Connect with us

Vijesti

Ispiranje katoličkog uma i značajke suvremene propagande

Published

on

Posljednjih godina u društvu dominiraju narativi. Naravno, narativ se redovito mijenja, pa je možda točnije reći da je u više navrata dominirao trenutni narativ. Najistaknutiji trenutni narativ bio je COVID narativ, koji nam nalaže da se pridržavamo svih (kontradiktornih) direktiva raznih stožera, osim ako ne želimo ubiti baku.

Drugi trenutni narativi uključuju inzistiranje da se muškarac može proglasiti ženom, ili da smo svi rasisti ili, u novije vrijeme, da moramo biti uz Ukrajinu, čak i ako to znači početak Trećeg svjetskog rata.

Svaki suvremeni narativ ima klasične karakteristike propagande. Medijska stručnjakinja Renee Hobbs u svojoj knjizi „Mind Over Media“ identificirala je četiri značajke suvremene propagande:

  • Aktivira jake emocije;
  • pojednostavljuje informacije;
  • poziva se na nade, strahove i snove ciljane publike; i
  • napada protivnike.

Razmislimo samo o COVID narativu i koliko on dobro odgovara ovoj definiciji propagande… Milijuni će umrijeti (stvaraju se jake emocije) osim ako svi ne budemo u ovome zajedno (stvaraju se nade i snovi publike) i svi moraju nositi maske ili se cijepiti (pojednostavljuju se informacije), ali ako to ne želimo učiniti, to znači da želimo da naše bake i djedovi umru zbog naših vlastitih egocentričnih razloga (događa se napada na protivnike).

Jasno se sjećam ožujka 2020. godine kada sam se usudio dovesti u pitanje priču o COVID-u, kada nam je bilo jasno rečeno da će dva milijuna ljudi (uvijek je bilo dva milijuna!) umrijeti u roku od nekoliko mjeseci. Ovo je način na koji trenutni narativ funkcionira; demonizirajte protivnike neprovjerenim izjavama (barem u trenutku kada su date) koje zadiru u naše najdublje strahove.

Društveni mediji su važno sredstvo povećanja trenutnog narativa. Na društvenim medijima ima malo mjesta za nijansiranu raspravu, a Big Tech brzo zabranjuje sve krivovjerne poglede na trenutni narativ. Nadalje, društveni mediji njeguju lažni osjećaj zajedništva u kojem možemo brzo i jednostavno označiti svoje sudjelovanje u najnovijem cilju.

I support the current thing! - 9GAG

Pogledajte samo praksu iskazivanja podrške za trenutni narativ na nečijem profilu na društvenim mrežama. U samo posljednje dvije godine profili na društvenim mrežama prešli su s proklamacija poput „Ostani doma – Budi odgovoran –Spasi život“, prema onima koji tvrde da su „životi crnaca važni (BLM)“ do „nosite masku“, „cijepljen sam“ i „podržavam Ukrajinu“. Postoji čak i memovi koji ismijavaju ovaj trend, kao primjerice „podržavam trenutnu stvar“.

Brzo i potpuno prihvaćanje trenutnog narativa je inherentno jezivo u svome grupnom razmišljanju – vjerojatno je da je vrlo malo onih koji su izjavili da bezuvjetno prihvaćaju tu priču, znalo išta o predmetnoj temi samo nekoliko dana prije nego što je podrška za navedeni narativ postala obavezna. Ipak, sada svi moramo pokazati svoje prihvaćanje ili će reći kako nismo na „pravoj strani povijesti”. Naš strah od društvenog odbacivanja tjera nas da slijepo slijedimo gomilu, a povijest je pokazala da to može dovesti do strašnih posljedica za društvo.

Imajte na umu da trenutni narativ nije uvijek, kao ni inače, sto posto lažan. Propaganda je snažnija kada je protkana djelomičnom istinom. COVID je, na primjer, za neke ljude uistinu smrtonosna bolest, a oni koji su u opasnosti od ozbiljnih posljedica na COVID trebali su poduzeti određene mjere da se zaštite. Ali ova je istina izokrenuta kako bi se svakoga tko je skeptičan prema COVID narativu nazvalo „negatorom/icom znanosti”. Isto tako, narod Ukrajine očito pati od nepravedne invazije, ali ako se netko pita je li mudro da se Amerika vojno umiješa u rat ne znači da je taj netko  „Putinov lutak“.

Nažalost, katolici, od pape do prosječnog vjernika, ne pokazuju otpor prema ovom ispiranju mozga. Na primjer, iako Crkva ima dugu povijest borbe protiv rasizma, a katolicizam je vjerojatno najraznovrsnija religija na planetu, odjednom smo u ljeto 2020. godine čuli takozvani katolički trenutni narativ koji nam govori da je Crkva, kao i svijet, rasistička. Trebali smo stvoriti nove programe za mlade i uložiti ogromna sredstva u borbu protiv problema za koji gotovo nitko nije znao, ili barem nije mario, nekoliko tjedana prije. Ovo nije bio slučaj rješavanja dugotrajnih problema, nego vježba podvrgavanja grupnom mišljenju.

Naravno, najupečatljiviji primjer da katolici slijepo prihvaćaju trenutni narativ dogodio se prije dvije godine kada je svaki pojedinačni biskup u Americi – napose u zapadnom svijetu – zabranio sve javne mise, jednostavno zato što su svi oko njih poludjeli i odveli cijelo društvo u lockdown. Shvaćam da je unatrag lako kritizirati naše biskupe za ovu potpuno nepotrebnu akciju, ali u isto vrijeme trebamo se zapitati zašto su to tako brzo učinili i zašto su toliki katolici to prihvatili kao razuman odgovor.

Bojim se da bi takvo današnje slijepo prihvaćanje trenutnog narativa moglo imati strašne globalne posljedice, jer trenutno najnoviji narativ treba nas usmjeriti prema potpori Ukrajini – čak i ako bi ta beskonačna podrška mogla dovesti do smrti milijuna ljudi. Iako možemo (i trebali bismo) suosjećatii s patnjama nevinih Ukrajinaca i Rusa, ta se simpatija ne bi smjela pretočiti u akcije podrške koje tu patnju proširuju na ostatak svijeta.

Važno je razmisliti o motivaciji koja stoji iza bilo kojeg trenutnog narativa. Za propagandu uvijek postoji razlog („spasite živote!”, „stop rasizmu!” i „obranimo Ukrajinu!”), ali realnost je da najmoćniji od onih koji podržavaju trenutni narativ obično imaju skrivene motive. Naposljetku, radeći ono što su nam rekli pokretači trenutnog narativa rijetko postižemo navedeni cilj i obično se pogoršavaju stvari (pogledajte lockdowne zbog COVID-a). Znači li to da su propale ideje pokretača narativa? Ne, to vjerojatno znači da navedeni cilj nije bio njihov stvarni cilj.

U slučaju korporativnih medija, često je motivacija jednostavno privući veći broj gledatelja, što znači da će biti više oglašivača i više novca. U trenutku izbijanja ukrajinskog rata, Brian Stelter iz CNN-a napisao je na Twitteru: „protekla dvadeset četiri sata podsjetnik su da potrošači u eri YouTubea i TikToka još uvijek gravitiraju pouzdanim i etabliranim informativnim kućama tijekom ovakvih kriznih situacijaOni „znaju kamo trebaju ići“, a televizijska pokrivenost je neophodna”.

Novinar Stelter u biti kaže da su krizne situacije (osobito ratovi) dobri za poslovanje CNN-a. Korporativni mediji u takvim situacijama imaju poticaj da uznemire mase te razviju i prošire sukob što je više moguće. Ništa ne prodaje šampone i pametne telefone kao smrt i uništenje.

Naravno, mogu postojati i drugi, zlokobniji motivi iza podrške trenutnom narativu, poput Velikog resetiranja ili povezanosti predsjednika Bidena s Ukrajinom. Ne tako davno bih odbacio takva nagađanja smatrajući da su teorije zavjera, ali s obzirom na to da teoretičari zavjere u posljednje vrijeme imaju više uspjeha od mainstream stručnjaka, sada nisam tako odlučan da odbacim njihov stav.

Međutim, u konačnici poanta nije nužno predvidjeti sve motive koji stoje iza tvoraca trenutnog narativa, već razumjeti da postoji propagandistički narativ.

Dakle, kako se katolici mogu oduprijeti sljedećem narativu? Mislim da je jedan sjajna metoda ta da provedemo više vremena čitajući Bibliju nego čitajući društvene mreže. Ne samo zato što društveni mediji imaju pojačan učinak na trenutni narativ, već zato što ulazak duboko u priču o našem spasenju daje jedan izmijenjen pogled na svijet. Osobu koju je formiralo Sveto pismo vidi da se svi iskrivljeni napori današnjih svjetskih vođa u osnovi ne razlikuju od planova svih neprijatelja Božjeg naroda. Poznavanje Biblije pomaže nam vidjeti kako Bog djeluje u svijetu, te nasuprot svim makinacijama ljudskog roda Božja providnost još uvijek vlada.

Primjerice kada je COVID pandemija buknula, osoba formirana u Bibliji zadržala je ispravnu duhovnu perspektivu, shvaćajući da u kriznim situacijama ništa nije važnije od sakramenata, posebno od svete misne žrtve. Nadalje, biblijski oblikovan katolički svjetonazor podsjeća nas da fizička smrt nije najgora stvar na svijetu; nego je to grijeh.

Dok nastavljamo živjeti uz realnost trenutnog narativa, budimo spremniji za sljedeći narativ. To ne znači da jednostavno prihvaćamo bilo koju teoriju zavjere koja odbacuju što god bi narativ mogao biti, nego to znači da vidimo trenutni narativ u kontekstu naše katoličke vjere i kakvi su motivi onih koji ga promiču, te da li su suprotni istini katoličanstva. Budimo spremniji oduprijeti se trenutnom narativu kako bismo bolje naviještali vječni narativ, a to je evanđelje Isusa Krista.

Izvor | QuoVadisCroatia

Vijesti

VIDIK fest DANAS: ”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”

Published

on

Danas na rasporedu Vidik festa, festivala kulturnog aktivizma koji se održava u Splitu od 8.04. do 11.04. bit će upriličena tribina

”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”.

Tribina u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i suorganizaciji Matice hrvatske – Ogranak Split će se održati u dvorani Dominikanskog samostana na Pazaru s početkom u 18,30 sati. 

Na tribini sudjeluju: novinar Joško Čelanprof.dr.sc. don Mladen Parlov, prof. Danijela Visković Veršić i moderatorica Snježana Šetka

Tribina se organizira povodom proglašenja Godine Marka Marulića i obilježavanja 500 godišnjice njegove smrti s osvrtom na prethodnu godinu koja je bila nizom aktivnosti povećena 100 godišnjici rođenja Miljenka Smoje.

Gosti će na tribini govoriti o elementima društveno angažirane književnosti u djelima Miljenka Smoje i Marka Marulića, njihovom mjestu u kulturnoj memoriji grada Splita i društveno-povijesnom kontekstu u kojemu su djelovali.

Continue Reading

Vijesti

Katolički svećenik u ruralnoj Indiji potvrdio je izvanredno čudo na Cvjetnicu u svojoj crkvi

Published

on

SELO CHEKIYA, Indija (prema LifeSiteNews-u) — Katolički svećenik u ruralnoj Indiji potvrdio je izvanredno čudo na Cvjetnicu u svojoj crkvi prošlog mjeseca.

Dana 27. ožujka, otac Johnson Vadakkapurathan, pastir katoličke crkve Naše Gospe od Gore Karmela u Chekiya Villageu, okrug Chümoukedima, u blizini Dimapura u Nagalandu, Indija, rekao je za Matters India, kršćansku novinsku web stranicu, da je otkrio euharistijsko čudo u /3 :13tabernakul crkve u nedjelju 24. ožujka.

Nekoliko dana prije svećenik je razlomio i stavio posvećenu hostiju u staklenu čašu za otapanje i stavio posudu u svetohranište. Hostiju je pod lažnim izgovorom dobio nekatolik koji se kasnije pokajao i vratio sonu posvećenu. Prema njegovom svjedočenju za Matters India, Vadakkapurathan je na Cvjetnicu pronašao hostiju netaknutu na dnu posude s tvari koja je plutala po njoj. Kad je svećenik dotaknuo tvar, pojavila se krv. Vadakkapurathan je zatim izložio Hostiju za javno gledanje sve dok je lokalni biskup, biskup James Thoppil iz biskupije Kohina, nije “uzeo na čuvanje radi daljnjeg ispitivanja.”

Prema priči, hostiju je uzela baptistkinja koja je pratila svoju prijateljicu katolkinju na misu. Umjesto da konzumira svetu vrstu, žena ju je odnijela kući, osjećala se krivom i donijela hostiju svojoj prijateljici katolkinji. Prijateljica je vratila Hostiju u crkvu na pobožan nadzor.

Amit Leonard, član LifeSite lige sa sjedištem u Mumbaiju, kontaktirao je fra. Vadakkapurathan za komentar. Vadakkapurathan je rekao Leonardu da ga je biskup Thoppil zamolio da ne razgovara s medijima “osim ako se ne provede temeljita istraga” i “službeno priopćenje [ne] objavi Biskupska kuća.” Svećenik je dodao da je čudotvorna hostija premještena u biskupovu kuću. Također je rekao da dvjema ženama uključenim u priču ne bi bilo ugodno sada razgovarati s novinarima, zahvaljujući političkoj situaciji u državi Nagaland, gdje su kršćani progonjeni. Nagaland je sjeverno od države Manipur, poprišta protukršćanskog nasilja 2023. godine.

LifeSiteNews je došao do generalnog vikara biskupije Kohina za potvrdu priče, ali nije dobio odgovor.

Katolička crkva Gospe od Karmela relativno je novo zdanje, blagoslovljeno je i posvećeno 2021. Videosnimka mise na Cvjetnicu u crkvi Gospe od Karmela usredotočena je na čitanje laika, ali također bilježi zajedništvo vjernika. Nema ni spomena o čudu. Prema njegovom izvještaju za India Matters, Vadakkapurathan je otkrio kada je otvorio svetohranište kako bi dobio hostiju za člana zajednice koji je bio bolestan.

Unutar župe ima 1411 katolika, prema javnom popisu koji vodi biskupija Kohina.

Continue Reading

Vijesti

HAMAS, NOVORUSIJA I IRA

Published

on

Knjiga je podijeljena tako da su različita poglavlja sustavno povezana u cjelinu, ali se mogu čitati i zasebno.

Odnosno, ako želite čitati o tome što se događalo u Ukrajini, Palestini i Sjevernoj Irskoj, a ne zanimaju vas rasprave o filozofiji realizma i konstruktivizma, analize postojećih teorija društvenih pokreta i usporedbe definicija terorizma, slobodno preskočite na poglavlje o studijama slučajeva. U posljednjem dijelu sumiraju se elementi teorijskog okvira i studija slučajeva, na temelju čega se radi komparativna analiza rezultata istraživanja.

Terorizam kao pokret?

U trima slučajevima analiziramo terorizam u cjelini, ali naglasak stavljamo na tri specifična aktera. Ne promatramo ih izolirano, već u odnosu na ostale sudionike sukoba. Tri navedena slučaja predstavljaju terorizam s etnonacionalnim obilježjima, u kojem su na različite načine prisutne religijske i ideološke komponente.

Privremena irska republikanska armija, kao najsnažnija republikanska teroristička organizacija, djeluje unutar Sjeverne Irske, dakle sustava Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan je od sudionika povijesnog sukoba između katoličkog i protestantskog stanovništva.

Hamas, odnosno Islamski pokret otpora, od 2006. godine provodi ograničenu stvarnu i političku vlast u području Gaze i s vremenom je postao ključnim subjektom palestinsko-izraelskog sukoba, ali nije izgubio element terorističkog djelovanja.

U cjelokupnoj svojoj složenosti, Novorusija je prije svega pokret za sjedinjenje područja jugoistočne Ukrajine s Ruskom Federacijom i u samoj njezinoj srži je etnonacionalni element djelovanja. Cilj djelovanja svih triju analiziranih pokreta (odnosno terorističkih organizacija) jest država, ali su im motivi različiti i u svim je navedenim slučajevima snažno izražena međunarodna dimenzija.

Ova knjiga je produkt gotovo deset godina rada i istraživanja autora, od kojih su zbog prirode posla tri provedene u Luhansku, što mu je omogućilo praktički izravan uvid u pitanja poput društvenog identiteta Donbasa i stvarnog mišljenja naroda o rusko-ukrajinskom sukobu. Autor nije imao priliku na isti način posjetiti Palestinu i Sjevernu Irsku, ali je u svrhu istraživanja za potrebe ovoga rada, na sustavan i iscrpan način obradio 648 izvora literature, donoseći slijedeći zaključak: „U strogom definicijskom smislu, terorizam nije društveni pokret, ali se može razmatrati kao forma društvenog pokreta kojeg u okvirima međunarodnih odnosa adekvatno objašnjava teorija realističkog konstruktivizma“.

Kao što vidimo iz svakodnevnih zbivanja u svijetu, knjiga je došla u pravi trenutak! U izdanju Despot-Infinitus- a.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved