJERE

Published

on

Međugorski župni vikar fra Jure Barišić objasnio je što je to stara pučka pobožnost Gospina plača bez koje je korizma nezamisliva.

„Gospin plač je omiljena pobožnost koja je prije 50 ili 60 godina bila sastavni dio svake obitelji. Zašto sastavni dio? Zato što se u svakoj obitelji u korizmi, pogotovo petkom navečer, recitirao ili pjevao Gospin plač. A Gospin plač je jedna pobožnost koja ima svoju dugu povijest.

Plač Blažene Djevice Marije

Početak bilježimo u 11. stoljeću i prvi Gospin plač bio je napisao sv. Anselmo pod nazivom ”Planctus beatae Virginis” ili ”Plač Blažene Djevice Marije”. On je želio proživjeti muku Isusa Krista od Getsemanije do Kalvarije i ukopa. I onda je zaželio doživjeti jedno takvo mistično iskustvo da je molio Blaženu Djevicu Mariju da mu ona sve to ispriča. Kaže se da mu se Blažena Djevica Marija ukazala i da bi mu ona pomogla što bolje upoznati i da razumije bol i muku našega Spasitelja, kaže da se ona ne može ispričati a da se ona ne isplače jer je to tolika bol bila.

Tako je nastao prvi Gospin plač. Nakon toga su poznati autori uzimali Anselmov plač i počeli raditi svoje plačeve. Jedan od najpoznatijih je talijan Jacopone da Todi i ”Pianto della Madonna” gdje je on opisao Gospin plač u ulogama, na jedan način ga dramski predstavio. I naravno širenjem tog franjevačkog plača, franjevci dolaze u naše krajeve i počinje se širiti Gospin plač u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini”, kazao je fra Jure te dodao kako su prvi zapisi na našim područjima nastali u 14. stoljeću od popova glagoljaša.

Pripremimo se za Veliki tjedan kroz Gospin plač 

„Zatim se procvat događa sa fra Matijom Divkovićem koji piše ”Plač Blažene Djevice Marije”, a to je već 17. stoljeće. Drugi poznati franjevac je fra Petar Knežević, a to je već 18. stoljeće gdje on piše plač, piše ”Muku Gospodina našega Isusa Krista i plač Majke Njegove”.

„Ako zaboravimo na tu našu pobožnost, ako zaboravimo na ono na čemu smo odrasli i gdje se rodila naša vjera, ako nestane toga plača, nažalost nestat će i vjere. Ako nestane i križnog puta i te pobožnosti, onda ni korizma nema smisla. I upravo Gospin plač je izvrsna prilika, kad smo pred ovo uskrsno vrijeme, jer će za tjedan dana Cvjetnica i Veliki tjedan, da se što bolje pripremimo, uživimo u otajstvo muke i smrti Gospodina Isusa Krista”, kazao je fra Jure Barišić, piše Radio-Međugorje

Continue Reading

Vijesti

PODCAST VELEBIT – Jonjić: Sprema li Milanović Hrvatskoj crnogorski scenarij?

Published

on

U Projekt Velebit, gost u Podcastu Velebit je odvjetnik i povjesničar Tomislav Jonjić.

Što odvjetnik Jonjić govori o trenutnoj situaciji oko mogućeg kandidiranja predsjednika Milanovića, na listi SDP-a za mogućeg premijera buduće vlade.

Kako Jonjić gleda na situaciju u Bosni i Hercegovini? Povijest? Razvoj? Odnosi Muslimana/Bošnjaka i Hrvata?

Hibridni ratovi Rusije, Srbije danas na prostoru Jugoistočne Europe?

Continue Reading

Vijesti

TRUMP O UBOJSTVU JFK-a: “Da su vam pokazali ono što su pokazali meni, ni vi to ne biste objavili!”

Published

on

NOVO: Donald Trump rekao je Andrewu Napolitanu da nije objavio zapise o ubojstvu JFK-a jer “da su vam pokazali ono što su pokazali meni, ni vi to ne biste objavili”.

Bivši sudac , kolumnist Fox News-a, ali čiji se radovi pojavljuju u brojnim publikacijama, uključujući The Washington Times i Reason. Napolitano je bio sudac Višeg suda u New Jerseyju od 1987. do 1995. godine. Iz obrazovanja – pravo na Notre Dame, J.D. Sveučilište Princeton… s X (twitter) profilom Judge Napolitano @Judgenap – “Judging Freedom”

Napolitano je rekao da su komentari došli tjedan dana prije nego što je Trump otišao s dužnosti 2021. “Rekao sam, ‘obećali ste da ćete objaviti zapise o ubojstvu JFK-a’.”

“Rekao mi je: ‘Suče, da su vam pokazali ono što su pokazali meni, ni vi to ne biste objavili’.”

“A ja sam rekao, ‘tko su oni? I što su vam pokazali?’”

“’A onda je rekao, ‘Suče, jednog dana kad budemo telefonirali.’

A onda je povisio glas, ‘I nema 15 ljudi koji slušaju telefonski poziv’, vrativši se na normalan glas. ‘Reći ću ti.'”

Video: X/@upholdreality

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved