Connect with us

Vijesti

NAJVEĆI PAD NAKON HENRIKA VIII Engleska crkva poradit će da pojam Bog postane rodno neutralan

Published

on

Nevjerojatno je u kakve ideološke krajnosti srlja Zapad, kao da nema pametnijeg posla – i ekonomskog i sigurnosnog karaktera, od povlačenja tema koje nedvojbeno izazivaju kontroverze i podjele u društvu. A sve to, redovito, u ime nekakvih čudnih načela o potpunim slobodama i s njima neizostavne demokracije.

Iz sfere sveprisutne zemaljske tolerancije, izgleda kako se prostor ideologiziranja svega i svačega sada ubrzano prebacuje sa Zemlje u nebeske visine – konkretno – u sferu religije i s njom usko povezane osjetljive osjećaje vjernika – piše Zoran Meter u Geopolitika.news

Autor:  Zoran Meter

O tome najbolje svjedoči i sinoć objavljeni tekst uglednog britanskog medija The Guardian, koji govori o tome kako Engleska (Anglikanska) crkva razmatra mogućnost da se pojmu Bog dodijeli – ni manje ni više nego rodno neutralno  značenje.

Dodao bih: kao da Bog nije nešto puno dublje, uzvišenije i nedokučivije od ljudske zaigranosti, ili bolje rečeno – ljudskog uzimanja uloge Boga u svoje ruke. Drugim riječima, čini se da su i engleski duhovnjaci očito potaknuti sveprisutnim modernizmom i vječnom prilagodbom svemoćnoj politici. Tako se, podsjećam, za one koji to eventualno ne znaju, Engleska odrekla i Katoličke crkve, rukovodeći se primarno zaštitom osjećaja i poriva engleskog kralja Henrika VIII. Sam kralj, koji je prethodno od pape dobio titulu defensor fidei (branitelj vjere), koju još i danas nose engleski kraljevi, s obzirom da su crkvene vlasti odbile njegov zahtjev za poništenje braka s Katarinom Aragonskom Zakonskom se odredbom (aktom) o supremaciji (1532) proglasio poglavarom (nove) Engleske crkve, a katolici su počeli bivati progonjeni.

Čini se da bi Engleska crkva u tom kontekstu od Boga mogla napraviti ni manje ni više nego – tranvestita! Svetogrđe, zar ne?

Evo što sinoć piše The Guardian:

Navodi kako Engleska crkva razmatra hoće li Boga prestati oslovljavati s “on”, nakon što su svećenici zatražili da im se umjesto toga dopusti korištenje rodno neutralnih izraza.

Crkva je rekla da će na proljeće pokrenuti novu komisiju o tom pitanju. Sve eventualne izmjene, koje bi označile odmak od tradicionalnih učenja starih tisućljeća, morala bi odobriti sinoda, crkveno tijelo koje donosi odluke.

Velečasni dr. Michael Ipgrave, biskup od Lichfielda i potpredsjednik liturgijske komisije odgovorne za to pitanje, rekao je da je crkva “nekoliko godina istraživala korištenje rodno uvjetovanog jezika u odnosu na Boga”.

“Nakon određenog dijaloga između dviju komisija u ovom području, novi zajednički projekt o rodnom jeziku započet će ovog proljeća”, rekao je. “Zajedno s drugim mogućim promjenama ovlaštene liturgijske odredbe, promjena teksta i broja ovlaštenih oblika odrješenja zahtijevala bi potpuni sinodički proces za odobrenje.”

Specifičnosti projekta još su nejasne – piše dalje The Guardian.

Gargoyle Girl, iz Crkve Gospe i engleskih mučenika, Cambridge

Biskupovi komentari došli su kao odgovor na pitanje koje je na sinodi postavila časna Joanna Stobart, vikar Ilminstera i Whitelackingtona u Somersetu, o napretku u razvoju “inkluzivnijeg jezika” u službama.

„Nejasno je što bi zamijenilo izraz Oče naš u molitvi Gospodnjoj, središnjoj kršćanskoj molitvi za koju se kaže da je Isus uputio svoje sljedbenike da zajedno izgovaraju generacijama“ – stoji dalje u tekstu.

Konzervativni kritičari uzvratili su na mogućnost promjena, a velečasni dr. Ian Paul za Telegraph je rekao da bi one predstavljale napuštanje doktrine same Crkve.

Rekao je: “Činjenica da se Bog naziva ‘Otac’ ne može se zamijeniti ‘Majkom’ bez promjene značenja, niti se može rodno neutralizirati u ‘Roditelj’ bez gubitka značenja.

“Očevi i majke nisu međusobno zamjenjivi, ali se prema svojim potomcima odnose na različite načine.”

Zaključio bih slijedeće:

Evo, neka se vjernici sada snalaze u ovom ludilu. Nije nikakvo čudo da s ovakvim duhovnim pastirima oni sve češće utočište pronalaze bilo u svom osobnom odnosu s Bogom, bilo prelaskom u druge monoteističke religije.

Nema ničeg opasnijeg od poigravanja dubokim osjećajima ljudi – pri tom utemeljenim na stoljećima ukorijenjenim učenjima ne samo različitih proroka i svetih knjiga na koje se pozivaju mnoge religije, već i na živog i utjelovljenog Boga – na koga se poziva kršćanstvo.

A ako se Bogu dodjeli „titula“ rodne neutralnosti, hoće li ga onda i u tome slijediti njegovi vjernici – težeći i sami postati rodno neutralni i time „njemu bliži“?

Krajnje opasne teze s isto takvim mogućim posljedicama.

O tempora, o mores!

Zoran Meter/Geopolitika.news

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved