Connect with us

Kultura

Je li Zaratustra osnivač najpoznatije i najstarije poznate religije u Hrvata!?

Published

on

Dobro vam jutro, Hrvatice i Hrvati, diljem Domovine i svijeta! Nešto se pitam, kako biste se osjećali da vam netko kaže kako od danas više niste katolici? Da niste Hrvati nego Marsovci?

Ili se niti ne treba pitati, obzirom na Marakeš, na novo rađanje otpora u mnogim nacionalnim državama (unatoč etničkoj izmiješanosti unutar nacionalnog tijela) novim (dirigiranim) seobama naroda, sada poglavito islamske vjeroispovijesti prethodno predstavljene Baba Rogom kao prijetnje kršćanskom načinu života?!

Onom kojeg je nametnula Crkva u Rimu kojoj su Hrvati doista bili predziđe kršćanstva! I kojom se Hrvati ponose!

Ne znajući da su ti Hrvati, naši preci, kao tadašnje veliko kraljevstvo velikog i moćnog naroda poslužili upravo tome – da zaštite Apeninski poluotok od upada divljih plemena i potencijalnog razaranja jezgre globalizacije u zametku! Da tko bi li bio pogodniji za to od tako moćnog i velikog naroda koji je nastavao pola Europe i Bliskog Istoka! Pa je stoga odlučeno da se Hrvati masovno presele (!!!) na područja koja su i inače nastavali i to od Alpa pa do Otranta! Dakako, učili ste kako su tvorci Crkve rekli da će novo carstvo zasnovati u središtu okupatora no nisu vam rekli pravu istinu!

Jer, da je sjedište Rimskog Carstva bilo u Bukureštu, Budimpešti ili Beču, a prigodno je da je bilo u Rimu, Rim bi opet bio odabran! Jer se relativno lako brani i jer je usred poluotoka, dakle s tri strane okružen morem. Stoga su Hrvati morali pokriti zaleđe! Stoga su Slovenci (Karantanija) u stvari Alpski Hrvati, kako ih je razložno zvao Otac Domovine Ante Starčević, stoga su Hrvati pokrivali Crvenu Hrvatsku (Duklju) te bili u rodbinsko-prijateljskim odnosima s Arbanasima (Albanija) koja je štitila Otrant, zajedno s Hrvatima! Dakako, u to vrijeme, svidjelo se to kome ili ne, ne postoji narod Crnogoraca, ne postoji narod Slovenaca, ne postoje Sclavoserbi kao otpadak od Hrvata i genetskim miksom s nekoliko drugih jedva preživjelih plemena pod zaštitom Hrvata postaju još uvijek nepismeni Rašani, sv. Savi, otpadnom Hrvatu zahvaljujući, prihvaćaju pravoslavlje a svi govore samo jednim jezikom – Hrvatskim!!

Toliko su Hrvati napravili za Crkvu! Za globalistički logistički centar! I poslužili svrsi, kako se vidi! Dakako, Sveti Otac Ivan Pavao II dobro je to znao i iskreno štitio i volio Hrvatsku i Hrvate koji su na desetke, na stotine tisuća svojih kćeri i sinova dali u obranu Crkve, u obranu kršćanstva. Stoga ne čudi da su se hrvatski vladari u to doba blagosivljali te promovirali u Rex Croatorum, iako su kao banovi, što je u hrvatskim pojmovima istoznačnica najvišoj tituli, već bili hrvatski vladari, te na takav način primali odobravanje Crkve koja je time dobivala moćnu i beskompromisnu vojsku, kao što to danas imaju NATO i EU! Problem nastaje kad se shvati da ti Hrvati po dolasku na Balkan nisu bili kršćani, a upravo u to vrijeme se, nekoliko stoljeća poslije Krista, odlučivalo o pravnopolitičkom ustroju Crkve te njenim alatima za probitak diljem svijeta.

Tko ne uči iz povijesti, dužan ju je ponavljati! Jer, samo je jedan dio Hrvata prihvatio kršćanstvo kao pogodnost i novu religiju koja je u osnovi bila ista, religiju koja je sve važne djelove pokupila iz prethodnih jer ne izmišljaju toplu vodu a i bliže je narodu, dok su ostali ostali vjerni svojim bogovima. Dakle, da vam netko danas kaže kako više niste katolici, kako biste reagirali? Hrvati su najstariji živi narod na svijetu s najstarijom kulturom i živim jezikom i, koliko se sada zna, stariji su više od 6500 godina i cijelo to vrijeme štuju svoje bogove a (samo dio) kršćanstvo u početcima i to silom i mačem, tek negdje od 6-7-og stoljeća. A Stockholmski sindrom poznat je! Vremenom prigrliš i zavoliš otimača, zavoliš okupatora, zavoliš onoga tko je za svoje ciljeve prolio krv tvoje obitelji!

Je li Majku Sarasvati Crkva proizvela u Majku Božju? Pa kako su se onda osjećali vaši pradjedovi, vaša krv, vaš rod, kad im je netko nametnuo takav zahtjev!? Najbolje da to svatko odgovori sebi, po svojim shvaćanjima! Možda onako kako su se Hrvati muslimanske vjeroispovijesti osjećali kada im je Tito nametnuo da više nisu rodom Hrvati nego muslimani! A muslimani su postali stoga što su na od Osmanskog Carstva okupiranom hrvatskom tlu bili narod drugog reda u kojem su muslimani imali prednost u svemu, nasuprot mnogobožačkim Hrvatima. A to je bilo stoga što Crkva nije uspijevala osigurati svoju trajniju moć i religiju nad Hrvatima koji su grčevito branili svoju Obitelj, svoj Dom i svoje tisućljetne religijske vrijednosti! Među njima Majku Sarasvati koju je Crkva proizvela u Majku Božju! Pa i sam naš sunčani otok Hvar nosi ime po S(H)var-bogu, bogu Sunca! Opis MARIJA, ono što tumačimo imenom, ima značenje one koja je u božjoj milosti a Marijani (kao brdo ponad Splita) bili su hrvatski vojnici i moreplovci koji su, stotinama godina prije Kolumba oplovili cijeli svijet, od Kine do Stijenjaka i Amazone! Stoga, kakvo je čudo da je pokojni poglavnik htio objediniti sve Hrvate bez obzira na vjeroispovijest te kakvo je čudo da su “saveznici” uložili sav napor da tu hrvatsku tvrđavu razore, da ne bi bila smetnja procesu globalizacije!? One koju s jedne strane vode komunisti (Proleteri svih zemalja…) a s druge strane Crkva (Mi smo vaši pastiri a vi ste stado…)! Pa i sam vlč. dr. sc. Čorić kaže kako je Isus bio prvi globalist! S druge strane, Islam je vjernicima priznavao i one koji se mole drugim bogovima… Ali to je prošlost, a sadašnjost prilagođena modernim globalističko-religioznim i etničkim tokovima!

Ono što je važno znati jest to da Zaratustra, osnivač najpoznatije i najstarije poznate religije u Hrvata (mada smo jedno vrijeme kroz Ehnatona i u vrijeme Mojsija vladali Egiptom) uči da čovjek sam (bez božjih zapovijedi) mora razlučiti dobro od zla i spoznati razliku jer ona nije očita i treba je tražiti! Kao i istinu! Drugim riječima, kao i u znanosti, osnovni je pokretač revizionizam, istraživanje i popravljanje! Da bismo bili što bliže bezgrješnom Bogu! Može li se to postaviti kao definicija ljubavi prema svima a poglavito bližnjem, čemu su Hrvati skloni već tisućama godina? Jer su božanska djeca! Hrvatska u  ! Bog i H(a)r(au)vati

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Kosinjska dolina

Published

on

By

Kosinjska dolina bit će potopljena, pod vodom bit će kuće, polja, groblja, crkve, arheološka nalazišta (istražena i neistražena). Malobrojno stanovništvo bit će raseljeno i ostat će samo sjećanje i zapisi kako je nekada bilo.

Kameni Kosinjski most, građen od 1929. do 1936. godine, zamijenio je drveni most preko rijeke Like. Most povezuje Donji Kosinj s Gornjim Kosinjem, Mlakvom, Sušnjem, Podjelarom, Kosinjskim Bakovcem, Lipovim poljem i drugim mjestima. Izgradnjom novog sustava HEP Kosinj 2 i HE Senj 2 bit će potopljena naselja: Gornji Kosinj, Mlakva, Šušanj, Podjelar i drugi zaseoci.

Gradi se Tunel Gornji Kosinj – Lipovo polje kojim će se voda usmjeriti u korito rijeke Like.

U Gornjem Kosinju je crkva sv. Antuna Padovanskog (podignuta 1692. godine) koja će biti potopljena. Na crkvi su dvije ploče: jednu ploču postavili su župnik i župljani 1983, a drugu ploču postavili su lički svećenici s narodom povodom 500-te obljetnice tiskanja Rimskog glagoljskog misala, prve tiskane knjige u Hrvata.

U Kosinju su tiskana prva hrvatska glagoljska knjiga. Prva hrvatska glagoljska tiskara bila je u starom gradu Ribniku 1483. godine. (Zvonimir Kulundžić. 1960. Kosinj – kolijevka štamparstva slavenskog juga. Zagreb.; Zvonimir Kulundžić, 1983. 500. obljetnica kosinjskog misala – prve hrvatske tiskanje knjige. Zagreb.; Ivan Mance. 2013. Kosinj izvorište hrvatske tiskane riječi. Redak. Split. ISBN 978-953-336-028-7).

„Misal po zakonu rimskoga dvora“ prva hrvatska tiskana knjiga. Tiskana je 22. veljače 1483., dvadeset i osam godina nakon Gutenbergove Biblije. Primjerak Misala iz 1483. čuva se u Samostanu franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaveru u Zagrebu.

Druga hrvatska tiskana knjiga, tiskana u Kosinju 1491., jest Brevijar po zakonu rimskoga dvora, poznatiji kao Kosinjski brevijar, čiji se jedini primjerak čuva u Nacionalnoj knjižnici sv. Marka u Veneciji.

Kosinjskim krajem vladali su Brinjski Frankopani. Kosinj je opljačkan i razoren, a stanovništvo raseljeno tijekom provale Turaka 1522. i 1525. godine.

HEP planira potopiti kosinjsku dolinu (Gornji Kosinj, Mlakvu, Podjelar i druge zaseoke) te stvoriti veliko akumulacijsko jezero. Stanovništvo će biti raseljeno, za zemlju, stambene i gospodarske objekte planira se dati neka sića (navodno 12 kuna po četvornom metru ?). Neki stanovnici dobiti će zamjenske stanove u Perušiću i drugdje. Pokušaji stanovnika Kosinja (450 potpisa), župnika iz Kosinja Pere Jurčevića, Crkve, povjesničara i arheologa nisu naišli na razumijevanje u HEP-u pa slijedi raseljavanje stanovnika i potop Kosinjske doline (polja, gospodarskih objekata, groblja, crkava, i arheoloških nalazišta).

Ostat će samo sjećanje, dok bude živih iz tog kraja, i zapisi putopisaca, povjesničara i arheologa o Kosinjskom kraju.

Continue Reading

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM – 58. Vinkovačke jeseni

Published

on

By

Ove godine su se održale 58-me Vinkovačke jeseni, smotra izvornog hrvatskog folklora i tradicijske kulture. Završnim svečanostima prethodile su Dječje jeseni gdje je preko 2 tisuće malih sudionika iz 55 društava iz cijele Hrvatske prošlo ulicama grada, predstavilo svoja sela i gradove te su pokazali ljubav prema tradiciji svoga zavičaja.

Tematski su ovogodišnje Vinkovačke jeseni vezane uz dukat,  zlatnik koji je u kulturi slavonskoga čovjeka prisutan od davnine.

Na kraju programa ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, zadnja tri dana, bilo je Svečano otvorenje, Svečani mimohod i Državna smotra izvornog hrvatskog folklora. Na središnjoj pozornici nastupile su najbolje folklorne skupine, njih 33 koje promiču hrvatski folklor i tradiciju.  Nastupili su i gosti iz Slovenije i Tajlanda.

U svečanom mimohodu centrom Vinkovaca prošlo je nešto manje od 60 folklornih skupina koje su pokazale sjaj i bogatstvo baštine hrvatskog naroda.

Nažalost, ove godine smotra je zbog svinjske kuge bila bez konjanika i konjskih zaprega.

Vinkovčani i njihovi gosti uživali su i u slavonskim delicijama te se tražilo mjesto više u Bircuzu, Slavonskom sokaku, Vinskom šoru i u kafićima. Lovačka društva dijelila su čobanac uz Bosut, djelio se i fiš-paprikaš te šaran na rašlje.

Continue Reading

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Bistričke

Published

on

By

Župa u Bistrici spominje se prvi put 1334. Župna crkva bila je posvećena sv. Petru i Pavlu. Otkada je 1731. biskup Juraj Branjug posvetio novo uređenu crkvu Snježnoj Gospi, svetište i mjesto zovu se Marija Bistrica.

Svetište Majke Božje Bistričke je hrvatsko nacionalno marijansko svetište.

Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka, Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća.

Hrvatski je sabor 1715. darovao glavni oltar na čast Bistričke Gospe. Požar je 1880. oštetio čitavu crkvu osim glavnog oltara s kipom Majke Božje Bistričke koji je ostao posve neoštećen. Arhitekt Hermann Bolle obnovio je i proširio crkvu te izgradio cintor oko svetišta. Zagrebački nadbiskup dr.  Antun Bauer okrunio je 1935. čudotvorni kip Marije i Malog Isusa zlatnim krunama i proglasio Mariju kraljicom Hrvata. Biskupska konferencija proglasila je 1971. bistričko svetište Nacionalnim prošteništem čitavog hrvatskog naroda. Godine 1984. u Mariji Bistrici je održan Nacionalni euharistijski kongres.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je kardinala Alojzija Stepinca blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, kada je svetište za tu prigodu posebno uređeno i dograđeno.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved