Connect with us

Vijesti

Iznimno znakovita posjeta španjolskog predsjednika Sancheza Vatikanu

Published

on

Krajem desetog mjeseca španjolski predsjednik Sanchez pravi službenu posjetu Vatikanu na najvišem nivou. Koji je interes imala jedna od najsekularnijih vlada Europe za napraviti ovakvu gestu? Pobožan nije, hodočašća nisu njegove zanimacije, zbog čega je išao?

Kontekst je sljedeći: još od prije zadnjih izbora, jedna od bitnih tema – da, bitnih! – socijalističke izborne kampanje bila je pitanje „Bazilike Doline Palih“ (Basílica del Valle de los Caídos) i velebnog obližnjeg zdanja i groblja napravljenom na spomen žrtvama općenito poznatog kao „Španjolskog građaskog rata 1936-39“, kojeg su ondašnji biskupi nazvali „križarskim pohodom protiv komunizma“. Nad cijelim monumentom predsjedao je veličanstveni križ 150 metara visok, najviši na svijetu. Da bi se dobio vjerodostojan dojam o veličini tog križa, sazdanom na brdu upravo iznad Bazilike smještene u utrobi istog brda, zgodno je imati u vidu da je svaki bočni, horizontalni krak križa dugačak 30 m, i toliko širok da bi se kroz njega mogla razmijeniti dva putnička automobila kao na cesti. U podnožju križa smješteni su kipovi četvorice evanđelista, kojima prosječni čovjek doseže do gležanja…

I takvo impozantno zdanje današnja španjolska vlada, želi… ispunjena što bismo mogli nazvati talibanskim duhom, jednostavno srušiti. Današnja dakle socijalistička vlada Španjolske ima za jedan od glavnih ciljeva izbrisati i samo sjećanje na jedan takav križ na takvom javnom mjestu. Može se reći da žele izbrisati svaki spomen na kršćanstvo u javnom životu.

Međutim, za takav pothvat potrebno je računati sa Rimom, jer situacija Bazilike ovisi od ugovora sa Svetom Stolicom potpisanim još više od pola stoljeća. Već prošle godine imali si uspjeh na tom polju, kad su odlučili profanirati Francov grob i iznjeti njegove ostatke iz Bazilike, gdje je bio pohranjen i to protiv njegove volje. Socijalisti nisu htjeli da tijelo njihovog velikog neprijatelja počiva na tako značajnom mjestu… I u tom pothvatu Kardinal Parolin im se nije usprotivio, implicitno im je dao do znanja da mogu učiniti nešto takvo, kako su na koncu i izvršili: Francovo tijelo je bilo prevezeno u obiteljsku grobnicu.

Da li je sada Sánchez tražio vatikansko nesuprstavljanje nakani španjolske vlade za rušenje križa, kao što su članovi njegove vlade zagovarali u svoje vrijeme, to ne znamo, jer nije javno potvrđeno. Nešto već slično dogodilo se pri susretu španjolske dopredsjednice Carmen Calvo sa Kardinalom Parolinom, prije par godina kada se tražila implicitna dozvola Vatikana za uklanjanja Francovog tijela iz Bazilike. Zvanično se ništa nije priznalo, ali tako se dogodilo. Ovdje će samo skoro vrijeme potvrditi da li se govorilo o sekularizaciji Bazilike, ili ne.

No, pri susretu Bergoglia i Sancheza odigralo se nešto drugo: dogodila se jedna nevjerojatna scena, koju ćemo komentirati i koju u provom redu prenosimo sa prijepisom izgovorenih riječi (izgovorene šapatom) na španjolskom, kao i njihov prijevod:

https://lbry.tv/@Observando:8/Bergoglio-entrega-a-S%C3%A1nchez-un-emblema-mas%C3%B3nico:e

“…es una cosa hecha en nuestro horno(? jedva se čuje, prijevod: “… jedna stvar načinjena u našim pećima – pretpostavlja se na umjetnjičke radionice), en nuestros talleres artísticos satánicos (u našim umjetničkim sotonskim ateljeima), … indígena masónico que es lo… interesante proyecto (masonsko indijanski što je… interesantan projekt), y lo tenemos preparado (i pripravljeno je).” Na videu je na koncu prikazana slika poklona, koja uvelike podsjeća na klasični masonski pozdrav:

Zvanični komentar o ovom događuju je bio otprilike poput ovog:

“Papa Franjo je poklonio predsjedniku vlade, Pedru Sánchez, kojeg je primio ove subote u Vatikanu u posjeti od 35 minuta, brončani reljef koji prikazuje jednu ženu sa djetetom u rukama koja ulazi u stupove Trga Svetog Petra, velike združene ruke u znak bratstva i čamac sa inmigrantima.

Prema vatikanskom objašnjenju poklona, rečenica ispisana na reljefu ‘Riempiamo le mani di altri mani’ (Napunimo ruke drugim rukama’) osvrće se na konstantni poziv Pape za prihvaćanje inmigranata i na milosrđe”.

Međutim, kako se može čuti samog Bergoglia, uručenje darova imalo je drugi pečat. “u našim umjetničkim sotonskim ateljeima”, zastravljujuće i nevjerojatne za čuti riječi koje su još praćene sa “masonsko”. Svakako, sve uvijeno u “prihvaćanje” inmigranata, koje predstavlja pravu opsesiju Bergoglia od onog izlaska na balkon u veljači 2013, i zebnje koju je posijao u srcima tolikih katolika. Njegova opsesija ili nalog zbog kojeg i jest na ovom mjestu, i uručen od nekog za promicati navodno u ime Crkve?

Glavno je dakle ovo: imamo ovdje jednog čovjeka, kojeg toliki katolici drže za Kristovog Vikara na zemlji, i koji šalje masonske geste jednom izrazito antikršćanskom predsjedniku. Šef jedne od prema katolicima najagresivnijih vlada Europe, prema svemu što se smatra katoličkim. I sve ovo u kontekstu potencijalnih pregovora o desakralizaciji spomenute Bazilike i kultnog okolnog prostora.

Tako da se Bergoglijeva gesta može razumjeti na sljedeći način:

Podsjećajući na tko vlada nad nama, dajem ti do znanja da možeš naprijed s projektom koji djelimo. U istoj smo firmi, Pedro. Ispuni svoju zadaću, kao što i ja ispunjam svoju. Dovrši posao.

Zaključak i ključno pitanje katolicima: što misle činiti pred tolikom bezočnošću koja dolazi sa blagoslovljene Stolice, tako žalosno okupirane? Vjerujte mi, dok god ovaj čovjek ostane na svetom mjestu, ne će biti ni mira ni blagoslova našim domovima ni životima. Jer kako ima Boga, a ima ga, i kako je Sin, Bog jednak Ocu i Duhu Svetom, podigao jednu jedinu Katoličku Crkvu – i ne dvadeset i ostale „ekumenske“ gluposti – taj isti i jedini Bog ne može udijeliti blagoslov zemlji i njenim žiteljima dok netko ovako vrijeđa njegovo Ime. Kako nam može biti dobro, sa grozom pustoši na Svetom Mjestu? Kako se mogu trznuti od sna katolici, bez pravoga glasa sa Petrove stolice? Kako ne će sol obljutaviti bez katoličkog glasa sa prijestolja? Nadbiskup Viganò, koji je prije par godina iznio na vidjelo implikaciju Bergoglia sa slučajem pederastije ondašnjeg kardinala McCarricka, i još toga, imao je potpuno pravo kad je ukazivao na Bergoglia kao jednog od glavnih odgovornih za trenutnu krizu u Crkvi, te od njega tražio otvoreno: podnesi otkaz!

Treba podržati, svakako, one koji mogu nešto više uraditi s crkvenih položaja. Ne zaboravljajući vapiti Bogu bez prestanka zbog ove tako temeljne stvari. U međuvremenu, obični katolici ne slijedimo vodstvo slijepca.

https://www.libertaddigital.com/internacional/europa/2020-10-24/papa-francisco-regala-pedro-sanchez-relieve-barca-inmigrantes-6673597/
https://elcorreodeespana.com/opinion/303214246/El-Papa-Caifas-Por-Eduardo-Garcia-Serrano.html

Milenko Bernardić, dopisnik Croativ.net-a iz Španjolske

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Vijesti

Hrvatska – Sretan ti Dan državnosti!

Published

on

Hrvatska slavi Dan državnosti – prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

foto: mreže

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ.

“Bio je to doista velik događaj – vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici“, zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

“Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja – slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je tada Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, “iz kojih je proizišao Sabor“, te izrazio uvjerenje da će “on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini“.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i “božićni Ustav”.

Vijenci i svijeće za poginule za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini.

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije.

Dan državnosti bit će obilježen i u drugim gradovima. Na vukovarskom Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada odat će počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved